Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   3 / 123
(#) Fery válasza lidi hozzászólására (») Aug 29, 2007 /
 
Nekem se volt itthon, úgyhogy 470 nanóval üzemel egyenlőre gond nélkül.
Az egyik kapcsolást már megcsináltam most a másiknak alakitottam át egy kicsit a nyákját,hogy a Topitól vett LCD-s müszert tudjam hozzá használni.Azt még csak ma fogom beüzemelni meló után.
(#) Attila86 válasza Fery hozzászólására (») Aug 29, 2007 /
 
Ha az enyémnek alakítod át a nyákját, akkor szívesen elküldöm a board-ot, azzal csak könnyebb átrajzolni.
(#) Fery válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 29, 2007 /
 
Szia. Köszi szépen de már be is van ültetve,ideteszem a lay-t ha érdekel. Annyi változott a tiedhez képest, hogy csak a 24 v-os táp kell meg a müszernek külön trafó mert ezek nem szeretik a közös tápot. És egyoldal elég mert a müszert az előlap tartja.

(#) Fery válasza Fery hozzászólására (») Aug 29, 2007 /
 
Találtam a nyákon egy durva hibát,kicsit elnéztem. Itt van a lay kijavitva.
(#) Fery válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 30, 2007 /
 
Szia.Összedobtam a cuccot remekül müködik a páka mindkettővel. A kijelzéssel azonban gond van. Egy részt nagyon ugrál a müszer ráadásul amikor eléri a páka a beállitott hőmérsékletet és már csak impulzusszerüen füt a páka akkor hirtelen hozzáadódik kb 60 fok a kijelzéshez. Ezt hogy küszöbölted ki ? Én már próbáltam de nem megy. igy viszont semmi értelme a kijelzőnek mert még egy normális viszonyitást sem ad. Kipróbáltam LED-es müszerrel és LCD-vel is de mindkettővel ugyanaz a helyzet. Sőt mind a kétféle kapcsolással ugyanezt tapasztaltam. Ha a multit kötöm rá akkor is ez van.
(#) Attila86 válasza Fery hozzászólására (») Aug 30, 2007 /
 
Üdv. Fery!
Nekem ilyen probléma nem volt. Nem értem pontosan ezt hozzáadóást. Nem csak egyszerűen többet mutat és ugrál? Mennyire ugrál?
A led-es, lcd-s műszereket és a digimultit hova kötötted?

Közvetlen az ICL7107 31-es lábára mérj rá digimultival a földhöz képest. Ez ugrál?
Ha igen, akkor tedd át a műszert az LM324 1-es lábára! Ez is ugrál? Ha igen, akkor LM324 3-as láb...
(#) Fery válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 30, 2007 /
 
Ez a hozzáadás azt jelenti,hogy amikor eléri a páka a hőfokot akkor nagyon gyorsan kezd ki-be kapcsolgatni. Ekkor hirtelen többet mutat 50-60 fokkal ami 5-6 voltnak felel meg kb ha mérem. Ebbe a tartományba a mintavételezés sebességével ugrál a müszer. Az a furcsa hogy megépitettem mindkét elektronikát és mindkettővel ugyan ezt csinálja.
A müszert oda kötöttem be ahol a rajzon volt tehát az IC 1. lábára. Ugrál mindenhol.
Egyenlőre nincs ötletem. Végignéztem szkóppal is azon jobban látszik a változás. A gyors ki-be kapcsolás ütemében ugrál a müszer. Amúgy nagyon szépen dolgozik a páka, normálisan füt szépen lehet vele forrasztani.
(#) Attila86 válasza Fery hozzászólására (») Aug 30, 2007 /
 
Amit te megépítettél nyákterv, annak megmutatod a kapcsolási rajzát? (Képként, mert *.lay nálam nem nyerő, Eaglet használok.)

Amikor eléri a beállított hőfokot (tehát a fűtés lekapcsol), akkor mutat 50-60 fokkal többet??
Ez érdekes.

Ha mindkét kapcsolásnál amit megépítettél ugyan ezt csinálja, és a pákát szépen fűti, akkor a hiba szerintem a kijelzőnél van.

Digimultival megmérted azokat a pontokat, amiket írtam? (ICL7107 31-es lába, LM324 1-es, 3-as lába)
(#) Fery válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 30, 2007 /
 
A lay mellet ott van a kép is azt nézd. A kapcsolás pontosan az ami a te cikkedben volt.Annyi a külömbség,hoy nincs +/- 5 volt és van a nyákon egy külön trafó és táp a müszernek. A páka vezérlő része pontosan ugyanaz.
Aztán az a dolog lényege,hogy nem kapcsol le a páka hanem nagyon kicsi hiszterézissel el kezdi a fütést gyorsan kapcsolgatni kb 20 hz-es frekivel. igy a páka höfoka közel állandó. Gyanitom neked másféle pákád van hozzá azért nem igy dolgozik.
Mivel a másik cikkben levő kapcsolásban is ugyan az a páka vezérlő része nem igen tudok másra gondolni csak a pákára. Az ICL nek nem mértem meg a lábát mert másféle kijelzőt használtam. Mindkét müszer amit ráakasztottam gyári DPM. Szinte tuti,hogy a páka konstrukciójában lesz a megoldás.
A 324-es 1es lábát néztem ott is ugrál mivel a hőelem kapcsolgatja ilyen gyorsan.
(#) Attila86 válasza Fery hozzászólására (») Aug 30, 2007 /
 
Az egy nyákterv, jobban örülnék egy kapcsolási rajznak.

Elöször is, nem volt rossz ötlet hogy külön tápot csináltál a nyákra a panelmérődnek, de annak a tápjának a földjét össze kellene kötni a szabályzó áramkör földjével!

Idézet:
„Aztán az a dolog lényege,hogy nem kapcsol le a páka hanem nagyon kicsi hiszterézissel el kezdi a fütést gyorsan kapcsolgatni kb 20 hz-es frekivel. igy a páka höfoka közel állandó. Gyanitom neked másféle pákád van hozzá azért nem igy dolgozik.”


Nekem a hőmérséklet tartásakor kb fél-egy másodpercenként gyullad ki/alszik el a fűtést jelző led. A kb. 20Hz-es kapcsolgatás szerintem nem normális, és nem feltétlen a páka miatt van. Ellenőrizd az első OPA bemenetén lévő két kondit! Jól be vannak forrasztva? (47u, 220u)
(#) Fery válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 30, 2007 /
 
Szia. Irtam az előbb,hogy a te rajzodat csináltam meg. Küldjem el neked a saját rajzodat ? Nincs meg ?
Ha megnézed a nyákot ugyanaz mint a tied csak egy kis alakitás van. A teljes vezérló rész ugyanaz. Egyébként nincs is más rajz csak a két cikk rajzai. Amit változtattam rajta azt fejből tettem a nyák alakitása közben.Nem kell ahhoz rajz,hogy leszedjek 2 stab kockát meg mellétegyek egy trafó,Gratz,puffer meg még egy stabot. A kondik jók, be vannak forrasztva. Ilyen hibákat nem követek 30 év szervizgyakorlattal, hidd el. Nem azt mondom,hogy én nem hibázok, de ezeket a dolgokat azonnal átnéztem mégegyszer mikor nem úgy müködött ahogy én szerettem volna.
It a HE főoldalán volt két pákás cikk. Az egyik a tied azon alakitottam a másikat egy az egyben épitettem meg. Mindkettő ugyanúgy viselkedik a kettőben csak a páka a közös. Meg egy 100 Wattos trafó, de az nem számit.Mivel a két kapcsolás páka vezérlő része is megegyezik csak a pákára tudok gondolni. Valószinüleg másképp van megépitve a két páka. Gyanitom annál ami nekem van közelebbi termikus kapcsolatban van a hőelem a fütőbetéttel mint a tiedben és ezért sokkal kisseb a hiszterézise.
Te hol vetted a pákádat ? Ez érdekelne meg a tipusa.
A müszer tápjának a földjét nem szabad összekötni a vezérlő földjével. Ez a lényege a független táplálásnak.
Nem véletlen csináltam igy. A DPM-k nagy része független táplálást igényel a mérendő áramkörhöz képest.
(#) Attila86 válasza Fery hozzászólására (») Aug 30, 2007 /
 
Idézet:
„A forrasztóállomáshoz a pákát a HQ-Video üzletében vettem, ára kb. 2000Ft.”

Bővebben: Link

Lehet hogy a hiszterézis az oka, ezesetben mondjuk meg lehetne növelni a kondi értékét.

Idézet:
„A kondik jók, be vannak forrasztva. Ilyen hibákat nem követek 30 év szervizgyakorlattal, hidd el.”


Bocs, mivel nem vagyok/voltam tisztában az elektronikai ismereteid mértékével, ezért nem tudtam hogy mennyire kell triviális dolgokra kell rákérdeznem.

Idézet:
„A müszer tápjának a földjét nem szabad összekötni a vezérlő földjével. Ez a lényege a független táplálásnak.
Nem véletlen csináltam igy. A DPM-k nagy része független táplálást igényel a mérendő áramkörhöz képest.”


Én biztosan összekötném...
(#) Fery válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 30, 2007 /
 
Szia. Semmi baj gondoltam,hogy azért irtad a kondikat mert nem tudhattad milyen gyakorlattal rendelkezem. Hidd el tudom,hogy segiteni akarsz és nagyon köszi.
Eszembe se jutott Téged megbántani, és Te sem bántottál meg engem.
Ha a müszer földjét összekötnéd a vezérlő tápjával abba a föggetlen tápot igénylő müszer bele döglik, és teheted a kukába, ez nem megoldás.
A kondik értékének növelését 4700 mikrónál abbahagytam semmi értelme.
Azt olvastam, hogy a HQ-ba vetted a pákát csak sajna a HQ-ba annyi páka van, hogy nem akartam átbogarászni mindet. De találtam egyet ami nagyon hasonlit arra ami a Te képeiden szerepel. Ez volt az ?
(#) Attila86 válasza Fery hozzászólására (») Aug 30, 2007 /
 
Idézet:
„Ha a müszer földjét összekötnéd a vezérlő tápjával abba a föggetlen tápot igénylő müszer bele döglik, és teheted a kukába, ez nem megoldás.”


Ja, én ezt nem tudtam. (Mármint hogy a műszered csak független tápról tud működni.)

Idézet:
„Azt olvastam, hogy a HQ-ba vetted a pákát csak sajna a HQ-ba annyi páka van, hogy nem akartam átbogarászni mindet. De találtam egyet ami nagyon hasonlit arra ami a Te képeiden szerepel. Ez volt az ?”


Igen, ezt a pákát vettem!
(#) Attila86 válasza Fery hozzászólására (») Aug 30, 2007 /
 
Idézet:
„A kondik értékének növelését 4700 mikrónál abbahagytam semmi értelme.”


Esetleg megpróbálhatod azt, hogy az LM324 6-os lába és a föld közé teszel egy pufferkondit. Ez esetben a panelmérőt is a 6-os lábra kell kötni.
(#) Fery válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 30, 2007 /
 
Azok a DPM-ek amiket a mérendő áramkör tápjával közösen lehet használni háromszor annyiba kerülnek mint a függetlenek. Olcsóbb nekem egy kis tápot összedobni hozzá nem nem nagy ügy.
Meg is rendelem a pákát. Biztos,hogy más konstrukció mert rövidebb is sokkal mint az enyém. Holnap ha megjön irok,hogy mi lett a végeredmény.Az én pákám a hőfok kijelzéses verzióhoz alkalmatlan. Viszon ha nem kell kijelzés akkor tuti, jó lesz tartaléknak. Eddig Wellert használtam de mostanában már aranyárban adják hozzá a hegyet, és mivel sokat forrasztok igen húzós kezdett lenni a hegyvásárlás.
(#) Fery válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 30, 2007 /
 
Mindjárt kipróbálom
(#) Attila86 válasza Fery hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
Sikerült?
(#) Fery válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
Bocsi pár napig nem megy

Fery
(#) csabee hozzászólása Szept 1, 2007 /
 
helló mindenkinek... szuperek a hozzászólások. lenne egy kérdésem! nincs valaki aki megépítené nekem az áramkört a pákához? (jlt-02) ha igen akkor menyiért? vagy legalább a nyákot megtudná valaki fabrikálni? az lcd-st vagy a ledeset. köszike...
(#) Attila86 válasza csabee hozzászólására (») Szept 1, 2007 /
 
Üdv.!

Én szívesen megépítem neked ha gondolod, a többit e-mailben...
(#) lidi hozzászólása Szept 1, 2007 /
 
Nekem is azt csinálja, hogy adott hőfok elérésekor nekiall furan kapcsolgatni. A piros visszajelző leg ilyenkor halványan világít, vagy gyorsan villog. A hőfokot tartja, csak fura, Ez normális ?
(#) lidi hozzászólása Szept 1, 2007 /
 
Ja, kinomban a poti ref. feszultseget mar zenerrel stabilizatlam a 8V után, 5.2-re. Lehet hogy az lm324 et is kellene még, vagy nemtom.
(#) csabee hozzászólása Szept 1, 2007 /
 
Helló Attila! Köszi a gyors jelentkezést. Az az igazság, hogy pont a te alkotásod ragadott meg! Nagyon szuperül megcsináltad A többi privát...
(#) pb válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 2, 2007 /
 
hy
olvasom hogy elválaltd a nyákot csabee-nak és azt szeretném kérdezni hogy nekem is megcsinálnád-e a nyákot(nem a hőmérővel hanem a simát?
és hogy mennyiért vállalnád el?

köszi
(#) Attila86 válasza pb hozzászólására (») Szept 2, 2007 /
 
Persze, így már 6db nyákot kell vasalnom holnap
A többit privátban...
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 2, 2007 /
 
Már nyolcat...
(#) fazksg hozzászólása Szept 4, 2007 /
 
Üdv!
Egy kis segítségre lenne szükségem! A probléma: megépítettem a forrasztóállomást, mindenben
az itt megjelent cikkre támaszkodtam (trimmerek beállítása, nyákterv). Annyit változtattam,
hogy a 360k-s ellenállás helyet 390k-sat alkalmaztam, optocsatolónak pedig TLP3063-ast
alkalmaztam (nem jókedvemből, ezeket tudtam beszerezni). Az áramkör viszont nagyon furcsán
viselkedett első bekapcsoláskor. A pákát azonnal elkezdte fűteni, és a vörös izzásig
melegedett a pákahegy!!! Ekkor gyorsan kihúztam a konnektorból a trafó vezetékét...A ledek
egyáltalán nem világítottak (egyik sem). Másodszor is nekirugaszkodtam (miután kihűlt a
páka), gondoltam, biztos rossz helyen állt a potméter (bár az izás azért durva), vagy
zárlatos volt a termoelem. A potit letekertem minimumra, átnéztem mégegyszer az egészet, de
az eredmény ugyanaz volt. Mérések közül csak annyit tudtam megcsinálni, hogy mikor másodszor
is felizzott a páka (és kihúztam, persze), rámértem a termoelemre. +0 Ohm körüli értéket
mutatott a műszer. ekkor olyan meleg volt, hogy a vizes zsepihez nyomva erősen sistergett,
és láthatóan gőz fejlődött. Kb. egy perc alatt lement ez az ellenállás 8 ohmra (közben páka
még mindig a zsepin volt.) Arra gondolok, hogy a termoelemmel lehet baj, hiszem 30 ohm
nagyon kevés, főleg ha azt vesszük, hogy 100k-s a poti... Legyetek szívesek segítsetek a
hibakeresésben!
(#) Attila86 válasza fazksg hozzászólására (») Szept 4, 2007 /
 
Üdv.!

A thermoelemre nem Ohm állásban, hanem feszültségmérő állásban szokás rámérni...

-Ha bekapcsolod a forrasztóállomást úgy, hogy a pákát lehúzod róla, akkor a fűtést jelző led elalszik?
-Az LM324 5-ös lábán a poti tekergetésével változik a feszültség?
-Hagyd kihűlni a pákát, majd a digimultit tedd az LM324 1-es lábára. Ezután kapcsold be a forrasztóállomást ( a kihűlt pákával) és nézd meg a digimultit, hogy növekszik-e rajta a kijelzett érték. Utána kapcsold le az egészet, nehogy megint felizzon a páka.

Üdv.: Attila
(#) zoly15 hozzászólása Szept 5, 2007 /
 
Sziasztok ma vettem meg a pákát és nekem a fűtőszál csak 3 ohm-os ez jó jel?
a páka elvileg új volt mert a zacsi össze volt sülve

üdv!
Következő: »»   3 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem