Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Impluzus átalakítása
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Novak hozzászólása Márc 5, 2008 /
 
Sziasztok!

A következő problémára szeretnék megoldást találni:
Adott egy párszor 10 Hz-es impulzus-sorozat. Az impulzusok amplitúdója kb. 4-6 V, viszont hihetetlenül keskeny tűimpulzusokról van szó (oszcilloszkópon is alig észrevehető, halvány tüske, illetve csak egy vonal).
Én ezt a jelet egy mikrokontrollerre szeretném kötni, csak az a baj, hogy amit építettem hozzá tranzisztoros "előfok" (ami a jelből 5 V amplitúdójú impulzusokat formálna) az nem működik. Valószínűleg azért, mert nem ad elég áramot hozzá, hogy kinyissa a tranzisztort. Ezért a jel formálását egy 4093-as CMOS schmitt-triggerrel szeretném megoldani. Csak azt nem tudom, hogyan Tudna esetleg valaki segíteni abban, hogy hogyan alkalmazzak itt úgy egy schmitt-triggert, hogy az a kontroller számára egy értékelhető jelet adjon? Az lenne az ideális, ha minden egyes ilyen tűimpulzusra adna egy adott hosszúságú négyszögejelet. A jel frekvenciája egyébként legfeljebb 200 Hz.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Medve válasza Novak hozzászólására (») Márc 5, 2008 /
 
Hello, válassz egyet...a kapcsolás a tűimpulzusra egy beállított hosszúságú impulzust ad. Annyit azért hozzátennék, hogy a 4093 lehet, hogy túl lassú a számodra.
(#) proba válasza Novak hozzászólására (») Márc 5, 2008 /
 
Ha nagyon kötött az impulzus helye akkor nem tudom,de ha nem akkor egy kettes osztó és a kimenetén a le és felfutó éllel is indítasz egy monostabilt
(#) dcsabi válasza proba hozzászólására (») Márc 5, 2008 /
 
Küldök két példaprogit 16f628A -ra.
RB.4 impulzus bemenet RB.7 kimenet, kb10ms
20MHz quartz oszcillatorral.
1, progi.(IMP_MES).. simán küld rá a pic-re a jelet korlátozd egy védődiódával az impulzust....

Ha nem reagálna, keress egy "gyors" optocsatolót,és

2, (IMP_MESI) progit próbáld meg ez ugyanaz csak invertált jelet vár az RB.4-en
(#) lgyk válasza Novak hozzászólására (») Márc 5, 2008 /
 
Hi!

Szerintem elég nehéz lesz megoldani akármivel, ha a szkópon alig látszik, akkor olyan kicsi impulzusról van szó, hogy könnyen elnyelhetik a parazita kapacitások... Ha valami IC-s megoldást találsz, akkor lehetőleg figyelj a káros kapacitások csökkentésére (pl. ne használj DIP foglalatot).
(#) dcsabi válasza Novak hozzászólására (») Márc 5, 2008 /
 
Bocsi a hozzászólás nem neked cimződött, most még kiegészítem: gyors optocsatoló, HPCL széria, LOMEX-be is kapható...Mbit nagyságrendü adatokat visz át meg kell fogja az impulzusaidat...A PIC igy már beveszi, akár az általam küldött példaprogival...
(#) Novak válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 6, 2008 /
 
Köszi a hozzászólásokat, de sajnos a TTL-es megoldás semmiképpen nem jöhet szóba, mivel nincs elég áram egy bipoláris tranzisztor nyitásához. Azért szeretném 4093-mal, mert az FET bemenetű, így azt még ennyi árammal is tudnám vezérelni. Pontosan ugyanilyen okból (áramhiány) szerintem az optocsatolós módszer sem megoldható.
A PIC-eset hétvégén akkor kipróbálom. De a PIC bemenetén egy tranzisztorra kéne "hatnia" az impulzusnak, nem? Az megintcsak nem lesz jó akkor.
Már megvettem 2 db SMD 4093, azokban van a reményem.
(#) kobold válasza Novak hozzászólására (») Márc 6, 2008 /
 
Esetleg azt még megpróbálhatod, hogy egy ellenálláson keresztül töltesz egy pár nF-os kondit, és az impulzussal egy külön FET-et kapcsolsz (ha bírsz, ilyen rövid impulzussal), ami a kondira párhuzamosan van kötve, és azt kisüti. Amíg újra nem töltődik az ellenálláson keresztül, az több idő, és a 4093-as talán feldolgozhatóbban billeg majd.
(#) ferci válasza Novak hozzászólására (») Márc 6, 2008 /
 
Feltehetted volna a jelforrás konkrét rajzát és az utána rakott "előfok"-ét is.
Arra nincs lehetőség, hogy a tüske átmenjen egy bázis-emitteren, ne direkt GND-re? Tranyó meg RF a gyorsaság miatt.
Talán érthető a kérdésem.
(#) Medve válasza Novak hozzászólására (») Márc 6, 2008 /
 
Nem probléma, a monoflop kapcsolások CMOS esetén is működnek, ilyenkor nagyobb ellenállások alkalmazhatóak.
A szkópon milyen eltérítési sebesség mellett nem látszódtak az impulzusok?
(#) proba válasza Novak hozzászólására (») Márc 6, 2008 /
 
Ha csak az inpulzus szintje a probléma akkor egy egyszerű diódás határoló (soros ellenállás dióda a pozitívra) megoldja a gondod . Ha osszcilloszkópon látszik akkor nincs gond a sebességgel (a kapukésleltetésnyi idő szerintem nem látszik -legalábbis az én szkópomon-de a számlálókat azért törli.) Azt nem tudom, hogy a pic milyen rövid inpulzust vesz észre. ehez lehet hogy kell monostabil.
(#) Novak válasza proba hozzászólására (») Márc 6, 2008 /
 
Sajnos a jelforrás kapcsolása nincsen meg, sőt a jelet feldolgozó további részé sem. Igazából egy motoron lenne ez az egész egy fordulatszám-mérő. A gyújtótrafóra érkeznek ezek a bizonyos impulzusok, csak az a baj, hogy ezek az újabbak már nem megszakítóról kapják a jelet, hanem egy Hall-elemes elektronikáról.
És hát eddig nemigazán sikerült megfogni ezeket az impulzusokat. Mivel az amplitúdójuk 5 V felett van, ezért közvetlenül nem köthető a PICre... ezért kellene illeszteni a jelszintet.
Bipoláris tranzisztort azért nem lehet vele vezérelni, mert nem ad annyi áramot! Ha most oda RF tranyót teszek sem leszek előrébb, mert nem a gyorsasággal van a gond! Ezért kellene FET-tel megoldani => CMOS schmitt triggerrel.
(#) mex válasza Novak hozzászólására (») Márc 6, 2008 /
 
Miért nem veszed le a hall elemről közvetlen? Más: a gyújtótrafóra érkező impulzusok hossza 500-1500us között van gyújtási rendszer függvényében. Az impulzus energiája feszültségosztó+zeneres korlátozás után, elég kell legyen akár egy tranzisztoros fokozat inditásához is. Ami után köthetsz egy 555 monostabilt is.
(#) kobold válasza Novak hozzászólására (») Márc 6, 2008 /
 
A gyújtórendszerek, Hall-eszközök szerény ismeretével a hátam mögött bátorkodom megkérdezni: biztos, hogy jól mértél? Ezek a jeladók a tápfeszültségről (ami akár stabil 5 V is lehet, ha az elektronika így hajtja meg) húzzák le a vonalat testre, és a lefutó él a triggerjel, de van us-ban mérhető alacsony szintje még határfordulatszámnál is, szóval nem csak egy egységugrás-jellegű tüske. Ha a jeladót akarjuk "megcsapolni", egy jelkövető tökéletesen meg szokott felelni a célra, műveleti erősítővel vagy komparátorral, és csak a frekvenciára kell figyelni (a jel meg osztható ellenállásokkal).
A trafó primer pontja, amennyiben elérhető, szintén felhasználható fordulatszámmérésre, csak a bemeneti illesztő lesz kicsit izmosabb, a 300 ... 400 V-os csúcsok miatt.
(#) Novak válasza kobold hozzászólására (») Márc 6, 2008 /
 
Mex: csak azért nem veszem le közvetlenül a Hall-elemről a jelet, mert iszonyú nehezen lehet hozzáférnni bármihez is, amihez emg hozzáférni az ki van öntve, még csak véletlenül sem szerelhető. A gyújtótrafóra érkező jel pedig egyszerűen nem nyit ki egy bipoláris tranzsiztort, sehogysem. 555-öst is próbáltam billenteni, az sem szólalt meg rá. Tranzisztorral is próbáltam, de ismétlem hogy nem nyit rá. Próbáltam már CMOS NAND kaput is vezérelni, úgy hogy soros ellenállás után egy shottky diódával a tápra kötve hajtottam meg (hogy ne lépje túl a jel amplitúdója a tápfeszt)... de semmi.
Már megvettem a 4093-ast, holnap kipróbálom, de nem sok reményt fűzök hozzá.
Kobold:
Hát nemtudom, hogy a tápot rángatja-e lefelé földre, mert szkópon alapesetben föld volt a szint (kb 0,4-0,5 V-os kis hullámokkal), és innen ugrott fel egységugrás szerűen egy-egy impulzus, amik fordulatszámnövelésre sűsűsödtek...
De tranisztorral egyszerűen nem megy... Sehogysem... Sem zénerrel megfogva, sem kondival kicsatolva, shottkyval sem tudtam sehogysem megoldani.
Nagyjából megpróbáltam lerajzolni, hogy nézett ki zkópon a jel, hátha segít valakinek... A tüskék kb. 5 V magasak, az utánuk lévő négyszögjelre hasonlító rész pedig nagyjából 0,5 V magasságú.

jelforma.JPG
    
(#) kobold válasza Novak hozzászólására (») Márc 6, 2008 /
 
Ha a trafódra kötve nem tudtál egy tranyót sem kinyitni, akkor ott valami árulás van, mert ilyen kevés energiával gyújtásod sem lenne.
Lehet kérni egy blokkvázlatot a gyújtórendszerről, esetleg egy-két pici képet a jeladó, elektronika, trafó (számozással jelölt) csatlakozásairól?
(#) proli007 válasza Novak hozzászólására (») Márc 6, 2008 /
 
Hello!

- Tuti, hogy elnéztél valamit. Az impulzus, szerintem a gyújtásjelből keveredik a szkópba, lehet, hogy nem is létezik.
- A hall biztosan nem olyan gyors, hogy azt ne lássa senki. Számomra ez nem hihető. Nem beszélve arról, hogy valami csak feldolgozza ezt a jelet, az hogy látja?
- Ha tényleg csak 0,5V a csúcs utáni négyszögjel amplitúdója, akkor egy LM311 komparátorral vagy egy LM324-es erősítővel simán érzékelni tudod.

üdv! proli007
(#) proba válasza Novak hozzászólására (») Márc 6, 2008 /
 
Még mindig nem lehet tudni ezt a jelet miről veszed le? Ha feszültségszintet nézel akkor a 0.5 V a kiindulópont (a tüske tényleg csak egy parazita valami) , erre csak egy komparátort tudnák elképzelni ,vagy ha van a picedben komparátor akkor azzal figyelni (0.4V ),és diódával soros ellenállással 5V on megfogni . ,ha nem akkor lehet soros optokapu -ez 1,7 volt veszteség- lehet egy soros BE átmenet a tranzisztor kollektoráról levenni a jelet ,esetleg germánium tranzisztor,lehet csak egy felhúzóellenállás hiányzik. Ha valami motor működésével kapcsolatos dolog akkor eléggé nehéz bármilyen tanácsot adni
(#) Novak válasza proli007 hozzászólására (») Márc 7, 2008 /
 
Én is azt hittem, hogy a trafóra már tuti olyan jel megy, amit simán fel kéne tudnom dolgozni, csak miután sem tranzisztorral, sem OPA-val, sem NAND kapuval nem ment, utána kötöttem rá a szkópot a primer oldalra. És azt mutatta amit mondtam... Nyilván a trafón belül is lehet valami elektronika, legalábbis érdekes lenne ha ez a jel közvtlenül a primer tekercset hajtaná meg. Vagy talán pont ezért van ott a tüske? Mert inudkálódik az a feszültség?
Akkor viszont 0,5 V-tal hogyan nyitok tranzisztort?
LM311 van itthon egy rakat, azzal akkor simán lehet komparálni a 0,5 V-ot?
(#) ferci válasza Novak hozzászólására (») Márc 7, 2008 /
 
0,5 volttal Ge-tranyót simán nyitasz.
Az LM311 meg úgyis komparátor... a bemenetét védd meg, esetleg +/- tápról járasd és akkor a testhez képest kis +referencia, a 0,5 volt jel bőven sok az érzékelésre....
(#) proba válasza ferci hozzászólására (») Márc 7, 2008 /
 
Szerintem az Lm311 -nem tud 0.4 V ot komparálni csak csalással (a kettős táphoz negatív tápot is elő kell állítani ,vagy egy feszültségosztó alsó pontját kellene a 0.6 V tal emelgetni ) neken az LM324 jobban tetszene (ez talán 0,3 V ig működik.Esetleg egy, egy tranzisztoros hangfrekis erősítő ami egy 1nF komdin keresztül csatlakozik a trafóra ( remélem elviseli az a plusz kapacitást)
(#) proli007 válasza Novak hozzászólására (») Márc 7, 2008 / 4
 
Hello!

Látom az LM311 zavar benneteket. Előszőr LM393-at akartam javasolni, csak a 311-ben csak egy komparátor van. Az M393-ben kettő, viszont egyszerűbb.

A képen kimásoltam az adatlapból részletet, ahol látszik, hogy a bemeneti jel akár egy kicsit minusz is lehet (egyébként az LM324-nél is ez a helyzet).
A "féltápfeszes" erősítők bemenetén pnp tranyó van, amit a GND-re simán letetsz. (nézd meg a belső rajzokat)

Egyszóval az LM339-el simán komparálhatsz 0...0,5V-on belül is. A kimenete szakadt kollektoros, (néha Én is elfelejtem) tehát egy felhúzó ellenállás is kell az 5V-ra, ami egyben a táp is lehet. A tranziensek miatt esetleg valami bemneti védelem nem árthat. (két dióda antiparalell)

üdv! proli007
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem