Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   597 / 727
(#) P_Laszlo válasza teddysnow hozzászólására (») Nov 29, 2016 /
 
Kicsit kiemel 100Hz körül, nem nagyon durván. De erről a hangszóró tehet, meg a kis térfogat. Esetleg a helyiség miatt is hallhatod erősebben azt a frekvenciát. 20 liter körül laposabb lenne, és több mélyben, csak kisebb terhelhetőséggel.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2016
(#) teddysnow válasza P_Laszlo hozzászólására (») Nov 30, 2016 /
 
Köszönöm szépen, hogy megnézted!
(#) etm hozzászólása Dec 4, 2016 /
 
Hello! Van egy grundig lemezjátszós erősítőm. 4 ohmos. A hangszín szabályzója mély hangnál 40 Hz, a magas hangnál 16kHz.-et ír a potméternél. Vannak hozzá hangfalak is.szépen szól,de a mélyhangszóró átmérője 15cm. Szeretnék nagyobb hangfalat készíteni ezek helyett. 30cm-es átmérőjű mélyhangszóróval gondoltam, hogy a mély hangot sokkal rezgőbben adja ki. Ez megvalósítható lenne-e?Persze másik dobozba tenném. Kellene-e hang váltót is cserélnem?
Hogyan tudnám ezt megvalosítani? Ha olyan hangszórót tennék aminek az adatlapja 20-2000Hz-ig megy,akkor szebben kiadná a mélyhangot? Attol hogy az erésítőn 40 Hz-et ir?
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2016
(#) Ge Lee válasza etm hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Összetett a dolog, zömében a hangszórón és a dobozán múlik hogy milyen lesz a végeredmény, meg ugye a hangerőn amiről sokan megfeledkeznek. Nem tudom hogy sírjak vagy nevessek amikor azzal büszkélkednek egyesek hogy ők bizony nem használnak hangszínszabályozót ezért meg azért. Elég érdekes lehet náluk a hangkép szobahangerőn...
Nálam még fél W sincs amin általában zenét hallgatok, és az ezzel keletkező hangnyomásnál 20dB mély emelés konkrétan semmi (fletcher-munson görbesereg). Nem viccből találták ki a loudness-t meg hasonlókat.
Saját tapasztalatom az, hogy egy 15 centis hangszóró (gyártótól függetlenül) még szobai zenehallgatásra sem elég. Sokáig volt nekem is olyan, meg 20 centis vidik, amikor még nem volt más, vagy nem volt kedvem meg pénzem másikat csinálni. Úgy használhatók, ha van mellette egy sub ami kiegészíti a durva mély hiányt.
Az adott hangszóróval is lehet azért jobb mélyet csinálni, ha tudod hogy nem fogod terhelni. Ha alkalmas rá akkor bele kell tenni egy méretezett reflex dobozba, ha nem, akkor egy hatalmas zártba.
Sosem felejtem el, fiatalon nekem is volt vidi DC2050E-m mint talán sokunknak. Ugye, ezeknek a dobozoknak mélye szinte nincs, amúgy nem szólnának rosszul. Kivettem belőle a mélyet, és beletettem egy gorenje fagyasztóláda kartondobozába. Meghajtottam 10W-tal és olyat szólt, hogy 2 szobával távolabbról átjöttek hogy mit csinálok, halkítsam már le, pedig mindkét ajtó zárva volt.
Most kétszer 4 azaz 8db 25 centis hangszóróval szerelt dobozok adják a mélyet a szobában, és a vidi 2050E-k ugyanazzal a jellel meghajtva konkrétan úgy szólnak mellettük mintha egy sokol rádiót kapcsoltam volna be.
Ezzel csak annyit akartam elmondani hogy a helyedben belepróbálnám egy jó nagy dobozba azokat a hangszórókat, és ha még akkor sem tetszenek akkor vennék helyettük valami értelmeset. Vagy csinálnék egy szubot és hajtanám 2.1-be az egészet.
(#) etm válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Hello! Köszönöm a választ. Nekem első sorban nem a hangerő a fontos,hanem hogy a mély hang ne egy puffanásnak hallatszódjon,hanem olyan lágy rezgő hangon adja ki, amibe bele remeg az ember dobhártyája még kis hang erőnél is.
(#) reloop válasza etm hozzászólására (») Dec 4, 2016 / 1
 
Szia! Egészítsd ki a rendszered egy aktív szubládával!
(#) Ge Lee válasza etm hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Épp arról beszéltem. Ahhoz az kell hogy tudjon lengeni a membrán, de nem tud mert a rögzítése is általában merev, plusz még a doboz is "fogja". Ezek azért vannak hogy terhelhető legyen, de a szobába néhány W-ra nem kell terhelhetőnek lennie, hanem ugye az kell hogy 1-2W-nál is rezegjen az üveg, ne csak kopogjon valami a hangdobozban.
(#) etm válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Mostmár értem. De azért kérdeztem,mert szeretnék venni 30cm átmérőjű mély hangszórókat,és nem tudom milyen adja ki legszebben a mély hangot,ami ugy igazán rezeg. Vannak 40-4000Hz körül is,és vannak 20-2000 Hz körül is. Vannak 8 ohmosak is,és 4 ohmosak is. Melyik a megfelelő? Az erősítő 4 ohmos. Rátehetem a 8 ohmos hangszórót is? Melyik a szebb hangú,a gumi membrános,vagy papir? Stb... Milyent vegyek? Majd készitek neki nagy dobozt is.És a mostani hangváltó ami a hangfalban van megfelel-e a nagy hangszórónak is,vagy azt is át kell méretezni,vagy cserélni?
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2016
(#) Ge Lee válasza etm hozzászólására (») Dec 5, 2016 /
 
Ezt így nehéz megmondani. A reflex meg a band pass dobozokkal lehet dübörögni, de szerintem nem szólnak szépen. A zárt szépen szól, de kis hangnyomásnál mélye csak nagy méretben lesz.
Nem vagyok gyártó, így nem tudom megmondani hogy melyik technológiai megoldás milyen eredményre fog vezetni. Ami nekem hangszóróban tetszik az az elöl sima papírszél hátul pedig szilikon kinézet. Tehát előröl nézve olyan mintha mezei papírszéle lenne, de ez a papírszél hátul vékonyan gumizva van.
A sokat szidott SAL hangszórók némelyikével is lehet egész jó hangot csinálni szobába, de az ajánlottnál jóval nagyobb dobozba kell tenni, meg 2 utasban egyedi váltó kell hozzá mert pár száz Hz-en zavaró kiemelése van.
De én is azt mondom hogy a legegyszerűbben és a legolcsóbban egy plusz szub-bal jönnél ki, egy 2.1-es rendszert kialakítva.
(#) steelbird válasza etm hozzászólására (») Dec 5, 2016 / 1
 
Ha meleg, lágy mélyekre vágysz, akkor semmiképpen ne építs zárt mélyládát, annak gyors, határozott, kemény mélyei vannak. Reflex dobozba tedd inkább.
Papír membránosban nem nagyon fogsz subhangszórót találni, azok a nagy igénybevétel miatt gumírozottak.
8Ohm-os hangszóró esetén kevesebb a teljesítmény egy 4Ohm-os erősítővel, ha olyat veszel, akkor kettő kell párhuzamosan kötve.
(#) telnagyapo válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 5, 2016 /
 
Én szürkét használok, de még nem volt vele gond.
(#) etm válasza steelbird hozzászólására (») Dec 6, 2016 /
 
Hello ! Köszönöm a válaszodat! Lenne itt egy második megoldás is. Van egy grundig STUDIO APC 600 TP lemezjátszó,magnó,erősítőm ami üzemeltetné.Van vele 2 drb hangfal is(17cm mindössze a mély hangszóró benne),de attól tisztán,és szépen szól,csak teljesen zárt dobozban van,és őneki olyan kemény puffanós a mély hangja,én pedig lágyabbat rezgősebbet szeretnék.Ezért jött az ötlet,másik(nagyobb) hangfal építése. Eszembe jutott már az is,hogy nem készítek hangfalat,csak vágok a meglévőnek a hátlapján egy nyílást,mivel ez most zárt.
Azt szeretném elérni valahogy,hogy a magas hangok megmaradjanak ugyanolyan szépnek,és tisztának,a mély hang pedig lágyabb rezgősebb legyen. A 2 hangfalas megoldás érdekelne ,nem a 2.1-es.
(#) steelbird válasza etm hozzászólására (») Dec 6, 2016 /
 
A gyári dobozra reflexnyílást vágni nem biztos, hogy jó ötlet. A zárt dobozba készült hangszórók memránja lágy felfüggesztésű, a csillapítását a doboz adja. Ha kilukasztod, megszűnik a csillapítás, jó eséllyel töredéknyi teljesítmény is kinyírhatja a mélysugárzót, ha eltalálja a jel a rezonancia frekvenciáját.
Azért nincs olyan mélye, mint amit szeretnél, mert ahhoz nagyobb dobozméret kell.
Nem értem, mi a bajod a 2.1- es rendszerrel, ezt a konfigurációt még a nagy házimozis cuccoknál is alkalmazzák. A mély frekvenciák zenénél néhány ritka kivételtől eltekintve középre vannak keverve, vagyis elég hozzá egy szubláda, hogy reprodukáld.
Kérj egy házimozis szubot valamelyik ismerősödtől és próbáld ki vele.
(#) etm válasza steelbird hozzászólására (») Dec 6, 2016 /
 
Hello! Azért ragaszkodom a 2 hang(fal)sugárzós módszerhez,_mert ha a zenében egyik hang(fal)sugárzóban kezdnek dobolni,_és átmegy a másik hang(fal)sugárzóba,_akkor a 2.1-es hangzásnál ez nem annyira érezhető,_mivel a mély hangnak csak egy hangszórója van.
Vagy arra is gondoltam,_hogy csak a mély hangnak vennék 30cm-es hangszórót,_és készítenék egy ládát neki amibe lecserélném a 17cm-ről 30cm-re a mély hangszórót ugy hogy a hag(fal)sugárzóban lévőről levenném a vezetéket,_és kivezetném a gyártott dobozba,_és ott rá forrasztanám a 30 cm-es hangszóróra. Az adná a mély hangot,_a régi(mostani
) hang(fal)sugárzóból jönne a közép,_és magas hang. Ez szerinted milyen ötlet?
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2016
(#) steelbird válasza etm hozzászólására (») Dec 6, 2016 /
 
Idézet:
„...ha a zenében egyik hangfalban kezdnek dobolni,és átmegy a másik hangfalba,akkor a 2.1-es hangzásnál ez nem annyira érezhető...”
A térinformációt nem a szubtartomány hordozza, hanem a közép-középmagas tartomány. Nagyobb dobozba pedig még nem próbáltam kivezetékezni a mélyközép hangszórót.
(#) game4812 válasza etm hozzászólására (») Dec 6, 2016 /
 
Szia! Ajánlom figyelmedbe a csatolt képet, még 500 Hz-nél is alig irányított a hang, a szervezet kb. 150-200Hz magasságában tudja az irányt meghatározni, ott meg úgyis el kell váltani a mélyet. A meglévő ládáidhoz nem nyúlnék, mert: ideális topládák egy 30-38cm-es mély mellé, ha reflexnyílást vágsz rá, akkor még nagyobb térfogat kellene a mély hangokhoz, teljesen felesleges. Viszont ha a mostani dobozok 4 ohmosak, akkor nem kísérleteznék át-és kivezetésekkel, mivel úgy tűnik a leírásodból, hogy itt nem negyedrendű váltások lesznek, hanem sima 6db/oktáv (se, pedig kellene), leesik az impedancia, és leég az erősítő.

Egy aktív méllyel jársz a legjobban, bandpass kis térfogatban is hangos, és lehet mély, de "egy hangjegyes", reflex lenne a nyerő. Papírmembrán, ha hangerő kell, gumi, ha kisebb térfogatban mélyebb hang. 1 láda olcsóbb, mint 2, így jobb minőségűt lehet összerakni, és fele annyi hely kell neki.
(#) P_Laszlo válasza steelbird hozzászólására (») Dec 6, 2016 /
 
B-reflex dobozban kisebb a kitérés, mint zártban. Nem a felfüggesztés a lényeg.
(#) etm hozzászólása Dec 6, 2016 /
 
Hello! Akkor a szubládában lévő mély hangszóró mekkora kell hogy legyen? És azt mi üzemelteti? A sztereó egyik fele,vagy micsoda?
(#) ptesza válasza etm hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Azon kívül,hogy mekkora fontosabb az, hogy szub hangszórónak készüljön. Kifejezetten így keresd. Az autóhifis webshopokban érdemes utána keresni. Lényeg ,hogy legyen műszaki adatlap ami tartalmazza a T/S paramétereket. (QTS,VAS)
Bővebben: Link
A szükséges meghajtójel a két csatorna egyesítéséből és a magas tartomány vágásából áll. Ezt egy szub-filter nevezetű egyszerű áramkörrel megoldhatod. Természetessen ez után még szükséged lesz egy mono végerősítőre ami képes meghajtani a szubhangszóródat.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2016
(#) Primary válasza ptesza hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
JBL CS1214 + TPA3116 BTL
(#) ptesza válasza Primary hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Jó választás. D osztály éppen jó szubnak, és hangszóró is bizonyított már korábban.
(#) steelbird válasza P_Laszlo hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Rezonancia frekvencián?
(#) tothbela válasza steelbird hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Hát éppen ez a lényeg, hogy ott a legkisebb. Alatta meg nem szól már igazán. Sajnos a reflex sem csoda.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2016
(#) tothbela válasza P_Laszlo hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Tipikusan hozzád szól a kérdésem. Van itthon néhány használaton kívüli hangszóró. HX125, ARN5604 meg még jó néhány. megmértem a TS paramétereket, de igazán sem zárt, sem reflex dobozba nem illenek. Annak idején egy Minimax HA13/13k pereme lett cserélve egy ismeretlen tipusú újra. Csak a méret volt a jó. Itt barcikán Szabó Tibi (viszonteladója a fehérvári gyárnak) boltjában vettem. Persze már utána nem volt akkora alja az eredeti dobozban. Pár év elteltével megmértem a TS-t, hátha jó valamire és éppen jól illeszkedett az ARN5604 házába egy megfelelően hangolt csővel. Egész meggyőzően szól. Véletlen volt, hogy olyan lett amilyen.

Kérdésem az, hogy nem véletlenül, hanem szándékosan tudom-e módosítani jó irányba egy hangszóró adatait úgy, hogy ezek az említett példányok használhatók legyenek. Gondolok a pillecserére, vagy membrántömeg nehezítésre. Vagy a végeredmény elég kétséges?
(#) Primary hozzászólása Dec 8, 2016 /
 
Szerintetek ez a "WM61A" megfelelő méregetni?
(#) msteve válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 8, 2016 / 1
 
Én sem használok hangszinszabályzót,és aki eddig nálam zenét hallgatott,nem is hiányolta...és mit ad isten? Éppen 15 centis a mélyközepe...
Hallottam én már 38-as hangszóróval épitett mélyládát amiből 60Hz alatt nem jött ki hang.És olyat is amiben 13 centis volt a mély,és nem volt hiányérzetem.
Persze ha csak tücsi-tücsi zenét hallgat az ember,akkor a világ mélye nem elég...
Úgyhogy mindig rendszerben kell gondolkozni.
Ha jól össze van illesztve a doboz és a hangszóró,akkor nincs szükség sem plusz mélyládára,sem 40centis szubra...
Egy élő példa 15centis Teslával...nálam meghallgatható...
(#) tothbela válasza msteve hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Üdv. Érdekelne a teslás dobozod néhány paranétere, ha nem titok. Ránézésre ARN5604-hez hasonló. Van négy darabom itthon, alig használtak. Ezeket szertném felhasználni.

Én sem használok hangszínszabályzót, persze zenét nem halkan hallgatok, mint ahogy autóval sem 5 km/h-val megy az ember a sztrádán.

Hárommal előbb írtam, hogy egy keményebb rugózásúra módosított HA13/13k nagyon nagyot szól a Tesla dobozokban. 15 cm-es 50-es lefolyócső a port, 55 hz-re hangolva. A HS280 nem tud mélyebbre menni. Pedig mind átmérőben, mind löketben alatta van a kis módosított HA13.
(#) Primary válasza msteve hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Ha le tud ülni az ember csak úgy zenét hallgatni egy célhelységben, akkor valóban nem kell hangszínszabályzó.
Én egyébként fiziológiás hangerőszabályozás-párti vagyok.
Te is tisztességes hangerővel mutattad be a Teslás TL dobozt, ami egyébként bitang jól szólt. De mondjuk egy random nappaliban halk háttérzenéhez kellhet egy kis kiemelés.
(#) Ge Lee válasza Primary hozzászólására (») Dec 9, 2016 /
 
Szóval nem kell, de mégis kell. Már leírtam párszor, nálam a zenehallgatás zömében amolyan háttérzene, a kimenő teljesítmény a 0,1W-ot sem éri el. És igen, ennyivel is "dübörög". Meg nem mondom hogy ez éppen mekkora hangnyomás, de ezek szerint kizárólag nekem van a tudományban megállapítottak szerinti hallásom, ahol ilyen szintnél már 100Hz-en is kb. 40dB mélyemelésre van szükség. És ez kb. pont egyezik is a nálam beállítottakkal.
Szóval mindenkit csak irigyelni tudok a "csodás" hallásáért, ami nekem sajnos nem adatott meg. Nekem csak olyan van amit a könyvekben is leírnak (mérve is olyan volt), úgyhogy részemről le is zárnám a sehova sem vezető vitát.
(#) msteve válasza tothbela hozzászólására (») Dec 9, 2016 /
 
Nagyon egyszerű,a kis Teslának 42.5Hz-et mértünk rezonanciafrekinek.Negyed hullámú TL dobozként számolva az pontosan 2m-es csövet jelent.Nálam kétszer van hajlitva a cső,igy a doboz magassága kb72cm.A kilépő nyilás hátul van.
Következő: »»   597 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem