Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   98 / 123
(#) fongab válasza rostiron hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Szia
"akkor a potméterrel a 3.lábon bemenő feszültséget tudom csökkenteni ? "
igen vagy növelni ( ha a testfelé állítoda potmétert akkor csökken ha a táp felé akkor nöl )
A tápfeszültségnek, állandónak kell lenni.
"elméleti rajzot" az egy összegző erősítő kapcsolás. Neked az U1 márt ott az ellenállás R1 csak a U2 nél kell tenned egy ellenállást ami kapcsolódik a pométerhez.
Az U1 en lévő +az U2lévő + a Un lévő feszültséget adja össze, előjeleknek megfelelően. Ha egyforma, a bemeneti ellenállás. Ha nem akkor a kissebb ellenállás nagyobb változást fog okozni. pl.: az U1 = +1mV a U2 = +1mv de a U1 után 1kohmos az ellenállás a U2 után 10kohm igy a kilépő feszültség az +1.1mV lesz. Ha mind a kettőnél, 1Kohmos ellenállás lenne, akkor a kijövő feszültség, +2mV. Ha egyik +1mV a másik -1mV ellenállások egyformák, akkor nincs kijővő feszültség 0mV
Ha továbbra sem érted, esetleg egy szabadkézí rajzot készítek, csak a IC1a ról.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2013
(#) rostiron válasza fongab hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Ez a módosítás egyébként másban befolyásolná a forrasztóállomás működését ? Csináltam egy tuti rajzot így kellene ?

lm324.png
    
(#) fongab válasza rostiron hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Szia
Mint irtam, mindenhol elviszi azzal a 6tal a értéket. Ezért irtam, hogy azon a három ponton, nézd meg.
Igen, nagyából ezt kellene a meglévők mellé, tenni. Arra azért figyelj nem illik se +sem a testirányba teljessen kitekerni.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2013
(#) deeezs hozzászólása Okt 1, 2013 /
 
Sziasztok!

Próbapanelen összeraktam a vzoole cikkében szereplő hőmérsékletszabályzót.

http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/forrasztoallomas.html?pg=2

Milyen thermopár van a jlt-02-es pákában?

E-típusú thermopárral szeretném használni a szabályzót egy fűtőszál kapcsolgatására (légtermosztátban). Rákötöttem, de nem igazán sikerül működésre bírni. Az első műveleti erősítő kimenetén 40-120 mV-ot kapok hőmérséklettől függően (25-400oC). Ez alapesetben messze van a komparátor referencia feszültségének értékétől. Az erősítő bemenetén lévő ellenállásokat nem értem, így nem is mertem nagyon elpiszkálni, ezért inkább az R11-et változtattam meg 3,3k-ról 300k-ra, azt gondolván, hogy ha olyan referencia feszt adok a komparátornak, ami az erősítő kimenetének tartományába esik, akkor majd szabályoz. Ehelyett ki be kapcsolgatott össze-vissza. Nem működött.
Hogyan kellene jól beállítani ezt a szabályzót E-típusú thermopárhoz?
(#) vzoole válasza deeezs hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
R8 (150k) ellenállást kéne növelni, hogy használható feszültség jelenjen meg az erősítő kimenetén.
(#) mmg hozzászólása Okt 3, 2013 /
 
Üdvözletem mindenkinek!
Az lenne a kérdésem, hogy a mellékelt képen látható "anyaghalmaz" megfelelne-e a vzoole féle forrasztóállomáshoz? Semmi info-t nem találtam a neten róla.

DSC_0047.jpg
    
(#) Ghoost válasza mmg hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
A trafo felett, mintha egy biztositek lenne, melette 1A felirattal.
Ha ez igaz akkor az keveskenek iteltetik egy 24V 50W-os forrasztoeszkoz meghajtasara.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2013
(#) mmg válasza Ghoost hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
A trafó feletti szögletes cucc mellé V1 van írva. De a T jelű biztosíték mellé 0,125 A. Ezek szerint nem érdemes próbálkozni. Köszönöm a választ!
(#) deeezs válasza vzoole hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Köszi a tippet!

Mostmár működik. Egy pici problémám lenne még. A fűtés, amire használom nem éppen forrasztópáka. 1 méter kantál huzalt fűtök 24V-al (kb 2A folyik át). A fűtőszál egy bádog ételhordóban van feltekerve, és egy fém ventillátor kavarja bent a meleg levegőt. Amikor eléri a kívánt hőmérsékletet (pl: 70 oC-ot) a vezérlő oszcillálni kezd, vagyis 1-2 másodpercenként ki/be kapcsolja a fűtést. Ez nem baj, mert úgy tűnik jól tartja a hőmérsékletet, csak éppen a TIP122-es darlington, amit a kimeneten lévő optó után kötöttem melegszik mint a fene. 5 perc alatt elérte a 60-70 fokot jókora hűtőbordával.

Tudsz arra is tippet adni, hogy mit csináljak a TIP-el?

Nem szeretném a rendszer hiszterézisét növelni, mert mindenképpen pontosan kellene tartani a hőmérsékletet, inkább az érdekelne, hogy mi a jó megoldás folyamatos 2A kapcsolgatásra? Szilárdtest relé (24V AC is van kéznél)? Vagy inkább valami brutál nagy tranzisztor? A cuccnak napi több órát kellene mennie, hónapokon át.
(#) vzoole válasza deeezs hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
60-70 fok az üzemi hőmérséklet, de egyenáramra FET jobb lenne ide.
(#) user1914 válasza vzoole hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Szevasztok!
"rostiron " Ha az lm IC +- tápról járna le tudna menni 0 mV-ra. A kimeneti 50 mV miatt áll be ilyen értékre, de a jelen táp kapcsolás miatt csak ezen kis feszültségig tud beálni. Lehet elegendő lenne az IC táp lábát - 0.6V egy dióda fesszel elhúzni. (1 dióda, és egy ellenállás a - 5V-ra.)
Üdv.
(#) dzsoki75 hozzászólása Okt 28, 2013 /
 
Üdv! A JLT-02 páka élettartamával vannak problémáim. Nagyon rövidnek találom.

Régebben vettem 3 ilyen pákát, meg 30 pót hegyet hozzájuk. 1db páka néhány hónapig bírja legjobb esetben nálam. Már mind a 3-ban kiégett a fűtőbetét, de az első db heggyel még mindig lehet forrasztani. Pedig nem használom dúrván, csak közepes hőmérsékleten, olmos ónhoz.

Szóval az a problémám, hogy marha rövid a fűtőbetét élettartama, azt ott van még 32 hegyem, amiket nem tudok mire használni. Kidobni meg nem akarom őket.

Az lenne a kérdésem, hogy lehet e normális, hosszú élettartamú pákát kapni, amibe jók a hegyek? (Az se baj, ha 230V-os, vagy 12V-os). Ilyen szutykot, többet nem akarok venni.

A kék nyelű Solomonba is jók a hegyek, ha lefűrészelem, úgy hallottam itt. Az élettartamban azért jobb a JLT-02-nél? (a sárga gumisnál). Esetleg, ha veszek Weller fűtő betétet, meg csúcshüvelyt, rácsavarozom a JLT02-nyelére, abba jók lennének?
(#) lesliewednesday válasza dzsoki75 hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Valami baj lehet a tápellátással, ha ilyen rövid időn belül kiég a fűtőbetét. Nekem az első ilyen páka dolgozik már vagy 5 éve. Rendszeresen használom. Volt olyan, hogy éjszakára is bekapcsolva felejtettem. Érdemes lenne a tápfeszültségét terhelten is megmérni és inkább 24V alá menni kicsivel, főleg, hogy leginkább közepes hőfokon használod.
(#) V1rusH válasza lesliewednesday hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Alá nem nagyon kellene, mert a teljesítmény tartás miatt több áramot fog felvenni! Ugyan is azt a 45-50W-ot minden körülmények között igyekszik teljesíteni. Ugyanis a feszültség csökkentésével négyzetesen arányosan növekszik az áram. És ha több áram folyik jobban fűt. Ha nagyon alámegyünk a tápfesznek, akkor meg már a trafót fogja fűteni, és leégeti. Ergó, már pár volt csökkenés is „jelentős” áram emelkedést eredményezhet.
Inkább kicsit emelném a feszt egy két volttal, és erősebb trafót használnék.
(#) vzoole válasza V1rusH hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Hallottál már valaha az I=U/R képletről?
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2013
(#) Alkotó válasza V1rusH hozzászólására (») Nov 6, 2013 / 1
 
Szerintem tévedsz. A fűtőbetétnek van egy ellenállása, és ha arra kisebb feszültséget adsz, akkor azon bizony kisebb áram fog folyni.
Nem tudok teljesítmény tartásról. A szabályozás ettől egyszerűbb, mert a feszültséget rákapcsolja mindaddig a fűtőbetétre, ameddig az el nem éri a beállított hőmérsékletet, aztán ha elérte, akkor kikapcsolja a fűtést. Majd hűlés hatására ismét be, majd ki, és így tovább. Tehát ez egy automatikus ki-be kapcsolgató szabályozás.
Biztosan van egy olyan alacsony feszültség, aminél sosem éri a kívánt hőfokot, de lényegesen kisebb áram folyik.
A gyors elhasználódást mindkét irányból célszerű megvizsgálni. Ha nagyobb feszültséget adunk neki, akkor nagyobb áram fog folyni, de rövidebb idő alatt felfűt, ha viszont kisebbet, akkor hosszabb ideig folyik kisebb áram. El kell találni az optimális arányt, de gondolom a gyári tervezők ezt megtették, és ezért éppen 24V-osak a fűtőpatronok.

Szerk. Idő közben beelőztek, egyet értek Vzolival.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2013
(#) V1rusH válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Abban igazad van, hogy van egy névlegex ellenállása a fűtőbetétenek, de ez maximum pár tiz ohmos nagyságrendű, de még annyi sem szerintem. Én nem számoltam éppezért az ellenállással.
Igazából nem akarok ebből vitatémát nyitni, lehet túl bonyolítom a dolgot...
A páka működését ismerem.
(#) Alkotó válasza V1rusH hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Nincs itt vita (mert az rossz), csak eszmecsere (ami jó).
Közelítőleg számolva, 24V/50W-os patront feltételezve, 2,08A a fűtőáram (névleges feszültség mellett). Ebből az ellenállás 11,5 ohm (hanyagoljuk el a hőmérséklet változása miatti ingadozást).
Ha csökkented a feszültséget, mondjuk 20%-al, akkor az 19,2V-ot jelent. Ehhez már csak 1,67A fog tartozni, illetve 32W teljesítmény (ezzel lesz a baj, mert nem fog felfűteni).
Ha növeled a tápfeszt 20%-al, akkor 28,8V-ról beszélünk, amihez 2,5A és 72W tartozik. Szerintem, ez meg már károsítja a fűtőbetétet (és árthat a trafónak).
(#) V1rusH válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Igen kicsit eltévedtem a teljesítmény kalkulásában. Mint írtam, nem számoltam az ellenállás tényezővel. Kisebb ellenállást feltételeztem, néhány ohm-ot csak. Így valóban mésként fest a dolog.
(#) flóri01 hozzászólása Nov 24, 2013 /
 
Helló!
Megépítettem a Vzoole-féle forrasztó állomást, de valamiért a pákanem melegszik.
A fűtést jelző led folyamatosan világít.
megmértem fesz.mérővel az LM324 4-es 11-es lábát itt 7,1v-ot kaptam
a 24-voltos kimeneten 23,9v ot mértem amikor a páka csatlakoztatva volt az állomásra.

Segítségeket előre is köszönöm
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2013
(#) dzsoki75 válasza lesliewednesday hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
23,5V AC jön le a trafórol. A triakon is veszik el feszültség. Ez megy a JLT02 pákára. KB az idő felében kap áramot, a másik felében nem. Tehát a triak meghajtó led világításán látszik, hogy kb 20-25W al megy. Nincs túlhajtva. Ennek ellenére pár hónapig üzemel egy páka, aztán beadja a kulcsot... Szerintem párszáz óra lehet a max élettartama egy ilyen JLT02-nek.

Már 3 megdöglött nálam. Mindegyik csak néhány 100 órát bírt. Fél évet egyik sem húzott ki...

Azt annyira nem is olcsó. Még tudtam szerezni egyet 2000Ft-os áron, de már 3000Ft inkább.

Vettem ZD931-et. Ha csökkentek a szabályzó erősítésén, prímán megy a JLT02-höz épített szabályzóval. Olcsóbb volt, mint a JLT02. Ráadásul ugyanaz a kerámia fűtőbetét van benne, mint a HQ forrasztóállomásba, meg a 28011-es Farenheit-be, ami 850Ft.

Szóval vettem ZD931-et, meg 5 db HQ pákába való kerámia fűtőbetétet. Remélem ez a kerámia betétes dolog sokkal tovább fogja bírni, mint a mezei csillám fűtőbetétes JLT02, ami 24V alatti tápról menve, közepes hőfokon is pár hónapot bír csak nálam. Néhány panelt beültet az ember, összerak néhány áramkört, ezt-azt, aztán dobhatja el a pákát...

Nem tudom, hogy neked hogy ment 5 évet, de ha évente 10 alkalommal használod pár órát, akkor persze, kibírhat 5 évet is.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2013
(#) dzsoki75 válasza V1rusH hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Amit írsz, egyszerűen nem igaz. Hibás az elgondolásod. OHM törvény, stb.

Ha kisebb a páka tápfesze, akkor csak annyi történik, hogy a szabályzó tovább tartja bekapcsolt állapotban, hogy elérje a kívánt hőfokot. Ha nagyon kicsi a tápfesz, akkor a szabályzó folyamatosan bekapcsolva tartja a pákát, de úgy sem éri már el a páka a kívánt hőfokot, Aztán nem lehet vele normálisan forrasztani.

Ha az ember nem használ magas hőfokot a forrasztáshoz, akkor lehet használni 20-21V trafót is. Akkor tovább van bekapcsolt állapotban a páka, kisebb a hőingás is.

Ez kíméli is a pákát, elvileg az élettartama is megnő tőle. A felfűtés, lehülés gyilkolja legjobban a fűtőszálat.
(#) vzoole válasza dzsoki75 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Lehet a régebbiek jobban össze voltak rakva.
Ex munkahelyen 7 évig használtam napi szinten, párszor hétvégére is bekapcsolva maradt, de még most is megy.

flóri01...
HA a kimeneten ott a feszültség akkor rossz a páka bekötése, vagy maga a páka.
(#) dzsoki75 hozzászólása Nov 24, 2013 /
 
Egyébként nekem is házilag épített szabályzóm van. Elvileg megy az összes hőelemes pákával, csak az erősítést kell átállítani. A ZD931 pákával már próbáltam. Ha csökkentek az erősítésen teljesen korrektül megy az is a szabályzóval. A ZD931 fűtőbetét ellenállása nem 12Ohm, mint a JLT 02-nek, hanem csak 3,5Ohm. Viszont, bemelegedve felmegy 10Ohm fölé.

Kérdés: melyik pákatípus az, ami tényleg jó is, meg hőelemes is, hogy rá tudjam tenni a szabályzómra? ZD931, Farenheit 28011, HQ páka élettartamával kapcsolatban van valakinek tapasztalata?

(Már vettem egy ZD931 pákát, meg 5db HQ pákába való kerámia fűtőbetétet, ami beleillik a ZD931-be is. De a Farenheit-be is ugyanilyen van. Egy kaptafára készül mind, ráadásul van 12V-osba, meg 230V-osba egy rakás szabályozatlan páka is, amikhez szintén lehet használni a ZD/Farenheit/HQ állomás hegyeit).

páka.jpg
    
(#) dzsoki75 válasza vzoole hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Az még egy Wellertől is szép teljesítmény volna!

Lehet, hogy rájöttek ezek a kínaiak, hogy nem biznisz 2e Ft-ért olyan pákát csinálni, amit évekig lehet használni. Azóta máshogy csinálják.

Én szétflexeltem a döglött pákát és csillámos fűtőbetét van benne (az a leggagyibb fűtési mód).

A fűtőszál fel van tekerve egy sorba. Az eleje és vége alatt ott van egy-egy drót, amivel több menetben érintkezik. Itt kicsit megemelkedik és nem érintkezik a csillámmal, hanem kis légrés van a fűtőszál és csillám között. Mindegyik páka itt szakadt meg. Kis gubacs is van a megszakadt fűtőszál végén.
(#) lesliewednesday válasza dzsoki75 hozzászólására (») Nov 28, 2013 /
 
Nem írtam volna, ha csak pár órát menne évente... Lehet, amit most gyártanak, jóval gyengébb minőség, mint 5 évvel ezelőtt.
(#) LGS94 hozzászólása Dec 8, 2013 /
 
Sziasztok! Vannak ezek a forrasztóállomások pl SL-30N ehhez kapni olyan trafót ami 24V-ot ad 2A-el és 12V-ot 2A-el. Én olyat szeretnék, hogy egy 2*12V-os trafóról persze megfelelő teljesítményűt
ez így működik?
(#) Chipmunk1960 válasza dzsoki75 hozzászólására (») Dec 9, 2013 /
 
Szia! Én ezt használtam otthon:Solomon évekig, 5 éve jöttem el otthon hagytam, azóta a fiam használja. Egy régi 13,5 voltos CB tápról, igaz lassabban fűt fel kicsit. Miután itt már 2 kínai ment tropára, vettem magamnak is egyet, s építettem hozzá egy szabályozót.
(#) Monster02 hozzászólása Dec 24, 2013 /
 
Sziasztok!! Kellemes Békés Ünnepeket kívánok mindenkinek. Nos a lényeg tudom hogy nem igazán ide tartozik de elírom 2 évet ment nekem egyfolytában a solomon palka és most decemberben adtam meg magát a fűtőszál. De amúgy szerintem a vezérlés a lényeg 24v-nál többet se szabad adni neki, és ezen gondolkodom hogy nálam a trafó 28,5 v (AC) gyújt triackon keresztül a palkának, és ezért csak 2 évig bírta volna ? 4.5 v fesz többlettel hajtottam de most teszek be egy ellenállást ami 24v-ra lenyomja. Trafót nem tudom letekerni mert hegesztve van az oldala és csak szét lenne barmolva. Ellenálás 5W-os 12Ohm-sra gondoltam.Ötletek ?
(#) Kovidivi válasza Monster02 hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Inkább egy feszültség stabilizátort tegyél elé. 7824, ami 2A-t bír, vagy valami tranzisztoros áteresztő stabilizált táp. Ellenállással nem lesz fix kimeneti feszültséged, mivel a fűtőszál ellenállása sem állandó, nem is beszélve a hálózati feszültségről.
Következő: »»   98 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem