Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár búgás, zúgás, stb. megszüntetése
Lapozás: OK   7 / 9
(#) Pufferzsola válasza Longa György hozzászólására (») Dec 19, 2013 /
 
Mármint a belső kábelezésben? Egy dolog ami zavar, hogy ha AUX kábellel kötöm rá, semmilyen búgás nincs. Átnézem
(#) Pufferzsola hozzászólása Jan 14, 2014 /
 
Átnéztem a kábelt, nincs szakadás, próbáltam mindenhogy (két eres árnyékolt kábelről van szó) bekötni, de mindig búg. Lehet le kellene választanom?
(#) Eet Fuk hozzászólása Jan 16, 2015 /
 
Sziasztok!

Engedjétek meg, hogy megzavarjam a fórum vizét egy ideig új témámmal.

A számomra sok gondot okozó gitárerősítő egy Peavey Vypyr 100W kombó, mely olyan mellékzajt produkál, melyet én nemigen tudok sehova tenni, és egyébiránt rendkívül bosszantó.

A szóban forgó ˝szőrösség˝ mind a tiszta, mind pedig a torzított csatornán előfordul, de előbbin tapasztalható hatványozottan: szinte sehogy sem tudok teljesen tiszta hangot kicsikarni belőle. A kipengetett hang vagy akkord lecsengésekor (főként akkor, de közben is egy kicsit) mindig produkál egy kisebb-nagyobb (beállítástól függően) recsegő hangot, mely a játékélményt meglehetősen nagy mértékben rontja. Az említett mellékzaj jól elkülöníthető a zenei hangtól: torz ugyan, de valahogy mégse zenei módon az, hanem mintegy elkülönülve jelentkezik a zenei hangok elhalása után.

Természetesen minél több a lepengetett hang, tehát akkordok, vagy sok egyéni hang gyors egymás után történő lepengetésekor (tehát a bevitt jel növelésekor) növekszik a zaj, nagyobb basszus ráadása esetén is exponenciálisan nő. Nagyon ritka, hogy úgy ki tudom hozni a beállításokat, hogy a nekem megfelelő hangzást érjem el vele, és ne legyen semminemű mellékzaj - tapasztalatom szerint ez általában a hangzás teltségének a rovására megy. A tiszta csatorna csilingelő, zavartalan tisztáit szinte teljesen elfelejthetem, kivéve, ha alig-hangerőn használom.

A kombón található egy Pre és egy Post-Gain gomb, amik ugye az elő- és a végerősítést hivatottak szabályozni. A Post Gain teljes kitekerése nem változtatja a recsegést, azonban a Pre Gain elképesztően érzékeny: szinte teljesen vissza kell venni, hogy megszűnjön a zaj, azonban ekkor szinte alig szól a két 12"-os tányérral ez a szörnyeteg.... de pár erősítő-modellnél még ez sem használ igazán.

Nagyon sok videót megnéztem a neten ezekről az erősítőkről, gyönyörű szépen szóltak minden csatorna minden beállításánál, teljesen biztos vagyok benne, hogy ennek nem így kellene szólnia, ahogy nálam teszi...

Ha ez számít, egy passzív elektronikájú szólógitárt használok vele. A gitár más erősítőkön nem zajos, a kábelek újak, profik (Klotz). Az erősítőről vannak hivatalos áramköri-rajzaim is, kérésre linkelem vagy elküldöm mailben.

Várom a segítőkész emberek véleményét, mindenre nyitott vagyok. Annyit szeretnék kérni, hogy tényleg csak akkor írj, ha biztos vagy a tudásodban, és nem vezetnél rossz irányba, én magam nagyon keveset értek ezen dolgokhoz. Minden javaslatot megfontolok!


Köszönöm!
(#) tcs52 válasza Eet Fuk hozzászólására (») Jan 20, 2015 / 1
 
Teljesen látatlanban tippelek csak (mivel az erősítőt nem ismerem):

Valamiféle nagyfrekvenciás gerjedésre tippelek a bemenet környékén, amelyet füllel nem lehet hallani, de a hasznos jelre ráül, és nagy jelszintjével megzavarja a további fokozatokat (pl. a jel digitalizálást). Ezt okozhatja földelési, vagy kábelhiba is (föld szakadás), de lehet, hogy a berendezésen belül hibádzik valami. Elképzelhető, hogy a kimenetről valahogy visszagerjed (bár a digitalizálás késleltetése miatt ez kevésbé valószínű).

Meg kéne probálni más forrásról (másik gitárról), másik kábellel, stb. hogy szintén jelentkezik e, ezzel kiszűrni a gitárból ill. a kábeléből eredő hibát (függetlenül, hogy más erősítővel működik).

Ha az erősítőben van a hiba, akkor valamelyik előfokozat munkapontjának félrecsúszása is okozhatja a bajt (belepiszkálás, hidegforrasztás, hibás ellenállás vagy elko, stb...).
(#) Eet Fuk válasza tcs52 hozzászólására (») Jan 24, 2015 /
 
Szia!

Nagyon köszönöm a válaszod!
Az erősítő ki lett próbálva más gitárral, más kábelekkel, ugyanezen jelenséget produkálja, csak nyilván a gitárok karakterisztikájából fakadó jelszint-különbségek miatt kisebb avagy nagyobb mértékben.

Nem értek ezen dolgokhoz, okoskodni sem akarok, de talán az előfok környékén nem stimmt valami, mert ahogy mondom, a Pre Gain (gy.k. előerősítés)poti érzékeny rendkívül.

Egy hozzáértő forrásból látatlanban azon infókat kaptam, hogy lehet egy kiszáradt elektrolit kondenzátor vagy egy nem ill. hibásan működő tranzisztor is az oka, jelentsen ez bármit is.

Üdv:
Zoli
(#) freechat hozzászólása Dec 26, 2015 /
 
Adva van egy ilyen kombó: Soundking AK 30 A.
Ha bekapcsolom búg, egyenletesen mélyen. Amúgy szól meg minden csak ez a búgás nagyon durván idegesítő.
Több helyen próbáltam beüzemelni vagyis itthon is, anyósnál is (ez utóbbi tudom veszélyes ), de mindenhol ugyanez volt a tapasztalat.
Ez kb az 5. hangrendszer próbálkozásom annak érdekében, hogy normális tiszta hangot halljak bármilyen eszköztől (szintetizátor, elektromos hegedű bármi), de soha nem sikerül. Vagyis furcsa mód egy gagyi tesco-s bluetooth hangfal az egyetlen ami tök jó minőségben szól.
Ez a búgás természetes vagy merre induljak a hibakeresésben?
(#) steelbird válasza freechat hozzászólására (») Dec 26, 2015 /
 
Kicsit több infó kellene. Ha nincs rádugva semmi, akkor is búg? A potik mennyire befolyásolják? Tegyél fel róla egy felvételt, amin hallható.
(#) freechat válasza steelbird hozzászólására (») Dec 26, 2015 /
 
Amint bekapcsolom búg semmi sincs rákötve, a potik egyáltalán nem befolyásolják a búgás állandó.
Mellékelve a hang, ha nem elég jó akkor megpróbálok még keresni valami megoldást a felvételre.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2015

bugas.mp3
    
(#) steelbird válasza freechat hozzászólására (») Dec 26, 2015 / 1
 
Ez 50Hz -es brumm, valószínűleg rászór a trafó az elektronikára. A trafót kellene más pozícióba forgatni, hogy mennyit változik. Vagy közel van hozzá valamelyik kisjelű, érzékeny fokozat, vagy kisjelű kábel fut mellette -bár ez utóbbit talán kizárhatjuk, mert a képek alapján nincs benne reverb, amihez kábeleken kellene a jelet vinni.
(#) Massawa válasza steelbird hozzászólására (») Dec 26, 2015 / 1
 
Olcso árnyékolás nélküli trafo. Valamikor az ilyeneket vaslemezböl (trafolemezböl) készült dobozba "csomagoltuk". Ezzel el kell játszadozni a kábelek helye és a trafo helyzete a bemenethez viszonyitva lényeges.
A hatvanas évek végén elcsodálkoztunk, hogy egyes profi cuccokban milyen kacifántos helyzetben voltak a trafok (az ilyen brumm miatt). Késöbb sok erösitös hangszerböl kikerült a trafo egy dobozba.
(#) freechat válasza steelbird hozzászólására (») Dec 26, 2015 1 /
 
Még garanciális, akkor szerintem vissza fogom küldeni, köszönöm a segítséget.
(#) steelbird válasza freechat hozzászólására (») Dec 26, 2015 /
 
Sajnos, a "Márkanév" sejteti azt, hogy ilyen nűanszok becsússzanak egy konstrukcióba.
Hangszeres elektronikai készülékgyártók között (meg amúgy is) nagyon "Noname" ez a gyártó, a hangzatos név ellenére is.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2015
(#) freechat válasza steelbird hozzászólására (») Dec 26, 2015 /
 
Lehet egyébként javítani? Őszintén szólva azt sem tudom hova lehet fordulni egy ilyen eszközzel. Léteznek még olyan szakemberek akik normálisan javítanak ilyesmit?
(mindenesetre többet soha nem veszek márkátlan cuccot, bár sajnos sok-sok márkás dologban is csalódtam, ezeket viszont legalább javítják, cserélik stb...)
(#) steelbird válasza freechat hozzászólására (») Dec 26, 2015 /
 
Írtam, hogy mit nézz meg először. Ez konstrukciós probléma lesz, úgyhogy nincs rá most konkrét javaslatom, először is ki kell deríteni a hiba forrását. Ahhoz pedig szét kell szedni.. Ha trafó elfordításra javul, akkor meg kell keresni a legoptimálisabb pozíciót, meg amennyire lehet, árnyékolni a trafót, vagy ha az nem járható út, akkor cserélni egy árnyékoltra/kisebb szórásúra.
Meg lehet próbálni a kritikus részt a panelen, vagy annál a résznél árnyékolni, ami összeszedi a brummot, de ezt először pontosan be kell határolni, másodszor pedig szórt mágneses tér árnyékolásához vas lemez kell..
Határold be, hogy mi szedi össze a brummot. Vagy hosszú kábel lesz a trafó közelében, vagy pl. egy hosszú vezetősáv a panelen, ami kis jelet továbbít nagy impedanciás forrással és lezárással.
Mérsékelni biztosan lehet a jelenséget, ha máshogy nem, akkor ki kell tenni a trafót egy külön dobozba a kombón kívülre.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2015
(#) szendi001 válasza freechat hozzászólására (») Dec 26, 2015 /
 
Előtte azért fényképezz bele a kedvünkért. Néztem 12 e Ft. Nem racionális a trafós dolog. Meg kell nézni a földhurkot, vagy szakadt vezetéket. Hibás forrasztást kell keresni a jack körül. Nyitott a bementet és búg. Ki kellene próbálni, hogy a gitár kábelt beledugva a gitár felőli oldalon rövidre zárva elhallhat-e?
(#) szendi001 válasza freechat hozzászólására (») Dec 26, 2015 /
 
Akitől vetted, gariban kezeli.
(#) steelbird válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Ha gerjedne, akkor -mivel a tápot terhelné meg nagyon- 100Hz -es búgása lenne, a felvételen viszont 50Hz zúg.
(#) freechat válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Szlovákiai cég így a garancia nem egyszerű vagyis inkább költséges a szállítás miatt, lehet olcsóbb itthon javítani nem garanciálisan.
(#) Massawa válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Ne feledd ez egy vadi uj sorozat termék. Ebben még senki nem büvészkedett azaz már gyárilag zug. Lehet, hogy egy kevésbé jol sikerült konstrukcio stb. Tény és valo, hogy 50Hz-s a zugás - azaz a földekkel lehet a baj, vagy a mechanikus felépitéssel ( nagy érzékenység ami felveszi a trafo mágneses terét). Ezt nem egyszerü javitani, ahogy a tulaj irta a zugás független a potik állásátol, és bemeneti kábel nélkül már zug.
Valoban többet tudnánk mondani, ha látnánk a belsejét. Fel kéne hivni az eladot, hogy hallgasson meg egy másikat, szerintem az is ugyanigy zugni fog.
(#) freechat válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Kipróbáltam egy módon szűnik meg kicsit a búgás, ha a fejhallgató kimenetre kapcsolok bármit, de még akkor is búg egy kicsit.
Viszont van a hátlapon egy dolog amit nem értek, erről küldtem egy fényképet. Gondolom, ha 110V-osra lenne kapcsolva akkor már régen tönkre is ment volna az egész, de akkor sem értem a jelölést.
(#) szendi001 válasza freechat hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Rád az nem vonatkozik. 220 volt amúgy sincs az EU-ban... ne törődj a felirattal. A pipa felül van.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2015
(#) zolika60 válasza freechat hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
A jelölés csak arról szól, hogy 110V-ra kétszer akkora biztosíték kell. A feszültséget a táp "ismeri" fel, nem kell állítani.
(#) freechat válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Akkor minden "hibalehetőséget" kilőttem amit én elkövethettem.
Otthon még megpróbálom úgy, hogy mindent lehúzok a hálózatról és úgy mit szól hozzá, de van földeletlen konnektorom is, abba is kipróbáljam? .
(#) steelbird válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Idézet:
„A feszültséget a táp "ismeri" fel”
Ezek nem kapcsitáposak. Inkább arról van szó, hogy több országba exportálják a készüléket és spórolás miatt nem gyártanak kétféle hátlapot, hanem megjelölik rajta, hogy melyik verzió. Más trafó kerül bele, célországtól (hálózati feszültségtől) függően.
(#) steelbird válasza freechat hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Valamerre el kell indulni, próbálj ki mindent.
De szerintem készüléken belül lesz a probléma kulcsa...
(#) szendi001 válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Ez egy sima trafó amit át lehetne kötni 110/230 voltra. A hátlapon a feljebb jelzett módon a célországnak megfelelően pipálják ki, hogyan van bekötve. Nem ismer ez fel semmit.. egyszerű trafó.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2015
(#) freechat válasza steelbird hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Közben kiderült, hogy nem éri meg visszaküldeni (soha ne vásárolj külföldi cégtől) .
Szóval akár szét is szedhetem csak nem szeretek 220V-os dolgokkal babrálni.
Gondoltam arra is, hogy keresek valakit aki esetleg meg tudja szerelni egy baráti összegért vagy legalább megnézni, hogy érdemes-e vele foglalkozni. Ez viszont csak Pécs vagy Mohács környékén megoldható oda be tudom vinni alkalomadtán.
Mindenesetre jó lecke volt, hogy soha márkátlan cuccot ne vegyek már csak azért sem, mert egy márkásabbnak legalább lehet itthon szervize.

Szóval keresek hozzáértőt Pécs és Mohács között aki rá tudna nézni
(#) freechat válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Nos mivel elegem lett a cégből (Muziker) szétszedtem mindenki örömére
Mellékelem az első fotókat.
Ha kicsit több időm lesz leszedem a panelt is, hogy alulról is látszódjon.
Vélemények?
(#) steelbird válasza freechat hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Hát, igen... a márkanév sejtetett egy-két dolgot.

1.: Kapcsold be, mozgasd meg a kábeleket, hajtogasd másfelé, hogy mennyit változik a búgás.

2.: Csavard ki a trafót rögzítő csavarokat és bekapcsolt állapotban forgasd, mozgasd más pozícióba a trafót (minden irányban forgasd meg) és nézd meg, hogy arra mit változik. Az is lehet, hogy kézzel közelítve a panelhez, valamelyik részénél jobban fog zúgni, akkor azt a részt kellene majd leárnyékolni.

Van rengeteg hely a házban, bőven lehet variálgatni.

Idézet:
„...csak nem szeretek 220V-os dolgokkal babrálni”
Nem kell a kapcsoló környékén matatni, a többi helyen már törpefeszültség van. De még a kapcsoló sarui is zsugorfóliázva vannak, úgyhogy nem vészes...
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
(#) freechat válasza steelbird hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
őőőő, a trafóban nem 220 V megy?
Valószínűleg akkor azt csinálom, hogy megpróbálom arrébb vinni és utána kapcsolom be
Következő: »»   7 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem