Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1286 / 1674
(#) don_peter hozzászólása Márc 17, 2015 /
 
Készítettem egy véletlenszerű villogót és stroboszkópot.
Egy ismerősöm kért meg rá, hogy a mechanikus lövölde arcade gépébe egy ilyen villogós kapcsolást készítsek ameolyan nehezítésnek mert túl könnyű a játék.
Ilyen lett: Videó a működéséről.
(#) gabi20 válasza don_peter hozzászólására (») Márc 19, 2015 /
 
Engem is érdekelne ez a paszta tudnál anni egy linket?
(#) papus51 válasza Norberto hozzászólására (») Márc 19, 2015 /
 
Köszi. Nálam még hozzáadódott némi plusz, véletlenül.
(#) koaxos hozzászólása Márc 19, 2015 /
 
Ma esti kis förmedvényem, gyakorlásként építve:

2.jpg

4.jpg
   
(#) Kovabe válasza koaxos hozzászólására (») Márc 19, 2015 /
 
Idáig nem hallotattam még semilyen elektronika definicioja ként a förmedvényt, esetleg valami pontosabb definició a kezdök részére kérhető?
(#) koaxos válasza Kovabe hozzászólására (») Márc 19, 2015 / 1
 
Elméletileg egy 40 méteren üzemelő cw qrp rádió volna.
A förmedvény azért használtam, mert észrevettem a melegér forrasztása nem igen sikerült szépen. Holnap adok neki tápot, illetve az antenna hidegerét is bekötöm és mehet a főpróba.

A PITITOCO kapcsolást építettem után, annyi eltéréssel, hogy BC301-et építettem be, illetve a kvarccal sorba kötöttem egy légréses kondenzátort.
(#) barthaz hozzászólása Márc 21, 2015 / 5
 
Arduino clone, Paduino FT232RL. Most tesztelem! Ha valaki szeretné megépíteni, szóljon segítek.
(#) zenetom válasza barthaz hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Egészen szép lett (leszámítva a hüvelysornál a törést), főleg a feliratok.
Másik odalról is lesz kép?
És ez pontosan mit is csinál?
(#) dk1 hozzászólása Márc 22, 2015 / 19
 
Ugyan már felraktam ide a fejhallgató erősítőmet egyszer, de most végre időt szántam rá és befejeztem a tápegység részét is.
Sokat tanakodtam, hogyan lehetne stílusban hasonlóképpen megoldani és nem csak egy semmitmondó fekete dobozba tenni a toroidot. Így betekertem spárgával és egy nagyon kedves faesztergályos barátom által készített korongra állítottam. Sajnos van egy pici színbeli eltérés az erősítő és a táp között (előbbi dió, utóbbi paliszander), de nem veszélyes. Ráadásul a tápegység amúgy sem lesz szem előtt. Akkor meg minek stresszeltem rajta? Hm, jó kérdés
Az egész motyó kb. 50W teljesítményt vesz fel a 160VA-es toroidból szóval a melegedés a spárga "bundában" nem okoz gondot.
(#) Gránátalma válasza dk1 hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Nagyon szép lett!
Ilyen spárgába bugyolálós vintage-elést én is csináltam.
(#) vicsys válasza dk1 hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Nagyon szép, gratula!
(#) nyekk válasza dk1 hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Szépen sikerült!
(#) Attila86 hozzászólása Márc 22, 2015 / 1
 
Bemutatom nektek Sünit.
(#) zenetom válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Szép-szép, de mi lesz ha kész lesz?
(#) zsoltee0001 válasza dk1 hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Nagyon szép, de nincs valami elírva? 50w-ot írsz, meg 160VA-t, pedig ha jól értem egy füles erősítőről van szó. még 5 wattot is sokallok, ha egy picit föltekerem az mp3 lejátszó potiját meár meg is süketülök, pedig az közel nincs 5 watt
(#) nemes válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
(fűtőteljesítmény...)
(#) ktamas66 válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Nagyon jó! Remélem félúton elolvastad papus51 cikkét a furatgalvánozásról. Én is mindig onnan merítek erőt a további forrasztgatáshoz .
(#) don_peter válasza dk1 hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Nagyon szép, gratulálok.
Öröm ilyen szépen kivitelezett kütyüket nézegetni, sok ötletet lehet belőle meríteni..
(#) Istvanpisti hozzászólása Márc 22, 2015 / 7
 
A hosszú téli estéken kitaláltam, hogy építek egy napelemforgató modellt és megmérem milyen viszonyban van a statikus és a forgatott napelemből kinyerhető teljesítmény. Mivel volt itthon két egyformának vásárolt napelem (persze nem egyformák, mert a kínai népi kohókban így sikerültek), nekiálltam megépíteni, illetve az elektronikát megtervezni, kivitelezni. A tegnapi szép tiszta napsütéses napon kipróbáltam és mértem ezt azt.
A mechanikában 2 db mikró szervó motor gondoskodik a forgatásról. Az elektronika lelke egy ATMEGA 168-as uC. A két 16bites PWM csatorna vezérli a szervókat, van még két db vezérelhető áramgenerátor 0..255mA kapacitással (a két napelemhez), illetve két db áram és két db feszültségmérés. Az árammérés 1ohmos söntön történik. A UART-on keresztül csatlakozik a PC-hez, ahol egy DELPHI programmal lehet a különböző üzemmódokat váltani. Az elektronikán egyáltalán nincs beavatkozó szerv. Az elektronika önmagában is működőképes, ha PC-ről elindítjuk, utána leválasztva méreget, mentegeti az adatokat, majd a nap végén kinyerhetők az adatok. Képes megkeresni a napot, követni, közben a maximális áramra szabályoz úgy, hogy a napelem feszültsége nem esik 4,5V alá (üresjárásban 5,6-5,8V). Tud maximális teljesítményre is szabályozni
Mivel 5 másodpercenként történik mérés, így könnyen kiszámítható, hogy az 1K-s uC RAM-ban nem férnek el az adatok (függőleges, és vízszintes tengely elfordulása, i1,i2,u1,u2, akkufesz, összesen 7 byte).
Ezt a problémát megoldandó beépítettem egy MCP23LC1024 IC-t, ami 1Mbit-es SRAM SPI csatolófelülettel (is). Ebben szépen elférnek az adatok (128kbyte), majd a PC-re letölthetők.
A mellékeltben van 2 db diagram a tegnapi mérésekről, illetve fényképek az eszközről, illetve videó.

Télen, amikor az elektronika már elkészült, de a nap véletlenül sem sütött, kitaláltam, hogy erre az SRAM-ra és ATMEGA168-ra (8MHz) én bizony sorba rendező algoritmust fogok írni (hogy valamit azért mégis csináljak). Az "ötletet" tett követte és meg is írtam, a buborék és a Shell (többféle) eljárást. Több variációt is kipróbáltam, az érdekesség kedvéért kettőt megemlítek: 8 karakteres string max. 10.000 db (buborék:nem lehettt kivárni, Shell (Ciura): 55sec, de 1.000 elemnél 3,6sec) és 32 karakteres string, max 2.000db (buborék: 1.082sec, Shell (Ciura): 17sec)
Ha valakiben megfogalmazódna a kérdés, hogy ennek mi az értelme, akkor az a válaszom, hogy nem a cél a fontos, hanem az oda vezető út...(és hátha ötletet adok valakinek)
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
(#) CIROKL hozzászólása Márc 22, 2015 / 6
 
Szép estét , ma olyat csináltam amit még soha .
Gyári dobozt felhasználva bele faragtam egy kis csöves jelkondicionálót az eredeti 6 csatornás bemenet választó és a hangerő szabályozó potméter illetve a kapcsoló maradt .
Kapott egy alu előlapot és kis fúrás faragás után máris üzemképes .
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
(#) papus51 válasza dk1 hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Ez nagyon jó lett! Gratulálok.
(#) rohi válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Le a kalappal,roppant igényes, finomak a részletek.
És ez "csak" egy bemenetválasztó,és jelkondicionáló.
Örülök,hogy van egy ilyen csövesünk,sok ötletet adsz.
(#) dk1 válasza rohi hozzászólására (») Márc 23, 2015 /
 
Köszönöm mindenkinek.

Igaz, a teljesítményfelvételt lehet hogy eltúloztam kicsit; a fűtés 2.3A x 6.3V, a nyugalmi áram 2 x 50mA x 170V. Ez kb. 32W összesen, de nagyon meg lennék lepve, ha 1W zenei ki tudna jönni oldalanként.
(#) dk1 válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 23, 2015 /
 
Wow! Ez szép.

Hogyan csinálod, hogy a szálcsiszolásod ilyen gyönyörű?
(#) dudassandor1 válasza dk1 hozzászólására (») Márc 23, 2015 /
 
Na ez levette a kertkaput nálam is! Frappáns a toroid kabátja és az összhang így nagyon pazar lett! Gratulálok!
(#) pont hozzászólása Márc 23, 2015 /
 
A mai termés: egy háromdigites kijelző, az Attiny26 egy ADC csatornájának kijelzésére, egy sima és egy tranzisztorral megerősített kimenettel. Egy konyhai időzítő program lesz rá, 0-399 percig időzít csipog és lekapcsolja a sütőt.
(#) HeZ válasza Istvanpisti hozzászólására (») Márc 24, 2015 /
 
Szépen kivitelezett és hasznos a mérésed.
A konklúzió maradt csak el: melyik módszert milyen körülmények között érdemes használni:
- napelemek + X összegért forgató;
- fix napelemek + X összegért további fix napelem.

A rendezésről hasznos magyar nyelvű anyag: Wikipedia, angol nyelvű anyag: Wikipedia.
Egyszerű és látványos elméleti anyag: ELTE
Én Excel-lel próbáltam optimalizálni rendezést sebességre (100millió darab 1000 elemű számsor rendezésére - egydimenziós, FFD algoritmusú bin packing-hátizsák probléma = offline bin packing-cutting stock problem) és a quick sorting (gyorsrendező algoritmus) lett a nyerő.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2015
(#) Istvanpisti válasza HeZ hozzászólására (») Márc 24, 2015 /
 
Köszönöm a reakciót!
Tulajdonképpen még nincs konklúzió, mert csak egy mérésen vagyok túl, de az látszik, hogy 10-14 óra között alig van különbség, előtte és utána jelentősen jobb a nap irányába forgatott napelem "hatásfoka". Ez csak egy modell, nyilván nagy méretben megépítve több probléma is felmerülne, pl. erős szél esetén a forgató mechanizmus igénybevétele, illetve a annak tartóssága, költsége hogyan viszonyulna a többlet termeléshez. Lehet, hogy érdemesebb több panelt használni a forgatás helyett. Azt a két napelemet, amit itt használtam, azokat nem erre a célra vettem, csak közben jött ez az ötlet és megcsináltam.

A rendezés az csak egy ki szórakozása volt. a 80-as évek második felében én is írtam többféle sorba rendező algoritmussal programokat. (még olyat is, ami a Clipper indexelésnél egy picit gyorsabb volt) Nekem a quicksort volt a befutó, de ezt nem nagyon lehet a rekurzivitása miatt használni uC-n. Egyébként lehet ilyen környezetben is létjogosultsága a sorba rendezésnek, pl. SD kártyán tárolt adatok, zeneszámok rendezése esetén. Mivel a használt SRAM soros, bitenként írható, ezért nem magát az adatokat cserélgettem, hanem beíráskor készítettem egy másik memória területre index adatsort (2byte) és csak ezeket cserélgettem (főleg a 32 char hosszú szövegek rendezése esetén jelentősen gyorsabb). 1000 elemig a módosított Shell egészen jól muzsikált, 2-3 mp idő alatt elkészült a rendezéssel.
A következő linken egy nagyon látványos videón tekinthető meg a Shell sort működése, még azoknak is ajánlom, akik eddig nem foglalkoztak ilyennel, vagy idegenkedtek tőle :Videó
(#) Bakman válasza Istvanpisti hozzászólására (») Márc 24, 2015 /
 
Idézet:
„Tulajdonképpen még nincs konklúzió, mert csak egy mérésen vagyok túl”
Valahol azt hallottam, vagy olvastam, hogy az irányba állítás kifizetődő, a dőlés állítás már nem.
(#) forma3 válasza dk1 hozzászólására (») Márc 25, 2015 /
 
Aaazta, ez gyönyörű!
Következő: »»   1286 / 1674
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem