Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   20 / 292
(#) siju válasza authorvision hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
szia

sikerült megoldanod a problémát?
nekem pont ugyanez a baja és ahány szerelő annyifélét mond.
tudnál segíteni valahogy?!
köszi
(#) psztrokay válasza VIM hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Sziasztok!
Kösz a segítő szándékot a beteg Junkers Euroline-nal kapcsolatban.

Tehát a se kép-se hang pontosan azt jelenti, hogy egyetlen lámpa nem gyullad ki, nem kattan, nem zúg, nem kerreg. Mintha ki lenne kapcsolva.

Szétszedtem, kiszedtem a vezérlőt. Rámértem, van tápfeszültség. Kivettem a két biztosítékot, mindkettő jó.

Néhány éve túlmelegedett a készülék, már akkor azzal fenyegetett a szerelő, hogy lehet, hogy majd vezérlő panelt kell keresni.

Mostanában többször volt, hogy a gázszelep kinyitott, szikrát adott, belobbant majd elaludt. Utána piros lámpa villog és a 3. zöld led is. Azt hiszem ez a füstgáz érzékelő. Kikapcs bekapcs után mindig rendeződött.

De tegnap este már semmi.

Aztán kiszedtem a vezérlőből a panelt, hogy hátha látok rajta valami nyilvánvaló hibát (csatlakozó, forrasztás stb) de nem találtam.

Összeszereltem és elindult. Ment egy fél napot, aztán ugyanez.

Itt tartunk most. 70 ezerért nem cserélek panelt. Inkább veszek egy újat. De ha valakinek van gyakorlata és hajlandó/képes beletúrni egy kicsit az elektronikába akkor szeretettel látom egy kis készpénzért cserébe. Budapest XI. kerületében van a készülék.
(#) shine1 válasza Raszy hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Üdv!
Maximálisan így látom én is a dolgot.Fel kell mérni a helyzetet ,meg kell állapítani a hibát az ügyféllel közölni kell a javítási költséget.Ha nem megy bele az összeg kifizetésébe írni kell egy munkalapot egy kiszállási díjról és az elvégzett hibafeltárásról majd a készülék jelenlegi állapotáról és feltételezésekről.Dátum aláírás ,esetleg bélyegző majd az ügyfélnek kell aláírni.Ha nem hajlandó aláírni és kifizetni ezt sem akkor érdemes a szolgáltató (felénk dégáz) fele jelezni hogy egy életveszélyes készülék üzemel itt és itt.Lehet őket kérni a hivatalos eljárásra amit az ügyféllel közölni kell hogy ez mivel járhat.Szerintem egy kis győzködés és már fizet és alá is ír mert nem szeretne fűtés és meleg víz nélkül dúzzogni a szar kazánja mellett gázóra nélkül.
Ez egy megtörtént eset alapján íródott!
(#) szerviz válasza shine1 hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Kedves shine1!
Valamit nagyon félreértettél, talán olvasd el mégegyszer az írásomat!
Ugyanis én arról írtam, hogy mennyire felelőtlen dolog dilettánsokat gázkazánjavításra buzdítani, és olyan látszatot kelteni bennük, hogy párszáz forintért megjavítható a kazánjuk! Mert valóban "bejöhet" a jótanács tíz-ötven-kétszáz embernek, de én arról az egyről írtam, aki nagyon ráfázik a házilagos bütykölésre!
Tényleg nem bántani akarlak, de ha veszed a fáradságot és mégegyszer elolvasod az írásomat, akkor másodszorra rájössz, hogy én nem arról írtam, hogy a paneljavítás okoz robbanást vagy füstmérgezést! Pont arra figyelmeztettem, hogy egy későbbi meghibásodás esetén fognak arra hivatkozni, hogy "most volt itt a szervizes".

Én egyébként gázszerelő mesterként, szerviztechnikusként főfoglalkozású gázszervíz vagyok, szerződött márkaszervize a Viessmann-nak, a Wolfnak, Berettának, Aristonnak, Westennek, stb......., illetve az összes hazai gyártónak.
Nem tudom, hogy ti márkaszervízként javítotok-e gázkazánt, ha igen, olvass bele a szervízszerződésetekbe! Szinte minden gyártó előírja, hogy javítást csak eredeti, gyári alkatrésszel végezhetünk. És ezt én a saját aláírásommal igazolva elfogadtam!
Na, mindezek ellenére én is szoktam vezpanelt javítani. Persze nem én magam, hanem elektronikához értő, magasan képzett emberhez viszem el. És hidd el nekem, vannak olyan típushibás panelok, amiket száz százalékosan lehet javítani, szinte rutinszerűen, és vannak olyanok, amikhez kár hozzányúlni. Mert a vége úgyis csere lesz, csak előtte futsz néhány fölösleges kört.
És hidd el, elég öreg vagyok már ahhoz, hogy csak mosolyogjak azon, hogy egy műszerész leírás, kapcsolási rajz nélkül könnyedén ki tud mérni bármilyen panelt és hipp-hopp megjavítja! Ez a mese kategóriája, vagy a túltengő önbizalom jele!

Remélem, nem bántottalak meg!
Ezzel együtt további jó szerelést kíván neked egy öregedő szervizes.
(#) önkosenior hozzászólása Nov 30, 2010 /
 
Én meg azt gondolom, hogy miután a legtöbben belátjuk, hogy a gázkazán szakma, meg az elektronika az kettő, nem az a megoldás, hogy az ügyfeleket riogassuk, hanem, hogy a szervízpraxist jó, elektronikához értő emberekkel bővítsük! A jogi szabályozóknál pedig el kell érni, hogy a hazai piacon csak azok a kazángyártók szerepelhessenek a termékeikkel, akik hajlandók minden műszaki információt és támogatást megadni gyártmányaik üzemeltetéséhez és karbantartásához. E nélkül az egész szakma csak az erőfölénnyel való visszaélés halmaza! Ahol, szabályokra és veszélyekre hivatkozva a vevő érdeke számít a legkevésbé! Ezen kellene elgondolkozni...
(#) Raszy válasza önkosenior hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Bocs csak kérdezném, hogy a "jogi szabályozóknál pedig el kell érni" alatt mire gondolsz! Mit teszel, hogy a jogi szabályzók pozitív irányba változzanak? Az, hogy "el kell érni" az kire vonatkozik, kinek van jogköre ezeken a szabályzókon változtatni?
Nagyon nagy tisztelettel egy szervizes!
(#) Tojan61 válasza Tojan61 hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Sziasztok!
Kicseréltem az LM324-es IC-t (SC24 A tipusú kazánban)
Semmi változás.
További méréseket végeztem, úgy néz ki, a szivattyú triacját vezérlő optocsatolóval van gond, annak a bemenete nem leng, a kimenete pedig igen.
A többi optocsatolónak már a bemenete is leng.
Sajnos csak holnap, vagy még később jön meg a megrendelt alkatrész, mert itt (Sárospatak) nem lehet kapni...
Azért ha nem jól gondolom, írjon valaki!
A "kazánbarkácsolás" vitához csak annyit, hogy szerintem ha valakinek van annyi hozzáértése, hogy bele mer nyúlni, az olyan hibát nem követ el, hogy felrobbantsa magát.
Ebben az SC24 A kazánban is végső esetre van egy magától vissza nem kapcsolódó hőkioldó, ami még robbanás előtt lekapcsolja a gázt, még az őrlángét is...
Üdv: Tojan61
(#) szerviz válasza Tojan61 hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Kedves "Tojan61"!

Nagyon nem szeretném, ha én olyan színben tűnnék itt, e fórumon, mint aki leugat mindenkit, így téged se akarlak megbántani.

DE

Egyrészt pontosan te cáfolod beírásoddal "shine1" azon állítását, hogy egy elektronikához értő ember úgymind "kiméri" a panelt, aztán már készen is van. Hát bizony, azért ez nem így működik, bár biztos vagyok benne, hogy meg fogod találni az SC hibáját. Én a trafó melletti "nagy" kondival kezdeném.

Hozzászólásod másik részében, kicsit önigazolásképpen közlöd, hogy az elektronika "piszkálásával" nem lehet olyan hibát véteni, ami balesetet okozhat.
Hát ez egy orbitális "tévedés", hogy csúnyábbat ne mondjak!
Amit leírtál, abból látszik, hogy totálisan nem ismered a kazánod működési elvét!
Ugyanis a kazánon lévő hőkioldó egyrészt nem gátolja meg a gázrobbanást, másrészt az SC-ben magától visszakapcsolódó hőkioldó van.

Egyébként pedig az az érzésem, hogy hozzászolásomat nem akarjátok megérteni!
Ugyanis én nem azért háborgok, hogy valaki, aki ért hozzá, otthon nekiesik a saját kazánjának, azt' buzerálja a vezpanelt!
Szabad ország vagyunk, azt csináltok az otthonotok falai között, amit akartok!
Arra akartam utalni, hogy olvassák ezt az oldalt totál dilettánsok is, akik forrasztani sem tudnak, de nagyon elszántak. Én őróluk akartam írni.
(#) szerviz válasza önkosenior hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Tisztelettel kérdezném, hogy te gázszervízzel foglalkozol?
Mert ha nem , akkor azt kérdezném meg, hogy elektromos szakember létedre, saját ötletedet megfogadva, miért nem kezdesz gázszervíz tevékenységgel foglalkozni?

Tisztelettel várom válaszodat!
(#) tibibalogh520 válasza Tojan61 hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Szia Tonaj61!
Az mit jelent, hogy az optocsatolónak "leng" a ki/bemenete?

Idézet:
„A "kazánbarkácsolás" vitához csak annyit, hogy szerintem ha valakinek van annyi hozzáértése, hogy bele mer nyúlni, az olyan hibát nem követ el, hogy felrobbantsa magát.”

...nos igen, csak némelyeknél az önbizalom mértéke odáig fajul, hogy már-már elhiszik magukról, hogy értenek hozzá...
Üdv Tibi.
(#) csibi79 hozzászólása Nov 30, 2010 /
 
Köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik Ariston vezérlőpanel javításában hasznos tanácsokkal szolgáltak. Ma kicseréltem a sokat emlegetett 200Ft-os, 100nanos fóliakondit és a készülék gyönyörűen üzemel. A 60000eFt-os javítási díjjat pedig a párom a két gyerekre költheti(pár doboz sört én is megérdemlek ). Isten áldja az internetet!
(#) önkosenior válasza Raszy hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Műszaki cikkek forgalmazásának feltételei megállapítása a gazdasági miniszter (minisztérium) hatáskörében van. (u.n. ágazati rendelet) Továbbá, fogyasztóvédelmi és versenyhivatali téma is lehet. A rendeletek előkészítésekor, módosításakor elvben egyeztetnek a szakmai egyesületekkel, kamarákkal. Biztos, h. a gázszerelőknél is van valami hasonló. Én csak a kéményeseket ismerem, az egy főv. önkormányzati tulajdonú vállalat, hatósági jogkörökkel felruházva, de azt nem ajánlom senkinek...
(#) önkosenior válasza szerviz hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Én elektromossággal foglalkozom gyerekkorom óta, és nem vagyok már fiatal. Tudom, hogy működik a kazán, de csak a sajátomat ismerem, s ez nem jogosít fel arra, hogy
szakembernek higgyem magam! A saját panelemet vaktyúk is talál szemet alapon sikerült megjavítani, sikerült kimérni a csökkent kapacitású kondit, (hála ennek a fórumnak) de fogalmam sincs, mit csinál az áramkörben. Pontos rajzok, leírás és beállítási adatok nélkül nem lehet felelősséggel vállalni ilyen javítást. Ráadásul, ahány gyártó és típus, annyi féle megoldás létezik. Terjednek a digitális vezérlők, azok javítása még kétségesebb. Csak gyárilag támogatott javítószolgálatot tudok elképzelni. Megkerestem a Honeywell Magyarország-t, ahol közölték, nem csak rajzot nem adhatnak, de a kazánvezérlők javítása jogszabályilag tilos. Nem tudom, h. tényleg így van-e, vagy csak így zsírosabb az üzlet nekik...
(#) Trafógyáros válasza önkosenior hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Üdv
A kazánvezérlők javítása amennyiben nem érinti a biztonsági köröket javíthatók pl. biztosítékcsere, hálózati kábel csere,zavarszűrő stb.Természetesen megfelelő szakmai hozzáértéssel!
Laci
(#) szerviz válasza önkosenior hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Kedves "önkosenior"!
Nagyon örülök, hogy ilyen világosan látod a vezpanelok javításának kérdését!
Azt, hogy gázzal foglalkozol-e, azért kérdeztem, mert érdekelne, hogy egy elektronikával foglalkozó ember mennyire akarna másik szakmát gyakorolni. Úgy látom, ez a lehetőség nem vonz téged se. Pedig hidd el, a legjobb gázszervizek az elektronikusi körből jöttek!

CSAKHOGY!

Ennek nagyon sok feltétele, és nagyon sok akadálya van!
Először is a szervizesek többsége kisvállalkozó, nagyon kis vállalkozó. Jellemzően kényszervállalkozó, akinek visszaútja az alkalmazotti létbe nincs, bár ezt mi magunk sem szeretnénk. Jövőnk meg annyi, hogy amíg tudunk, dolgozunk, békés öregkorra esélyünk sincs.
A kérdés másik része a szakmai. Egy gázszervíznek nemcsak a "gázhoz" kell értenie, az kevés. Ismenie kell a fűtéstechnikát, minnél alaposabban, mert a hibák jelentős része rendszerhiba, és ilyenkor meg kell tudni mondani a hiba okát és a javítás módját is. Érteni kell a vízvezetékhez, érteni a kéményekhez, füstgázelvezetésekhez, hiszen egy szénmonoxid-mérgezéskor szakvéleményt kell mondani.
És igen, egy kicsit az elektronikához is illik, hiszen ez is kell a hibamegállapításhoz.
Jogilag is elég pocsék a helyzet, ma már minden gyártó, forgalmazó ragaszkodik ahhoz, hogy a szervizeseknek is legyen gázszerelői igazolványuk. Annak kiváltásához pedig mestervizsga kell, azzal sem rendelkezik bárki.
Ajelentősebb gyártók évente két-három alkalommal tartanak továbbképzést, ez is jelentős időigénnyel jár.
És olyan "apróságokat nem is említek, hogy füstgázelemző műszer kell, kb. 200-300 ezer pénzért, amit évente kalibráltatsz 40-60 ezerért, ötévente hosszabbítatod a gázszer igazolványodat 120-130 ezerért, könyvelőnek fizetsz.stb.stb.

Ezért van az hogy mindezeket egyre kevesebben vállaljuk, a szervizek egyre inkább egy márkával kívánnak foglalkozni.
Mindezeket azért merészeltem leírni, hogy lássátok, nem olyan egyszerű gázszervíznek lenni.
És köszönöm, hogy türelmesen végigolvastatok!
(#) tibibalogh520 válasza Trafógyáros hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Szia Laci!
Ez a hozzászólásod, kissé megmosolyogtató...
Már csak a 2+F dugaljat, a falban lévő vezetéket, az E-ON-t, és Paksot felejtetted ki...
...de ezek, --az általad felsoroltakkal egyetemben-- nem tartoznak szorosan a kazán vezérlőpanel fogalomkörébe!
Üdv Tibi.
(#) Tojan61 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Szia Tibi!
"leng a ki és bemenete"
0 V és néhány V között változik.
Amikor már normálisan működik, akkor a szivattyú optocsatolójának kimenete között is 0 V a feszültség
Üdv:
(#) Tojan61 válasza szerviz hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Szia!
Én csak hobbi szinten foglalkozom elektronikával, sajnos a Műszaki Egyetemen olyan szakot, illetve ágazatot választottam, ahol még annyit sem tanultam az elektronikáról, mint egy átlag gépészmérnök. Így én mindíg csak kész kapcsolásokat építettem meg. Javítani egy pár dolgot már megjavítottam.
Az SC 12-40 A kazán SC12-40/F-12 panelján a trafó mellett lévő kondi a táphoz tartozik és a táp jó.
Lehet, hogy a hőkioldó nem visszanyomós, hanem magától visszaáll, de ha lekapcsolta gázt, meg az őrlángot is, az nem gyúl meg magától újra...
Én egyébként értem, amit írsz.
Üdv Tojan61
(#) ibmlaptop hozzászólása Dec 1, 2010 /
 
Üdv Mindenkinek!

Baxi HT240 kondenzációs kazánunk E160-as ( ventillátor fordulatszám nem megfelelő ) hibával leáll. Kikapcsolás után újra lehet indítani, fűt és melegvizet is ad, de egy idő után ismét leáll ugyan ezzel a kóddal. Tud vki vmi okosat, mi lehet a gondja?
(#) VIM válasza psztrokay hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
A hibakódok leírása nem a füstgáz hibára utal, hanem gyújtás hibára, ionizációs szondára.
(#) psztrokay válasza VIM hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Kösz! Akkor hívom a szerelőt. Nem a multkorit, hanem egy másikat. Amig a gáznyomást nem ellenőrizte le és az ionizációs szondát nem cserélte ki addig nem engedem a vezérlőhöz nyúlni.

Sokat segített a pdf-ed, amiben a hibakódok és a hibaleírások vannak. Az én leírásomban, amit a készülékhez kaptam nincs benne ez a rész.
(#) SvPetee hozzászólása Dec 2, 2010 /
 
Sziasztok!

Sanier Duval Renova C24 E kazánom van.
Se fűtés , se melegvíz nincs.
A probléma: Nincs szikra.
Hibakód, amit a gép kiír: F1 - jelentése: túlmelegedés, vagy nincs láng

Az alábbiakat megnéztem:
Oldalt a hőcserélőnél van egy kis hengeralakú műanyag, amit megmozgattam.
A piezo -ból jövő kábelt megnéztem, épnek tűnik.
Az elektronikai panelen megnéztem az üvegbiztosítékot és az is rendben.

Van vkinek ötlete, hogy mi a probléma?
Sajnos nem ért rá egyetlen szerelő sem ma este kijönnni, és a holnapi nappal sem bíztatott senki.
(úgy hogy a sütővel fűtünk, mert a 4 hónapos kisbabánknak kevés a 19 fok.)

Köszönöm előre is a segítséget!
AZ is megoldás lehet, ha valaki egy szakértőhöz tud irányítani!

üdv:
SvPetee
(#) mugab válasza SvPetee hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
A 27-es oldal ír pár szót ami hasznos lehet.Bővebben: Link
A hőbiztosíték valahol a hőcserélő kimenő oldalán lehet.
De ha megint leold akkor más hiba is van.
Aztán reméljük jön egy profi is válaszolni...
(#) SvPetee válasza mugab hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Szia Mugab!

Köszi a segítséget! Sajnos ezt a próbát is végigjártam. KIkapcsol, reset, majd újraindít.
De semmi,illetve egy idő után megint megjelenik az F1.

Ma mindenképpen meg kell javíttatnom.
Nincs esetleg egy szaki elérhetősége meg?

köszi:
peti
(#) SvPetee válasza mugab hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Na meg van a hiba!
A Tüzelés Automatika ment tönkre.
Kipróbáltam egy ugyanilyen automatikával és minden zsír!

Most jön a jó hír: 60.000 Ft egy ilyen autom, amit m.o-on egy cég forgalmaz a Honeywell-nek. Jó mi?

Kérdés Mindenkihez:
Javítani lehet ezt?

köszi:

petee
(#) ha6qt hozzászólása Dec 3, 2010 /
 
Azt tudja valaki, hogy a régi mechanikus, beépített glimmlámpás kazánvezérlő fali termosztátokon lévő éjszakai üzemmód kapcsoló mit is csinált pontosan? Lejjebb vette 1-2 fokkal a kapcsolási hőmérsékletet valamilyen alkatrész közbeiktatásával?
(#) szerviz válasza SvPetee hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Nézz körül a Lángőr honlapján -www.langor.hu - termékek-automatikák között!
Legjobb, ha elviszed magaddal a rossz gyújtásvezérlőt, mert a tipuskód minden száma fontos.
(#) Gabi válasza ha6qt hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Egy ellenállással picit megfűtötte a termosztát belsejét, így a valós kapcsolási hőfok kb. 4 fokkal lejjebb ment. Ha beállítod 24 fokra, akkor nappali állásban 24 foknál kapcsol, éjjeli állásban a belső fűtés miatt 20 foknál kapcsol (a termosztátban belül 24 fok van ilyenkor).
(#) SvPetee válasza szerviz hozzászólására (») Dec 4, 2010 /
 
Szia Szerviz!

Köszi a tippet. ezt a kört lefutottam már.
Nagyon segítőkészek voltak és megint kicsit többet megtudtam a kazánokról.
Az automatika viszont 60 eft-nél nem lesz olcsóbb!
Keresek egy műszerészt és megnézetem, mert 60 eft nél már új kazánt kell néznem, és az biztos nem sanier duval lesz!
(#) frank tibor válasza SvPetee hozzászólására (») Dec 4, 2010 /
 
Hello
A kazán gyújtója romlott el ami a gázmágnesszelepre van építve??
Következő: »»   20 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem