Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2252 / 3947
(#) vidra8 hozzászólása Feb 28, 2014 /
 
Üdv.

Azt szeretném megtudni, hogy a 12V-os LED-hez ha pl kocsiba szerelem kell előtét ellenállás vagy sem?
(#) Szirty válasza vidra8 hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Helló vidra8!

Attól függ mit szeretnél:
Ha azt hogy egyet villanjon akkor nem, ha azt hogy világítson akkor kell.
(#) Szirty válasza Mircsof hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Üdv!

Idézet:
„Hozzájutottam 1 kis akkus fúróhoz, gondoltam nyák fúrásra tökéletes”


Biztos ez? NYÁK fúráshoz kell vagy 10000 rpm ez meg forog vagy 500-at...
(#) kadarist válasza vidra8 hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Szia!
A 12V-os LED-nek azért adták a 12V-os LED nevet, mert már benne van az áramkorlátozó, ezért nem kell kiegészíteni semmivel sem.
(#) Mircsof válasza Szirty hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Szia!
10000?? A régi fúrógépem jó ha forog 4000-5000 el és azzal is problémamentesen ki lehet fúrni csak nagy darab és nem ál kézre. A kis keresztmetszet miatt meg felesleges az a nagy fordulat.
De a kérdés nem is ez volt hanem, hogy miért nem jók azok a szénkefék. Viszont pár óra olvasás után rájöttem, hogy valószínűleg bronz szénkefe kellene bele.
(#) sastas01 válasza Mircsof hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Pontosan a kis keresztmetszet miatt kell a nagy fordulat. Legalábbis, forgácsoló erők szempontjából. Nézd meg a gyári gépeket amik 30-60 ezer fordulattal(vagy még többel) dolgoznak. Nem véletlenül...
(#) sastas01 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Mivel további kérdéseim is lennének, gondolom abban a témában tegyem fel őket. Viszont ha szigorúan vesszük akkor, a 15 perc már nem vág a témába.
(#) speed008 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Szia!

Bocsi ha rosszul fogalmaznák. Megpróbálok érthetőbben írni.

A lényeg, hogy a súlyelosztást körülbelül szinten tartsuk. Ez nem lehetséges teljesen, mert a tárgyak nem azonos súlyúak.
Ez a jelző rendszer csak azt jelezné az embernek, hogy melyik tárolóban van kevesebb, mert az előző ember már beledobott a másikba.
Az első után azért kellene hogy abba a cellába megint váltás történjen, mert ha valaki véletlen bedobott kettőt akkor megint szabad jelzés van, és előfordulhat hogy a következő is kettőt dob be, akkor már ott 4 el több van. Ez nekünk nem lenne jó, mert akkor már nagyon megborulhat az egyensúly. Ezért kellene hogy csak akkor engedjem működni újra az A rekeszt, ha a B be is került.

Az RS-tároló jó lenne, amit írtál. Hogy csak akkor engedi az A-t újra kapcsolni, ha a B is kapcsolt.
Ezt hogyan lehetne megvalósítani, kerestem keresővel, de nem találtam kapcsolást.

Reggel gyors elgondolásból rajzoltam egy kapcsolást. Ez egy két körös relét használna. Elképzelésem az, ha az egyik oldalra billen a relé, be kapcsolja az egyik kört, ekkor a másik érintkezője átengedi, az egyik infra kapu jelét. Ha az infra kapu kapcsol, akkor a relén keresztül zárja a kapcsolót, ennek hatására a relé billen, kapcsolja a másik kör ledet és átengedi a másik infra kapu jelét.

Ez működhetne? Vagy ez teljesen rossz irány?

próba.JPG
    
(#) bbalazs_ válasza speed008 hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Nem lenne jobb, ha magat az eredeti probelmat irnad le? Mi ez az egesz? Ne viragnyelven, hanem konkretan.
Tehat azt, hogy mit szeretnel automatizalni vagy kijelezni vagy felugyelni.
Magyaran: hogy van most es miert kell ez, amit tervezel. De alaposan.
Ne felj, az otletedet senki sem fogja ellopni.

Akkor talan mas uton, de vegul eljutnank a megoldashoz.
(#) speed008 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Szia!

Lenne egy intézmény számára egy két ablakos könyv fogadó rendszer. A kliens be dobja a könyvet az A vagy B ablakba. Abba ami felett a led visszajelző zölden világít, nem abba amelyik felett pirosan.
Erre kellene ez a visszajelző rendszer. Fel merülhet olyan probléma, hogy a kliens nem figyel a jelzésekre, hanem odamegy, megy látja hogy zöld, be dob egy könyvet és megint abba az ablakba dobja be reflexből.
Ekkor ha ugye nem lenne megszakítva annak az ablaknak az érzékelője, akkor megint zöldet kapna. Ennek hatására megint be dob ugyan azon valamennyit ennek hatására nagyon fel borulhat az egyensúly. Az egyensúly tökéletes soha sem lesz, mert ugye minden könyv más és más.
Ez a jelzőrendszer csak a nagyjábóli egyensúlyt hivatott kontrollálni.

proli007 ezek tudatába lehet te is jobban átlátod a kérdésemet...
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2014
(#) mikrokapcsolo válasza speed008 hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Szia! Ez azért problémás, mert ha valai 5 könyvvel megy, hogy azokat most bedobálja, akkor valőszínűleg nem fog ide-oda mászkélni, hanem ugyanabba dobálná. Azt lehetne csinálni, hogy egy váltó szerkezettel megoldani, mert akkor egy ablakon szór be mindent, és egy kis terelő sín terelgeti ide-oda, nem pedig egy szabad akarattal rendelkező ember. Mert hiába mondod neki, hogy egyet az egyik be másikat a másikba dobja, sok könyvnél még meg is zavarodhat, és akkor kettővel többet dob, stb. A másik járható út, hogy magát a bedobónyílást zárni le, illetve a kettő között váltogatni.
(#) speed008 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Szia!
Nem ekkora tételről van szó hogy pl 5 könyv. Max 2 db lehet.
A külső lezárás sajnos nem megoldható út, a terelőrendszerhez pedig nincsen elég hely.
(#) mikrokapcsolo válasza speed008 hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Akkor pedig az egyéneden múlik, hogy egyenlő lesz-e a tartalom, ezt csak kis mértékben tudod befolyásolni. Az hogy RS latch-et használsz, az jó dolog, de ugye itt is fenn ál az a dolog, hogy egy helyre dobálja mind a kettőt, hiába tiltod le az érzékelőt. HAsználj akkor RS-t, de ne egy kis ledet, hanem valami nagyon feltűnőt, mondjuk amit azt hiszem OBI-ban vettem, úgynevezett hajólámpa, annak a búzáját fested le egyioket zöldre másikat pirosra, és egymás mellé teszed, vagy hagyod fehéren és ameik világít, oda kell dobni, csak akkor egy táblával fel kell hívni a figyelmet, hogy oda tegye, ahol épp világít.
Ahoz, hogy maradjon a darabszám egyenlőség tartás, ahhoz számlálni is kell a bedobott könyveket is, mondjuk ezt hátul egy egy kijelző írná ki, és ha az egyik mutat 50-et, a másik meg 20-at, akkor mielőtt elviszed a tartórekeszeket, átdobsz a másikba egy jópárat, hogy nagjából egyenlő legyen, utána nullázod a számlálót és kicseréled a rekeszeket. Ezt ugye azért kell, mert egy szinten mindegy hogy it írsz ki, nem fogja minden ember pontosan betartani. Még akkor sem feltétlen, ha Times New Roman 72-es betúvel van kiírva.
(#) speed008 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Szia!

Szerinted ez a kapcsolás ebben a formában működhetne?
A kijelzés nem egy szem leddel fog történni, hanem csinálok több soros tömböt, nagy látószögű, nagy fényerejű ledekkel, hogy jól látható legyen.

próba.JPG
    
(#) SzT3 hozzászólása Feb 28, 2014 /
 
Sziasztok!

Elég nehéz feladatba ütköztem!
A lényeg a következő, van egy 2X7 szegmenses kijelző és értelmezni kéne hogy éppen mit jelez ki( hányas számot)
Sajnos az eredeti kapcsolásba maximum a kijelző csatlakozójához tudok hozzá férni.
Arra gondoltam hogy valahogy ugy oldom meg hogy egy PIC-el figyelem a kijelző lábaira érkező jeleket / minden egyes szegmens egy változó/ és utána változókigen nem állásából "kijátszom hogy milyen számot ír ki!
Alap ötletnek szerintetek milyen? Vagy ti hogy oldanátok meg?

Köszönöm!
(#) mikrokapcsolo válasza speed008 hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Hát ha jól tévedek, akkor működik. Méghozzá úgy mint ahogy neked kell. Keress valami szimulátort amivel ki tudod próbálni, vagy breadboardon összedugod, akkor pontosan kiderül.
(#) speed008 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Szia!
Nem fogok szimulátorozni, össze rakom és kipróbálom élesbe. Nem sok alkatrész szükséges hozzá.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha sima relét használok az nem fog kifáradni az áramkörben?
(#) mikrokapcsolo válasza speed008 hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Hát, egy alkatrész sem örök életű, de a relé elég sokáig fogja bírni, kérdés, hogy milyen gyakran fog kapcsolni. Egy relé, azt hiszem olyan 10000 kapcsolást minimum kibír, de lehet, hogy nem jól emlékszem.
(#) mikrokapcsolo válasza SzT3 hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Ha minden lábat méred, akkor abból már "csak" vissza kell fejteni, hogy melyik számnak melyik input láb felel meg. Egy kis programozás kérdése az egész, egy csomó case és már is tudod, mit mutat a kijelződ.
Ha nekem kellene, én így csinálnám.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2014
(#) bbalazs_ válasza speed008 hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Nevezzetek egy ertetlen embernek, de nem latom at a MIERT-et. Miert kell egyensulynak lenni konyvek kozott? Miert nem lehet a konyveket egy kozos, nagyobb taroloba dobalni? A nyilas lezarasa szerintem egyebkent tok egyszeru, kozepen egy kis visszacsapo csappantyu legyen, ezt reteszelni vagy nem reteszelni. A nyilast akkorara kikepezni, hogy igy kis konyv se menjen bele, vagy ha nagyon nagyok a kulonbsegek, akkor kozos tengelyen fordulo mondjuk 3 csappantyu.
(#) speed008 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Ez egy egyedi lift rendszeren történik. Az oka a két ajtónak a helyhiány.
A záró ajtós ötlet nem lenne rossz csak el kell kerülni a felesleges elemeket, vandál biztos kivitel kell.
(#) ODU hozzászólása Feb 28, 2014 /
 
Szerintetek létezik olyan program, hogy beadok egy ellenállás értéket találomra (nem szabványosat, pl 14,56 Ohm) és megmondja, hogy ezt az értéket milyen szabványos ellenállásokból lehet összerakni?(és persze a hozzá tartozó kapcsolás is, hogy melyiket sorosan és melyiket párhuzamosan). Esetleg létezik erre valamilyen gyors módszer vagy csak a találgatás és a méregetés?
(#) Márk válasza ODU hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Ezen az oldalon lehet például ilyesmit számoltatni: Bővebben: Link
(#) icserny válasza ODU hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Nem lenne sok gyakorlati jelentősége egy ilyen programnak, ugyanis a szabványértékűnek gondolt ellenállások bizonyos szórással rendelkeznek. Ha ennyire kritikus az érték, akkor úgysem kerülhető meg a konkrét értékek kimérése. Neccesebb esetben a hőfoktényezőt is célszerű kimérni, s az ellenállásokat eszerint válogatni.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2014
(#) ODU válasza Márk hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Nem tudom hol a hiba de nekem nem akarja behozni az oldalt. Másnak megy rendesen?
(#) Pepe0101 hozzászólása Feb 28, 2014 /
 
Sziasztok egy 20 w-os egy utas 12 voltos erősítőt szeretnék csinálni tudnátok segíteni?
(#) reloop válasza Pepe0101 hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Szia! A TDA2005 erre igen alkalmas Bővebben: Link
(#) szili83 hozzászólása Márc 1, 2014 /
 
Egy ilyen villogtatót szeretnék leszimulálni. Megépítettem, működik, de nem tudom leszimulálni. Mi lehet a probléma?
Itt találtam a kapcsolást
(#) Addye hozzászólása Márc 1, 2014 /
 
Sziasztok!

Van egy Fisher CA-225R erősítőm. Miképp tudnék a 2 hangfal mellé egy mélynyomót is rákötni? Tehát a felállás egy 2.1 szerű felépítés lenne. Megoldható ez egyáltalán?
(#) speed008 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Márc 1, 2014 /
 
Szia!
Össze raktam a panelt. A kapcsolás szerint és tökéletesen üzemel
Köszönöm mindenkinek a segítségét!
Következő: »»   2252 / 3947
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem