Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kivezérlésjelző bekötése
 
Témaindító: Pixi, idő: Nov 1, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 4
(#) Norberto válasza tishzje hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
Tiéd volt az 1 millió 400 ezredik hozzászólás!
(#) mindenes válasza tishzje hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
Rajzom az nincs hozzá, a bekötést úgy fejtettem vissza a panelből. Mint irtam a lényeg, hogy 2 tápfeszültségre van szükséged,az egyik 3V a másik 18V. Ezek negatívaja a közös pont, ezt hívják GND nek.
(#) tishzje válasza mindenes hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
Igen, az addig oké. Viszont a jelet a gépből kimenő jackről vegyem le? Szóval van 3 vezeték, ami a jackre megy, egy test, egy jobb, és bal. Gondolom a jobb és balra van szükségem.
Jaj és még valami. Találtam egy trafót, amiből 21V váltó jön ki, egyenirányítom, és aztán hogy tudnék belőle 18V-ot kicsalni belőle? A másik kivezetésén pedig váltó 10V jön ki, szintén ez lenne a kérdésem ehez is.
(#) mindenes válasza tishzje hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
Akár a PC is lehet jelforrás teljesen mindegy hogy mit használsz. A test az itt is a GND vagyis összekötendő a kiv. jelző GND vel! Mivel az áramkör tartalmaz egy stabilizált tápforrás az IC számára (a tranyó és környező elkatrészeinek személyében), a 21V váltót csak egyenirányítani kell és elég is lessz hozzá, (gratez+ kb 1000u pufferkondi), ez után mehet a kijelzőre.. A cső fűtése lehet egyen vagy váltó áram is, a lényeg hogy használj áramkorlátozót az említett 100ohm .
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
(#) tishzje válasza mindenes hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
tehát a trafó után a gratez híd, és jön rá egy 1000mikros pufferkodni, viszont a 3Vot hogy szedjek le belőle?:S (feltétlen kell neki ez a 3V?)
(#) mindenes válasza tishzje hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
A táphoz nem fontos 2 trafó elég egy is, 2 szekunderrel kivezetéssel.
(#) at22 hozzászólása Márc 17, 2013 /
 
Sziasztok! A képen látható kivezérlés jelzőm van. Az a problémám vele, hogy ha áramot adok neki világít, a jelet hiába teszem rá nem csinál semmit csak világít az összes led. 2db IR2E02 ic van rajta. Annyit tudtam kideríteni, hogy a 10 láb a +12v, a 8 láb 0v, 11 láb a bemenet. Ha valaki tudna segíteni az jó lenne erősítőbe szeretném beleépíteni majd.
(#) dbase válasza at22 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Tedd a bemenetet a földre, az IC nek a lábát, ha akkor is világít akkor hibás az IC. Tulfesz, fordított fesz stb kinyírta.
(#) at22 válasza dbase hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Hali! A bemenetet a földre kötöttem és már csak a 2db zöld led világít de ha a jelet rá teszem nem csinál semmit szerintem nem jó de azért köszi a segítséget.
(#) sprofan hozzászólása Okt 2, 2013 /
 
Sziasztok!
Minap hozzám került egy Aiwa BX120-as erősítő. Sajnos a szorgalmas kis szinesfém gyűjtők kiszedték belőle a trafót és a két hűtőbordát, a két STK végfokkal együtt... Úgy döntöttem mivel a doboza ép ezért újjáépítem valami hasonló teljesítményű Fet-es végfokkal. Szerencsére a fluoreszcens kijelző épségben maradt, viszont fogalmam sincs hogyan tudnám életre kelteni. Feltettem a kapcsolását, az egész modulárisan van felépítve és 11 tüskével csatlakozik az alaplaphoz. Ezen próbálom beazonosítani hogy melyik láb mit is vár tőlem, és ebben kérném a segítségeteket is.
1.-es láb ha jól látom -1.2V-ot vár
2 és 3-as láb a kijelző fűtése amire 1,2V váltó kell
4 azt hiszem ez lehet az Audió bemenet, a kapcsolás úgy is említi mint Signal Input
5-ös láb az GND
6 és 7-es láb érdektelen, csak a bekapcsoló gomb kivezetései
8 szintén GND
9-es a védelem LED-jének a bemenete
10-es az 24VDC
11 ezzel vajon mit lehet kijelezni?
Leginkább a 4-es és a 11-es lábban nem vagyok biztos, de minden ötletet szívesen fogadok.
A 8. oldal jobb felső sarkában van az előlapi panel kapcsolása.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2013
(#) proli007 válasza sprofan hozzászólására (») Okt 2, 2013 /
 
Hello! Lehet jobban járnál, ha a kapcsolást közvetlen feltöltenéd ide, mert nem mindenki szeret ilyen oldalakon mászkálni, mint pld. én sem.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2013
(#) sprofan válasza proli007 hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Az ott egy 16Mb-os service manual, nem igazán tudom ide feltenni. Közben átszenvedtem nagy nehezen azt az egy oldalt jpg-be így már ide is fel tudom tenni, hátha tud valaki segíteni.
Még nagyobb méretben.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2013
(#) sprofan válasza sprofan hozzászólására (») Okt 6, 2013 /
 
Összeraktam az elképzelésem alapján és lám működik. Már csak az erősítő többi részét kell újjáépítenem...
(#) rockersrac hozzászólása Nov 21, 2014 /
 
Sziasztok! Van egy Akai erősítőből bontott VFD-s kivezérlés jelzőm. A lábkiosztás megvan már, a kérdésem az lenne, hogy az ic-k kb mekkora bemenő feszt igényelnek? Mekkora a legkisebb feszültség, amikor az első szegmens világítani kezd, és mekkora az a feszültség mikor az utolsó is világít? A panelen csak a két HA12019 ic van, és a kijelző.(Futaba BG96Z- aminek fent vannak a kivezetései, és a panel alaphelyzetben pedig felfelé áll) Ehhez tervezem egy kis műveleti erősítős kapcsolást csinálni, de tudnom kellene hogy mekkora feszültségnél kezd világítani az első szegmens, és mekkoránál az utolsó. A másik kérdés: a telefonról jövő jelet hogyan egyenirányítsam? Mármint hogy gondolom ugyan úgy graetz-be kötöm a diódákat, mintha ,,sima" ac feszültséget egyenirányítanék? OA1154-et tervezek egyenirányításhoz használni.
(#) IOsys hozzászólása Ápr 17, 2015 /
 
Sziasztok! Analóg kivezérlésjelző-meghajtó kapcsolást keresek. Találtam már egyet, de arra azt írják, hogy nem valami jó, de mozgatja a mutatót. Jobb lenne egy OPA-s. Tudtok ilyet?

Egyéb kérdés: azt jól tudom, hogy 1.23V 1kHz szinusznál kell 0-n állnia a mutatónak?
(#) kokozo válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /
 
(#) IOsys válasza kokozo hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /
 
Ezzel még nem találkoztam, köszi!
(#) pucuka válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /
 
Jó ez a kapcsolás, csak kis bemenőszintet adtál neki. Azt megnövelheted még egyenirányítás előtt egy erősítő fokozattal, ami legalább 1,5 V eff értékre növeli a bemeneti szintet.
(#) IOsys válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /
 
Hát nem tudom... kétféle módja lehetséges a kapcsolásnak, 0-3.5W-ig és a 6W-100W-ig, mindkettő 8 ohmon. Nekem 6 ohmos, 15 W-os hanszórócskákhoz kell. Lesz vele munka, mire megértem, mi merre mennyi.
(#) pucuka válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /
 
Pedig az 9,5 V teljes kivezérlésnél. Milyen érzékenységű műszert raktál bele? (vagy a 15 W nem annyi)
A kivezérlés mérőknél, ha szabványos bemenettel akarod csinálni, akkor vonali szintekhez vagy 775 mVeff, vagy 1,55 Veff bemeneti feszültség esetén kell 0 dB -t mutatnia. A pontos érték beállításához, hitelesítéshez kell lennie beállítási lehetőségnek.
Estedben ilyenekről szó sincs, a 0 dB -t (mivel ez egy viszonyszám) oda állítod, ahová akarod. Pl. célszerű a maximális torzítatlan kimeneti teljesítmény -4, -6 dB, hogy legyen némi túlvezérlési tartalékod is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
(#) IOsys válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /
 
Nem tudom, milyen érzékenységű, nem vagyok otthon audio téren. Még nem raktam bele, most jött meg a postával. TEAC M-34A. Elképzeléseimben az szerepel valóban, hogy 0-nál legyen a max. torzítatlan teljesítmény (akkor legalább pontosan tudom, hol a plafon), csak azt gondoltam, hogy ha előtte valahány Veff szinusszal beállítom, akkor ez a kettő majd találkozik, de most már kezdem érteni, hogy nem.

Szóval a kérdés, hogy érthető legyen, mit szeretnék: 15W-os, 6 ohmos hangszórókhoz jó, ha megépítem proli kapcsolásának a 6W-100W beállítású módozatát? (Aztán majd oda tekerem, ahová akarom.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
(#) pucuka válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /
 
Akkor hajtsd meg egy 10 V -os 1 kHz es jellel, biztos jó lesz. Egy műveleti erősítő +/- 15 V tápfeszültségről képes lesz az áramkörödet meghajtani. De ha az erősítőd már kész, a hangszóró kimenet is meg fogja tudni hajtani. (legjobb 6 ohm / 20 W műterhelésre, hogy ne bömböljön)
De a Proli007 kapcsolása is jó, tudom ajánlani én is. A beállítást meg mindkét esetben úgyis el kell végezni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
(#) IOsys válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /
 
A végfok már kész van, csak kellett a kimenet és a műszer közé valami állítható áttétel, hogy 0dB-re be tudjam állítani a torzítatlan max-ot. Meg ugye az se baj, ha nem valami lomha, pontatlan vacak hajtja a műszert. Meg azt se tudtam, hogy a műszernek lehet adni 10V-ot is. Köszi a segítséget, most már bátrabban merek dolgozni.
(#) pucuka válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /
 
Magának a műszernek nem, de előtte azért sorba ott van két 10 k -s ellenállás. A kapcsolás bemenetére adhatod. A lomhaságot pedig az első 10 kohm ellenállás, és a C1 kondi időállandója adja. Ez végzi a csúcsegyenirányítást. A kisütés időállandóját pedig a C1 kondi, és a műszerkür terhelése adja. A log karakterisztikát a műszerkört söntölő egy, ill kétdiódás vágóáramkör két töréspontban közelíti.
(#) IOsys válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /
 
Az utolsó tagmondatod nem teljesen értettem, de el tudom képzelni. A világításról tudsz mondani valamit? 12V és pár száz mA?
(#) pucuka válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /
 
Logaritmikus erősítőt nem egyszerű készíteni, és abban is a logaritmikus karakterisztikát közelítik. Minél több pontban, annál pontosabban. De egy egyszerű kivezérlés jelzőnél erre nem sok szükség van, oly mindegy ha a jelszint 26 dB, de a műszer csak 20 dB -t mutat. Nem is kivezérlés mérőnek, hanem csak kivezérlés jelzőnek hívják, a pontosság nem a legfontosabb követelmény.
Azért használunk log potmétert a hangerő szabályozáshoz, és a hangosság kijelzéséhez is, mert a fülünk logaritmikus érzékenységű. A fele teljesítményre (hangnyomásra) csökkenését érzékeljük.
Gondolom a műszer világításáról van szó. A műszer a kezedben van, csak küldtek vele valami leírást. Ha izzós a kivilágítás akkor lehet, ha LED -es, akkor jóval kevesebb. De ködss rá 12 V -ot, és mérd meg.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
(#) IOsys válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /
 
Nem küldtek leírást, bontott cucc, tökéletes állapotban. Izzós. Az a terv, hogy LM317-tel tekerek neki feszt, közben meg mérek áramot. Neten nézelődtem, semmit se találtam róla, de más műszernél 12V/350mA-t írtak. Ismereteim szerint, ha az izzót nem éri túlfesz, az áram se szalad meg, de nagyon örülök ennek a kis műszerpárnak, ezért inkább kétszer kérdezek, minthogy egyszer füstöljön.
(#) pucuka válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /
 
Elégsok az áramfelvétel, de nézd meg mi van az izzóra írva, ha van egyáltalán valami. Biztos könnyen kivehető, mert cserélni is kell tudni.
(#) IOsys válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /
 
Semmi sincs rájuk írva, 2 centis, matt kapszulák. Az LM317-es mérés biztonságos, majd azzal jól kitalálom. A műszerek beszerelése még odébb van, egyelőre a dobozt csinálom, túl sok az ötlet és túl kevés a szerszám.
(#) pucuka válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /
 
Én a dobozt szoktam utoljára csinálni (vagy soha) mert lehetnek meglepetések, ha nincs meg minden alkatrész.
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem