Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   222 / 269
(#) jFET válasza sirbedevir hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Roncsozáshoz szeretném használni, de igazából szívesen megépíteném mindkettőt. Deltához van neten rajz meg nyák terv is, de a Superscan-hoz nem találtam, hol találom meg? Az nem baj ha lassan kell vele menni, nem sietek sehová.
(#) sirbedevir válasza jFET hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Csak egy kézzel rajzolt kapcsolási rajzot találtam én is.
(#) sirbedevir válasza jFET hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Ez alapján indultam el, igazi nyák rajzom sincs.
(#) jFET hozzászólása Jan 20, 2017 /
 
Köszi! Ez egyébként milyen mélyre lát, Deltához képest sokkal jobb? Nem tűnik amúgy olyan nehéznek megépíteni, bár gondolom az apró részleteken múlik minden.
(#) sirbedevir válasza jFET hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Az alapvető kérdés mélykereséskor, hogy mekkora tárgyat keresel milyen mélységben, és mekkora tárgyakat nem keresel milyen mélységben.
Pl:
Pulse Star II. Plus - baktatsz a kerettel 20cm-re a talaj felett, egy rozsdás rohamsisakot talán 2 méterről is bejelezhet. De méterenként ásod 10-20 cm mélyen az 50-es szög méretű rozsdás szirszarokat. Magyarul használhatatlan. Ha átkapcsolod a szűrő állásokba, kiszűri ezeket az apróságokat, de a sisakot épp hogy egy méteren látja csak.
Nekem ott tart a fejlesztgetés a Superscan alapokon, hogy a százas szög méretre meg se nyekkenve 220 cm-en tisztán jelzi a sisakot. Fél patkó méret alatt semmit sem ásol, a félpatkót pedig hallod hogy csak félpatkó méretű, és eldöntheted ki akarod-e ásni vagy nagyobb halra hajtassz. Szűrés nélkül 250-270 cm-t is símán tud sisakra, csak ugyanott vagy hogy jelez a rozsdás szögre is.
DE folyamatos kézi hangolást igényel .... Sajna ... Ezért küzdök az arduinoval.....
Attila Delta Pulse-ból épített egyszer egy 24v-ost, az automata hangolással tudta ezt.
(#) jFET hozzászólása Jan 20, 2017 /
 
A rozsdás apró vackok a felszín közelében végülis annyira nem zavaróak. Úgysem egyedül mennék mélykeresőzni. Egy ember viszi a mélykeresőt, a másik ha kétes a jel ellenőrzi sima géppel. Egy volt harctéren egyébként a felszín közelében sok a félpatkótól nagyobb de szemét jellegű tárgy (vasrepeszek), azokat gondolom nem lehet úgy kiszűrni, hogy pl egy sisakra továbbra is olyan 2m legyen az érzékelési távolság. De ha jól tudom, úgy azért ki lehet "szűrni", hogy a keret közepe vagy csak a széle látja a tárgyat ugye? De egyébként sisakot, harckocsi alkatrészeket keresnék vele. Ez utóbbi mondjuk nem igazán határolja be a méretet.
(#) sirbedevir válasza jFET hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Hogy a rozsdás apró vackok nem zavaróak?
Meg hogy ketten megyünk, egyikünk kis géppel? Régebben jobb hijján én is így próbálkoztam. Képzeld el hogy elindulsz a kerettel. 1 métert sem mentél, már találat. Jó, jön mögötted a kolléga, megnézi kis fejjel: igen, a keret alatt talált nyomban 3 találatot az 1 helyett. No igen? És akkor hogyan tovább? semmi információd arról, hogy mekkora tárgy milyen mélységben - kivéve mondjuk egy mocsárba süllyedt harckocsit. Kiásod hát mind a hármat. Visszamész a kerettel, és jó esetben nincs találat, és így tudod, hogy nem hagytál ott a mélyben egy nagyobb tárgyat. És még csak 1 métert haladtál... És ha a keret itt még mindig jelez? Egy lengetővel is melléáshatsz 20 centivel, egy 2 méteres keretnél ez 60-80cm is lehet. Itt most köbméter földkitermelésről beszélünk, jóesetben homokos, rosszabb esetben agyagban )))
A mostani analóg gépemmel van hogy egy órát is araszolok míg ások egyet, és 20cm esnél rövidebb vékony vagy félpatkó méret alatti tömörebb anyag találatom nincs is. A repeszgránát leszakadt farka még fennakad a szitán.

DSC_0029.JPG
    
(#) mateatek válasza sirbedevir hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Idézet:
„kivéve mondjuk egy mocsárba süllyedt harckocsit. Kiásod hát mind a hármat.
És még csak 1 métert haladtál...”


Egyszer elmegyek veled!
(#) sirbedevir hozzászólása Jan 21, 2017 /
 
Ez a tipikus kollekció (VH-t leszámítva).
Pedig régen a kék volt a kedvenc színem....
Az a lelkiállapot, amikor felajzva mellig a gödörben felcsillan a kék ....
(#) sirbedevir válasza mateatek hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Remélem már az arduinóssal automata hangolással ))))
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Csak vigyél üzemanyagot is, hogy hazafelé már ne kelljen gyalogolni.
(#) jFET válasza sirbedevir hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Miért ne lenne információm a tárgy méretéről, mélységéről, ha nem a keretes géppel nézem? Cobra fémkeresőt használtam sokáig, az esetek nagy részében meg tudtam saccolni mekkora a fém, meg milyen mélyen. Nyilván, így nem lehet olyan gyorsan haladni ez tény. De szerintem egy volt harctéren nincs az a gép (félre ne értsd, ez abszolut nem kritika,tényleg nagyon frankó géped lehet) amivel ne ásna az ember szemetet, olyat mint amit Te is irtál - stabszárny, kisebb nagyobb 82-120mm - rengeteg van, katyusa, meg egyéb hozzá hasonló cuccok hajtóműházának cafatai.
(#) sirbedevir válasza jFET hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Hát sok mindent kipróbáltam már hogy mélységről - méretről informáljon egy gép, de a talajradaron kívül olyat még nem sikerült kézbe vennem. Mondjuk Cobrám sose volt. Mi a technikája?
(#) jFET hozzászólása Jan 22, 2017 /
 
Egyszerűen megszoktam, hogy mire kb milyen jelet ad. Pedig egy hangszínű gép. Úgymond semmi extra. Egyébként VLF+GEB.
(#) fater0827 hozzászólása Jan 22, 2017 /
 
Üdv
Találtam leírást keresőfej , talán segít valakinek !
(#) jFET hozzászólása Jan 25, 2017 /
 
Sziasztok!

Készítettem az előző oldalon bemutatott Pi géphez egy 1x1-es keretet. 10menettel. Ehhez 2x0,5mm^2-es hangszóró vezetéket használtam. Az induktivitása 320uH, ellenállása fejkábellel együtt 2ohm. Így egy rohamsisak méretű vasat 150cm-ről rendesen jelez. A gond az, hogy ha leteszem a földre a keretet akkor visít a gép. Persze nem kizárt, hogy van a talajba valami. Pesten egy belvárosi lakótelepen nehéz olyan helyet találni ahol lehet próbálgatni és messze sincs. Egyébként ugyanezt megcsináltam 0,22mm^2-es vezetékből is. Az 8ohm. Így viszont - nem lepett meg- kb 110-ről ad rendes jelet, de ha lent van a földön nem is visít. Talajra mennyire jeleznek ezek a gépek általában? Ami viszont meglepett, hogy a hangszóró vezeték, rezezett alumínium. Befolyásolhat ez valamit, jobb a tiszta vörös réz? Illetve 1x1-es kerethez a 10menet mennyire reális? Válaszokat előre is köszönöm.
(#) sirbedevir válasza jFET hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Egész jó teljesítmény ettől a géptől.
Mindenképpen keresned kell egy legalább 3×3 méteres területet ahol nincs nagyobb fém alatta, mellette (pl egy másik keresővel). A talajtól legalább 10 centire állványozd fel. Oszt így próbáld ki. Ha így is jelez, akkor a TUNE részen előállított DC szint tól-igja lehet nincs jó helyen, a tól-ig -et módosítsd - az ellenállás és poti módosításával, és akkor biztos jó lesz (a soros ellenállás összeg maradjon ennyi).
Mindegy hogy alu a vezeték.
A 10 kb jó lehet, de érdemes letekerni egyet-kettőt, rárakni egyet-kettőt menetből, és nézni javul-e az érzékenység. Csak így tudod belőni a legjobbat.
(#) sirbedevir válasza jFET hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Ki kell tudnod úgy TUNE-olni, hogy ne legyen semmi jelzés talajra épp abban a helyzetben. Addig kell tune-olni, hogy épp elhallgasson. Persze ha elindulsz a kerettel ami ha billeg, persze azonnal be fog jelezni ))
A keret közelében lévő vezetők mennyiségének változását méri. A változást a TUNE-al beállítotthoz képest. A talaj is vezető a levegőhöz képest, ha változik a keret távolsága a talajtól, változik a vezetők mennyisége (pl ha közelebb lesz a talajhoz, a levegő mennyisége csökken a térfogatban, a talajé nő, így több vezető, jelzés. )
(#) jFET válasza sirbedevir hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Köszönöm. Ma kipróbálom újra. Azt kifelejtettem az előző hozzászólásból, hogy múltkor csak akkor visított ha teljesen le volt téve a földre, ahogy kicsit elemeltem, 10-15cm-re egyből elhallgatott, és be tudtam állítani a kattogó hangot. Akkor a TUNE rész trimmere jól van beállítva ugye? Úgy gondoltam, hogy ha meglesz a végleges menetszám veszek inkább egy olyan jelzőkábelt amiben annyi ér van és azt forrasztom össze egy tekerccsé.
(#) sirbedevir válasza jFET hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Akkor jó volt. A jelzőkábel tökéletes. (én még csak árnyékolásmentessel próbálkoztam)
Ha tekerccsé egyesíted, a vízhatlan zárást a műgyanta kiöntés helyett mostanában olyan zsugorcsővel csináltam már, ami valami gyantát is kiereszt a melegítéskor, így sokkal egyszerűbb. Ahol a jelzőkábelt veszed, kapsz azt is.
(#) vandorbot hozzászólása Jan 25, 2017 /
 
Ezt a PI-t kipróbálnám: Black hawk
Ez sem rossz: Extreme
(#) vandorbot válasza jFET hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Szerintem 10 menet sok. 20-as fejhez javasolnak 25 menetet.
Nagy keresőkereteknél 1-2 menet. A műanyag szétszedhető keretbe 1-2 kör koax kábelt húznak bele.
(#) Ge Lee válasza vandorbot hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
El nem tudom képzelni milyen számítási feladatokhoz kell abba a 600MHz-es proci.
Az extreme viszont tetszik, annak jó lenne ha elérhető lenne a rajza valahol, bár nekem gyanús hogy valami delta pulse átalakítás lehet.
(#) nagym6 válasza vandorbot hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Levegőben én is produkáltam szuper eredményeket, az érzékenységet lehet jócskán növelni alapos alul-felül stb. áteresztő szűrőkkel -zavarkiszűrés- csak akkor a földre is gyönyörűen szól. A föld a válaszjelalakból kiszűrhető, de kisebb válaszjel változásnál már ugyanolyan mindenre a jelalak.
(#) vandorbot válasza jFET hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Itt meg 10-et javasolnak. + egy kis elmélet.
PI_DSP
(#) vandorbot hozzászólása Jan 25, 2017 /
 
Rezonáns PI szabadalom fejlesztőknek.
R PI
(#) vandorbot válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Szerintem ahhoz kell, hogy kiszámolja 3700 juró mennyi HUF
(#) jFET válasza sirbedevir hozzászólására (») Jan 25, 2017 /
 
Kicsit próbálgattam a gépet. 1x1m 10x0,5mm^2-es keret, kb 15cm-ről nem ad jelet a talajra. Egy rohamsisak méretű vasat 150cm-ről jelez. Ha kiszűröm az apró szirszarokat, pl öklömnyi kulccsomót, illetve egy fém bögrét is alig jelez, akkor 1m-ről látja ugyanazt a nagy vasat. De ekkor még -15cm amit a talajtól el kell tartani. Ugyan ezt megismételtem 1x1m 10x0,22mm^2-essel is. Ezt nem igazán zavarja a talaj. Ha kiszűröm az előbb említett tárgyakat akkor kb 79cm-ről jelzi a rohamsisak méretű nagy vasat (saválló lemez egyébként). Így kb ugyanaz a távolság jön ki. Bár azon gondolkoztam, hogy teljesen a talaj szintjén úgysem tudom vinni a keretet, fű van, vagy szántásba rögök.
(#) jFET hozzászólása Jan 25, 2017 /
 
Szerintetek a 10x0.5mm^2-es kábelből készült kerettel jobban járnék még úgy is hogy el kell tartani a talajtól, hogy ne jelezze?
(#) sirbedevir hozzászólása Jan 25, 2017 /
 
A 0.5 a reális, a vékonyabbnak magasabb az ohmikus ellenállása, nem telíti eléggé a tekercset a kikapcsolás előtt, a 40 méternél közelebb van az ideális 2 ohm hoz a 0.5 ös.
Alacsonyabban még tőbb szirszart jelez, mert azok közelebb vannak a felszínhez. Sokkal kisebb fémszemetek is bejeleznének rá.
Következő: »»   222 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem