Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikai szoftverek
 
Témaindító: Varázsló, idő: Jan 26, 2010
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Varázsló hozzászólása Jan 26, 2010 /
 
Kedves kollégák! Olyan témát nyitottam meg hogy szeretném ha megosztanátok velünk ki milyen elektronikai szoftvereket használ különböző javításoknál!

Ezen kívül szoftver keresésre is használható ez a téma!

Én például régóta keresek olyan ingyenes programot ami tudja tárolni az otthoni alkatrészeimet és rá tudok keresni az alkatrészeimre de sajnos nem találtam meg ezt a progit ha tud valaki ilyen progit kérem küld el a linket hogy hol tölthetem le!

Előre köszönöm a egyre-működést!
(#) pbalazs válasza Varázsló hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Idézet:
„tudja tárolni az otthoni alkatrészeimet és rá tudok keresni az alkatrészeimre”


Microsoft Excel, vagy Open office, ha még ingyenesebbet akarsz
(#) Action2K válasza Varázsló hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Ha csak egy darabszámos listát akarsz készíteni, arra jók a ilyen táblázatos programok.
A kicsit többre képes raktárkezelők már nem nagyon találhatóak ingyenesben. Sőt még a fizetősök között is a legtöbb ilyen progi nagyon alapszinten kezeli az alkatrészek adatait.
Az igazi megoldás az, ha magad írsz egy ilyet. Persze ezt kevesen tudják megtenni, s ekkor iratnak valakivel. Viszont ez már nem a 12-20 ezer forintos kategória, amibe a sima kész szoftverek belekerülnek. Itt már akár többszázezerről is beszélhetünk.
Én szerencsére megtudom oldani magamnak. S eljött az az idő, hogy szükségem lesz rá. Persze nem egy hét alatt lesz meg, mert ugyebár csak egy-két kis ráérős időben tudom majd fejlesztgetni.
A lényeg, hogy nem elég az, hogy a program tárolja az alkatrész típusát, fotóját, árát, meg hogy hány darab van belőle. Ez egy normál kereskedelmi alkalmazásnál (bolt) elég is. De! Nálam az is kell, hogy új, vagy bontott, az ár ne csak az egész alkatrész típusra legyen, hanem hogy egyenként. Merthogy, van amelyiket később más áron veszem meg, a bontott meg lehet akár ingyé is. Illetve a műszaki paraméterei is eltérnek. Ez fontos a párba válogatáshoz.
(#) gg630504 válasza Action2K hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Gyakorlatilag minden alkatrésznek kell leltári szám. Ismerős téma. Nem árt a hely ( doboz ) feljegyzése sem. Időnként kell leltározni is: mikor mennyi volt.
Ha cserebere, akkor még két ( három ) adatbázis: partnerek ( név, cím ), valamint a forgalom. Utóbbi lehet külön a kiadott külön a bejött alkatrészeknek. Ügyesen összekapcsolva levelek, adatlapok generálása is könnyű. A saját igényeit mindenki maga tudja. Azt kiszolgálni senki nem fogja ingyen.
Még ms-dos felett dBase III Plus illetve Clipper Summer 87 ( igen 1987-es program ) segítségével csináltam hasonlót. Most Ubuntu dose felett fut. Sajnos az ékezetes karakterek kezelése nem teljesen korrekt. Viszont a vágólapon át átvihetők a szövegek. Át kell térnem majd valamilyen más megoldásra.
(#) watt válasza Varázsló hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Én is az excel-t ajánlom, ha értesz kicsit a basic sript-hez, akkor mindent meg lehet oldani. A hozzátartozó doksikat lehet linkelni stb.

Egyébként ez nem igazán elektronikai kérdés...
(#) Action2K válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Igen, gyakorlatilag minden egyes alkatrésznek lesz egy adatlapja. Ezt kitölteni a legmacerásabb első leltárnál, azaz az adatbázis feltöltésnél. Ugyanis egy csomó alkatrészt be kell vizsgálni, s lemérni a fontos paramétereit. Persze ez akkor is megoldható, ha már a gyors adatfelvitel, sorozatszámozás megtörtént. Viszont nem is kötelező minden alkatrésznél minden, rá jellemzőt kitölteni. Az adatlapoknak meg célszerű alkatrészcsoport specifikusnak lenniük.
Adatbázisnak én a paradox-ot választom, delphi fejlesztőiben megírt windowsos progival.
(#) bbatka válasza Varázsló hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Szerintem az Excel beépített Visual Basic szerkesztője a nyerő. Nem kell fejlesztőkörnyezetet telepíteni. Nem kell telepítőt generálni. Roppant könnyű programozni. Ahogy már watt is írta.
(#) Varázsló válasza watt hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Igazad van jó az excel is csak nekem olyan kell aminek van adatbázisa illetve tudjak képeket is felrakni az alkatrészről! a Másik dolog ami mostanában foglakoztat kéne íratnom vagy szereznem egy olyan elektronikai szerviz regisztrációs programot amibe be tudjam írni a kuncsaptok adatait pl hoznak egy készüléket javításra akkor a készülék adatait beírnám és a kuncsaft adatait cím, tel, város stb. ilyet kéne írni egy progit vagy rákeresni a netten ha létezik ilyen!
(#) pbalazs válasza Varázsló hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Ezt mind tudja az Excel.
(#) toroid hozzászólása Jan 28, 2010 /
 
Sziasztok

Az alábbi weboldalon van egy kis alkatrész nyilvántartó program, teljesen ingyenes.
Nagyon egyszerű, igaz ahogy olvastam mindenkinek valami komolyabb kell, de gondoltam hátha valaki ezzel is beéri.
(#) lanti válasza toroid hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Szerintem teljesen korrekt a soft amit ajánlasz ! Javaslom kipróbálásra mindenkinek!
(#) Alkotó válasza Varázsló hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Alkatrész nyilvántartó??
Nem térek magamhoz a döbbenettől. Még a kis boltok se nagyon használnak ilyet, pedig ott az eladás automatikusan levonódna a készeltből.
Én azt javaslom, húzd ki a megfelelő kis fiókos rekeszt, és vizuálisan ellenőrizd, hogy ott van-e a kellő számú elem.
Ha mégis csinálsz ilyen programot, akkor rabszolgájává válsz, mert minden felhasználást dokumentálnod kell, mint ahogy a beszerzéseket is. Nem létezik, hogy ezt akarod.
(#) Action2K válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Idézet:
„Nem létezik, hogy ezt akarod.”

Én igen! Van 20-30 db kartondoboznyi bontott alkatrészem, dobozonként 8-50db alkatrész. Saccolva is 1000 felett van, s még hátravan kb 5-10-szer ennyi kibontása. Emellett nem beszélve az újakról.
Jelen pillanatban is keresek valamit, s még azt sem tudom, hogy van-e egyátalán, s ráadásul két egyforma paraméterű.
Azért 20 év gyűjtögetés sok mindent felhalmoz. Csak hibás, de sok használható alkatrészt tartalmazó, bontásra váró különféle PC tápból van vagy minimum 20 darab.
(#) Varázsló válasza toroid hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Igen ezt már szeretem volna kipróbálni ezt a programot több helyről is letöltöttem de mindegyiknél ugyan az a hiba van! Szépen feltelepszik a progi de megnyílni már nem képes nem hozza be magát a program! És sajnos nem tudom mi a baja programnak szerintem rosszul van megírva! De azért köszönöm a linket!
(#) brato válasza Varázsló hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Nincs semmi baja a programnak, most telepítettem és simán fut. XPSP3-ra tettem fel.
(#) Alkotó válasza Action2K hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Ahogy jónak látod. Ha erre vágysz, akkor erre kell az időt és energiát fordítani.
(#) Action2K válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Ez természetes. Akinek annyi alkatrésze van, hogy ezen a képen látható tárolókban elfér, annak talán fölösleges, mert itt talán maximum 150 rekesz/fiók van. Ez körülbelül ennyiféle alkatrészcsoportot rejthet. Ez még tán fejben tartható, De egy 5-10 ezer darabos? Tudom ez nem a kezdő hobbizó raktárkészlete, de én nem is tegnap kezdtem. Kb 30 éve voltam olyan kis kölök, aki már épített valamilyen ledes villogót. Azóta csak gyűlnek a cuccok.
Nem vitázni akarok, nem is meggyőzni, csak ha Neked is ekkora "raktárkészleted" lesz, rá jössz, hogy szükség van rá.
Amúgy átmenetileg az is megoldás lenne, hogy a gyűjtőkartonokba teszek egy listát, de azt is vezetni kell, illetve ha keresek valamit akkor is jópár kartont át kell nézni. Arról nem is beszélve, hogy ha minden alkartész mellé megy a jelleggörbéje, vagy ami lényeges paraméter nála, akkor minden egyes alkatrésznél meg kell nézni, kicsomagolni, visszacsomagolni...
Nem egyszerűbb ezt a kép előtt ülve, szűrő rutinokat használva, aztán csak odamész a 8-as számú dobozhoz, s kiveszed a 14-es rekeszéből a kellő alkatrészt. Ha tényleg ez kell, akkor egy kattintással jelzed a gépnek, hogy felhasználva, vagy egyszerűen visszateszed a dobozba.
A gépet nem kell ezért külön bekapcsolni, mert ha hobbizok, akkor úgyis itt lógok a HE-n.
(#) Matt válasza Varázsló hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Üdv!

Szerintem felesleges SW-t írni. Ha összeraksz egy normális pl access adatbázist, akkor az is tud mindent amire szükséged lehet. Még az alkatrészfelvitelhez tudsz grafikus felületet is készíteni, de a lekérdezéshez. Ez a legegyszerűbben járható út szerintem.

üdv,
Matt
(#) Action2K válasza Matt hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Ha már csinálsz egy grafikus beviteli felületet, s egy lekérdezésest, akkor már "programról", azaz alkalmazásról beszélünk. Csak itt a fejlesztő környezetben futtatod, míg ugyanez delphiben egy lefordított exe-t eredményez. Előnye, hogy nem függ a fejlesztői környezet meglététől, s a több száz megás helyett is csak max pár mega. De kinek mi a szimpinbb, illetve mihez ért.
E mellett ne keverjük össze a access-t a sima excel-lel. Az utóbbinak végesek a korlátai, főleg lekérdezés terén. Egy komoly (részletes) alkatrészbázisnál ez már kellő dolog.
(#) Matt válasza Action2K hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Nem keverem össze az access-t a excellel. Csak szerintem felesleges külön alkalmazást fejleszteni olyan dologra, ami megoldható szimplán egy adatbáziskezelő programmal. Meg ha külön alkalmazást fejleszt akkor így is úgy is kell hozzá valamilyen adatbázis. De ahogy írtad, kinek melyik a szimpatikusabb. Nekem személy szerint ez a véleményem.
Amúgy én is gondolkodtam még régebben, hogy kéne írni valmi hasonló programot. El is kezdtem C#-ban, de egyrészt az idő miatt nem jutottam a végére, másrészt pedig nem volt rá szükségem / nincs is mivel még nincs akkora alkatrészraktáram, hogy ne látnám át.

Üdv
(#) vagnerjazon hozzászólása Nov 4, 2010 /
 
Üdv.!

Elég kihalt ez a téma, csak véleményt szeretnék kérni, ugyanis csináltam egy alkatrésznyilvántartó programot(php-ban, MySQL-lel, saját gépen lévő appserv programmal futtatva), amellyel mostanában készültem el(bár még hátra van egy része). Igazából nem szorulok rá, mert nincs annyi alkatrészem, csak érdekességből, és php tanulási céllal készítettem. Ami különleges benne, hogy meg lehet adni a HEStore-os rendelési számát minden alkatrésznek, és ha kell valamiből(ezt be lehet írni), akkor megcsinálja belőle a HEStore-on importálható kosarat. Továbbá ami elektronikailag is ide illik, az az, hogy majd lesz egy 10x10-es fiókos szekrény(kicsi fiókokkal, amikben alkatrészek lesznek), és mindegyiken lesz egy LED, és ami ebben a szekrényben van, azt meg tudja mutatni(USB-soros átalakító, majd AVR). Ez a része az ami csak félig van meg, egyenlőre csak a számítógépoldali php program tudja, az AVR-es része még hátra van, de ha minden jól megy, az is kész lesz hamarosan. A keresőjén még szintén kell javítani, de már így is működik.

Csak arra lennék kíváncsi, hogy ki mit gondol róla, illetve milyen véleménye van(esetleg tegyek-e fel képeket).
(#) telectro hozzászólása Nov 4, 2010 /
 
Ez nagyon jó én is pont webalapúra gondoltam. Azért is jó, mert akár távolról is megtekinthető...
(#) Action2K válasza vagnerjazon hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Szia! A HEStore-os "plugin" nagyon jó ötlet. Viszont a LED-es helyzetmeghatározót, bár ötletes, de feleslegesnek tartom. Azért, mert egy sor/oszlop megjelöléssel is hamar megtalálható. Másrészt, ha meg valakinek tényleg nagyon sok különféle alkatrésze (egyebe) van, akkor az egész szobát, vagy házat (szoba, garázs, pince, padlás) LED-ek boríthatnák.
De ahogy írtad, tanulni jó!
(#) Action2K válasza telectro hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Viszont, akkor célszerű nem a saját gépünket járatni ezért. Egyébként nem webalapót is lehet bárhonnan kezelni.
(#) vagnerjazon válasza Action2K hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Köszönöm szépen. A helyzetmeghatározó tényleg programozástanulási célból lesz, a sor-oszlop ötletből indult, csak továbbgondoltam. Persze a nagyon általános alkatrészeknél nem lesz érelme, mert azokat úgyis tudom majd fejből, hogy hol vannak. Ha jobban ráérek majd, akkor teszek fel néhány képet róla, csak hogy látsszon is, miről beszélek(persze nem csili-vili program, hanem egyszerű kinézetű, de legalább könnyen átlátható, meg nem is szépségversenyre megy).

telectro: Igazából azért webalapú lett, mert az első próbálkozásom delphiben már az adatbázisnál elbukott, mivel ahhoz nem értek annyira, csak ismerkedek vele.
(#) Action2K válasza vagnerjazon hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Idézet:
„persze nem csili-vili program, hanem egyszerű kinézetű, de legalább könnyen átlátható”

Ez a lényeg! A Delphi-s adatbázis kezelés SQL-el nem is bonyolult, ajánlott a paradox táblarendszerrel. Persze van egy logikai felépítési sorrendje, de ha azt egyszer bebiflázod, mindent megtudsz oldani.
(#) vagnerjazon válasza Action2K hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Itt vannak a képek. Annyit fűznék hozzá, hogy a könyvek link az azért van, mert egyben könyvnyilvántartó is. A verzió csak azért van, mert ha elmentem biztonsági célokból amit csináltam, látom, hogy mikori, és nemes egyszerűséggel a dátum amikor utoljára módosítottam. A rendelésnél azért .xml.doc, mert így fölajánlja "letöltésre", és oda mentem, ahova akarom, de amúgy xml, tehát át kell nevezni, csak azt kiírná a böngésző és így kényelmesebb, mint másolgatni. Az új alkatrész hozzáadásánál ha beírom a rendelési számot, akkor a bolt mező eltűnik(javascript, bár ehhez nem értek annyira, ezért alig van benne, mindent a php csinál). A nyomtatási fül meg egy összegzés, ha ki akarnám nyomtatni, hogy milyen dolgok vannak. Mindjárt teszek fel még két képet, ami már nem fér ide.
(#) vagnerjazon válasza vagnerjazon hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
A szerkesztési képen látható még egy "kifutó" jelölőnégyzet, ez értelemszerűen a HEStore-on kifutót jelenti.
Az adatlapon a zöld HEStore felirat azt jelenti, hogy kapható(ezt a rendelési szám megléte alapján dönti el), ha piros, akkor nem. A nagy M betű lesz majd a sorosporton való megmutatása az alkatrésznek, a többi funkció meg látszik.
(#) kisfer87 válasza Varázsló hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Szerintem erre az Excel a legmegfelelőbb.
Külön munkalapokra írhatod típusonként az alkatrészeket, na meg a cellákra lehet hivatkozni is így akár egy adatbázis formát is tudsz készíteni.
Amúgy a Office Access talán még jobb de az bonyolult.
(#) vagnerjazon hozzászólása Ápr 2, 2011 /
 
Közben elkészültem a végleges változattal, amely ezen a linken tekinthető meg, és próbálható ki. Persze a soros porti LED-es helyzetmeghatározót nem lehet kipróbálni, de azért utal rá néhány apróság, hogy az is van(beállításoknál is, és a menüben is(Mutatás kikapcsolása menüpont)). Egyébként a 100 fiók még nincs meg, de ez a program tudja, és már az AVR-re való kód is megvan, azon már csak apróbb simítások vannak hátra, meg persze a fiókos szekrény elkészítése.

Ha ráér valaki, vagy érdekli, nyugodtan próbálja ki az összes funkciót(törlést is nyugodtan, mert ez nem az éles változat), mert így még fény derülhet az esetleges hibákra, amiket én nem vettem észre. Mivel az én számítógépemen van, csak akkor érhető el, ha be van kapcsolva, sajnos ez azért van így, mert azon a tárhelyemen, ahová föltettem, nem működik néhány dolog a biztonsági beállítások miatt.
Szóval ha talál valaki hibát, örülnék, ha jelezné, meg persze az építő kritikákat is szívesen fogadom.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem