Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   388 / 841
(#) dB_Thunder válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Sinka Balázs ,Ge Lee !!
Ez nem így működik !!
Ha ki lehet egészíteni a tápot áramkorláttal, akkor is ismerni kellene a táp kapcsolási rajzát és ahhoz tervezni.
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
De, ez így működik.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Oké villamos mérnök úr !!Én kérek elnézést.
(#) patexati hozzászólása Dec 16, 2011 /
 
Sziasztok! Elkészültek a műszerek csak helipoti kell bele de élesztettem őket simával ,hogy mennek e,szerencsére első indításra ment mindkettő.. Most nekiállok egy tápnak Ez lenne az. Kettőt építek ebből is és lesz akkor egy dupla tápom.. Jól müködik ez a kapcsolás a módosítások után is?? Nekem van egy ilyesmi labortápom jól is működik csak az áramgenerátor néha megtréfál.. Ebben lehetne a söntöt használni az áramméréshez vagy külön ellenállás van a kimeneten?? Kapcsolós fesz illetve áramérő lesz mindkettő felében. Van valami erősítőtrafóm az 2x30V-ot ad nem tudom nem e sok neki..
(#) Balaa16 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Szia!
Köszönöm a választ! Esetleg feltennéd a rajzát? Tudom, hogy egyszerű, de nekem ez is bonyolult ahhoz, hogy megtervezzem. Üdv! Balázs
(#) Alkotó válasza patexati hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Ez egy korai változata ennek a táp-átalakításnak. Ha ez a szimpatikus számodra, akkor Én azt javaslom, a 2.7.2-es változatot (saját számozásom szerint) építsd meg belőle, az sokszorosan kipróbált, és amatőr célra megfelelő.
Ilyen.
(#) patexati válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Szia! Néztem ezt a tápot mit javasolsz de ez nem fér bele a dobozba mibe szeretném rakni.. Tapasztalataim szerint simán viszi egy tranzisztor a kívánt áramot (még 4Ampert is elbírja 24 Volton) így valószínű ez lesz mit linkeltem gondolom működni fog.. Nagyobbat is építek majd de az digitális lesz Attila86 tervez egyet csak nincs kész még.. Az minden földi jót tud majd.. Ezt minél kisebbre akarom építeni,hogy hordozható legyen.. Majd rakok fel képeket ha már előrehaladtam vele..
(#) Ge Lee válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
A tápod áteresztő eleme nagy valószínűséggel egy NPN tranyó (vagy FET), a tirisztoros vagy céláramkörös (LM vagy hasonló) táp elég ritka, de ezt ellenőrizd le. Ha megbizonyosodtál róla hogy valóban NPN tranyó az áteresztő elem, akkor utánabiggyeszted amit rajzoltam. Az ellenálláson az átfolyó áram feszültséget ejt, ami ha eléri a kb. 0,6V-ot a BC kinyit és söntöli az áteresztő darlington párost vagyis lezárja őket. Lehet ettől jobbat is csinálni de az bonyolultabb.
(#) Balaa16 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Szia!
Köszönöm a segítséget! Üdv! Balázs
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Ez így ebben a formában nem fog működni !
Hiányzik egy ellenállás a darlington bázisára
(#) patexati válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Szia Alkotó! A mérőműszeren gondolkodtam ma.. Jó lenne egy automata méréshatárváltót készíteni a Volt/Amper műszerekhez.. Mérne egyszer 20Voltig ott átkapcsolna 200V határba ezt egy Zener dióda,fet,relé kombinációval képzeltem el mely kinyitna mondjuk 18V-on és akkor átkapcsolna a relé. Az árammérő is jó lenne ha mérne egyszer 2A-ig. Ez lenne talán a legfontosabb,hogy kis áramot is tudjunk minél pontosabban mérni 2A felett meg átvált 20A méréshatárba..Gondolkoztam azon,hogy alacsony nyitófeszültségű Schottky dióda is szóba jöhetne melynek a nyitófeszültsége 0,2V körül van és ha ezt eléri a feszültség a műszeren akkor átváltana egyel feljebb ez jó lenne a Volt és Amper méréshez is.. Fetet nyitna mi egy kis relével átkapcsolna. Azért a fet mert annak nem kell áram ellentétben a tranzisztorral így nem szólna bele a mérésbe hiszen a mérőfeszültségről vesszük a jelet..Persze minimális áramnak kell folyni,hogy a fet Gate kiürüljön kell egy 100K ellenállás de ez talán elhanyagolható lenne.. Ki is fogom ezt holnap próbálni..
(#) Alkotó válasza patexati hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Talán sokkal praktikusabb lenne a műszer "túlcsordulás" jelzőjét használni az átkapcsoló vezérléséhez, ami fölfelé biztosan jó, lefelé viszont kell kicsit ügyeskedni vele.
Persze ez nem jelenti, hogy ne próbáld ki a saját gondolatod szerinti megoldást. (én már vagy egy hónapja nem is láttam meleg pákát)
(#) kissadam hozzászólása Dec 17, 2011 /
 
Üdv mindenkinek! Azt szeretném kérdezni, hogy az alábbi kapcsoláshoz valakinek nincs-e nyákrajza, ami esetleg kiindulási alapnak jó lehetne számomra, hogy ne a nulláról kelljen kezdenem. Láttam, hogy valaki már próbálkozott vele itt korábban, de nyákrajzot nem láttam. Bocs, hogy nem olvasom végig azt a 400 oldalnyi hozzászólást! Előre is köszönöm!

lm324tap.JPG
    
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Ha erre jársz kettőt legalább tudok mutatni ami működik.
(#) Saggitarius válasza kissadam hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Ha a temainditohoz hu szeretnel lenni, akkor en nem atkapcsolhatora keszitenem a merorendszert, hanem 2 kulonallo muszet hasznalnek (esetlegesen nem is analogot )
... es ha mar egy "etalon" tapot keszitek, akkor egy kicsit atdolgoznam ezt a nem eppen korszeru kapcsolast, ami nem feltetlenul jelenti azt, hogy dragabb is lesz.
(#) kissadam válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Köszönöm a segítséged, de sokra nem mentem vele, igazából az általam mutatott kapcsolásra kerestem volna nyáktervet. Ezt a topicot nem szoktam olvasni, csak most néztem be, szóval nem nagyon emlékszem, hogy ki csinálta meg és ki nem ezt a kapcsolást. Mindösszesen a topic képeit nézegettem meg, de az különben is 500db képet dob ki, a régebbieket pedig nem, képeket is inkább csak átfutottam. Gondoltam ha valaki erre jár és véletlenül van neki ilyesmije, hátha szán rám egy két percet és fölteszi, lehet hogy előfordul még.
(#) kissadam válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Egyenlőre nem lesz a tápban mérőműszer, azt a részt kihagyom belőle. Azért nem akarok eltérni ettől a kapcsolástól, mert minden eltérés csak drágább lehet nekem. Ehhez a két zener diódát kivéve mindenem van itthon a fiók mélyén még potik is, egyenlőre ezeket akarom felhasználni. Momentán nincs is szükségem komolyabb tudású tápegységre, ez bőven megteszi, elfér egy atx tápegység dobozában, trafóm is van ami pont jó lesz hozzá. Kicsi egyszerű és minden kéznél van hozzá. Később majd fogok készíteni egy komolyabb tápegységet is, de idő és pénz hiányában majd később fog eljönni az ideje.
(#) Ghoost válasza kissadam hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Csak, hogy erezd a torodest is.
1 azaz egy oldalt kellett volna vissza lapoznod a forumban.
Kobzoli meg azt is elarulta kinek a kapcsolasat keressd.
Ide kattintva oda jutsz.

Hasznald egeszseggel.
(#) kissadam válasza Ghoost hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Mivel ebben a kapcsolásban már van némi módosítás az enyémhez képest, és nekem elég lesz egy db 2N3055 tranzisztor is ezért ígyis úgyis ujra kell terveznem a nyákot hozzá. Én csak annyit kértem, ha valaki pont az általam készített kapcsolást csinálta meg úgy abban a formában ahogy én mutattam és esetleg megvan még hozzá a nyákrajza, ossza meg velem. hajlandó vagyok magam megtervezni is, csak ha van másnak akkor kevesebbet kell görcsölnöm vele.
(#) misi93 hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok!
Alkotó féle 2.7.1-es tápban diódahídnak ez megfelel?, és ugyancsak alkotós féle panelműszerbe milyen dupla kijelzőt vegyek?
Köszönöm!
(#) roland0327 válasza misi93 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Szia. Bőven megfelel DA56-os kijelző kell hozzá.
(#) csabacsaba hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok!
Lenne egy fontos kerdesem,amit kaptam volt kittet megcsinaltam ment es bedobozoltam.
Akartam kiprobalni ment,valamira rakottem es rovidzalat volt,lett.
A rovidzar elott tudtam szabalyozni 28V-ig,most csak 17v-ig tudom.Mi lehet a gond?
(#) misi93 válasza roland0327 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Köszi!
(#) Balaa16 válasza csabacsaba hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Szia!
Én is jártam már így az LM350-es tápommal. Nekem meghalt az IC.
Üdv! Balázs
(#) csabacsaba válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Nekem ez a kitt alapjan van.Az icet kicsereltem avval is csak 17V tudok szabalyozni.Lehetseges hogy a vegtranyo ment ki?A bd243?Bocs a minosegert,de nincs mivel massal fenkepezzem.
(#) Medve válasza csabacsaba hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Hello mérjél egy feszültséget a "végtranyó" előtt...Valamint ellenőrizd az azt meghajtó tranzisztort is!
(#) csabacsaba válasza Medve hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
A bd243nak a melyik laban merjek?
Es csereljem ki a bc337-et?
(#) csabacsaba válasza csabacsaba hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
S ez orokke ilyen lesz ha valhol rovidzar van kell csereljem a dolgokat?
(#) Medve válasza csabacsaba hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
A kollektor és a föld között mérj. vagyis a nyers tápfeszt. Hogy mi hajtja meg a végét, azt nem látom a fotódon. Ha a meghajtótranyó a hibás, azt én úgy oldottam meg, hogy egy erősebbet raktam oda, és elláttam egy hűtőbordával. Azóta nincs vele gond.
(#) csabacsaba válasza Medve hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Ez a bekotese igaze?
Amugy jonagy huttbordavan,egy vegfokot is elbirna...azert van ekkora mert elvileg nem ilyen kerult volna bele csak ez lett.
Következő: »»   388 / 841
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem