Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Lapozás: OK   27 / 194
(#) frissadam válasza Árpy hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Hi!
Ez a rajz nekem is meg van.Esetleg nincs hozzá valami leírásod? Nem tudom pontosan miket kell a tápfeszhez méretezni. A működés leírása pedig mindig segít.
Kösz!
(#) frissadam válasza lapose hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Ez igaz
Inkább nevezzük csak védelemnek a kívánt kapcsolást. Ez a védelem védi a hangszórót a koppanástól és az egyenfesztől, az erősítőt pedig a rövidzártól. Talán így jobban érthető.

Kösz.
(#) CHZ válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Az 560 Ohm sorosan van a relével , R=U/I az U a táp és a relé feszültségének külömbsége , az I a relé Ohm -os ellenállásából és e feszültségéből számítandó I=U/R.
Nem mindegy (R4), baj nem lesz csak nem fog behúzni a relé .
(#) CHZ válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Ez sem nagyon bonyolult , ledek látványossá teszik a működését .
1db olcsó IC és néhány tranyó csak és stabilan működik .
(#) dbase hozzászólása Jan 6, 2009 /
 
Kapcsolós megoldás az írásvetítőknél i sígy működik.Elöbb a ventillátor megy, majd az izzó. Csak az izzót nem lehet bekapcsolni.
(#) Gery válasza proli007 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Szia proli007!
Mielőtt olvastam, felidegelt és az összes félvezetőt és kondenzátort kicseréltem. Az ellenállásokat lemértem és jók. Nyák csakugyan jó. De még ígyse müködött. Majd mikor kiszedtem a bemenetet jó lett! Ha visszaraktam nem jó. Egy st151 van rákötve aminek a kimenetén üresen 1.5mVDC van, szóval ez nem lehet probléma! Szerinted mi lehet a probléma??
Esetleg az hogy van rajta egy hanszínszabályzó és ugyanaz a tápuk, az baj lehet?
(#) Gery válasza Gery hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Nah meglett a hiba oka!
Az hogy ugye ez a hangfalvédő kapcsolás van a képen látható sub sűrővel, és mivel a sub sürőnek a földje ugyanaz mint a kimenő hangnak a földje az kavar be. Mert a hangfal védőnek meg ennek közös a tápja(a sub +-ba bekötve, a védő csak az egyik oldalra a másikat meg arányosan mással terhelem). Tehát ha kikötöttem a hangfalvédőből a földet és külön táppal üzemeltettem úgy működött. De úgyis ha a subbol a végfokba menő kábelnak megszüntettem a földelését! Szóval valahogyan galvanikusan lekéne választani vagy valamit kezdeni vele. Nekem az első gondolatom a hangjel földelésének leválasztása egy kondival. Már ha ez működne. (Ez kicsit erősítős topik úgyhogy majd onnan hivatkozok ide ). Mit gondoltok mitkéne tennem?
(#) Dj TSM válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Nekem mar 2 eve megy ilyen ic vel a vedelem,es nagyon megbizhato,azota minden erositombe ilyen vedelmet rakok.Az R6 marad 560 ohm,akkor lessz a duplaja ha 12 voltos a rele,kissebb pedig ha a tap feszultseg +-35 volt ala tervezendo.Az R4 erzekeli,hogy mikor kapcsol be es ki a transformator,a szekunder tekercs akarmejk agara kotheto,kivetel a kozep gnd ag.De vigyazni kell,hogy pontos legyen az ellenalas erteke,mert ha tobb aram es feszultseg megy rajta be akkor tobbet nem kapcsol ki mert az ic tonkre megy.
(#) agressiv válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Én így oldottam meg még annó a bekapcsolást. Viszont nem forgó, hanem csak külön kapcsolókkal, és nem bizonyult túl jónak mivel, sok kapcsolót kellett kapcsolgatni plusz ha elfelejtettem akkor........
Nagyon jó dolog egy koppanásgátló, Ha nincs kedved kapcsolásokkal szórakozni akkor egyszerűen térszereléssel is lehet csinálni koppanásgátlót mindössze 1 relével 1 kondenzátorral és egy tranzisztorral, valamint néhány ellenállás és dióda segítségével, ami DC fesz ellen ugyan nem véd viszont a koppanás ellen tökéletes!
(#) vendelkiraly válasza Dj TSM hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Úgy döntötem, hogy én is ezzel a kapcsolással fogok próbálkozni. Elég egyszerűnek és praktikusnak tűnik, csodálom hogy még nem annyira terjedt el.
A tápfeszem 42V lesz, a relém 24V-os , 1100Ohm-os.
CHZ képletei alapján: R6=[(42V-24V)/(24V/1100Ohm)]=825Ohm tehát egy 820Ohm-os ellenállást gondoltam betenni. R4-et 18k-ra választottam, R8-at pedig 14k-ra.
Szimmetrikus trafónál, akkor R4-et (a középkivezetést kivéve) ráköthetem bármelyik két ágra?
Ez biztos így van?
A hővédelmet (1-es láb) hogyan kell bekötni? Nem akarom, csak érdekel a dolog, hogy az miféle védelem és hogyan működik.

(#) vendelkiraly válasza agressiv hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Bizonyára az ősi mechanikus védelem a legegyszerűbb, de mostmár belátom, hogy érdemes megcsinálni egy rendes védelmet, azon már ne spóroljon az ember. A fent említett és általam is lerajzolt uPC1237-es IC-s kapcsolásba csak 14 alkatrész van relével együtt. Ennél egyszerűbbet és jobbat ki se lehetne találni.

(#) CHZ válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Az 1-es kivezetés üresen marad .
Ha alkalmaznád akkor kell még hozzá pár alkatrész és beállított hőmérsékletnél lekapcsolná a hangszórókat .
Már említettem , hogy csak egyik AC- ról fog működni .
De majd kipróbálod és megcseréled ha kell .
(#) sprofan hozzászólása Jan 7, 2009 /
 
Nincs meg valakinek véletlenül az urbán féle hangfalvédelem kapcsolási rajza? Úgy emlékeztem fent van valahol de sehol nem találtam.
(#) Dj TSM válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Igen,ahogy mondtam,barmelyik ket agaba be lehet kotni,mert az ugyis csak azon a diodan meg ellenalason keresztul adja az imformaciot a pontos ki es be kapcsolasrol,azert hogy ne kapcsoljon ki kesve,hanem azzonnal igy nem pattan kikapcsolaskor.Az 1 es bemenet tulterheles vedelem,overload.Ide kell meg egy tranzisztoros bekotes az erosito kivezeteserol.Ugyan olyan mint amikor clip indikatort epitunk,csak nem ledet hajtunk meg,hanem az ic be vezessuk a jelet.De ezt minden erositonel mas mas ellenalasokkal hasznaljuk,teljesitmeny fugvenyeben szamoljuk ki.
(#) proli007 válasza Gery hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Hello!
Nem egészen lehet követni a mit leírtál. Csak annyit vettem le belőle, hogy a tápfesz bekötésekkel van baj, és így egyenfeszültség kerül az áramkör bemenetére.
De itt kondikkal nem lehet leválasztani a dolgokat, mert pont az egyenáram megjelenését figyeljük.
Tehát a védelem GND pontjának, meg kell egyezni az erősítő GND pontjával (hangszórók test pontjával). Különben nem fog működni. Táplálni bármelyik feszültségről lehet, de annak GND pontja és a végfok GND pontjának közösnek kell lenni.

üdv! proli007
(#) proli007 válasza sprofan hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Hello!

Szerintem a (#48365) hozzászólásnál ott a rajz!

üdv! proli007
(#) Gery válasza proli007 hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Szia!
Csináltam egy moricka rajzot az egész rendszerről. Szóval van egy nagy táp a végfoknak, és egy kis táp a hangszínszabályzónak, külön. És a probléma, hogy a hanszín szabályzónak és a hangfalvédelemnek közös a tápja. És akkor az problémát okozhat, hogy a kis és nagy tápnak nincs összekötve a földje..? Mert ha a hangszínről a végfokba menő jelnek a földelését megszüntetem akkor okés a dolog. Vagy ha a hangfalvédőt kiforrasztom a rendszerböl és egy külön kis táprol megy akkor is rendben van. Szóval elvileg ha galvanikusan leválasztom valahol a földet elvileg jónak kéne lennie.... Remélem érted mire gondolok. Ha igen szerinted mi lenne a megoldás?

1.JPG
    
(#) dbase válasza Gery hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
A végfokon belül a tápfesz föld, és a kimenet, és bemenet negatív össza van kötve,azaz a rasjzodon a lila és a fekete, akkor nem szabadna gondnak lennie.
(#) sprofan válasza proli007 hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Nagyon köszönöm
Azt írja, hogy ha a tápfeszültség nagymértékben eltér a megadottól, akkor meg kell változtatni néhány ellenállást. Ez jó, ki tudom számolni, de mennyi az a "megadott"(feszültség), mert én nem találtam sem a szövegben sem a rajzon. Egyéként 40V-ról megy az erősítő amibe tenni szeretném.
(#) agressiv válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Ólcsóbb van. Az amelyikben összesen 5 tranzisztor van meg pár ellenállás és kalap kabát
(#) CHZ válasza agressiv hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Bővebben: Link
Ez drága ?
(#) agressiv válasza CHZ hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Végülis az igazi lényeg az, hogy ha úgy dönt az ember, hogy kell neki egy védelem, akkor szinte bárkinél vannak otthon megfelelő alkatrészek és pillanatok alatt össze lehet dobni én is így csináltam 2-t nemrég
És az IC ára kb 360Ft plusz a többi alkatrésszel eggyüt sokkal olcsóbb a tranzisztoros
(#) CHZ válasza agressiv hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Nagyobb helyigény , több külső alkatrész , főként ha ezt a minőséget akarod összehozni tranyókkal .
Szerintem gyorsabban megépíthető ezzel az IC-vel és biztos a siker .
(#) agressiv válasza CHZ hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Dehogy. Teljesen egyszerű a kapcsolás, még rajz nélkül sem nehéz átlátni. Én személyszerint nem bízom az IC-kben.
(#) CHZ válasza agressiv hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Nem egy egyszerű kapcsolást csináltam már én is , csak mindig voltak hiányosságaik.
Ha azonnal visszakapcsolod nem tartja pontosan azt az időzítést amit normál indítás esetén , a + és - feszültségre nem egyformán érzékeny hiba esetén stb...
(#) lapose válasza frissadam hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Szia!

Idézet:
„az erősítőt pedig a rövidzártól.”


Ezek a kapcsolások erre az egyre nem képesek!
Nincs bennük áramfigyelés, az általában a végfokokban van(már amelyikben)!
(#) agressiv válasza CHZ hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Roszz táp megoldás miatt van hogy nem késleltet normális ideig, de meg lehet ezeket nagyon jóra csinálni
(#) Gery válasza dbase hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
A végfok st151. Akkor a nagytáp és kis táp földjét összekössem?
(#) dbase válasza Gery hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Nézd meg a végfok panelját. Azon a föld a bemeneti negatív és a kimenetei negatív is össze van kötva. Akkor minden össze van már. Nem értem a problémád jónak kellene lennie így. HA így van ahogy lerajzoltad.
Kikapcsolt állapotban müszerrel sípolós állásban mérd ki a közös negatív-nulla pontokat.
(#) Gery válasza dbase hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Hát ebbe már én is kezdek belekavarodni...
Mindenesetre az biztos hogy ha minden összevan kötve akkor a hangfalvédő tilt. De ha külön táprol megy akkor oké. Valahol csak-csak azzal a földel van hiba mertha megszüntetem a jelnek a földjét, vagy a hangfalvédőnek a földjét akkor oké...
(Mellékesen amúgy azis megoldaná a problémát ha a hangfalvédőt a + és - ba kötném bele de az ~25VDC. Ez egy 24V-os relével működne 24-25V-ról?)
Következő: »»   27 / 194
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem