Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   113 / 292
(#) PeGaTi hozzászólása Nov 8, 2013 /
 
Sziasztok!
Segítséget kérek tőletek. A lakásunkkal "megörököltünk" egy FÉG C-24 kazánt, amit az előző tulaj szerint valamikor a 90-es évek elején gyártottak. A kazán normálisan működik, persze egy tisztítás ráfér, amit el is fogok végezni hamarosan. A gondom az, hogy a szivattyú utókeringetése csak akkor működik, ha a kazán termosztát a beállított vízhőfokot elérve lekapcsol. Ha a helyiség termosztát állítja le a kazánt, akkor rögtön leáll a szivattyú. Ilyenkor a hőcserélő sistereg egy darabig, majd elhallgat. Napközben ez a zaj nem probléma, de éjszaka eléggé zavaró. A kazánban az ősi MV típusú, bumszli nagy kondi és ellenállás kombó végzi a vezérlést a fentebb leírt módon. Le szeretném cserélni a vezérlést, hogy a szobatermosztát lekapcsolása esetén is tudjon utókeringetni a szivattyú kb. még fél percig, aztán álljon le. A fórumban olvastam, hogy többféle vezérlőpanel is létezik ehhez a típushoz. A MIF 011/A-03 panelt az egyik régi hsz kiégésre hajlamosnak tartja és semmiképpen nem ajánlja, egy másik hsz pedig dicséri. A VJ-41 panelokat kezdetlegesnek tartotta valaki. Az SZMV-2 panelről nem írt véleményt senki. Melyik panel a legkevésbé rossz, illetve ajánlotok-e helyettük inkább valami másikat? Köszönöm szépen előre is a segítő véleményeteket!
Laci
(#) VIM válasza PeGaTi hozzászólására (») Nov 8, 2013 /
 
Szia! Szóval azt mondják, hogy a VJ 41 az kezdetleges megoldás. Erre csak annyit lehetne mondani, hogy talán nincs is ami elromoljon benne de ha mégis, akkor könnyen cserélhető. Pont annyit tud amire a kazánnak szüksége van és nem tartalmaz extrákat. A többi vezérlő is biztosan jól végzi a dolgát de az ár/érték arányt szem előtt tartva tökéletesen megfelel a C-s kazánokhoz. ....az SZMV-s panelnak csak kettő kazántermosztát csatlakozási pontja van!
(#) PeGaTi válasza VIM hozzászólására (») Nov 8, 2013 /
 
Szia VIM!
Köszi a gyors válaszodat. Ezek szerint az SZMV-2 panel nekem nem jó, mert csak 2 csatija van, a kazántermosztát meg 3 kivezetéssel + a föld rendelkezik. A VJ-41 panel gyártói leírása elég szűkszavú a működést illetően:
Működési elv
Ha a kazán-termosztát P1-1 ponton zárt, és a szoba-termosztát bekapcsolt állapotban van, akkor beindul a fűtés. Ha fűtővíz a beállított értéket eléri a kazán-termosztát átkapcsol utókeringetésre, mely a szoba-termosztát kikapcsolásáig tart.

Nem említik, hogy ha csak a szobatermosztát kapcsol ki, de a kazántermosztát nem, akkor beindul-e az utókeringetés 30 mp-ig. Ez utóbbi nekem fontos lenne.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2013
(#) VIM válasza PeGaTi hozzászólására (») Nov 8, 2013 /
 
Szia! Ha a termosztát kikapcsol, a kazán hője kissé "megfut" helyileg (mintha elérné a beállított hőmérsékletet) és átkapcsol utókeringetésre.
(#) keszipisti hozzászólása Nov 9, 2013 /
 
Sziasztok !
Egy kis segítség kéne . Ocean ECO 20 kombi kazánom (kéményes) nem ad meleg vizet . Pár éve már csak erre használjuk , fűtésre nem .mi lehet a hiba ?
(#) keszipisti hozzászólása Nov 10, 2013 /
 
Bekapcsolja az égőfejet és rögtön kialszik amikor nyitom a csapot. Tehát fordítva akar működni. A keringető meg pörög ezerrel ! Fűtésre kapcsolva szintén indul az égő ,de rögtön ki is alszik !
(#) KOHA hozzászólása Nov 10, 2013 /
 
Tiszteletem,

A következő problémában kérném a segítségetek: Van egy immergas zeus maior 24 turbos kazánunk brahma 31f vezérlővel. A következő hibát produkálja gyujtáskor a szikráztatást nem hagyja abba es ez miatt ki is áll láng hibára. Az elektronikát kiprobáltam egy másik ugyanilyen kazánba az jo.
Köszi,
Peti
(#) Kovabe válasza KOHA hozzászólására (») Nov 10, 2013 /
 
Szia
És láng az van cagy be se gyujt? Ha van láng akkor lehet füstcsöprobléma illetve lángérzékelő, elsöre a lángérzékelőt kéne megtakaritani.
(#) KOHA válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 10, 2013 /
 
Láng van, füstcsőnèl egy nyomácskapcsolò van ami kapcsol. Lángèrzèkelő a szikráztatò melletti bimetál? Megtisztítását ,hogy vègezzem? Kiszerelve polirpapírral vagy csak alkohollal finoman tisztítani?
(#) toro válasza KOHA hozzászólására (») Nov 11, 2013 / 1
 
Fordítsd meg a villásdúgót a konnektorban.
(#) KOHA válasza toro hozzászólására (») Nov 11, 2013 / 1
 
Köszönöm!! Siker!
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2013
(#) toro válasza KOHA hozzászólására (») Nov 11, 2013 /
 
Jössz egy sörrel!
(#) renovaproblema hozzászólása Nov 12, 2013 /
 
Sziasztok
Megint gondom van a Renova minivel F1-es 'nincs láng' jelzéssel kikapcsol, van egy másik ugyanolyan úgyhogy már átcseréltem belőle mindkét panelt a gyújtó és a főpanelt is, de ugyanaz a hiba tehát nem a panelek a hibásak, de nem tudom mi lehet a gond.
A leírásban füstgáz szenzor vagy biztonsági termosztát-ot ír lehetséges hibaként, a füstgázszenzort azt még tudom hol van holnap átcserélem de a biztonsági termosztátról fogalmam sincs.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2013
(#) toro válasza renovaproblema hozzászólására (») Nov 13, 2013 /
 
Villásdúgó fordítás a konnektorban az első lépés! Fázishelyesen kell az S4565-öt csatlakoztatni.
Ionikus elektróda tisztítás - smirglivel a különálló elektródát oxidmentesíteni.
A biztonsági termosztát - a kazán előre menő ág közepén. Van rajt egy gomb, azt kell megnyomni.
A füstgázszenzor a deflektorra (huzatresegítő) van csavarozva.
A biztonsági termosztát (szennyezett a hőcserélő-, nem kapcsolja le a lángot az NTC) és a füstgázszenzor (visszaáramlás - huzat hiány van) hibája esetén, meg kell nézni, miért szakadt meg az áramkör.
(#) renovaproblema válasza toro hozzászólására (») Nov 13, 2013 /
 
Köszönöm, a biztonsági termosztát gombját kellett megnyomkodni hogy elinduljon.
Legalább most már tudom hol van és egyúttal az elektródákat is megpucoltam.
(#) toro válasza renovaproblema hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Örülök, hogy segíthettem!
(#) atis975 hozzászólása Nov 17, 2013 /
 
Sziasztok!

Van egy Saunier Duval Thema F23e (csodás) kazánom.
Induláskor egy kis időre (pár másodperc) felvillan a visszaáramlás lámpa,
majd a szervíz lámpa majd szikráztat és üzemel minden hiba nélkül.
Várom az ötleteket mi okozhatja a jelenséget.

Üdv.
(#) birolaci hozzászólása Nov 17, 2013 /
 
Üdv mindenkinek!

Saunier Duval sd 135 típusú régi fali kazánt vásároltam nemrég.

Furcsaságok vannak vele.

Az automatika, mintha nem akarna működni. Csak a vészkapcsoló kapcsolja le a kazánt teljesen.

(Fehér gomb, amit tartani kell, benne egy zöld gombbal. Optimális esetben, amikor égnek az égők, a zöld gomb bennmarad. Amikor a vészkapcsoló kapcsolja ki, a zöld gomb is kijön, a Stop gombnak nincs hatása, tehát a kazán teljesen leáll.)

Elektronikus bekötését ezen pdf-file alapján csináltam. Nincs termosztát, tehát 1-es 2-es, és 2-es 3-as pontok össze vannak most kötve.

Korábban olvastam, hogy a dugó megfordítása a konnektorban segíthet. Nem ez volt a gond. Továbbra is lever a vészkikapcsoló.

Ha az 1-es és 2-es pontok közötti áthidalást kiiktatom, a kazánban az őrláng meggyullad ugyan, de az égőket nem indítja be.

A kazán elején található hőszabályozó tekerőre úgy tűnik, abszolút nem is reagál. (Nincs apró kattanás, mikor tekerem, amikor elérem vele az épp aktuális hőmérsékleti pontot.)

Van még a kazán alján egy bizonyos bypass a keverőszivattyún. Erről fogalmam sincs, hogy micsoda. Nem is nyúltam hozzá. Most teljesen be van tekerve. 0-F között lehet rajta tekerni. Most 0-n van.

Bocsi, hogy hülyén írom le, amit leírok, de nem értek hozzá. Ha van jó kérdésetek, tegyétek fel kérlek, mert én nem tudom, mire kell odafigyelni.

Nagyon köszi a válaszokat.

U. i.: Természetesen a vészkapcsolós leálláskor a keverőszivattyú is leáll. Elvben, amikor az égők kikapcsolnak, a szivattyúnak félteljesítményen kellene mennie.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2013
(#) Kovabe válasza birolaci hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Szia
Nem is szeretnék belefolyni a beszélgetésbe de ki is mondtad a varázsszot `nem értek hozzá ` , akkor minek nyulsz bele. Nem véletlenül vannak szakemberek, inkább keress fel egyet mielôtt még valami bajt csinálsz. Nem is merek semmit mondani. Nem csak magadat veszéjezteted hanem a környezetedet is.
(#) birolaci válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Őszintén szólva csak az olyan dolgokra gondoltam, amiket az egyszerű paraszt is megnézhet, állíthat esetleg, anélkül, hogy felrobbantaná magát és a fél utcát.

Ha ilyesmiben esetleg tudtok segíteni, azt megköszönném.

Amúgy igazad van. Én sem szeretem, ha az én munkámba kontárkodnak bele.

Köszi a választ.
(#) VIM válasza birolaci hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Szia! Ezt Te írtad:
Idézet:
„Amúgy igazad van. Én sem szeretem, ha az én munkámba kontárkodnak bele.
... akkor ne várd el, hogy itt bárki is belekontárkodjon a használtan vásárolt (lutri) kazántelepítésedbe.
(#) Kovabe válasza VIM hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
(#) birolaci válasza VIM hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Nem én raktam fel a kazánt, hanem egy szerelő. A víz, gáz jól van bekötve. Azzal biztosan nincs gond. A csapok ki vannak nyitva, stb.

Elég messze vannak a radiátorok magától a kazántól... Lassan ér vissza a fűtési meleg víz. Már rég melegek a radiátorok, mire a kazán alatt a visszatérő meleg víz csöve felmelegszik.

Most kicsit szenvedtem vele, próbáltam kivárni, hogy visszajöjjön a meleg víz.

Visszajött három bekapcsolás alatt.

Korábban csak pulzált a láng az égőkön, nem kapcsolta ki teljesen. Így, hogy már meleg vizet melegít "csak" újra teljesen lekapcsolja az égőket, majd visszagyújtja az őrlángról.

Létezhet olyan, hogy míg a rendszerben felmelegedett a víz, a kazán maga túlmelegedett?

Érdemes próbálkozni kicsit később az újra bekapcsolással? Hátha, ha a kazán maga lehűl kicsit már nem kapcsolja le a biztonsági kioldó, vagy hogy hívják?
(#) birolaci válasza VIM hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Nem azt szeretném kérni, hogy távsegítséggel javítsátok meg a kazánomat, csak azt, hogy adjatok esetleg olyan tippeket, amiből még nem csinálhatok gondot.

A kérdés szerintem ez kellene legyen: Mitől lehet az, hogy az elektronika lekapcsolja a teljes kazánt?
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2013
(#) VIM válasza birolaci hozzászólására (») Nov 18, 2013 /
 
...... a kazánod bitermikus hőcserélős és valószínű, hogy vízköves, minek következtében túlmelegszik és lekapcsolja a kazánt a biztonsági termosztát. A fűtési előremenő hőfokmérő is a határon lehet ilyenkor és azért pulzálhatott korábban a láng.
(#) birolaci válasza VIM hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Üdv VIM!

Ha korábban válaszoltok egy ilyet - értsd: fogalmam sincs arról, mit is írtál le, és valószínűleg ez volt a szándék is. Érthetően leírni valamit, de úgy hogy aki nem ért hozzá az semmiképp se értse - biztosan nem keresem tovább a gondot.

Ami a hibát okozta: Egy kéményre volt két kazán kötve. Mindkettő gázkazán, de az egyik az udvarunkon lévő egyik, míg az új a másik épületet hívatott fűteni, de így nem kell külön kazánház. Kikapcsoltuk ugyan a már korábban elhelyezett kazánt, de arra nem gondoltunk, hogy a kémény még túl meleg, ezáltal nem igazán tudott távozni az új kazán hője - ezt nem értem, hogy miért van, de azt mondta egy kazános srác, hogy ezt teszteljem le (kémény teljes lehűtése, majd új kazán indítása) és meg is tettem.

Ezáltal az új (igen, nem új, használt, csak nekem új) kazán szépen elkezdett dolgozni, ahogy kell.

Idézet:
„A fűtési előremenő hőfokmérő is a határon lehet...”


Ez mit jelent?

Csak azért kérdezem, mert amikor dolgozik a kazán (valszeg nem mutat jól a hőmérő) azt mutatja, hogy 102-103 fokig megy fel a hőmérséklet, majd kikapcsol, lemegy a mutató kb. 72-75 fokig és visszafűti a korábbi 102-3-ra. Irreálisnak érzem, hogy nem hallom forrni a vizet, nem blokkol az automatika mégis azt mutatja, hogy 100 fölött van a vízhő.

Kap külön kéményt a (nekem) új kazán. Ezzel elvben meg lesz oldva a történet. Valamint, ha minden igaz, a héten kapok egy szobatermosztátot is. Bármennyire is azt mondjátok, hogy nem kéne hozzápiszkálni, ennyit be tudok kötni a kapcsolási rajza alapján.

Szerintem sima ügy lesz.

Amúgy köszi szépen mindenkinek, aki nem szerette volna, ha magamra robbantom a házat.

Üdv,
Lackó
(#) hefig hozzászólása Nov 20, 2013 /
 
Üdv. Mindenkinek!

Segítséget - tanácsot szeretnék kérni . Beretta Mynute turbós kombi cirkóm az utóbbi időben egyre többször A01 hibakódra hivatkozva leáll. Ez idáig az újra indítással megoldódott a hiba és pár napig nem ismétlődött. Sajna a hiba gyakorisága miatt szakszervízt hívtam de akkor éppen a kazán nem produkálta a hibát. Beállították a készüléket gyári értékekre és mindent rendben találtak. 2 nap múlva a cirkó már szinte használhatatlanná vált (A01 hiba kód). Tapasztalt már ilyet valaki?
(#) toro válasza birolaci hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Nem VIM (Imre) védelmében írom, de azért többször többen írtunk a bitermikus hőcserélőkről.
Sokan hozzá tették negatív tapasztalataikat e kazán típusokhoz.
Ezek a kazánokkal - sajnos - a lakosság szegényebb rétegét próbálják megfogni!
A gépkönyvek tartalmazzák a vízkőszennyeződés problémáit, amit senki nem tart be!

S még annyit, ha az ember vesz valamilyen fogyasztási cikket - illendő informálódni róla!
Ugyanúgy, mint a zoknit-, gatyát-, cipőt-, tv-, gyümölcsöt stb-stb. Megnézi-, forgatja-, olvas róla-, megkérdezi ismerőseit, egyszóval próbálja saját magát meggyőzni, hogy jól fog választani!
A kazánokkal ez miért nincs így?
A project lakásokba a legolcsóbb-igénytelen "tüzelőberendezéseket" építik be.
Sokszor olyan helyekre, hogy egy 1/2"-os hollandit 10 percig tart leszerelni, mivel a falra teljesen feltolva van felszerelve.
Röviden...

Tovább olvasva bejegyzésedet, megdöbbentő hanyagság az egy kéménybe két kazán bekötése! Hol volt a kéményseprő "szakembere" amikor a kazán(ok) üzembe lettek helyezve? Az éves ellenőrzésekkor ez nem derült ki?
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
(#) toro válasza hefig hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
A 01 lángőr (pirosan világító led + lángőr ikon jelentése= nem tudott kialakulni a láng.
Okai lehetnek:
-nincs gáz-,
-gázszelep hiba-,
-nincs szikra-,
-oxidos az ionikus elektróda-,
-vezérlőpanel gond.
(#) joco75 hozzászólása Nov 20, 2013 /
 
Üdv mindenki a kérdésem a következő hogy lehet megmérni egy háromvezetékes vízáramlásérzékelőt multiméterrel hogy jó-e? Pl. Junkers euroline? Válaszotokat előre is köszi!
Következő: »»   113 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem