Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   577 / 586
(#) Massawa válasza Rosszmáj hozzászólására (») Márc 22, 2024 /
 
Vannak orgonák amik késöbb és hosszan virágoznak.
Ilyen glimmlámpák régebben templomokban szoktak lenni ( örökmécses stb).
(#) gg630504 válasza Rosszmáj hozzászólására (») Márc 22, 2024 /
 
Pirézeknél a ballagás is változóünnep. Akkor tartjuk, amikor nyílnak az orgonák.
Már a nőnapot is korábban tartottuk, hóvirág nyíláskor.
Karácsonyt akkor tartjuk, amikor esik a hó. Tuti mindig fehér a karácson. Viszont nincs minden évben.
(#) Gafly válasza Rosszmáj hozzászólására (») Márc 22, 2024 /
 
Én egy ilyennel szoktam demózni (kettő 1N4007 stílusú) dióda van a kapcsoló alatt.
Egyik kapcsoló, fél méhkas világít.
Másik kapcsoló, másik fél méhkas világít.
Mindkettő, akkor mindkét fél méhkas világít.

Ne nagyon mutogasd, mert Gery78 fórumtársunk a fél micsodáját odaadná egy ilyenért.
(#) Gafly hozzászólása Márc 22, 2024 /
 
(#) vargham válasza Gafly hozzászólására (») Márc 22, 2024 /
 
Idézet:
„Ez így van, az internetes ostobák meg gondolkodás nélkül cserélik a kondenzátorokat.”

Kondenzátort láttam már belefolyni 40 és 25 éves elektronikába is. Előbbi THT, utóbbi SMT. Szóval a csere az indokolt elővigyázatosság, ha a készülék túl van két évtizeden.
(#) sany válasza Massawa hozzászólására (») Márc 22, 2024 /
 
Itt már, délen, virágzik a fehér orgona a méhek nagy örömére. Sőt tegnap láttam már lilát is.
Mindig április közepén szokott.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2024
(#) TÉ288 hozzászólása Márc 23, 2024 1 / 1
 
Értem én, hogy ez nem politikai oldal.
Éppen ezért furcsállom, hogy páran "hittérítő" és politikai kampányrizsát tolnak "érdekességképpen".
A hétköznapi élet nem érthető a politika megértése nélkül.
Igaz ez a "mesterséges intelligenciára", meg a környezetvédelemre, demokráciára, stb.
A képlet egyszerű.
Az alapállás, hogy egy ciklus 4 év.
Ahogy az usában fogalmaznak, ennyi időre kell "BEHÚZNI" az ostobákat.
Ha "behúzták" őket, utána 4 évig szabad a vásár.
Hiába kapálózik a polgár.
Tüntizgethet ugyan, de semmin nem fog változtatni.
Szóval szerintem a provokatív és értelmetlen kérdésfelvetéseknek sem lehet helyük, mert nem lehet rájuk érdemben reagálni.
Így aztán csak kampányszöveg az egész. Ennek se nagyon van itt helye, ha tartsuk magunkat az alapszabályhoz.
(#) david87 hozzászólása Márc 23, 2024 /
 
Sziasztok!

Na az ember ne kapjon agy bajt valaki mondta hogy az elektronikai alkatrészek között nincs szórás.
Vettem 4 db 100k potmétert hátha lesz benne 2 db egyforma hát nem.
93k 96k 99k 106,7k ebbe a sorrendbe jöttek. Most megént rendeljek 4 potmétert hátha lesz benne pár.
Ez bukó hogy nem tudnak egyformát csinálni.
(#) vargham válasza david87 hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
1. Miért kell egyforma?
2. Ha indokolt, miért nem garantáltan egyformákat veszel?
(#) nagym6 válasza david87 hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Meg van adva adatok között a tűrés tartomány. Pld.: 10% vagy 20% stb.
Abszolút egyforma semmiben nincs.
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Ez is érdekesség. Hajdanán voltak potik amiket a gyárban kalibráltak ugy, hogy egy speciális szerkezettel ( hasonlo mint a vizszintmérök stb iroberendezései) a szénréteget pontos együttfutásra kalibralták. Azaz egy motor lassan forgatta ( vagy tolta a tolo-) a potit és a gép a pontos ellenálláshoz megfelelöen karcolta meg a szén- ( ellenállás) réteget. Ezzel akár 1%-s pontosságot és együttfutást tudtak garantálni. Ráadásul akkoriban minden potit igy gyártottak és még csak nem is extra áron árulták. Szoval csak az akarat meg az idö kérdése volt az extra munkafolyamat. Az egész még egy percig sem tartott. Lehet, hogy a mai technologia ezt nem igényli nem tudom. Vajon hova tüntek ezek a finom célgépek.
Ma ilyesmit alig látni söt nem is igen hallani ilyesmiröl.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2024
(#) Inhouse válasza lazsi hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Nem győzöm letolni a családtagokat, állandóan megveszik a szutyok, semmire sem jó ceruzaelemeket. Persze olcsóbb, de nincs az árban akkora különbség, mint a minőségben. Aztán mikor idő előtt belefolynak a készülékbe, akkor megkapom javításra. Szentbeszéd a márkás elemekről, egyetértés, majd kis idő múlva ugyanez, és újra és újra...
Úgyhogy ha meglátok egy márkás, akciós elem csomagot, akkor megveszem és megkapják.
(#) Inhouse válasza vargham hozzászólására (») Márc 23, 2024 / 1
 
Valamit értelmeset valóban kéne tenni, a sok orbitális, haszontalan, de amúgy mindenkire nézve terhelő hülyeség helyett...de nehéz.
A mai piacgazdaság erre a fogyasztási szokásra épül. A belenyúlás durva hatásokat hozna, nagyon nehéz. Ha csökken a szemét gyártása, kevesebb munkás kell (enélkül is egyre kevesebb, AI, automatizálás), munkanélküliség, életszínvonal csökkenés, polgári elégedetlenség... De hiszem, hogy lehetne minimalizálni a járulékos károkat. A bibi a nagytőkések akarata és profitéhsége, amit nem lehet megfékezni, szembe szélben nagyon nehéz... Iszonyatos erők csoportosulnak a pénzhatalom oldalára. Nagyon durva, hogy mi mindent lehetne másképpen csinálni, amitől millióknak/milliárdoknak lehetne jobb élete, de ezt egy maroknyi emberből álló csoport nem szeretné, mert ők inkább a már elképesztő/irreális vagyonukat és hatalmukat szeretnék tovább növelni.
Nem hiszem, hogy mindenki egyenlő, kellenek a szabályok, és a különbségek, de mint mindenben itt is inkább egy arany középút, mint a végletek. De ha lehetne is ilyen szabályozást csinálni, akkor kikre lehetne bízni? Bárkik is kerülnek döntési pozícióba, egy idő után a saját zsebükre fognak dolgozni, hagyják magukat megvesztegetni, esetleg megzsarolják őket, stb...és ugyanoda fog tartani a világ.
Azt nem értem, hogy ez az egész miért alakul így. Azt hinné az egyszerű ember, hogy aki ilyen magas pozíciót tud elérni, annak intelligensnek kell lennie. De miért kergetnek értelmetlen, önző célokat? Mi újság a lelkiismeretükkel, a józan gondolkodással? Hová lesz? A pénz/hatalom mindenkit megváltoztat?
(#) Inhouse hozzászólása Márc 23, 2024 /
 
Nekem valamiért olyan fura ez a valósnak mutatott felvétel, irreálisnak tűnik az utolsó korrigáló mozdulat. Ha igaz, akkor ez már szép. Kérdés, hogy erre fejlesztették-e? Viszonylag kis valós hasznát látnám egy szaltózó robotnak (a médiában persze nagyot mehet). Ha az alkalmazkodás kiterjesztése, akkor ígéretes. Más kérdés, hogy valamiért nekem az is fura, hogy humanoid szerűt akar mindenki fejleszteni, holott ezt az egyik legnehezebb stabilra építeni...elsőre annak is örülni kell, ha nem borul fel, de semmit hasznosat sem tud csinálni.
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Ez a kapitalista felfogás már több száz éves (1000?) kizárolag az emberi ösztönökre épül és csak az az ember elfogadott az ilyen társadalmakban akik többet, nagyobbat stb akarnak. Ezek teljesen elnyomják azok hangját aki meg van elégedve azzal amijük van, amit azért kapnak stb.
Egy amerikai gazdasági egyetem csarnokában 1/4 oránkét egy youtube film megy vagy egy tucat hatalmas monitoron ahol egy békésen falatozo csordát egy oroszlán vagy valami hasonlo vadállat egyszerüen elüldöz majd maga felzabálja a koncot.
Szoval ez az egyszerü filozofiájuk az életröl. Amikor ezt láttam mindig kinyilt a bicska a zsebemben (ha lett volna). Ezt verik a nebuloik fejébe és ez az oka a késöbbi bajoknak. Több évtizedes amerikai “vendégszereplésem” alatt egyetlen egyszer sem hallottam, hogy a piacon ugy kell részt venni, hogy más is odaférjen. Minden ilyen belsö értekezleten az volt a fö mondanivalo, hogy ki kell nyirni, lejáratni, tönkretenni a konkurenciát.
Amikor ez nem sikerült egyszerüen megvették. Attol a pillanattol természetesen ugyanaz a berendezés egyböl csucstechnologia lett, és sokan nem tudtunk a tükörbe nézni.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2024
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Az alapkutatások azok ilyenek. Elsőként teljesen feleslegesnek, pénzkidobásnak, stb. tűnnek. Kár rá pénzt áldozni, csak pár okostojás szórakozása. De ugyanakkor ebből keletkeznek aztán évek, évtizedek múlva a ténylegesen használható dolgok. Biztosan nem azért csinálják, mert akkora kereskedelmi igény lenne a szaltózó robotra, de villámgyors szervóra, pozíció érzékelőkre, algoritmusokra annál inkább. Aztán pár év múlva egy csipben megkapod. A négymotoros drónok is gyerekjátéknak indultak, aztán hogy kinőtte magát a technika. Bicikli verseny közvetítésétől a bombázásig mindenhol ott vannak már...
(#) Udvari Zsombor válasza Rosszmáj hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Irigyellek, gyönyörű az a glimm égő!
(#) nagym6 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Addig van sikere a kacatnak, amíg megveszik.
Nálunk pénzügyi okokból -nagy tömegeknél kevés- az olcsóbb a nyerő, legfőbb paramétere a terméknek.
(#) Udvari Zsombor válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Nálunk csupán a tölthető elemeink állapota kétes, töltögetjük őket, mikor valamiben egy kimerül, de már kezdenek fáradni.
Nem kellenek a legmárkásabb elemek, én fehér alapon zöld feliratos Tesco újratölthető elemeket vettem, kettő ilyennel meglepően sokáig képes üzemelni a fényképezőgépem.
Viszont egyszer valamihez egyszer használatos (nem tölthető) KIK elemeket kaptam, ezek valami igen gyengék, miután betettem őket abba, amit kaptam, kettő kimaradt, amiket megpróbáltam a fényképezőgépembe elhasználni: alig pár fotó után lemerültek!
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
A fényképezögépekbe nem lehet igen használni a hagyományos elemeket - még a márkásak közül sem mindegyik birja el. Oda valoban a dobolos Duracell alkalin volt sokáig az egyetlen, ami kibirta. Oda igen kis belsö ellenállásu elem kellett ( sajnos alig van közismert jellemzöje, ami szerint válogatni lehetne a sokfeléböl).
Érdekes, hogy az ilyen adat hiányzik a köztudatbol meg az elemekröl.
(#) david87 válasza vargham hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Mert erősítőbe kellene.
Mert itthonról nem tudok a webshopba meg mérni hogy milyen legyen hiába írom le hogy egyforma legyen.
Mifelénk meg szűnt a bolt ahol ilyesmit lehet kapni.
(#) img válasza Massawa hozzászólására (») Márc 23, 2024 / 1
 
A komolyabb fényképezőgépek csak saját, Lítium akkuval működnek, a legtöbb gyártó már évekkel ezelőtt dobta az AA akkuk támogatását mert csak visszafogták a gépeket. A legtöbb fényképező már akkor is korlátozott, hogy AA-s akkuval nem lehetett pl. nagy sebességű sorozatot készíteni, ilyesmik. Alkáli elemekről eleve nem beszélve, mert azok fasorban sincsenek az áramleadási képességükkel a Ni-MH akkuk mellett. AA méretben van még a Ni-Zn akku is 1.6 voltos a cellafeszültséggel, de azt sok készülék nem bírja.

LSD (nem a kábszer ) = Low Self Discharge akkut kell venni, azok a feltöltésük után 1 évvel is még 80%-on állnak, illetve a belső ellenállásuk nagyon kicsi. Az Eneloop az etalon, illetve az IKEA-s LADDA ugyanaz a technológia, csak barátibb áron. Mindkettőből van AA és AAA méret is.

Viszont az ilyen, modern LSD akkuk csak óvatosan tölthetők, mert nem bírják a korábbi technológiás akkukat a töltésük után szinten tartó, csepegtető rátöltést, ezért normál töltőkből érdemes a töltés befejezését követően minél hamarabb kivenni, mert a 0.1C-s csepegtetés már sok nekik. Pl. a Opus BT-C3100 jó lehet, a Voltcraft IPC-1L-nek kifinomultabb a töltési karakterisztikája az LSD cellákhoz, viszont abból ki kell venni mert csepptöltést végez.

Ajánlom a Battery University-t, mert nagyon szakmai anyagaik vannak.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2024
(#) Massawa válasza img hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Igy van. A Nikon ( filmes kamerához is speciális Nikon CR elem kellett). Késöbb ( lassan 20 éve) a jobb digitális kompakt kamerák mentek AA elemekre. Ott nekem beváltak az akkor feltünt fehér Enelop akkuk. („ papiron nagyobb teljesitményü fekete Enelop akkuk viszont csapnivaloak voltak).
A késöbbi gépeim meg már csakis a kamerákhoz fejlesztett speciális akkukkal mennek. Azok elég megbizhatoak szinte mindegyik kibir. 3-4 orát egy foto meg video turán.
(#) SzervízMacska válasza Massawa hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Nekem Panasonic GH5 van, 45 perc a gyári akku ideje. Az utángyártott 40-et bír, viszont harmadába kerül. A töltéshez ki kell venni az akkut, mert az egyébként meglévő usb c csatlakozó csak adatátvitelt támogat. Persze ez áthidalható egy dummy akku + gan töltő kombóval. (Fentiüzemidők természetesen videózásra vonatkoznak…)
(#) img válasza Massawa hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Igen, a Canon 350D-m még működött AA elemről is, nem csak a Canon Lítium akkukról. Aztán valahol az 5D Mk IV tájékán már nem adtak a markolathoz AA elemeket fogadó tálcát.

A tükör nélküli vázakban ugye folyamatosan működik a kijelző és a szenzor is, így nagyságrendekkel magasabb a készenléti áramfelvételük mint egy tükrösnek, nem csoda ha rekordidő alatt horpadtra szívják a Lítium akkukat. AA méretű 1.2 voltos cellával próbálkozni értelmetlen, mert túl kis energiamennyiséget tárol a gépek energiafelvételéhez mérten.
(#) Massawa válasza img hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Már csak egy gépem van ami AA elemeket használ, egy Zoom recorder. Abban az eneloop is sokat kibirt, de most már beépitett töltövel rendelkezö AA Lion akkukat használok. Azok igen jok. Honapokat birnak ki egy töltéssel.
A többi kameráimban kivétel nélkül speci akkuk vannak. Eredetiek meg utángyártottak.
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Ha túl sok pénz lett beleölve egy kutatásba/fejlesztésbe, és még sincs meg a megfelelő igény rá, akkor nehezen engedik el. Akár agresszív kampánnyal, akár olyan szervezetek/vezetők is meg lehetnek véve, akik "kötelező" teszik, hogy mégis el lehessen adni...
Egy üzlet számomra akkor jó, ha az eladó és a vevő is jól jár. Ha nem így van, akkor az átverés, lehúzás...
(#) Udvari Zsombor válasza img hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Idézet:
„A komolyabb fényképezőgépek csak saját, Lítium akkuval működnek, a legtöbb gyártó már évekkel ezelőtt dobta az AA akkuk támogatását mert csak visszafogták a gépeket.”
A "Canon PowerShot A570" fényképezőm 2×AA elemmel üzemel, tudom, hogy nem egy mai darab (látszik rajta a kopás), de attól még szeretem, meglepően hosszú üzemidőre képes két tölthető elemmel (1.2 voltos cellák). A "Nikon CoolPix" fényképezőm pedig 3×AA elemmel üzemel, ezt kaptam, de nem használtam, mert nem tetszett, hogy eggyel több elem kell bele.
(#) kameleon2 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Olympus FE-210 gépet vettem anno, mert nagyon jó volt az optika és a benne lévő chip. Nagyon szép képeket volt képes készíteni. De... 2db ceruzaelemmel kb 5 percig lehetett használni. Próbálkoztam 1,2V-os akkuval, amivel meg sem nyikkant. Végül, évekkel később találtam 1,5V kapocsfeszültségű tölthető elemeket, amikkel egész elfogadható volt a működése, de kikapcsolt állapotban is rendesen lezabbantotta a kapacitásukat. A mai napig megvan a gép és akku nélkül várja a sorsát, mert időközben a kínai mobiltelefonom kamerája is elég jó lett és nem mellesleg 1 hétig működik a saját akkujáról. Nem értem, miért kellett az Olympusnak ennyire rossz tápellátást kitalálnia, egy akkor még nem is olcsó árfekvésű géphez, ami ráadásul csak XD kártyával használható. Volt egy megint csak nem túl olcsó Canon Powershot A400 gépem is, ami álomszép képeket készített, normális akkuja is volt, csak éppen a kamerája megadta magát, ráadásul igen hamar. Legutoljára a Sony gépeit használtam, aminek jó volt az akkuja és SD kártyára is dolgozott. Ezeknek meg a kábelei nem igazán szabványosak, spéci kábel kell a fájlok letöltéséhez és a töltéshez is. Egyszóval volt baj bőven.
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Én mindig elég szkeptikus voltam azokkal a cégekkel, akiknek komoly optikai multjuk volt, de elektronikus kamerákat kezdtek el gyártani. A filmes korbol nálam a Nikon volt a nyerö, de többször csalodtam pontosan a rossz elemek miatt. ( nehezen elérhetö és volt olyan eset is, hogy az uj elem is váratlanul meghalt.
A digitális korbol sajnos nálam 3 hagyományos optikai márka is teljesen leégett. Viszont nagyon bejött a SONY MINOLTA házassága.
A video világban a kezdettöl a SONY volt a nyerö, és felsökategoriás video gépei még a fényképek esetén is évekig verték a hagyományos konkurenciát. Több szerkesztöségben nem akarták elhinni, hogy a beküldött képeket egy videokamerával készitettem.
A fiam is Sony alfa gépet vett és nagyon meg van elégedve.
Ami elszomorit, hogy szinte teljesen összeroppant a camcorder piac.
Egyik vezetö márkánál sincs már évek ota uj modell, pedig már nekem kellene egy ujabb videokamera.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2024
Következő: »»   577 / 586
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem