Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Közös trafó 2 erősítőhöz
Lapozás: OK   1 / 1
(#) hacker006 hozzászólása Feb 3, 2008 /
 
Hy all

Nagyon megtetszett az oldalon lévő TDA2030-as erősítő és gondoltam megépítem, többen azt írták hogy nem szimmetrikus táról max 36V-t bír.

Van itthon egy régii igazi orosz gyártmányú 24 V-os trafóm de csak 1X24 V és mivel sztereót akarok csinálni ezért azt szeretném kérdezni, hogy meg lehet e azt csinálni hogy egy tekercsről az egyenirányítás után közös tápról kapja a 2 oldal a feszt??? (mellékeltem a rajzot hogy, hogy képzeletem el)
A trafó bírni fogja mert tuti van vagy 15A-es

Ha lehet akkor, mit lehet az ellen csinálni hogy ne búgjon mint az állat a trafó??? mert ha beleteszem akkor hangosabb lecc mint maga az erősítő

Üdv: Joe


rajz.JPG
    
(#) pb válasza hacker006 hozzászólására (») Feb 3, 2008 / 4
 
Helló
szerintem semmi baja nem lessz neki hogyha közös tápról fog menni az erősítő m,ert nekem is a quad és a tda is egy tápról üzemel. mondjuk lehet hogy sok lessz neki a fesz és nagyobb mélyeknél meg fok torpanni de ez nem biztos mert azért a trafód +24volt eggyenírányítás pufferelés így kb 32-34volt lessz és ez azért már a felső határt fogja súrolni. de ez csak az én véleményem várd meg a többieket is.
(#) tgpetrjan hozzászólása Feb 3, 2008 /
 
ez így elvlieg működik amugy 1szerűbb let volna azt mondani hogy párhuzamosan kötöd
puffernek meg megy 15000µF es kondi
nah lényeg ha minden meg van hozzá akk 1 próbát megér
de sztem megy
(#) levy_k hozzászólása Feb 3, 2008 /
 
Ha a lemezek nincsennek tökéletesen rögzítve, akkor szokott zúgni a trafó.Egy új lakkozás segít a dolgon.

Ha nem szimmetrikus tápról megy az IC, akkor gond nélkül mehet két végfok egy tekercsre, ahogy rajzoltad.(gyári erősítőknél is van ilyen)
(#) hacker006 hozzászólása Feb 3, 2008 /
 
THX
megpróbálom
(#) zoly15 válasza hacker006 hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
hy
Idézet:
„A trafó bírni fogja mert tuti van vagy 15A-es”

ha megméred a szekunder huzal vastagságát és leírod nekem megmondom neked h max hány A-t vehetsz ki belőle
(#) pb válasza levy_k hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
helló
vagy ha nincs kedve lakkozni akkormeg mint nekem a régi fok gyem labortápan is zúgott a trafó és én tettem a csavar és a trafó közé gumialátétet és már nem zúg annyira vagy ha nincs kéznél ilyen alátét akkor régi biciglibelső vagy valamilyen gumiból levágsz egy darabot és azt teszed alá csak így egy kicsit csúnyábban fog kinézni
(#) Darka válasza zoly15 hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Hali
Elmagyaráznád nekem, mint kezdônek, h hogyan számítod ki az áramerôsséget a szekunder huzal vastagságából?
Köszi, üdv
(#) zoly15 válasza Darka hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
szia!
Ha a mellékletet elolvasod akkor megérted hogy hogyan kell kiszámolni a legutolsó képlet és visszafelé kell számolni és akkor ha kijön a drót vastagsága megvan a max áram remélem érthetően mondtam el

HPIM1472.JPG
    
(#) Darka válasza zoly15 hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Kösz a képet .....tehát 15A-hoz legalább 2,66mm atmérőjű huzal kéne ha jól számoltam xD
Érdekes, hogy a képletnek nem sok köze van a trafóhoz, inkább azt mondja, h ha 15A-t akarok bíztonságosan "vezetni", akkor 2,66mm-es drótot használjak.
Ezek szerint ha vastagabb drótot teszek egy házi gyártmányú trafóhoz, akkor becsaphatom a vevőt ?

(ne vedd kötözködésnek, 99% h tévúton járok)
kösz a segítséget!
Üdv !
(#) idlob válasza Darka hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Szerintem a huzal vastagsága az áramsűrűséggel (J=2,55A/mm^2) kötődik a trafóhoz. Mivel a leírás hagyományos vashoz készült, ezért nem írja külön változóként.
(#) hacker006 hozzászólása Feb 9, 2008 /
 
Hy all

Megcsináltam az erőlködőtt NAGYON MEGY!!!
azt hittem sokkal gyengébb lecc...

Szóval az lenne a kérdésem hogy amint már a téma elején lerajzoltam egy trafóról menne a 2 oldal
de még csinálni akarok hozzá egy hangszín szabályzót is,.... (a kapcsrajzot csatoltam) Az megoldható lenne ha azt is párhuzamosan kakom rá a kimenektre megspékelve még egy 7812-essel...??

Nem lecc gond neki hogy az is közös táprról megy???

THX:Joe



(#) Dióda válasza hacker006 hozzászólására (») Feb 9, 2008 /
 
Azzal nem lessz baj csak a szerencsétlen 7812-nek a 35V körüli fesszel lessz baja.Magyarul a 7812-őt nem érdemes rátenni a sima 35-36V-ra mert kegyetlenül izzad mivel nagyon sokat kell neki eldisszipálnia.Persze ha előtte megszeded valahogy a feszt neki olyan 16-17 körülire akkor okés lessz a buli neki.

Remélem odafigyeltél arra hogy szimpla táposnál az ic hátlemeze a végfokban testen van és ez nem jó főleg ah fém dobozba teszed mert földhurkot okoz, ezért el kell szigetelni.


Most csak elmondom nektek hogy nemrég előkaptam én is egy régebben készült panelt ebből és elkezdtem játszani vele.A visszacsatolásnál az ellenálások értékéből számolva én magasnak tartottam az erősítést ezért visszább vettem és láss csodát még szebb hangja lett és jobban bírja a vezérlést is a mélyhangok meg nem puffognak hanem dörren rendesen.A magashangnál csak annyit vettem észre hogy szebben "kiszisszen".
Akinek van kedve próbálja ki hogy az r5-ös ellenállás ami 5,6K azt növelje meg 6,8K vagy 8,2K-ra és fülelje meg mekkorát változik a hangja.Számomra rejtélyesen érdekes hogy mitől de jobb lett.
(#) hacker006 válasza Dióda hozzászólására (») Feb 9, 2008 /
 
Oksa megfogadom

Kül az ic-től a hűtőborda rendesen el van szigetelve(van alatta szigetelő lapka meg a csavar alatt is van olyan kis gumi alátét hogy ne érintkezzenek)

Szerinted nem elég ha a 7812-re rakok egy hűtőbordát?
(Ha nem akkor hogy csökkentsem le a feszültséget? fesz osztóval?)

Üdv: Joe
(#) Imi65 válasza hacker006 hozzászólására (») Feb 10, 2008 /
 
Szija!
Valószínűleg nem fog az annyira melegedni, hisz egy hangszínszabályzó igen kis áramokat igényel. Nagyobb baj, hogy a gyártó 18V-os példányokig max. 35V bemenőfeszt enged meg. A disszipációt úgy számolhatod, hogy: Ut-Ustab X It. Tegyél elé egy 12V-os teljesítmény zénert, pl. ZX12. Az "megeszik" a tápfeszből 12V-ot.
(#) Imi65 válasza Dióda hozzászólására (») Feb 10, 2008 /
 
Szija!
Az ellenállás növelésével változtatod a negatív visszacsatolást. Ha megnézed, akkor a kimenetről a jelet feszosztón keresztül vezetik vissza, melynek az alsó tagját növeled. Minél nagyobbat építessz be, a 2 lábra annál több jut(nem csak az 1 láb a bemenet!) a kimenő jelből. Ilyenkor csökken az erősítés, cserébe nő a sávszélesség, csökken a torzítás. Tehát (most) sem történt csoda, viszont ezt szépen meghallottad.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem