Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   300 / 571
(#) uniman válasza Renault81 hozzászólására (») Dec 9, 2015 /
 
Hello!
Bizonyára macerás egy ilyen szerelőnek a panelon belüli hibák elhárítása...tudásuk csupán a "panelcseréig" terjed!

De mi azt is tudjuk, hogy pl. egy trafóba nem elég a 230 V-nak csak "bemennie", annak ki is kellene "jönnie" pl. 14 V-ként...
Esetedben, ha ilyen a panel, akkor van is rajta kettő belőle. Ezenkívül lehetnek azon feszültségstabilizátorok, de akár kiolvad, kontakthibás csatlakozók, vagy akár a panelre csatlakoztatott kapcsolók is meghibásodhatnak... Ha ezek mindegyike rendben volna, akkor még ott van a vezérlő IC...
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2015

panel.jpg
    
(#) JZoli válasza Kati71 hozzászólására (») Dec 9, 2015 /
 
Na így már valamivel egyszerűbb! Így elsőre-mivel nincs nálam a kezelési utasítása- úgy tűnik, hogy ventilátor gondja lehet, esetleg a ventilátor preszosztája okozhatja. Reszetelni kellene a kazánt a kapcsoló visszafelé fordításával (van ábra) és meghallgatni, hogy ha van indítójel akkor a ventilátor elindul-e benne.Ha ezt tudjuk akkor lehet esetleg tovább haladni a hibafeltárással!
(#) JZoli válasza Kati71 hozzászólására (») Dec 9, 2015 /
 
Úgy nézem ezek a képek a netről valók. Kicsit keveredés van azért itt! Akkor most milyen is az a kazán? Képet nem tudnál feltenni a saját kazánotokról? Na meg az adatlapjáról is, de ne a netről legyen, mert a beazonosításhoz az nem jó! A fényképen egy Zeus mini van talán ez van nektek is?
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2015
(#) briki válasza Renault81 hozzászólására (») Dec 9, 2015 /
 
A panel is alkatreszekbol all. Trafo cserelheto. Dioda kondi stb. Ezel mind kimerhetoek pl egy tv szetelonek.
(#) Renault81 válasza uniman hozzászólására (») Dec 9, 2015 /
 
Szia.
Igen pontosan így néz ki az enyém is, esetleg találkoztál már ezzel a tipussal?
(#) uniman válasza Renault81 hozzászólására (») Dec 9, 2015 /
 
Hello!
Csupán a netről ollózott fényképet mutattam, hogy lássuk, hogy milyen alkatrészek találhatók rajta...
(#) ujtzgabor hozzászólása Dec 9, 2015 /
 
Sziasztok

Renova mini f12e kazanrol lenne szo. Az lenne a problemam hogy kb 2 honapig nem volt gazoram de visszaraktak es most f28 hibara all ki. Rakerestem es azt irjak hogy nincs bejovo gaz, rosszul van beallitva a gazszelep, hibas gyujtoelektroda es langerzekelo, hibas gyujtoszerkezet. Mielott leszereltek az orat mukodott. Keringet meg szikraztat de nem gyujt be. Valami otlet?
Koszonom elore is.
(#) JZoli válasza ujtzgabor hozzászólására (») Dec 9, 2015 /
 
Szerintem semmi baja annak a kazánnak, csak amíg nemvolt gázórád elment a gáz a rendszerből. Most meg lehet, hogy a biztonsági retesz ami a nyomáscsökkentőnél van leoldott! Van rajta egy műanyag kallatyú azt kellene benyomni, és kb egy percig nyomva tartani. Utána még előfordulhat, hogy a csövekben azóta összegyűlt levegőt a gáz maga előtt tolja és a kazánnál még nincs elegendő gáz! Ezt csak úgy tudod kiküszöbölni, hogy valami módon kiengeded ezt belőle. Két módon lehet, meglazítod a kazánra menö flexibilis cső csatlakozását, és nagyon ügyelve engedsz onnan ki valamennyi gázt, ha érzed a szagát egyből zárd el, vagy húzd vissza a csavart. Vagy a kazánnal hat-nyolc gyújtási ciklust végigcsináltatsz, de az mindig ki fog állni hibára, természetesen utána mindig újraindítod.
(#) ujtzgabor válasza JZoli hozzászólására (») Dec 9, 2015 /
 
Koszonom a gyors valaszod. Lereseteltem mar vagy 30szor de mindig hibara all ki. Megprobalom lelazitani a csatlakozast aztan kiengedni a levegot.
(#) ujtzgabor válasza JZoli hozzászólására (») Dec 9, 2015 /
 
Itt tudom legteleniteni talan?

image.jpeg
    
(#) Jeges1 hozzászólása Dec 9, 2015 /
 
Sziasztok! Segítségeteket kérem egy Vaillant VU 180/1 XE kazán + egy VIH70 tároló következő hibájának megoldásában. HMV készítésnél a láng leszabályozása után (amikor már a tárolóban lévő víz hőfoka megközelíti a beállított mőmérsékleti értéket) lekapcsolja a lángot majd újragyújt. Az újragyújtást most már kb. 5x-7x csinálja és minden alkalommal amikor HMV-t készít. Az égőautomatika paneljén piros körrel jelöltem a tárolóból jövő hőmérséklet érzékelő csatlakozási pontját. Lehetséges, hogy az érzékelő egy komparátor része és a bemenetekre kapcsolt kondik miatt bizonytalan a működés? Ha igen, melyek ezek a kondik? Köszi!

Vailant.JPG
    
(#) Renault81 válasza uniman hozzászólására (») Dec 9, 2015 / 1
 
Sziasztok!
Jó hírem van sos-be senkit sem találtam, aki megnézte volna a panelt, ezért ráfanyalodtam, hogy jómagam próbálkozzak és úgy néz ki, hogy sikerült is egy 20 forintos dióda cserével megoldanom a problémát.
Köszönöm mindenkinek a jó tanácsokat!
(#) beezz hozzászólása Dec 10, 2015 /
 
Üdv! Véleményeteket szeretném kérni az alábbi esetről. Két hetes Ariston clas premium evo 24 kombi gázkazán ma kézmosás után fura dolgot mívelt. Hangosan zúgott és nem hagyta abba, kb 10 percig zúgott mint teljes üzemben, és akkor is csak úgy hagyta abba, hogy megnyitottam ismét a meleg vizet. Azóta se tesz semmi furát. Meleg víz vételezés után hangosan zúg ugyan, de 10 másodpercen belül elhallgat. Szerintetek mi lehetett a gond? Ez ismétlődhet e, és vajon abbahagyta volna magától?
(#) Wind-Storm hozzászólása Dec 10, 2015 /
 
Helló!

Westen Quasar 24 F
Bár már nem sok közöm van ehhez a cirkóhoz, de még érdekel utólag hogy ez hiba volt-e.
A HMV szabályozó állítójának az elforgatásakor annak semmilyen hatása nem volt a meleg vízre.
A fűtésszabályozó tekeréskor viszont tette a dolgát, rendesen lehetett állítani a radiátorok hőmérsékletét, tapasztaltam hogy hőmérsékleti alapon volt hiszterézise is.
De gondolom meleg vízhez ez a megoldás nem játszik a csapból folyó víz hőmérsékletének konstans értéken tartása miatt.
Ez a HMV minek a rövidítése és mit csinált, vagy mit kellett volna neki?

westen_1.JPG
    
(#) frázis válasza uniman hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Szia!
Természetesen a gázszerelőket nem bántom, de tudomásul kellene mindannyiunknak, hogy egy adott hibához hozzá illő szakembert kell hívni. A gázszerelők többségében csőhálózat szerelők. A berendezésekhez már műszerész kell! A panelon lehet egy pár forintos alkatrész cserével javítható. Sajnos a "gázszerelők" 30-50 eFt-ért panelcserét javasolnak, mert csak így tudnak javítani. Ritka olyan gázszerelő, aki tisztában van az elektronikával is, biztonságosan javít. Én is már ráfáztam, egyszer az egész készüléket kicseréltette, máskor matatott, kicserélt egy két hőérzékelőt 15-20 eFt-ért és akkor sem lett jobb. A műszerész helyszínen javította a panelt, olcsón és hamar. Soha többet nem hívok csak gázszerelőt, gázkazánhoz.
(#) frázis válasza briki hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Nem vagyok profi, de lehetséges, hogy a tágulási tartályon lévő szelep rossz. Az enyém Junkers, a tágulási tartályon egy sima autós szelep van, egyszer már ki kellett cserélnem, -pár forint. Fölnyomtam kívánt nyomásra, lezártam, azóta is tartja a nyomást.
(#) frázis válasza Wind-Storm hozzászólására (») Dec 10, 2015 / 1
 

A HMV jelentése:
H=Használati
M=Meleg
V=Víz
Idézet:
„A HMV szabályozó állítójának”
egy potenciométer, nem nagyon szokott elromlani, ha nincs szabályzás, a panelon kell keresni a hibát, ill. a hőérzékelőn.
(#) frázis válasza ujtzgabor hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Nem. Minden radiátoron van valamilyen légtelenítő. Ha jól van felrakva, akkor a radiátor egy picit, szemmel nem is nagyon érzékelhető, a bekötéssel szembeni oldal, magasabb. Ott gyűlik össze a nem kívánt levegő. Meg kell nyitni, hallod a sziszegő hangot, ha, már nincs sziszegés és folyik kifelé a víz, vissza kell zárni, megindul az áramlás. A levegő általában egy egy fűtési kőr legmagasabb pontjánál szokott össze gyűlni. Ha, csak kicsi levegő van, akkor kopog, mint a veszedelem. Ha sok, a radiátor egy része hideg.
(#) Wind-Storm válasza frázis hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Köszi!
És pontosan hogyan szabályozna ha működne?
Gondolom nem operálna több tíz °C-os hiszterézissel.
(#) vision61 válasza frázis hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Szia!
Ellentmondásos dolgokat (is) írtál:
"A berendezésekhez már műszerész kell...
Soha többet nem hívok csak gázszerelőt..."
(Azonkívül, hogy itt anyagi kár, és ne adj Isten emberi életek is veszélyben lehetnek egy műszerész által "javított" vezérlő panel miatt. Egy tűzvizsgálatnál pl. ki fogja viselni a következményeket?)
(#) nandor zsigmond hozzászólása Dec 10, 2015 /
 
Üdv mindenkinek.van egy biasi combim.a háromutas váltó szelepből spriccelt a víz.Mi fölötte van egy fekete doboz amibe három vezeték csatlakozik.Nos az össze égett biztosítékok ki,Lehet e direktre kötni azt a valamit ideiglesen.Hogy lenne fűtés amig tudunk valami mást intézni?
(#) oregbeatsuhanc válasza Jeges1 hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Szia! Nekem is volt egy kicsit hasonló problémám a jó öreg Waillantunkkal, bár ez nem tárolós, csak sima kombi. Meleg víz készítésnél egy idő után egyre langyosabb vizet produkált és a lángot sűrűn leállította, majd újra gyújtogatta. Hiába tekertem feljebb a HMV hőfokszabályzót a víz alig lett melegebb. Ilyenkor a hőérzékelő hibájára, ( esetleg a váltószelepre ) gondol először az ember, de nálunk nem az volt, a hiba oka, hanem a bejövő feltöltő csappal egybeépített szerelvényben lévő áramlás érzékelő/jeladó kis turbinakerék csapágya kopott ki olyan mértékben, hogy az időnként kifeküdt és nem szolgáltatott a gáznyitáshoz, illetve modulációhoz értékelhető jelet. Tehát a hiba igazi oka az volt, hogy a vízben lévő homok, a műanyagkerék 2 mm-es furatát kúposan 2-3 mm átmérőre koptatta. A kis filléres jeladó kereket persze külön nem, csak a teljes szerelvénnyel együtt lehet megvenni majd 40 000-ért, ezért a kerék kopott kúpos furatát 3 mm átmérőre felfúrva egy megfelelő méretű golyóstoll betét végéből levágott persellyel kibejlagoltam. Ezt csak azért írtam le, hogy az áramlás érzékelő is okozhatja a bizonytalan meleg víz ellátást különleges esetben.
(#) oregbeatsuhanc válasza frázis hozzászólására (») Dec 11, 2015 / 1
 
Nekünk két lakószinten összesen 16 radiátor van fenn, egyiken sincs légtelenítő szelep. Viszont mind a két szinten a csővezetékek legmagasabb pontján 2-2 db. automata légtelenítő szeleppel lett a légtelenítés megoldva. ( Plusz egy van gyárilag beépítve a kazánba. ) A levegősödéssel eddig - 23 év alatt -nem volt probléma.
(#) akika1111 hozzászólása Dec 11, 2015 /
 
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni az alábbi problémában.

Van egy Junkers euroline ZW-23 típusú kazánom, és van vele egy pici problémám.

Sajnos nem indul be, csak szikrázik, és a második próbálkozás után hibát jelez, villog a hibajelző és a 60 fokot jelző led. Reset sem segít. Viszont, ha szúró lánggal melegítem a képen látható bekarikázott érzékelőt, és úgy kapcsolom be, akkor begyullad, és ég rendesen, fűt, meleg vizet ad. Ha idő közben kikapcsol, és megnyitom a meleg vizet, akkor bekapcsol, csak ha eltelik egy kis idő, utána megint hibára fut a begyújtás.

A szerelő ránézésre azt mondta, hogy alap panel csere 80 ezerért, de gyanítom, hogy ezt ránézésnél kicsivel komolyabban kéne megvizsgálni.

Találkozott már valaki ezzel a hibával?

Köszönöm a segítséget!

Üdv,
Ákos
(#) oregbeatsuhanc válasza akika1111 hozzászólására (») Dec 11, 2015 / 1
 
Szerintem lehet, hogy "hidegen" szakadt a hőérzékelő csak a túlmelegítés hatására zár rendesen, vagy a panel a hőérzékelőtől bejövő jelet nem értékeli ki jól és ezért jelzi a 60 fokot. ( lehet a bemenetén egy megnyúlt, soros ellenállás is.) A hőérzékelő vezetékét, csatlakozását, és a leadott jelet mérném ki először. Aki már nagyon rutinos jól képzett szerelő akár "ránézésre" is eltalálhat egy ilyen panel hibát, de megnézetheted másik szakival is.
(#) uniman válasza oregbeatsuhanc hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Hello!
Az nem egy hőérzékelő, hanem egy "ion" elektróda!
(#) frázis válasza vision61 hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Szia!
Nincs semmiféle ellentmondás. Az egész dolog teljes környezetében értelmezd! Magyarul, e mai gázberendezések beüzemelése, javítása gázszerelési és elektromos (elektró műszerész) a kívánalom. A szakember számlát ad, egyidejűleg igazolja, hogy nem kontár. Éppen ezért nem szabad kontárokkal dolgoztatni, persze számla nélkül. Gondolom, autód javításkor igényled a szakszerűséget, számlát.
(#) frázis válasza oregbeatsuhanc hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Tökéletes. Új építésnél így szokták megoldani. Nekem sem volt még soha. Legtöbbször a helytelen feltöltésnél (túl gyors) kerül be a levegő.
(#) frázis válasza akika1111 hozzászólására (») Dec 11, 2015 /
 
Vedd ki, kicsit takarítsd meg, finom csiszoló papírral. Ha így sem indul, vegyél egy elektródát (nem drága), cseréld ki és menni fog. Ez biztosan nem panel hiba. ***
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2015
(#) Renault81 válasza vision61 hozzászólására (») Dec 11, 2015 / 1
 
Miért lenne bármi illetve bárki veszélyben egy olyan kazántól amit egy müszerész szakszerűen megjavít?
Következő: »»   300 / 571
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem