Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infra kapcsoló
 
Témaindító: sribix, idő: Nov 29, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 8
(#) nedudgi válasza elactrofan hozzászólására (») Dec 19, 2015 /
 
Tudtommal 56kHz környékét szereti a v34856.
(#) proba válasza elactrofan hozzászólására (») Dec 19, 2015 /
 
Csavaros először is szimmetrikus négyszöget szeretik (legalábbis aki már épített mindenki ezt írta) Más részről állítólag modulálni is kell, mert a folyamatos 3XKhz-ra is immunis lesz állítólag.
(#) elactrofan válasza proba hozzászólására (») Dec 19, 2015 /
 
Tudnál egy ilyen modulált kapcsolást küldeni ne 555 vagy ne 556 al?
vagy esetleg hogy milyen arányba legyen a vivő és a modulált jel?
(#) nagym6 válasza elactrofan hozzászólására (») Dec 19, 2015 /
 
A vivő 56kHz, az utolsó két számjegy jelzi. Jó ha 50% körüli a kitöltési tényező, kis eltérés elmegy, pld. 40-60% még jó. A moduláló jel legalább 10 vivőimpulzus hosszú legyen magas, és legalább ugyanennyi alacsony szinten is. Hosszabb lehet a magas és alacsony is.
Nincs kötöttség a vivő és moduláló jel frekvencia aránya között.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2015
(#) elactrofan válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 19, 2015 /
 
200us moduláló impulzus jó lehet?
(#) nagym6 válasza elactrofan hozzászólására (») Dec 19, 2015 /
 
Elvileg alsó határ körüli a 200us, ennél rövidebb ne legyen.
(#) elactrofan válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 19, 2015 /
 
köszi holnap megprobálom összehozni.
(#) nagym6 válasza elactrofan hozzászólására (») Dec 20, 2015 /
 
Kimaradt. Amelyik TSOP vevőkkel dolgoztam, azoknak nem kellett folyamatos moduláció. Amíg van vivő -itt 56kHz- addig kimenet egyik szint, nincs vivő kimenet másik szint. Most nem emlékszem biztosra, de talán jel nélkül magas, jellel alacsony a kimenet. De ez könnyen kiderül.
Most nézem adatlapon, kimenet vivőjelre lesz alacsony.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2015
(#) elactrofan válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 20, 2015 /
 
Igen kimenet alacsony lesz az indít egy ne 555 el kiépített monostabilt ami egy relét hajt meg.
Amint egy tv távírányítóval adók neki akkor tökéletesen végzi a dolgéát.
Csak az én általam ugyancsak ne 555 el épített astabil nem müködik a kapcsolat, peddig led ad fényt ha kamerával ránézek.

Modulálo jel lehet egy monostabil is ami mindig ujra indul?
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2015
(#) nagym6 válasza elactrofan hozzászólására (») Dec 20, 2015 /
 
Lehet monostabil is, mindegy. Próbáld lassabb moduláló frekvenciával, azaz hosszabb impulzusokkal. Azt próbáld, hogy vivő nélkül magas a kimenet, 56Khz vivőnél alacsony. Ennyi. Biztosan 56Khz a vivő? Az NE555astabil kitöltési tényezője mennyi lehet, nem csak tüskéket ad?
(#) elactrofan válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 20, 2015 /
 
sajnos nem tudom megmérni. csak multim van nincs benne freki mérő.

amit csináltam az egy sims astabil nm mdulált modulált még most készül.
500us lesz a moduláló rész. RA: 15k, RB: 27k c: 10n.
(#) proli007 válasza elactrofan hozzászólására (») Dec 20, 2015 / 1
 
A kitöltést meg lehet mérni egy multival is. Ha az 555-2 és 6-os lábát a GND-re kötöd, leáll, és magas szintet ad. Ez egyenfeszültségben mérve lesz a 100%. Ha meg jár az 555, ismét megméred a kimenetét és viszonyítod a 100%-hoz. És már is kapod a kitöltést..
(#) nagym6 válasza elactrofan hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Itt a HE-n van a segédprogramok között astabil 555 méretező. Ott a kitöltési tényező is látható lesz. 56kHz-hez: R1=1K, R2=12.36K, C=0.001µF azaz 10nF. 52% lesz a kitöltési tényező, az bőven jó. A 12.36k pld. egy 10K és egy 4.7k trimmer sorbakötésével, és a trimmerrel pontosítható a freki.
(#) nagym6 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Hibáztam, rosz:
Idézet:
„C=0.001µF azaz 10nF”

Helyette C=0.001µF azaz 1nF a jó.
(#) Jonas hozzászólása Máj 8, 2017 /
 
Sziasztok!
Van nekem egy TSOP 4840-es infra vevőm. Ezzel az a gondom, ha rávilágítok egy IR LED-el, akkor csak a bekapcsolás pillanatában ad ki egy pontjelet és ennyi. Ezért próbáltam ki az, hogy villogtatom az IR LED-et, így már minden felvillanáskor van egy jel, amit kondenzátorral/tranzisztorral simítok.
A probléma a következő: ha a LED-et nem villogtatom, csak simán világít, akkor nagyon jó, akár 10m-ről is érzékel, de előbb már leírtam hogy a folyamatos világítás nem jó! Viszont ha villogtatom a LED-et akkor már csak 2-3m-ről működik, távolabbról már épphogy elkap 1-1 villanást a vevő. Ez mitől lehet?
A villogtatás következtében csökkenne a LED teljesítménye? Bár ezt nem hiszem, mert az IR LED helyére betettem egy pirosat és nem tapasztaltam fényerőcsökkenést!
(Még azt hozzáteszem, hogy ha villogtatom a LED-et, az első felvillanást távolabbról is érzékeli, viszont a többit nem, ha elengedem a kapcsolót és újra lenyomom akkor az elsőt megint érzékeli, de csak az elsőt)
És az egészben a legmérgelőbb, hogy kipróbáltam TV távirányítóval, és azt nagyon távolról is ugyanolyan jól érzékeli mint 50cm-ről! Ez is miért van? Ennyire erős a távirányító LED-je?
(#) nedudgi válasza Jonas hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
Az infra vevő akkor működik, ha pár tíz kHz frekvenciával szaggatott infra fény éri. A folyamatos fényt szűri.
(#) Jonas válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
Igen, ezt tudom, pont ezt csináltam, hogy villogtatom a LED-et (nem tudom pontosan milyen frekvenciával) de távolabbról mégis csak az 1. felvillanást "látja". 1-2 m-ről tökéletesen követi a villogást.
(#) Jonas hozzászólása Máj 8, 2017 /
 
Most kipróbáltam hogy relén keresztül villogtatom a LED-et (relét szaggatom és az kapcsolja a LED-et így a LED nyilvánvalóan vagy teljesen ki vagy teljesen be van kapcsolva), és így már TÖKÉLETESEN működik akár több mint 10m-ről is, de relével nem igazán akarom véglegesíteni mert kattog, és többet is fogyaszt! Eddig ugyanis astabil multivibrátorral villogtattam tehát ezzel lesz valami gond! De mégis mi??
(#) zenetom válasza Jonas hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
A TSOP4840-nél a LED-et 40kHz-es (+-5%) modulált jellel kell villogtatni. A többi esetben nem garantálható semmi. A TV távirányítóval azért működik, az pont ebben a frekisávban mozog, nem hiába.. Szóval hogy random frekivel villogtatod a LED-et, az kb. nem ér semmit.
40kHz kell.
Szerk.: a relés megoldás abszolút nem szakszerű, valószínűleg azért működik, mert kapcsoláskor a prellegés miatt keletkezik olyan freki összetevő, amire a TSOP vevő lesz (szó szerint).
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2017
(#) Jonas válasza zenetom hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
Akkor ezek szerint az astabil multivibrátorral van olyan periódus amikor nem 40kHz, a relénél meg mindig annyi (relés megoldás természetesen csak egy kísérlet volt, nem is így akarom megcsinálni)?
És hogyan tudom belőni a frekvenciát hogy 40kHz legyen?
Bocsi, ez a frekvenciás dolog nekem nem nagyon fér a fejembe!
(#) Inhouse válasza Jonas hozzászólására (») Máj 9, 2017 /
 
Egy astabil kell NE555-el és kész. Ezzel vannak megépítve az infra ismétlők is.
(#) Jonas válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 9, 2017 /
 
Valahogy nem lehet megoldani IC nélkül, mert nincs most kéznél 555-ös?
(#) proli007 válasza Jonas hozzászólására (») Máj 9, 2017 /
 
Már bocs, de ne bohóckodjál! Ha nincs, majd veszel. A frekinek viszonylag stabilnak kel lenni. Ezt az 555 tudja biztosítani..
(#) Jonas hozzászólása Máj 9, 2017 /
 
Jó, akkor majd megoldom valahogy 555-el
Viszont akkor el tudnátok magyarázni mi ez a 40000Hz? Ez az infrafény egy tulajdonsága, vagy a villogási sebesség, vagy mégis mi? És mi a különbség villogás és villogás között?
(#) proli007 válasza Jonas hozzászólására (») Máj 9, 2017 /
 
Nem az infra fény tulajdonságáról van itt szó. Hanem arról, hogy a természetes világítás is tartalmaz jelentős mennyiségű infra fényt ebben a hullámhossz tartományban. Ez zavarja a vevőt. Ezért a Led egy, a vevő által meghatározott frekvencián villog. Így nem az átlagos fényáramot erősíti a TSOP, hanem ezt a frekvenciát. Van benne szűrű erre a frekire, és automatikus erősítés szabályozás is. Tehát ez nem egy infra dióda, hanem egy komplett IC.
A távirányító adó-vevők még ezt modulálják digitális kóddal. Azt egy mikrokontroller dolgozza fel és javítja a hibakódokat. Nem egyszerű eljárás, de így lehet biztonságosan adatokat átvinni az infrán. De erős napfény még ezt su simán megzavarhatja, mert telítésbe viheti a fény az infra vevőt, melynek így csökken az érzékenysége és nő a felesleges zaj a kimenetén.
(#) Jonas válasza proli007 hozzászólására (») Máj 9, 2017 /
 
Tehát a frekvencia jelen esetben a led villogása 1 másodperc alatt?
(#) proli007 válasza Jonas hozzászólására (») Máj 9, 2017 /
 
Igen, a frekvenciának ez a definíciója. (De a hálón egy pillanat alatt megtaláltad volna..)
(#) Jonas válasza proli007 hozzászólására (») Máj 9, 2017 /
 
Oké, ez rendben van hogy 1 másodperc alatt hányszor történik valami, csak ebben az esetben nem tudtam hogy konkrétan mi!
Még arra válaszolnátok, hogy akkor ez esetben a távirányítót miért veszi olyan jól, hisz annak a villogását szemmel látom (pontosabban a TSOP-ra kötött piros leden), és az közel sincs a 40000Hz-hez, amit nyilván nem látnák. És ha egy folyamatosan világító infra led-el rávilágítok, akkor is felvillan a piros led!?
Vagy ha villogtatom közelről az infrát 2Hz-el (tehát 1s/2villanás) azt is "látja" ,és minden felvillanáskor a piros led is felvillan, de ugyanez már távolabbról nem működik!
(#) proli007 válasza Jonas hozzászólására (») Máj 9, 2017 /
 
Amit látsz, az nem a 40kHz, hanem a kód modulációja, ami szaggatja a 40kHz-es jelet.
Esetleg ha meg is nézted volna a TSOP adatlapját, lehet jobban értenéd. Pld. 3. ábra.
Nyilván mikor lassan villogtatod, a Led-et, arra is reagál a TSOP, mert az AGC-t próbálja beállítani. Ez ki is jut a kimenetre, de csak egy pillanatra. Mint írtam a vevő foglalkozik azzal, hogy értelmezhető-e a jelsorozat vagy sem.
(#) proba válasza Jonas hozzászólására (») Máj 9, 2017 /
 
Azért annál kicsit bonyolultabb. Először is fontos tudni a szem másodpercenként 28 felvillanásnál sűrűbb villogást folyamatos fénynek látja. A távirányítók kb 0,5 - 1 másodpercenként küldenek egy parancsot a vevőnek. Legtöbb esetben hiába figyeled mit villog nem fodod tudni megkülönböztetni a parancsokat, mert azt minden egyes általad látott felvillanás tartalmazza. ugyanis minden villanás több kicsi felvillanásból áll. a pici felvillanások kb másodpercenként 200-1000 szer következnek be. És hogy igazán matjoska legyen, ezek a pici felvillanások sem az igaziak még. Ez a felvillanás is villogásból áll, ez az a 30-40 khz azaz másodpervekre vetítve 30-40 ezer felvillanás.
A kék pálcikák a led felvillanásai, a pálcikák csoportja hordozzza a parancsot, a piros vonal pedig azt jelzi amit te egy felvillanásnak látsz.

ir.jpg
    
Következő: »»   7 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem