Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gyorsulásmérő építése
Lapozás: OK   2 / 2
(#) balint1993 hozzászólása Máj 18, 2009 /
 
Sziasztok!
Valakinek sikerült már teljesen ingyen rendelni a Freescale-től? Nekem is mindig 6$ az ára. :S Esetleg valaki nem tud egy helyet mondani , ahonnan tudok ingyen rendelni?
(#) dickheadz válasza balint1993 hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 

ketus, balint1993:

Ne legyünk már ennyire "magyarok"...!!!
Még az a 6$ postaköltség is gondot okoz?! Akkor hogy' akarsz összehozni valami projectet?
Mellesleg az ADXL330 ára 16EUR körül van, de pl. a német eBay-ről már 10EUR-ért be lehet szerezni - postaköltséggel 1ütt (!).

Az Elektor 2007 szeptemberi számában volt 1 cikk, ahol 3D-s gamepad-ot csináltak ADXL322-vel és ATMEGA8-cal. RS-re raktam fel:
TILT gamepad
(#) Hury hozzászólása Feb 7, 2010 /
 
Üdv!
Én is gyorsulásmérőt szeretnék építeni, de van pár dolog ami nem igazán tiszta.
Röviden így gondoltam:
-Szenzor választás 2v3 tengely,
-PIC kontroller, legalább ennyi csatornás AD konverterrel,
-Soros portos kommunikáció, elvileg ez az egyszerű.
-PC pl gyorsulás-idő grafikont rajzol, esetleg fájlba menteni a mért értékeket.

Lenne pár kérdésem:
A szenzor közvetlenül csatlakozik-e PIC-hez, vagy kellenek még közéjük áramköri elemek?
Legjobb megoldás-e a soros portos kommunikáció?
Mert ezt nekem kéne a PIC-en programozni,
de láttam már pl webboltban usb kommunikációs modult, vagy akár Bluetooth-t is, ezekkel egyszerűsíteném vagy bonyolítom a dolgot?
Itt sem tudom, hogy közvetlenül csatlakoznak-e egymáshoz az eszközök vagy van-e közte valami.

Esetleg tud-e valaki ajánlani konkrét kapcsolást, alkatrészeket?
(#) illes_gergo válasza Hury hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Szia! én ADXL202 eval boarddal foglalkoztam, ami soros porton kommunikál pc-vel és van hozzá labview alapú megjelenítő, loggoló szoftver is. ADXL202Eval_board

Azt, hogy hány tengelyesre van szükséged, az attól függ mit szeretnél: 2 tengelyessel síkbeli gyorsulást, 3 tengelyessel térbeli gyorsulást tudsz mérni.

Arra figyelni kell, hogy a gyorsulásmérők valójában erőt mérnek, tehát ha nem pont vízszintesen tartod az IC-t akkor a gravitáció elronthatja a mérésedet. A 3 tengelyessel sem tudod ezt javítani, csak giroszkóppal.

Az adxl202 kitöltési tényező kimenetű, nem kell hozzá AD.

PIC-kel még nem foglalkoztam, az AVR-ekkel(atmega16) viszont jó tapasztalataim vannak.

A PC-s kapcsolathoz szinte minden mikrokontrolleren van UART, ebből max232-vel soros, ftdi chippel usb-s kapcsolatot csinálhatsz. PC-s felület szerintem LabVIEW-val érdemes csinálni, de mással is megoldható. a legegyszerűbb (hyperterminal => txt => excel).

(#) flyingdoctor hozzászólása Nov 29, 2010 /
 
Sziasztok!

Szeretném kérdezni, hogy tudtok-e olyan gyorsulásmérőről, amely 3D-ben érzékel, legalább -2/+5 G-ig mér, 12 voltról táplálható és az adatokat loggolja? Elsősorban kész műszerre gondolok, de ha ilyen nincs, vagy csak csillagászati áron elérhető akkor, egy kapcsolási rajz is jól jönne, bár magam nem értek mélyebben az elektrotechnikához.
üdv.:
Laci
(#) Noja hozzászólása Dec 18, 2010 /
 
Sziasztok!

Elsősorban azoktól szeretnék kérdezni, akik már rendeltek a Freescale-től: Nektek kb. mennyi idő volt, amíg megjött a csomag, mert én már egy hónapja megrendeltem, és azóta semmi változás...

Üdv: Dein Jani
(#) Noja válasza flyingdoctor hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Szia!

Szerintem ilyen gyorsulásmérő szenzort biztos nem találsz, túl feladatspecifikus lenne, hogy nagy tételben gyártsák. Ha komplett berendezést szeretnél vásárolni, az biztos vagyonokban kerülne, inkább megéri megépíteni az egészet. Kapcsolási rajz...hát igen, ez egy korrekt projekt lenne, nézz körül külföldi fórumokon, ott sokkal több mindent megenged a hobbista zsebe
(#) flyingdoctor válasza Noja hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Köszönöm!
Üdv.:
Laci
(#) Noja válasza flyingdoctor hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Én is valami hasonló műszer építését tervezem, már meg is rendeltem hozzá a szenzort, mert gyakorlatilag az az alapkő, és az határozza meg a projekt további felépítését, csak nem nagyon akar megérkezni. Ha beindul a fejlesztés, és már valami használható eredménynél tartok majd, akkor szívesen odaadom a kapcsrajzát, de lehet, hogy addigra megoldod máshogy a problémád...

üdv: Dein Jani
(#) melangoth hozzászólása Dec 19, 2010 /
 
Sziasztok!

Nem rég kezdtem el mikroelektronikával foglalkozni, most éppen egy gyorsulásmérő projektbe kezdtem én is, de van egy-két gondom vele. amiben szeretnék tanácsot kérni. Mivel viszonylag kezdő vagyok, próbálok olyan eszközöket használni, amik egyszerűek, de lehet velük tanulni.

Két eszközt használok, mindkettő Sparkfun-ról való:

1. FEZ Domino, amihez egy egyszerű c# programot írtam, és PC-n monitorozom a mért értékeket.

2. MMA7361, sparkfun breakoutboard.

Igyekeztem a legegyszerűbben bekötni, 3.3V, gnd, és 3.3V a sleep lábra, hogy ne aludjon. Az XYZ tengelyeket rákötöttem a Domino 3 analóg lábára. Az értékek remekül jönnek, de...

A Z tengelyen ugye egy állandó ~1g-nek kéne jönnie. A leírás szerint ez azt jelenti (+-1,5-re van állítva a méréstartomány), hogy a 0g adna 1650mV feszültséget, az 1g pedig 2450mV-ot. Ehhez képest nyugalmi állapotban én csak 2070mV-ot mérek, mialatt a másik két tengelyen megvan az 1650mV, tehát mondhatjuk, tehát kb. a dőlés is ki van zárva. Ugyan ez történik, hogy oldalra állítom, akkor pl. az Y tengely ad 2070mV-t, és az X Z tengelyek 1650-et. Az eszköz rendesen megkapja a 3.3V-ot, tehát elvileg itt sincs hiány.

Van valami tippetek, hogy hol szökik el a feszültség? Mert ez így csak kb. 0,75g gravitációt jelentene, amit nem tartok valószínűnek.

Előre is köszi.
Üdv
(#) Noja válasza melangoth hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Szia!

Mivel a többi tengelyen is ezt tapasztaltad, ez azt jelenti, hogy nem az adott tengellyel van a gond, hanem valószínű nem +/- 1,5g-s a szenzorod... Utánaszámoltam gyorsba, és nekem az jött ki, hogy ez egy teljesen helyes eredmény, csak +/- 4g-s beállításnál! Nincs semmi gond, nézz jobban utána, lehet hogy nem az alapértelmezett vagy már át lett állítva korábban az alapértelmezett +/- 1,5g beállítás!

Üdv:
Dein Jani
(#) Csaszu hozzászólása Jan 16, 2011 /
 
Sziasztok
Igen messze állnak tőlem a gyorsulásmérők, de kinéztem az MMA7260QT-t, mondjuk a pololu kivitelében.
Mivel tudnám azt megoldani, hogy mondjuk nyugalmi állapothoz képest, bármely irányban létrejövő 1 g-s gyorsulásra legyen egy zárókontaktusom ? Bonyolult jelfeldolgozók nélkül analógba.
Ha jól emlékszem x-z tengelyen 0,6 V nyugalmi állapotban, y meg - 1 G ( nem emlékszem mennyi fesz). Ha eltér mondjuk a 3 kimenet bármelyike -+ 0,5 V-ot, egy 3 másodperces impulzust ad. ( riasztani kellene rf modullal)
válaszokat előre is köszönöm
(#) masterbiker hozzászólása Márc 30, 2012 /
 
Sziasztok. Olyan dologra lenne szükségem amivel dőlésszöget tudok érzékelni mozgó járművön. Ha elér egy szöget akkor adjon jelet, miközben a jármű 6 sec alatt gyorsul 0-200 km/h. Conrad katalógusban láttunk dőléskapcsolót higanymentest, viszont ahogy láttam abban egy súly van felfüggesztve ami kapcsol, ez a gyorsulástól el is mozdulna... Nem ismerem ezeket az alkatrészeket ezért szeretném a ti segítségeteket kérni. Esetleg giroszkóp ha más nem?
(#) masterbiker válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Igazából nem a gyorsulásmérése érdekel mert van 3 irányú gyorsulás mérőm, hanem azt akarom megakadályozni h dobjon egy hátast a motor és mikor elér egy szöget akkor lekapcsoltatnám vele a gyujtást...
(#) masterbiker válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Ez az amit láttam, nem tudom hogy működne e amire nekem kell mert elég nagy erőt és rázkódást kapna menet közben ahoz képest hogy a felfelé irányuló mozgás nem igazán nagy.

Bővebben: Link
(#) repata hozzászólása Máj 8, 2012 /
 
Sziasztok!
Jól láttam/értettem azt, hogy az előző oldalon megemlített adxl330 gyorsulásmérőre tápfeszültséget kapcsolva a kimenetén egy oszcilloszkóppal egy pl.: 0.25m/s-os változás már megfigyelhető?
(#) IRONbene hozzászólása Aug 16, 2012 /
 
Sziasztok !
Vásároltam egy MMA7361LC IC-t a freescale--től.

Adatlap:http://cache.freescale.com/files/sensors/doc/data_sheet/MMA7361LC.pdf

Abban szeretnék segítséget kérni , hogy hogy is működik pontosan ez a 0g detect és self test láb ?
A 0g láb elvileg egy kimenet ami logiaki magasat ad ha minden tengelyen 0g erő hat. Magyarul ha elejtem az egészet akkor feszt kéne mérnem rajta. Gyakorlatilag semmi de maga a rendszer működik mér szépen.
(#) Hury válasza IRONbene hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Üdv!

Ezt ajánlom, ha még nem találkoztál vele: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/mma7260qt_gyorsulasmero_...l?pg=1

Tapasztalatom nincs, de egy hasonló szenzorhoz MMA7360L van egy (Application Note) Alkalmazási javaslat. http://cache.freescale.com/files/sensors/doc/app_note/AN3459.pdf

2. oldalon a 3. ábra és felette a szöveg ami sokat mond. Ha minden tengely egyszerre -0,4g és 0,4g közt mér, akkor vált logikai magasra.
A te szenzorod is ugyanúgy +/- 0,4g értékeket figyeli. És ez teljesen értelmes is, ha valahogy ferdén esik az eszköz, akkor az eredő ad ki 1g-t, a tengelyeken külön-külön kevesebb van.
Ha elejted - amit annyira nem kéne - nem is kellene feszültséget mérni. Ha logikai magas lett az a jel, akkor jöhet egy sípszó, kigyulladhat egy led.
Self Test - szintén nem tapasztalatból, csak adatlapból:
Lerakjuk a szenzort úgy, hogy Z tengely mentén -1g legyen mérhető. A self test lábat megpiszkálva - ha jól értelmezem - Z tengely kimenetének +1g-re kell ugrania, ha jó a szenzor. Ehhez nincs logika, szerintem a usernek kell figyelnie.
(#) IRONbene válasza Hury hozzászólására (») Aug 20, 2012 /
 
Köszönöm ! Indítom a próbákat !
(#) Karmann993RS hozzászólása Okt 26, 2012 /
 
Üdv mindenkinek!
Szeretnék némi segítséget kérni a szakiktól! Diploma munkám révén sajnos olyan területre tévedtem ami nem igazán vág egybe a szakterületemmel. Egy alkatrészt kéne a két vízszintes tengelye mentén beállítani. Arra gondoltam 2 darab egy tengelyű gyorsulásmérővel lehetne a legegyszerűbben megvalósítani. Az alkatrésznek nagyon pontosan kell állnia (1-2 tizedmiliméter). A gyorsulásmérők paraméterei közt találtam ,,érzékenységet'' a legnagyobb ami van 1040mV/g. Ez az adat számomra sajnos SEMMIT se mond, a legjobb az lenne ha fokban vagy a szenzortól adott távolságra lévő elmozdulást tudna mutatni a vízszinteshez képest. Elképzelésem szerint a szenzort felszerelném a mérőszobában, majd pozicionálnám, hogy az alkatrésszel együtt vízszintesen álljon (egy digitális kijelző segítségével, ami a korábban említett formában adna útmutatást hogy merre kell korrigálnom). A kérdésem, megvalósítható e az elképzelésem és ha igen milyen eszközök szükségesek hozzá.
(#) Hury válasza Karmann993RS hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Üdv!

A diplomamunka a gyorsulásmérőre lenne kihegyezve? Ha szabad tudni mi lenne a valódi feladat?
Ha csak vízszintesre kéne állítani valamit, arra elég lehet 1 tengely is, de a beállítás akkor próbálgatással zajlik.

Nem vagyok szaki, így nekem ott kezdődne a probléma, hogy az IC mondjuk egy nyákon van, azzal vagy párhuzamos teljesen vagy nem. Aztán az egészet még rögzítened kellene szintén pontosan. A szöget számolnunk kell a nehézségi gyorsulás tengelyek irányába eső komponensei alapján.

Ebben a fórumban előfordult szenzoroknál az érzékenység azt jelenti, hogy ha az analóg szenzor 0 gyorsuláskor kiad 3V-ot, akkor 1g gyorsulásnál 3V+1040mV azaz 4,04V-ot.
(#) Karmann993RS válasza Hury hozzászólására (») Okt 26, 2012 /
 
Tegyük fel az alkatrészem egy téglatest, amelynek legnagyobb felületű oldala felém néz (fektetve). A velem szemben lévő felületre fogatnám fel az IC-t amit egy kilincsművel (racsni) állítanék be a mérőszobában vízszintesre. Így tudom, hogy az alkatrész is és az IC is vízszintes, egymáshoz viszonyított helyzetük innentől adott. Egy egységként elviszem a darabot egy megmunkáló központba, ott a speciális (állítható) felfogatás miatt tudnom kell mi a vízszintes. 1-2 tizedmiliméternél nagyobb eltérés már elég ahhoz hogy a darab selejtes legyen. Mind a 2 vízszintes tengely beállítását egyszerre el lehetne és el is szeretném végezni (azért írtam le 1-el hátha jobban érthető a probléma). Szóval az IC és nyák földhöz és a darabhoz viszonyított helyzetét úgy gondolom meg tudom oldani egy racsnival. Ami számomra rejtély, az adatok digitális kijelzőre vitele olyan formában amit már említettem. Ha jól értem +-1g eltérést +-1040mV eltérés jelez. Ezt hogyan lehetne közember számára hasznosítható mm vagy fok formába átültetni?
(#) mgy hozzászólása Ápr 29, 2013 /
 
Sziasztok !
Elkezdtem foglalkozni az mma7361 gyorsulásmérő modulokkal. PIC-kel mérem is az értékeket.
A problémám az, hogy igazán lassulást szeretnék mérni. Kézzel mozgatva 3-5g-s értékeket tudok mérni. Ütközéskor 15-30g is kialakulhat, ezért a +/- 6g-s modul már kevés lenne.
Próbálgatom matematikailag és mintavételezések értékeivel játszadozva megközelíteni a problémát.
"Játszogatott"-e már valaki ilyesmivel ?
Tapasztalatait szívesen venném .
Üdv mgy
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem