Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hagyományos izzók, és az energiatakarékos fényforrások
Lapozás: OK   2 / 6
(#) kuruc19 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Sajnos elég szomorú, hogy az EU az USA és Kína imperialista érdekei előtt folyton meghajlik.

Ha a fény minőségén nem szeretnénk rontani, akkor a halogén a megoldás. Vagy ha tényleg akaratosak vagyunk, akkor 24V-os izzókat kell használni (ezeket nem piszkálják).
(#) kuruc19 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
A 150-es, 200-as és 300-as Tungsram izzókban még mindig van biztosíték.
(#) zolee1209 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Valahol olvastam/ hallottam, de szerintem sokan tudják, hogy a színhőmérséklet hatással van az ember hideg-, melegérzetére!
Szerintem a kompaktok hidegebb színhőmérsékletűek, mint a normál izzók. Egy tesztet szívesen csinálnék, hogy mennyivel nő a téli fűtésszámla ebből kifolyólag?!
(#) Watson hozzászólása Okt 8, 2009 /
 
Csak most jöttem rá,hogy miért tiltották be a higanyos vérnyomásmérőket és lázmérőket:hatlmas mennyiségű higanyra lesz szükség a kompaktfénycsővek gyártásához...
(#) proba hozzászólása Okt 26, 2009 /
 
Energia takarékos égők között megjelentek a dimmerelhetők.Kérdésem hogy ezek a régi fényerőszabályzóval is működnek,vagy valami speciális szabályzó kell hozzájuk.(jó-jó tudom azt írják hogy csak a sajátjukkal mennek ...) Ha sajátjukkal mennek csak, az hogyan működik?
(#) Nagy Tamás hozzászólása Okt 27, 2009 /
 
Üdv. mindenkinek.
Szerintem az energiatakarékos izzók még gyerekcipőben járnak. Főleg a fényük színére,természet elleneségére gondolok.
Továbbá lehet hogy keveset fogyaszt,de a gyártásuk (kompakt fénycső)jóval több energiát emészt fel mint egy hagyományos izzóé.
Szerintem áttettük az energiafelhasználást az otthonokból a gyárakba. Erről szívesen olvasnék valami tanulmányt.
Nem beszélve arról hogy a piac tele van bóvli termékekkel,amik épphogy elérik a hagyományos izzók élettartamát.
Nálam hagyományos izzó -kompakt fénycső :1-0
(#) Tom-ee hozzászólása Okt 27, 2009 /
 
Sziasztok.

Nemigen van mostanában időm követni az eseményeket, de hallottam itthon valami olyasmiről, hogy leállnak a hagyományos izzók gyártásával rövid időn belül... Erről tud valaki bővebben?
(#) strobi válasza Tom-ee hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Ez engem is érdekelne, mert én építettem egy fényorgonát,jelenleg 6db 100w-os izzó van rajta (2per csatorna) de már 100W-osat nem is kapni :O, max 75.... úgy tudom ,már nem gyártják ,de a polcokon még lesz sokáig. Ami igazán érdekelne ,az az ,h hogyan is működnek a fémhalogén izzók? Ha nem kapni sima izzót, erre térnék át, csak nem tudom ,hogy mennyire szeretnek villogva működni. És ha jól tudom áramgenerátorszerűségről kell táplálni, mint a nátriumlámpát? megoldható hogy áttérjek erre?(az anyagiakon kívül előre is köszi a válaszokat.
(#) Watson hozzászólása Okt 27, 2009 /
 
A halogénizzókat még nem tiltották be,épp ma vettem a Metróban kettő 105 W-osat,úgy világít mint egy 150-es,és ugyanolyan méretű,mint a normál százas égő.A külső körte formájú burán belül van a halogén burája.Én kültérben a bejáratnál használom,mert a hidegben a kompaktfénycső ilyen célra nem jó.
(#) strobi hozzászólása Okt 27, 2009 /
 
És a halogén izzók bírják a villogást? mennyi hőt termelnek? És ehez nem kell spec ellátás ügye. utólag miden kiderül de jóvolna előre tudni A hőtermelés azér volna fontos ,mer ha beleteszem a reflektorba,(anno konzervesdoboz) akkor felrobbanhat, volt aki hasonlókkal kísérletezgetett ,és neki a 100W-os felrobbant
(#) Watson válasza strobi hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Ezek az izzók pont úgy viselkednek mint a hagyományosak,csak kicsit jobban világítanak és egy kicsit tovább bírják a strapát,és persze nem robbannak fel,de 600 Ft lett darabja.Van belőle 28 W-os ,43 W-os,68 W-os(ha jól tudom),és 105 W-os a 40-es 60-as,100-as,és 150-es helyett.Kb két éve használok egy 28 W-osat a vécében,még nem égett ki,pedig a tungsramosból évente 3 db 25-ös fogyott.Az udvari és a fáskamra világítása sem égett még ki, de ezeket rikábban használjuk.Javaslom hogy vegyél 68 w-osat, az kevesebb hőt termel mint a régi 100-as,de ugyanannyira világít,és kétszer-háromszor tovább bírja!
(#) strobi hozzászólása Okt 27, 2009 /
 
Nem olcsó :S És ezek ha jól értem e27-es foglalatúak.. ez nagyszerű volna, mert semmi átalakításra nem volna szükségem. A szétrobbanástól annyira azért nem kell félnem,mert itt az izzók csak villognak, és a kapcsolás is fázishasításos, és fúrtam +szellőzőket a hátuljára, bár azér továbbra is jobb félni... Amugy vaterán vannak nagyon olcsó halogén izzók ,de e27-es 1db sincs :S
(#) Watson válasza strobi hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Amit én vettem az E27-es ,de van E14-es is,sajnos most ment fel az ára,augusztusban még csak kb a fele ennyibe került(OSRAM),a 28-as és a 43-as 500 Ft most a METRÓBAN.Úgy tudom hogy öt év múlva tervezik ezeket is betiltani,úgyhogy én be fogok speizolni belőlük alaposan,pl. az olvasólámpába is.
(#) sándor hozzászólása Nov 10, 2009 /
 
Sziasztok! A következő "izzóval" kapcsolatban szeretném kérni a véleményeteket ,esetleg a tapasztalataitokat: ez
(#) Tom-ee hozzászólása Szept 20, 2010 /
 
Sziasztok!

Újra elővettem a régi terveimet, miszerint hasznos lehet valamiféle alternatívát találni a hagyományos izzók helyett. (főleg, hogy az elmúlt 1 évben bizonyossá vált, hogy nem sokáig lesznek forgalomban)
Tapasztalatom semmilyen más fényforrást illetően nincs, legalábbis nem sok, komplett szoba világosítására eddig még nem használtam mást. Hallani viszont sok mindent lehet...
A fénycsövek vibrálnak, az energiatakarékos izzók meg kevés fényt adnak. Ez a két fő dolog, ami eszembe jut, sokat hallottam. A LED-es világítás amúgy is szimpatikusabb volt már az elejétől kezdve, leszámítva azt az egy dolgot, hogy eléggé koncentrált a fényük, de ez talán több db megfelelő elhelyezésével orvosolható. Amit azonban eddig még nem hallottam, de kicsit ijesztő: a LED-ek sem tesznek jót az emberi szemnek, mert egy adott frekvencián sugároznak, ami káros... Erről hallott valaki valami? Pánikkeltés, vagy alapja is van a dolognak?
(#) bbalazs_ válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Egy fenyt akkor latsz fehernek, ha nagyjabol azonos mennyisegu piros, zold es kek feny eri a szemedet (persze a szem erzekenysegevel korrigalva az adott szinre).
Ha olyan komponenst sugaroz, ami ultraibolya vagy infravoros, azt lehet, hogy nem latjuk, de karos lehet.

A nagy fenyereju ledek gyartoi viszont torekednek ezt minimalizalni, hiszen a lumen/W oldoklo versenyeben nem engedhetik meg maguknak, hogy felesleges, nem lathato hullamhosszu teljesitmenyt sugarozzanak ki.

En is azon gondolkodom, hogy LED-es vilagitast csinalok. Egy nagyobb UFO lampa kap majd egy notebook-tapot, egy PIC-et infra erzekelovel valamint egy stepup tapot, aramgenerator uzemmodban. 1 vagy 3W-os ledeket szeretnek hasznalni, korben. Valoszinuleg lesz benne hoerzekelo es venti is.
TV-kartya taviranyitot hasznalok.
(#) szamóca válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Egyszerű ez a dolog. Veszel 1db, számodra szimpatikusnak tűnő fényforrást. Összehasonlítod otthon az izzóval, és minden befolyásoltatottságtól mentesen, rögtön megvilágosodsz.
(#) Tom-ee válasza szamóca hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Igen, ez a legkézenfekvőbb, és régóta agyalok is a dolgon, csak ebből a hosszú távú hatás nem derül ki. (illetve évek alatt biztos, de nem a saját bőrömön szeretném kitapasztalni, a gyártók meg csak a pozitívumokkal tömik az ember fejét)
bbalazs_ ez nem hangzik rosszul. Az infra miért kerül bele? Automata ki-bekapcsolás végett? Végeztél esetleg kísérleteket a téren; elég lehet egy szobába egy ilyen lámpa?
(#) bbalazs_ válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Vegeztem. 5db 1W-os eleg fenyt ad az iroasztalomnak. 10W-nyi mar rendesen bevilagitja a szobat, de olvasni azert meg ez is keves. Ezek hidegfeher ledek.
Az infra azert kerul bele, hogy lehessen dimmelni, illetve ki/bekapcsolni pl. az agybol.

Mindenesetre regi HP 43V-os nyomtatotap, lm2576hv-s stepdown es 10-13 db led sorbakapcsolasa a terv. A ledek meg nem doltek el, de mivel a tap 900mA-es, ezert max 750mA-es ledek lehetnek.
A szinben viszont nem tudok donteni, mert a termeszetes feher es a melegfeher kozott nem nagyon latok kulonbseget. Ahhoz meg draga, hogy kiprobaljam mindkettot.
(#) Tom-ee válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Hátha ez segít dönteni:

* Gyertya: 1900 K
* Háztartási izzólámpa: 2800 K
* Fotoizzó: 3200 K
* Reggeli, délutáni alacsony napállás: 4800 K
* Átlagos napfény, vaku: 5600 K
* Napos idő, árnyékban: 6000 K
* Nappal, kissé felhős égbolt: 8000 K
* Borult, ködös idő: 10000 K

Itt találtam: Bővebben: Link Valahol olvastam mást is, többet írt az ergonómiáról (mi a jó az embernek) de azt most nem találom.
(#) bbalazs_ válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Koszi, megnezem akkor a ledeket. Neked alakult mar valami a rendszeredbol vagy csak a tervezgetesi fazisban vagy?
(#) bbalazs_ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Ertem. Itt van. Mit nezzek rajta?
(#) bbalazs_ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Bocsanat, ha bantonak erezted - nem volt szandekos, de hogyan mashogy kerdezhettem volna?
Szoval mi az, ami infot szolgaltat nekem ezekben?
Az emberi szem is haromfele alapszint erzekel plusz fenyesseget, szoval igazabol szerintem nincs nagy kulonbseg, legfeljebb a fotosok sziszegnek
De mondom, itt az asztal felett van egy 5-os csoport, 350mA-el hajtom, nekem megfelel.
(#) Watson hozzászólása Szept 20, 2010 /
 
Nagy hiba betiltani az izzólámpákat addig amíg nincs helyette megfelelő helyettesítő,mert az izzók mellett mindenki a saját kárára vagy hasznára kísérletezhet,de adott a lehetőség hogy egészséges fényforrást használjon.Sok lakásban van 10-12 olyan készülék amelyik kikapcsolt állapotban is fogyasztja az áramot,inkább ezekre figyelek oda,de az olvasólámpába tartalékolok 100 darab villanykörtét.(sok készülék van ami a kikapcsoláskor a hálózati trafó szekunderét kapcsolja ki,de a trafó folyamatosan áramot fogyaszt anélkül hogy bármi jelezné Pl.hifi,hordozható készülékek,DVD lejátszó majdnem mind ilyen)
(#) Tom-ee válasza Watson hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Ezzel egyet értek, csak nem rajtunk múlik sajna, hogy betiltják, vagy sem. Így marad a tartalékolás meg a kísérletezés...
(#) Tom-ee válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Á, nekem még csak tervezés fázisban sincs, csak elgondolkodtam rajta, utána olvastam, meg fogyasztást mértem, számoltam a lakásban. Egyelőre nem találtam ki a megfelelő koncepciót... (mondjuk a tied ígéretesnek tűnik)
A hétvégén voltam a Praktikerbe és láttam olyan izzókat, amikben a LED-ek körben voltak elhelyezve, hogy szórják a fényt, de egyik sem volt az igazi. (volt vagy 5 féle, ha nem több)
Van itt valahol egy cikk, amiben egy szobát körbe rakott az illető, esztétikusan megcsinálta burkoló lécekkel, meg minden frankón le van írva, de azt hiszem abban is csak hangulatvilágítás szerepét látta el a szerkezet. Szóval egyelőre a fény szórásával vagyok bajban, ezen törtem a fejem, és ezért még nem terveztem semmit.
Most rendeltem 15 db 20000 mcd-s fehér LED-et, ezekkel fogok kísérletezgetni. Az erejükkel szerintem nem lesz gond. (mellékesen vaterán találtam 255000 mcd-s (!!!) fehér LED-et is, nem tudom, ez tényleg annyit tud-e, de ha igen, brutális lehet )
(#) bbalazs_ válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Az en lehettem, de csak egy csikban van a falon, viszont tobbszinuek (feher, piros, zold, kek) es kettesevel lehet ki-be kapcsolni oket.
36 egyseg, mindegyikben 16db 25kCd-s led, kb 20mA-el meghajtva. TV-kartya taviranyito vezerli, memoriat is csinaltam hozza, egy 2620-as pic az alapja es tpic595-os meghajtok adjak direktben a ledre a kakaot.
Ha az osszes be van kapcsolva, akkor adja egy gyengebb allolampa fenyet.... tenyleg csak hangulatra jo, illeve a gyerekeim imadtak kicsi korukban, azzal mindig meg lehetett nyugtatni oket.

A Cd az tulajdonkeppen a feny "koncentracioja". A lumen az osszes fenyaram. Szoval a nagy Cd-s led az keskenyebb kupban vetiti a fenyt....

Fogyasztas szempontjabol szerintem nem eri meg.
Egy jo takarekos, eros fenycsolampa, na az kb egy ev alatt behozza az arat es utana mar megtakarit.
(#) szsrobert válasza Watson hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Világításra nem izzót használok. Viszont sok más dologra igen, amit izzó nélkül körülményesebb/drágább megvalósítani.
(#) Tom-ee válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Idézet:
„a nagy Cd-s led az keskenyebb kupban vetiti a fenyt...”


Ez igaz, csak 30 fokot tud, ehhez is kell majd valami, ami szórja.
A cikk szerintem egy egyszínű fehér csíkról szólt, de lehet, hogy már rosszul emlékszem. Holnap megkeresem.
A megtakarítás nem rossz, eredetileg ez volt a cél; most azonban inkább az, hogy a hagyományos izzókat lehessen helyettesíteni. (bár úgy tudom, van még pár éve azoknak is...)
(#) gg630504 hozzászólása Szept 20, 2010 /
 
Úgy tudom, a halogén izzók továbbra is forgalmazhatók.
Néha már kapható E14 E27 230 voltos változat is.
Kriptonos burában kis halogén lámpa.
Korrekt a spektrumképe.
Egyedül azt nem tudom, a csökkentett fényerőt mennyire tűri.
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem