Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangrendszer Építése
 
Témaindító: Dj Decybell, idő: Márc 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Dj Decybell hozzászólása Márc 6, 2009 /
 
Üdv Mindenkinek!
Szeretnék segítséget kérni egy összetett feladatban. Egy olyan erősítőt szeretnék építeni ami alkalmas 7.1-es hangrendszert kiszolgálni. Feltételek: 7 egymástól független -vagy legalábbis nagyon alacsony áthallású csatorna ami 1enként 100-300W/4ohm + 1 teljesen független 400-600W/4ohm. De mindehhez táp is szükségeltetik. Ami feltétlen túlméretezett és agyon van szűrve a zajoktól. Továbbá feltétel, zárlat és hő védelem és clipp jelző-tiltó, lehetőleg csatornánként. A mute funkció előny de nem feltétel. 19"-os rackbe lesz nem számít hány unit magas lesz és a hűtő borda se téma mert van dögivel. Ja 230V-ról, vonalszintű bemeneti jellel fog üzemelni. Csak bevált kapcsolást akarok megépíteni mert nem akarok "gerjesztőt" csinálni. A teljesítmény ne legyen vita tárgya mert lejjebb nem adom! Előre is köszönöm mindenkinek a segítségét.
(#) Action2K válasza Dj Decybell hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Szia!
Mivel a Dolby cég 1-2 éve dobta piacra a 7.1-es hangkódolási/dekódolási rendszert, így igazán kiforrott, komplettről nem lehet beszélni. Én nem szenvednék az építésével.
Mivel a pénz nem számít (gondolom a rack-os mivoltából, meg az irdatlan nagy teljesítményből), jó lesz a sok sok éve kiforrott gyári építőkockákból összerakni. Azaz:
4 darab 2*100-300W-os végfok, a számodra elfogadható gyártótól. Ez 8 csatorna, ebből egy tartalék. Ezekhez hozzá még egy 2*400-600W-os, aminél az egyik szintén tartalék. És ezzel kész is vagyunk. Ebből eredően van:
Idézet:
„7 egymástól független -vagy legalábbis nagyon alacsony áthallású csatorna”
...
Idézet:
„agyon van szűrve a zajoktól. Továbbá feltétel, zárlat és hő védelem és clipp jelző-tiltó, lehetőleg csatornánként.”
...
Idézet:
„230V-ról, vonalszintű bemeneti jellel fog üzemelni.”


Ami még nem világos:
Van hozzá 7.1-es Dolby dekódered? Vagy mivel hajtod meg?

Idézet:
„19"-os rackbe lesz”
Mozinak kell? Mert diszkóba tök felesleges, otthonra meg olyan, minta tengerjáró anyahajóval mennél a Balatonra pecázni.
(#) Topi válasza Dj Decybell hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Ha csak az erősítő a kérdés, akkor azon kívül hogy egybeépítesz hét végerősítőt és 8 előerősítőt, semmi dolgod nem lesz. Ez igen egyszerű, keresel valami jól bevált áramkört, és megépíted.

De ha házimozi erősítőt akarsz, akkor már most dobd el messze az ötletet. Otthon fogsz S/PDIF optikai és Coax interface-t csinálni, otthon huzalozod össze a Dolby TrueHD, és DolbyDigital Plus dekódert? Otthon tákolod össze a már komoly hűtést igénylő DSP-ket. Dolby Digital dekóder, Dolby ProLogic II dekóder.

Azért ezek nem olyan dolgok, pl egy Dolby TrueHD, aminél bármi komoly szabvány specifikációt találnál, vagy egyáltalán bármit is az orrodra kötnének, hogy egyáltalán el tudj indulni az úton. Millió dollárokért adnak cégeknek infót a Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus és hasonló szabványokról, hogy beleépíthessék a Hi-tech erősítőikbe.

Szállj le kérlek a földre. Otthon nem fogsz üvegszálas toslink bemenetű Dolby TrueHD dekódert összetákolni tranzisztorokból.

Szerk: Arról nem is beszélve, hogy ilyennek csak egy milliomosnak éri meg nekifogni. Én most vettem a Dolby TrueHD, DTS HD, HDMI-s Yamaha végfokomat 130 ezerért. Komolyan... Gondolkodtál? A doboz, trafó, bordák, csatlakozófelület, előlap és kijelző már többe kerül. És akkor még csak egy üres dobozod van, amibe max egy stereo erősítőt tudsz beletenni.
De ha nem feltétel nálad a videó up-stream-ing és más HD-nál fontos dolog, akkor egy sima DTS HD-s TrueHD-s 7.1-es !!!Yamaha!!! vagy Denon végfokot hozzádvágnak 70-80 ezer forintért.

És akkor nem neked kell kipróbálni 500 filmet, hogy működik-e rendesen a Dolby Digital dekódered. Mert tuti, hogy beadod a dts hangot az optikain és garantált hogy lejátsza. Nem akkor kell nekiállni szoftverezni.

Meggondolatlanság csúcsa.
(#) fazksg válasza Dj Decybell hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Idézet:
„A teljesítmény ne legyen vita tárgya mert lejjebb nem adom!”

Bocs, hogy piszkálódom, de áruld már el, hol fogd használni? A Budapest Sportcsarnokban? Vagy készülhetünk, új hipermozi épül valahol??? Mert nekem egy "sima" iskolai sportcsarnokban a 2*200 watt már okozott fejfájást... Fél óra után... Pedig nem szokott mindentől fájni a fejem... Ja, és az a végfok még nem is volt maxon, ráadásul elég érzéketlen hagszórók voltak mögötte. Szobában meg a 2*3-4 watt tud kikergetni a világból (mondjuk az érzékeny hangszórókon). Bocs a kötekedésért.

Egyébként meg építs VF2-t, mégpedig 240-9240-es fetekkel, ez relatíve olcsó, kipróbált konstrukció, és van benne "kraft". A Szubra meg mehetne 2 db ilyen hídba. A honlapon a Műhely sarok-nél a "VFx audiofil végerősítő család" alatt megtalálsz mindent a VF2-ről.
Üdv: FazksG
(#) Action2K válasza fazksg hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Ez mind szép és jó, de hogyan csinál az optikai/koax digitálisból 7.1-et? Vagy van már erre kész kibontója?

Idézet:
„készülhetünk, új hipermozi épül valahol???”
Ezt én is pedzegettem már
(#) fazksg válasza Action2K hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Igazad van. DE! Én egy jóindulatú ember vagyok . Feltételezem, hogy "van annyi sütnivalója", hogy nem akar ilyet barkácsolni. Ezt írja:
Idézet:
„Egy olyan erősítőt szeretnék építeni ami alkalmas 7.1-es hangrendszert kiszolgálni.”

Tehát, ebből a mondatból és a jóhiszeműségéből sarjadzik a gondolat, hogy a szó szorosabb értelmében erősítőt szeretne a kérdező, nem a digitális hókuszpókuszt utánépíteni (amiben számomra még akkor sem lenne öröm, ha képes lennék megcsinálni ). Meg abban próbálok segíteni, ami megvalósítható, meg amiben tudok segíteni.
Nem akarok megsérteni senkit, de én nem látom értelmét (hasznát, építő mivoltát) annak, ha hosszan taglaljuk, mit és miért nem tud megcsinálni. Le kell szögezni, hogy dekódert vegyen készen, majd aki akar, javasoljon neki erősítőkonstrukciót. Szerintem ez lenne a legkorrektebb álláspont, ezért én ezt próbálom követni.
Üdv: FazksG
(#) Dj Decybell válasza Action2K hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Első kérdésem: Mindenkihez! Tényleg ennyire félreérthetően fogalmaztam? (-mert akkor bocsánat...) Mit jelent a vonalszintü bemenet? Egy szóval sem említettem semmmien dekódert. Tekintve, hogy egy gyári valamire való 2x200-as végfok amiben teljes a védelem 50ezer! forinttól indul. Sub nélkül a végfokok 200ezer?!?! kizárt dolog! Legalábbis nekem. Prof. PC-röl megy a zene Ha valakit érdekelnek a részletek... Ne haragudj, de szerintem te még nem hallottál komoly technikát. Star Wars effektek helyett térbeli zenekeverés, stb... Havernál teszteltem egy Sony gyári rendszert (elvileg 1000watt) tetszett de nekem kevés. Egyébként a tengerjáró az a tuti nem süllyed el a Balatonban mivel alacsony a vízszint...
(#) Dj Decybell válasza fazksg hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Ezt a vf2-t át fogom tanulmányozni köszi No és persze a realitást. Nagyon kezdő vagyok építésben, de meszet nem ettem. Építsen DSP-t aki fejleszti. Laborkörülmények közt sooook sok pénzböl és sok gyakorlatból.
(#) Tomi20 válasza Dj Decybell hozzászólására (») Márc 8, 2009 / 4
 
Szia!
Leírom nagy vonalakban, hogy mennyiben lenne egy ilyen cucc, tippekkel, hogy milyen erősítőt érdemes építeni:

Ha a teljesítményből nem engedsz, akkor:
200W-os Quad 405 kb 5e/csatorna ebből 7=35e
Sub-nak keresni kellene egy legalább 400W-os erősítőt kb 15e
Trafó: 1800W a zenei terhelhetőség, ehhez legalább 1,5x akkora trafó kell: kb 2500W 52e
Puffer: csatornánként kellene legalább 2x20.000u 977Ft/db kb 27e
Sub-nak 2x50.000u saccra a tápfeszt nem ismerem... 30e
Akkor egy rack doboz legalább 15e
járulékos dolgok: 20e (graetz, lágyindítás, clip, hangszóró védelem)
Összeszámolva ha nem rontottam el kb 200e Ft. Ennek az erősítőnek a megépítéséhez kell még egy szakember, aki megépíti, mert ha ilyen problémád van, hogy milyen végfokot építs nem hiszem hogy rendelkezel a kellő tudással. Nem megbántani akarlak, de szerintem jó ha Te már megépítettél egy TDA2030-as 20W-os végfokot, és elkapott a hév, hogy nincs megállás...
Sok sikert kívánok az "álmod" beteljesüléséhez, de szerintem csak álom marad.
Ui.: ez csak az erősítő, ha hangfalak legalább +200eFt
(#) Action2K válasza Dj Decybell hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Kedves Dj Decybell!

Idézet:
„Tényleg ennyire félreérthetően fogalmaztam?”
Ezek szerint igen!

Idézet:
„Mit jelent a vonalszintü bemenet?”

Line-Level (Low-Level)
A berendezések közötti jel átvitelre használt feszültségszint, értéke: 0,775 V. Amit 0 dB (nulla decibel)-nek nevezünk.

Idézet:
„Egy szóval sem említettem semmmien dekódert.”

Ez igaz, de a téma címe erősen utal rá: "Teljes 7.1-es Hangrendszer Építése" Ami magába foglalja a dekódert, erősítőt, sőt még a hangfalakat is.
Helyesen: "7.1-es erősítő építése."

Idézet:
„valamire való 2x200-as végfok amiben teljes a védelem 50ezer! forinttól indul.”

És ez olcsó, sokak által lenézett kategória. De az árakat Tomi20 nagyon jól érzékelteti.

Idézet:
„Sub nélkül a végfokok 200ezer?!?! kizárt dolog! Legalábbis nekem.”

Pedig az elvárásaid nem ezt sugallják, sőt ezt mág meg is erősíted:
Idézet:
„A teljesítmény ne legyen vita tárgya mert lejjebb nem adom!”


Idézet:
„Prof. PC-röl megy a zene”

Nem akarom a belinkelt gyártót és termékét megsérteni, de egyáltalán nem nevezhető professzionálisnak. A professzionalizmus nem itt kezdődik, de ezt Ők is tudják.

Idézet:
„Ne haragudj, de szerintem te még nem hallottál komoly technikát.”
...
Idézet:
„Havernál teszteltem egy Sony gyári rendszert”

Nekem meg a nappalimban ott van a gyári KENWOOD. válogass (sorry )

Idézet:
„tetszett de nekem kevés.”

Az ára meg sok! Ja kérem, a minőséget, teljesítményt meg kell fizetni. Csak megsúgom, abban az erősítőben nem Realtek Dolby dekóder van, hanem Sony .

Összegezve, kicsit le kellene szállnod a földre az igényeiddel, és nem a haverét túllicitálni. Ismét osztom Tomi20 véleményét:
Idézet:
„ha ilyen problémád van, hogy milyen végfokot építs nem hiszem hogy rendelkezel a kellő tudással.”
Én sem megbántásnak szántam.
(#) Action2K válasza Action2K hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Most kicsit kötöszködni fogok, mert nem tudom megállni, az alábbi okok miatt (nem sértő, hanem megszívlelendő tanácsként):

A választott nick neved (azonosítód) a Dj Decybell.
Lehet hogy szépen hangzik meg flancos az y-nal történő leírása, de semmi sem stimmel vele.
Ha lengyelül írod, akkor tényleg y-nal kell írni, de a bel, mint mértékegység akkor is egy "l". Így, két ll-el harangot jelent. Tehát lengyelül helyesen: Decybel. De látom, hogy magyar vagy, akkor meg decibel a helyes.

Tudom, hogy elég divatos dolog, hogy mindenki, aki egy kisebb baráti összejövetelen (házibuli) már életében egyszer megnyomta a CD lejátszón a "play" gombot, DJ-nek nevezi magát. A DJ-zés szakma, és kérem ne bagatelizáljuk el. Az MC névelő jobban illik ide. Magyarul ceremóniamestert jelent. Olyan, mint az esküvőn a vőfély.
Hogy miért is taglalom ezt? Mert aki DJ, az tisztába van az erősítők mivoltában, hangrendszerekben... és nem kérdeti, hogy milyet csináljon. Maximum azt kérdezi, hogy kinézett egy erősítőt, s kíváncsi a többiek véleményére, hogy szerintük az jó lenne-e erre a célra.

Ismétlem: Nem megbántani akarlak, csak kell egy bizonyos szintű felkészültség és tudásbázis (nem beszélve az anyagi háttérről) ahhoz, hogy egy ilyenbe belevágj.
(#) Dj Decybell válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Köszönöm az ajánlatot. A megépítésben lesz segítségem elektronikailag. Csak aki segít neki nem érd. köre az erősítő, ezért nem tud nekem ajánlani, azért kérem a segítségeteket. Ami még nagyon eltérhet a számításodtól az a trafó. Ezért megkérnélek, hogy némileg konkrétabban ird le légyszi milyen leágazások szükségesek. Konkrétan hány és mekkora "A", "V"

A rack dobozt felesleges volt leírnod mivel mondtam, hogy nem téma a készítés!
(#) Dj Decybell válasza Action2K hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Légyszives!!! Ne kötekedj a nevemmel, mert ha azt írtam volna névnek, hogy Professzor akkor képes lettél volna megkérdezni, hogy miért vagyok professzor ha itt kérdezek?!?!?!?
Hogy a zeneszerzéshez-mix készítéséhez értek e arról fogalmad sincs, ugyanúgy ahogy én se tudom rólad (PONT!)
Az erölködővel kapcsban eggyetértek.
(#) szamóca válasza Dj Decybell hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Szia!
Szerinted hogy írja le a feszültséget, és az áramerősségeket , ha konkrétan még nem tudja milyen végfokok megépítése mellett döntöttél? Kell-e hangszinszabályozás, vagy valami szintillesztő fokozat a tervezett készülékbe? Osztott transzformátoros vagy egy nagy trafós meghajtást tervezel-e? Stb,stb.
Ez nem ilyen egyszerű, csak abban az esetben ha nem látod át a dolgokat.Már bocsánat.
Üdv.
(#) Action2K válasza Dj Decybell hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Rendben, bocsi.
(#) Dj Decybell válasza szamóca hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Bocs igaz. Természetesen a tomi20 által javasolt tervre gondoltam.
(#) Dj Decybell válasza Action2K hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Nincs harag!
(#) szamóca válasza Dj Decybell hozzászólására (») Márc 8, 2009 / 4
 
Ha ennyire hangerő megszállott vagy.
A 200-as Quad.Bővebben: Link
A sub végnek.Bővebben: Link
De hogy ezt hány négyzetméteren szeretnéd használni, arra én is kíváncsi lennék.
(#) fazksg hozzászólása Márc 8, 2009 /
 
Nem tudom, mit vagytok elájulva itt az áraktól, ha a minimálkoncepciót nézzük, az ugye összesen 1100W (7*100+1*400), ehhez egy 1,6 kW-s toroid már nagyjából elég lehet, az meg nem kerül, csak 20 ropi+áfába (bár ez 2006-os ár)... a maximumkoncepcióhoz a trafó meg olyan 40 körül lehetne, a régi árakat elnézve... Bár akkora trafókat a ToroidVill nem gyárt(most az ő árlistájuk volt kéznél, az egyik topicban, de ez régi). Szinte ingyen van . Meg egyébként is, megéri, nem???
Soha, ha milliomos leszek, se fogok 2*200 W-nál nagyobb erősítőt építeni, vagy ha igen, használni nem fogom, még zenekarban sem )...
Üdv: FazksG
(#) Dj Decybell válasza szamóca hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Tudsz esetleg hozzávetőleges árat a sub-rol? Nem bogarásztam ki a végfokok tipusát.
(#) Dj Decybell válasza fazksg hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
2x200W-nál miért nem építenél nagyobbat?
(#) szamóca válasza Dj Decybell hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Nem tudok, de felhívod Őket , megfogják neked mondani. A 400W sub, gyenge lenne a 7X200W-hoz. EZ a látott erősítő rajza. Én tovább nem untatlak a miért-ekkel, és a hogyan-okkal. Te tudod mit csinálsz.
(#) tepizoli válasza Dj Decybell hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Szia!
Nem akarsz venni egy dvd lejátszot aminek 7 csatornás analog kimenete van? Van egy eladom.Tipusa Philips HTS 9800. Nincs meg a hangfalszetje ugyhogy a te erösitödhöz ideális lenne.
(#) Action2K válasza Dj Decybell hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Hány dB-es hangfalakat teszel rá? Mekkora helységben fognak szólni?
(#) Dj Decybell hozzászólása Márc 8, 2009 /
 
A felhasználási kört illetően csak annyit, hogy nálam a házibuli szint: JBL 400W/8ohm top+ 400W/8ohm fűzve (ugyebár akkor 4 ohm) /oldal, mert stereo-ban volt(sajnos nem tudok típus számot, de gyári ládák) mindez meghajtva erről: Phonic POWERPOD 1860 keverőerősítő-röl. Hajnalban már fullon ment.
Mindez egy 5x5-ös szobában bútor nélkül régifajta parketta padlón.

Sajnos csak kölcsönbe volt.
Akkor ezek alapján nem nehéz következtetni, hogy nappal hogy szeretek zenét hallgatni. Ha filmet nézek és egy "bomba robban" akkor remegjen a mellkasom!
Fontossági sorrendben a valódi használat:
1: 4,6x3,6m-es szobában zenehallgatás.
2: Ugyanebben a szobában film nézés.
3: Fűzött bemenettel kisebb házibuli

Ha netán laikus olvasóink is vannak rájuk is gondolok. A közismert Tiesto-Adagio For Strings videó (persze bulin nem ez a felvétel szólt) Félhangerőn remeg a ruha, teljes meghajtásnál minden porcikád!
(#) Gafly válasza Dj Decybell hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Mi az a "fűzve"?
(#) Dj Decybell válasza tepizoli hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Látszik nem olvastál semmit a témámból...
(#) Dj Decybell válasza Gafly hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Vagyis 1stereo jelröl megy minden
(#) tepizoli válasza Dj Decybell hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Bocsi azt hittem ,hogy házimozit akarsz összehozni és azért bátorkodtam ajálani mert ritka az olyan dvd lejátszó melynek van 7 csatornás analog kimenete tehát van hátsó center is.
(#) Dj Decybell válasza Action2K hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Azt majd a keret dönti el sajnos... :rinya:
Ami nagyon valószínű, hogy a sub vagy 40cm/400w vagy 50cm/400w gumis. Majd Prowox-ot gyártatok magamnak.
Ahhoz vannak alkatrészeim
Fater asztalos, tehát nincs lehetetlen ládaépítés terén. De valami olyat szerintem amit a Prof. ajánl a hangszóróhoz.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem