Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Karácsonyi fényfüzérek
Lapozás: OK   28 / 29
(#) uniman válasza david87 hozzászólására (») Dec 10, 2022 / 1
 
Előkerültek az én meteor/jégcsap színes LEDes "figyegőim". Olvasható IC feliratokkal: HX851 .(Bár sokra nem megyünk vele). 8x50 cm-es (vízmentesen lezárt) rúd, csövenként 3xR, 3xG, 3xB, 3xR, 3xG, 3xB ledekkel a nyák mindkét oldalán...
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2022

HX851.jpg
    
(#) sany válasza uniman hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Ezek bizony nem sima SMD LED-nek néznek ki.
(#) Udvari Zsombor válasza uniman hozzászólására (») Dec 11, 2022 /
 
Kinézetre címezhető színes LEDeknek tűnnek, adat vezetéken kapják, hogy mit csináljanak.
(#) antiktelefon hozzászólása Dec 11, 2022 /
 
Nem tudom ti mit néztek, ezek sima 2 kivezetéses smd ledek... 1 színű.
(#) sany válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 11, 2022 /
 
Mintha a LED-ekben lenne egy kis csip lapka is. Egy színű persze. A panel közepén kettő vezetéksáv megy az IC-hez, mintha ez a kettő sáv szét lenne választva ami a LED-hez megy. Én ezekből gondolom. Vagy csak gyors polaritás váltás van.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2022
(#) Udvari Zsombor válasza sany hozzászólására (») Dec 11, 2022 /
 
Az IC 8 lábú, abból kettő a tápfesz és gondolom, hogy a többi lábakon vezérel LEDeket ‒ elvileg két szál vezeték kicsit kevés lenne "jégcsap" effekthez, nem? Csak hát a panel fehér bevonata alatt nem látszanak a sávok.
(#) Massawa válasza sany hozzászólására (») Dec 11, 2022 /
 
Azt ugye elfelejtetted, hogy az elemben tárolt energia 300x drágább mint a stekkerböl jövö.
Ugye megint adunk egy jo nagy pofont a természetnek, meg a megujuloknak, és halomra termeljük a veszélyes hulladékot.
(#) sany válasza Massawa hozzászólására (») Dec 11, 2022 /
 
Inkább érintésvédelmi szempontként írtám. A környezet szennyezés sajnos valós, de más terméket is ide tudnánk sorolni.
(#) Massawa válasza sany hozzászólására (») Dec 11, 2022 /
 
Ma már a füzérek 90%-a biztonsági tápokkal kerül Europába, ami persze nem zárja ki, hogy a fekete piacon nem jelennek meg egyebek is. De pl a karácsonyfa villanygyertyák ma is többnyire trafo nélküliek és egyenesen a hálozatrol mennek. ( és ez igy van már vagy 80 éve.)
(#) sany válasza Massawa hozzászólására (») Dec 11, 2022 /
 
Én a maradék 10%-ra gondoltam.
(#) Alkotó hozzászólása Dec 19, 2022 /
 
Nekem még régebbi, izzószálas fények tarkítják az ünnepet, de ezek pótlása már nagyon problémás (majd veszek szép új LED-eset ... valamikor). De mivel az idők során már több darab is tönkrement az égőkből, így a maradékon jelentősen megnőtt a feszültség és a melegedés.
Ezért hirtelen kellett valami praktikus megoldást találni, lehetőleg olyat amit képes vagyok létrehozni. Volt bennem bizonytalanság, de azt árammérés nagyon megnyugtató eredményt hozott. Átalakítás előtt 137 mA volt az áramfelvétel, utána pedig 68 mA. Az izzók melegedése is teljesen normális lett, kézzel még éppen tapinthatóak (kb. 50 °C).
A vezetéket elvágtam egy alkalmas helyen, és egy soros diódát kötöttem az áramútba. Az átalakítás kis helyigényű és könnyen kivitelezhető.
(#) uniman válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 20, 2022 /
 
Így viszont a félhullámos táplálás miatt vibrálnak az izzók...ami idegesítő és szemet farasztó lehet az erre érzékeny személyeknek.
/Ha leírnád, hogy hány darabos a szett, azaz hány voltosak(/mA) az izzók, talán hever a fiókjainkban olyan (megtépázott, hiányos) izzósor, amelyből pótolni lehetne az izzóidat/
Nekem is vany egy nagy kartondoboznyi, csak sok köztük az ismeretlen. De talán ellenállásméréssel azonosítható, hogy 35, 50, 100 darabos szetthez valók.

Sokszor csupán az izzók drótkivezetései oxidáltak...
(#) Alkotó válasza uniman hozzászólására (») Dec 20, 2022 /
 
A villogás lehetősége bennem is felmerült. Ezért először ki-be kapcsoltam néhányszor a csonka sort, és próbáltam érzékelni mennyi idő alatt alszik el a fény. Kb. 1-2 másodperc kell nekik, azaz határozottan lassan csökken a fény nullára (hosszú izzószál van benne). Természetesen nem a nullára csökkenés fogja eldönteni a villogást, hanem már a halványulás is, de az eredmény teljesen kielégítő. Szemből nézve egyáltalán nem érzékelhető a váltakozás, ha pedig a fejemet elfordítva, periférikusan nézem, akkor egyszer-egyszer fel tudom fedezni, de tényleg nem zavaró a hatás.

Remek gondolat a pótlás mástól való megoldása. 2 izzósorról van szó, amiből az egyik biztosan 35 db-os (ebből csak kettő nem világít, ezért ezt nem is piszkáltam), a másik pedig talán 16 db-os (délután ezt pontosítom ha hazaérek), amiből már 6 db nem világít, ezért ezt egészítettem ki egy soros diódával. Egyébként a két izzósor az izzók számának eltérése ellenére azonos hosszúságú (kb. 5 m), csak a több izzóson kb. 15 cm-re, a másikon meg kb.30 cm-re vannak egymástól a fények.
Ha valakinek van otthon "levetett/kidobásra ítélt" hasonló égősora, és meg tud válni a benne lévő fényforrásoktól, akkor ezeket szívesen elfogadom. Elsősorban színesek lennének jók, de néhány fehér is elfér.
(#) proba válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 20, 2022 /
 
Áram mérés után egy megfelelő méretű 240V esetleg 48/110V-os izzó is jó szolgálatot tehet. Annak idején én a füzérrel egy másik fél füzért kötöttem sorba, az is jól működött. ( és meglepő módon tartós lett. ) Ha esetleg másmilyen füzéred van, abból is lehet össze lehet sakkozni. Készítesz belőle egy díszt, akkor még a tarkaság sem lesz feltűnő.
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 20, 2022 /
 
Én nagy híve vagyok a soros diódának, még a fénye is "melegebb" tőle.
A villogástól nem félnék, a CFF normálértéke 40 Hz, én még a glimmet sem látom villogni, nemhogy a jóval nagyobb tehetetlenségű izzót. A perifériás dologban igazad lehet. Némi háttér olvasmány itt.

@proba: Szokott vita lenni abból, hogy mit jobb használni az égősorhoz, ha nincsen pont olyan pótizzó. Ugyanez itt is igaz, alaposan meg kell fontolni, hogy milyen izzót közünk sorba...
A félfüzér sorbakötése jó ötlet.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 20, 2022 /
 
Most már biztos adataim vannak az égősorokról.
Egyik 35 db-os a másik 20 db-os.
Akinek van ilyen, vagy hasonló, de már kiselejtezett izzósora, az kérem keressen meg, mert a benne lévő (és még működő) izzókra szükségem lenne.
(#) c3ll hozzászólása Nov 12, 2023 /
 
Lassan jönnek újra az ünnepek

Van egy Somogyi led-es fényfüzérem, faék kategória, 200db 3V led, 3 szegmensre osztva, csak fixen világít. Az első két szegmensnek nincs baja, viszont az utolsó (66 led) megadta magát. Az utolsó csomópont utáni következő 2 led nem világít, az azt követő 64 pedig nagyon halványan. A csomópont utáni elsőn nem látszik semmi, az azt követő 3-on foltban megbarnult a szigetelés. Addig oké hogy kezdésből cserélem a problémásokat, de hogy lehetne megelőzni, hogy ez újra előjöjjön? Gondolom sok volt neki a 240v a 66x3V=198V helyett. A másik két szegmens az 67-67 ledes. Lehet találni ugyanilyen ledet valahol? Esetleg valakinek elfekvőben?
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2023
(#) Udvari Zsombor válasza c3ll hozzászólására (») Nov 12, 2023 /
 
Valahogyan le kellene farikcsálni a problémásakról a gyári zsugorcsövet és külső tápforrással rápróbálni a LED-re, hátha csak az ellenállás ment szét, főleg ha maguk a LED-ek szemrevételezéssel jónak tűnnek.
(#) sany válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 14, 2023 /
 
Szerintem ezzel már nem éri meg foglalkozni. Nem ér meg áramütést senkinek.Lehet sikerül megcsinálni, aztán pár óra múlva tönkremegy egy másik LED. Vannak elemes fényfüzérek, vagy biztonsági tápegységgel üzemelők. Amit fórumtársunk linkelt füzér oldalán, ott az alternatíva. Ugyanolyan hosszú. Jó tudom, viszonylag drágább, mint a LED-eket cserélgetni vagy ellenállást. De ha valami történik áramütés miatt, akkor meg eltörpül az ára.
(#) kaqkk válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 15, 2023 / 2
 
Anyu ! Ég a karácsonyfa ! Nem ég kisfiam világít . Anyu már a függöny is világít !
(#) Udvari Zsombor válasza sany hozzászólására (») Nov 15, 2023 1 /
 
Az elemes füzéreket nem szeretjük, mert csak a macera van velük - mármint az elemekkel.
(#) kaqkk válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 15, 2023 /
 
Miért van macera ? Az ünnepeket végigviszi 2db ceruzaelem, vízkeresztkor kidobod az elemeket és jövő karácsonykor megint ráköltesz 100ft ot .Ja és nem kell dugalj mellé teni vagy hosszabítózni a fenyőfát .
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2023
(#) sany válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 15, 2023 /
 
Én 3 db gólióát elemmet szoktam használni. Jó azert az említett 16 m füzér, inkább trafó, vagy kapcsolóüzemű táp. De tènyleg nem kell 230 V. Meg azért vannak már nagy kapacitású powerbankok. Egy kis ügyességgel 5V-ról is mennek a ceruzaelemes füzérek.
(#) pipi válasza sany hozzászólására (») Nov 15, 2023 /
 
Vagy levetett telefon/noti akksi(k)ról
(#) Udvari Zsombor válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 15, 2023 /
 
A mi tapasztalatunk az, hogy nem bírják valami sokáig, lecsökken a fényerejük, ezért nem szeretjük őket. Persze értelem szerűen csak tölthető elemeket használunk. Sajnos egyre több és több az olyan füzér, ami 3× AA elemmel üzemel csak, alternatív tápforrásra pedig nincs lehetőség.
(#) kaqkk válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 15, 2023 /
 
Hát ha lecsökken a fényerő éjszakára tedd fel tölteni , ennyi belefér az ünnepi programba . Egyébként ha rendes akksit használnál tuti kibírná az ünnepeket . Nálam a gagyi ceruzaelem végigviszi a szenteste-vízkereszt időszakot (bolti kínai ledsor). Természetesen éjszakára kikapcsolva .
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2023
(#) sany válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 15, 2023 / 1
 
Idézet:
„Sajnos egyre több és több az olyan füzér, ami 3× AA elemmel üzemel csak, alternatív tápforrásra pedig nincs lehetőség.”


Igen, valóban a legtöbb 3x AA elemmel megy. De a legtöbbje bírja az USB feszültséget, tehát az 5 V-ot. A 3 db elem, ha tegyük fel újak, csaknem 4,5 V-ot ad. Egy 10 Ω / 1 W ( 2 W ) ellenállást szoktam a füzér elé rakni. De egy diódát is lehetne.
(#) pipi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 15, 2023 /
 
Gyönyörűen mennek li-ion akksiról, De akár akksiról, akár elemről megy érdemes megnézni mekkora ellenállással sorban világít "még" jól. Sokszor a ledek korlátozó ellenállás nélkül vannak bekötve, az elem belső ellenállására bízzák az áramkorlátot. Soros ellenállással az élettartma megnő a ledeknek, az aksiról/elemről meg hosszabb időn át világít.
---
2 lábú belső chipes színváltós (gyors/lassú vegyesen) ledekből csináltam füzért, minden leddel sorba 1k ellenállás, így párhuzamosítva őket 5V tápról nagyon szépen mennek, és az áramfelvétel sem brutális.
Ellenállás nélkül 3V-ról járatva brutál volt az áramfelvétel, a ledek attól függően milyen színnel világítottak, rángatták a tápot, egymásra hatás is látszott. A ledekre-ellenállásokra melegragacsból nyomtam ormótlan formát, így a fényszórás is javult, meg a szigetelés is megoldódott
(#) sany válasza pipi hozzászólására (») Nov 15, 2023 /
 
Én a Smart RGB füzérekre lennék kíváncsi, hogy viselkednének li-ion akksiról, telepről, vagy akár USB-ről.
(#) pipi válasza sany hozzászólására (») Nov 15, 2023 /
 
Nyilván csak kis áramfelvételű ledfüzér játszik akksi/elemről, különben sok amperórás cucc kéne . Kell elé megfelelő cucc ami a feszt vagy áramot megoldja, step down, vagy up, ezekből is a kis "önfogyasztású" verzió. Más akksis célra (procis cucc) rendelgettem aliról többféle step down-t, és méricskéltem mit fogyasztanak terhelés nélkül, hát elszomorító a 10-20mA áramfelvételük, a cuccom meg alváskor fogyaszt fél mA-t sem... Meg vannak a sepic, vagy step-up-down konverterek, ezeknek mindegy a bemenő fesz kisebb vagy nagyobb mint a kívánt kimenő, megoldják. Itt egy jó példa: https://www.aliexpress.com/item/32909002977.html 2 párhuzamos 18650 celláról (4.2-3V között) majd 3 hónapig ment egy esp32 (3,3V táp, java idejében aludt...) itt az akkufesz diagramja(az eleje sajnos már nem látszik): https://thingspeak.com/channels/1662920
Következő: »»   28 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem