Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   43 / 2486
(#) Hroot hozzászólása Szept 3, 2007 /
 
sziasztok!
én csináltam 1 tda 2030-as végfpkot ez volt a második munkám (az első 1 astabil volt) és ti mit ajánlotok hány voltos trafót tegyek rá és hány wattosat?
(#) Kovidivi válasza Hroot hozzászólására (») Szept 3, 2007 /
 
hello!ha szimmetrikus táppal csináltad, akkor +-22volt a maximum (DC), ha szimpla, akkor pedig 44volt. Va-ben szokták inkább megadni a trafó teljesítményét: neked kb. 30VA-es elég lesz a monóhoz. sztereóhoz olyan 50-60VA-es kell minimum.ha nagyobb,nem baj.
(#) Doncso hozzászólása Szept 3, 2007 /
 
Lamalas!! megoldottam a tápot, kösz a segítséget, bekötöttem ahogyan mondtad és igy müxik, 2 trafó, 2 graetz! Kösz mégegyszer, ja és egyébként Special thanx: Lamalas, Proksa, Saca,soundman, és persze Parázs Gábor, nélkülük most nem szólna az első 300-as végfokom!!!
(#) Hroot hozzászólása Szept 3, 2007 /
 
nekem van 1 230/26 os trafóm csak nincs egyenirányító kapcsolása ha valaki tud egyet mutatni megköszönném ja és nem szimetrikus hanem sima
(#) tatabike válasza szamóca hozzászólására (») Szept 3, 2007 /
 
Szia szamóca,

köszi azért, hogy "beestél" a végére, rendes vagy... és lehet, hogy szükségem lesz a szaktudásodra, mert még sajna nem 100%, hogy az IC-csere megoldja a problémát. Mivel elszállt a jobb oldal teljesen, most nem tudom megállapítani, hogy miként szólna, ha hibátlan lenne, de abban reménykedek, hogy tényleg az IC hibája volt, és előszőr csak félig robbant le, ezért "tűnt el" a magas hangok nagy része, majd a sok próbálgatás végleg hazavágta... A kimeneti Boucherot-tag mit takar? Van egy másik STK-s erősítőm(4172II), abban van a kimeneten egy tekercs+ellenállás párhuzam, ez lenne az? Mondjuk a 4141II kapcsolásában nincs ilyen... Na mindegy, max kicserélgetem a kondikat, az sosem árt, na meg észrevettem, hogy az én panelomon, ami gyári, van a bemenet környékén két pici tranzisztor, amit viszont az IC doksijában lévő kapcsolási rajzon nem látni. Nem tudom, ezek minek vannak és mit csinálnak, és sajna nem tudom milyenek, mert pont "pofával" egymásnak vannak fordítva, és nagyon közel vannak, kiszedni meg nem akartam. A héten meglesz az új IC, majd megírom, mit sikerült alkotnom. Köszi előre is a segítséget, és jó betonozást...

TaTa
(#) unicorn hozzászólása Szept 3, 2007 /
 
Na mint mondtam végre megérkezett a várva-várt erősítő IC.
Kérdésem a következő lenne:
Mekkora hűtőbordát kell rárakni? Az IC 2x100W sztereó. Sajnos csak csing-csang-úl van hozzá leírás, de abban van egy olyan felírat, hogy 50W. Gyanítom, hogy ez lehet az IC fogyasztása. A nyák, amire az IC kerül 130mm hosszú azon a részen, ahol a hűtőbordának helye van. Tehát a kérdésem, hogy milyen magas legyen a borda és még milyen jellemrőkkel kell hogy bírjon. Esetleg van valami ökölszabály (pl.: mondjuk olyan, hogy minden 1W fogyasztásra 5 négyzetcenti borda)?
(#) lamalas válasza unicorn hozzászólására (») Szept 3, 2007 /
 
Idézet:
„Az IC 2x100W sztereó. Sajnos csak csing-csang-úl van hozzá leírás, de abban van egy olyan felírat, hogy 50W. Gyanítom, hogy ez lehet az IC fogyasztása.”

huuu az erdekes lenne, mert akkor 2x100W leadasakor is csak 50W-ot vesz fel??? Nem rossz, a kinaiak megcsinaltak az energiat a semmibol eszkozt egy tuti erosito formajaban

A hutobordara nincs igazan okolszabaly. Jo lenne tudni pl. milyen homersekeleten lesz hasznalva az erosito (otthon atlagos korulmenyek kozott, vagy discoban meleg paras helyen, esetleg kulteri erosito lesz belole telen -5fokban ,stb.), illetve, hogy ki lesz-e hasznalva a 2x100W vagy csak atlagos szobahangeron (max. nehany W) lesz hallgatva? Az sem mindegy, hogy mekkora a hoellenallasa a tokozasnak ... amit nyilvan nem adnak meg a kinaiak. Egy dolog azonban biztos, ne legyen tul kicsi a hutoborda De hogy valami kezzel foghatot is mondjak, ha rateszed az IC-t egy 15x30centis sima hutobordara, akkor otthoni zenehallgatasra eleg lesz meg akkor is ha neha odatekered a hangerot (mondjuk csak rovid idore). Ha pedig discoba akarod hasznalni, akkor legyen legalabb 2x ekkora a borda mondjuk egy kis aktiv hutessel is megspekelve... hat nagyjabol ezt tudnam javasolni, de eleg nehez ugy barmit is mondani, hogy nem ismerem a cuccot.
(#) maTaKee válasza Hroot hozzászólására (») Szept 3, 2007 /
 
Bővebben: Link rögtön az első kép!

Úgy látszik nem túl sok ember olvassa el az oldal tartalmár
(#) unicorn válasza lamalas hozzászólására (») Szept 3, 2007 /
 
Az 50W-ot úgy gondoltam, hogy annyit használ el az IC a működésékez.
15x30 cm??? hú az nagyon sok... Az egész nyák 14x14 cm-es. Esetleg ha valami heat-pipe-os bordát teszek rá?
(#) tatabike válasza unicorn hozzászólására (») Szept 3, 2007 /
 
Szia unicorn,

éppen ez az, ha 50W-ot használ a működéshez, akkor abból max. 2x15W teljesítmény jöhet ki kb. Ha ennyit fogyasztana, akkor nem lett volna szükséged a 300W-os toroidra... Annak a 300 W-nak a nagy részét az IC fogja elhasználni, a kiegészítő áramkörök csak 50-100 mA körül fogyasztanak max. Az 50W inkább szerintem disszipációra értendő, amit elfűt az IC, ezt kell a borda segítségével "elhűteni"...

TaTa
(#) Gery válasza unicorn hozzászólására (») Szept 3, 2007 /
 
Milyen IC az? Van hozzá adatlapod? Hol van? Vagy töltsd fel! Úgy szerintem többet tunk segíteni
Amúgy az az 50Watt 3 dolog lehet:
1. diszipácio
2.a 100Watt az a csúcs 50Watt a normális
3.100Watt 4ohm 50Watto 8ohm
De ha lenne adatlap okosaabak lennénk
(#) unicorn válasza Gery hozzászólására (») Szept 3, 2007 /
 
Igen, igen... szóval a disszipáció (de persze nem biztos).
Mellékelem az egyetlen dolgot, amit adtak hozzá. Órákon át kerestem további infókat róla, de nem találtam.
(a 275-ös az én verzióm)
(#) szabi83 válasza Gery hozzászólására (») Szept 3, 2007 /
 
(#) szabi83 válasza unicorn hozzászólására (») Szept 3, 2007 /
 
az csak akkor 2*75W lesz

2*24VAC több, mint elég neki.
(#) unicorn válasza szabi83 hozzászólására (») Szept 3, 2007 /
 
Igen, most már én is rájöttem, hogy átvertek. Vagyis azt verték át, aki átvette a cuccot! Nem tudom, hogy mit csináljak, messze van Románia Budapesttől.
(#) unicorn hozzászólása Szept 3, 2007 /
 
Node ezen a problémán túllendülve: akkor ehhez az IC-hez vajon milyen hűtés kell?
másik kérdés: vajon egy 200W-os trafó elég lesz neki?
(#) Gery válasza szabi83 hozzászólására (») Szept 3, 2007 /
 
tda7294 egy tök egyszerü (de nagyszerű ) IC egszer 100Watt és mindezt 15 kimenettel(lábbal).
És itt vagy egy 2X100Wattos IC 7 lábbal és még leírás se kell hisz az a rengetek adat ráfér az IC re Ez még egy tda2030nál is egyszerübb ilyet még nemláttam
(#) Gery válasza unicorn hozzászólására (») Szept 3, 2007 /
 
lamalas már írta: 15X30 cm-es. Sztem ez bőven elég.
(#) unicorn válasza Gery hozzászólására (») Szept 3, 2007 /
 
Gondoltam, hogy szétszedem. Tuti biztos vagyok benne, hogy az egész kütyü ugyanaz, mint egy TDA, csak egybe van tokozva mindaz, amit egy TDA-hoz még külön kell hozzárakni (illetve értelem szerint kettőhöz).
(#) unicorn válasza Gery hozzászólására (») Szept 3, 2007 /
 
Igen, igen, csak én meg arra gondoltam, hogy ezt esetleg valami modern heat-pipe-os megoldással nem lehet megoldani? Talán elég lenne egy felső kategóriás procihűtő is...
(#) unicorn válasza Gery hozzászólására (») Szept 3, 2007 /
 
Egyébként pont az indított el az erősítő építés terén, hogy láttam, hogy egy egyszerű IC-vel az egész megoldható. Aztán persze kiderült, amit nem tudtam: nem csak be kell dugni az IC-t a konnektorba és már megy is (nevessetek, de nem gondoltam, hogy sokmindent kell hozzá csinálni). Aztán ehhez képest kellett egy +- táp, egy hangszínszabályzó, annak egy 12V-os táp. Ezeket már megcsináltam.
Aztán ha már így belemelegedtem, akkor kivezérlésjelző. Ha már az is van, akkor mi lenne, ha digitális potmétereket, PIC-et, és LCD-t is tennék bele... Mi lenne, ha USB-s kangkártyaként üzemelne a kütyü. De ha már hangkártya, meg erősítő, akkor nem lenne jó, ha mindjárt Hangszóró is lenne (ehhez elolvastam egy 300 oldalas tankönyvet)? Ha meg már így van, akkor igazán gáz, hogy nem távirányítható... És nem is tudom, meddig folytathatnám a sort.
Szóval a pofon egyszerű IC elég bonyolulttá vált számomra és olyan dolgokat kellett megtanulnom, amikhez eddig lövésem se volt.
(#) unicorn hozzászólása Szept 3, 2007 /
 
Kicsit talán off kezdek lenne ebben a topicban, de azért továbbra is kérdezek a hűtőbordával kapcsolatban:
Ezt a passzív procihűtőt találtam. Ez elvileg 0.3C/W hőleadó teljesítményű. Ez nagyjából azt jelenti a számításaim szerint, hogy 30 C-kal engedi emelkedni a hőmérsékletet ha 100W hőt kell elvezetnie. Azért ez már csak elég lesz, nem?
Bár lehetséges, hogy nem a teljes felületen érintkezne, egy CPU hűtött felülete kissebb, mint ennek az IC-nek.
(#) unicorn hozzászólása Szept 4, 2007 /
 
Végre megvan a toroid trafóm is. Ennek teljesen mindegy, hogy a szekunder tekercseket hogy kötöm be, ugye? Csak arra kell figyelni, hogy egy szekunder tekercs mindkét vége egy graetz-en legyen. Vagy számít, hogy melyik váltó lábra teszem melyik vezetéket?
(#) Gery válasza unicorn hozzászólására (») Szept 4, 2007 /
 
Nemtom mit kell vacakolni a hütőbordán, ráadásul egy olyan drágát veszel itt találsz olcsón normális erősítőre valő hütör.
A trafód szekunderének jobb esetben 4 kivezetése van. Ebböl két pár.(mitomén mondjuk 2X20Volt) és azon belül a gréccen a két váltóközül már tök 8 hogy rakod
(#) unicorn válasza Gery hozzászólására (») Szept 4, 2007 /
 
Ok, ok, nem szórakozok akkor ezzel. Már vettem is egy bordát. Elvileg a dobozoláson kívül már minden megvan
(#) fihu hozzászólása Szept 4, 2007 /
 
Hali!

Én nagyon kezdő vok, de van 2db 90W-os 2 utasos hangszóróm, sajna momentán nincsen nálam, ezért nemtom leírni,h hány ohm-os, de ehhez kéne nekem valami jól működő erősítő, és nem csillagászati összegekért

Ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném

Üdv: Fihu
(#) hapro válasza fihu hozzászólására (») Szept 4, 2007 /
 
Szia fihu!

TDA IC-s végfok egyszerű és nagyszerű....
TDA 7294..biztos találsz itt kapcsolást hozzá az 8ohmon 70W szinuszban az bőven elegendő, hogy kinyírd vele a hangfalaidat, vagy http://www.majki.fw.hu oldalon van egy *.pdf dokumentum, ami TDA 1562 2X55W 12V-ról.

Szerintem ezektök jók neked abszolút nem drágák.

üdv.:

Zoli

(#) vicsys válasza hapro hozzászólására (») Szept 4, 2007 /
 
Azért azt is írjátok le fihu-nak, hogy egy erősítő nem egy vékfogból áll, hanem még nagggyon sok mindenből!
(előfok, hangszin,tápok, bemenetválasztó, kivezmérő, doboz, stb...)
(#) Kovidivi válasza vicsys hozzászólására (») Szept 4, 2007 /
 
"előfok, hangszin,tápok, bemenetválasztó, kivezmérő, doboz, stb..." -ezek közül táp az ,ami nélkül nem működik az erősítő. dobozt magának bárki tud csinálni. tehát elég a kollégának egy trafó, néhány kondi puffernek, meg a kapcsolás, pl. tda2030-cal ,amit kinézett magának(meg persze egy poti, hangerőszabályozásra), így azért mégsem olyan bonyolult.
(#) vicsys válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 4, 2007 /
 
Teljesen igazad van! De ha nem bántalak meg vele, akkor egy kicsit pontosítanék:
Az általad vázolt eszköz egy végfok lesz, ami már megfelelő kivezérléssel, természetesen szólni fog. Ez kis jóindulattal is "csak" 1 végfok, nem erősítő.
Sajnos nagyon sok levelet kapok kezdőktől akik túl a 10000 Ft-os belefeccölés után még mindig csak raknak hozzá, de nincsenek készen. Ezzel persze nem akarom senki kedvét szegni, hiszen a végfok kész és már megszólal! A többi meg majd szépen apránként köré épül.
Na, száz szónak is egy a vége: egy végfok nem erősítő.
Következő: »»   43 / 2486
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem