Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED asztal készítése
 
Témaindító: kavicszsolt, idő: Jan 21, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 8
(#) shield hozzászólása Jún 25, 2011 /
 
A youtube-on sok szép LED aztalt láttam már, de a kapcsolásokat nem igen adják közre. Tényleg jó lenne már egy kiforrott kapcsolás ami nem horror árat követel.
(#) idlob válasza bbazs hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Nagyon jó szemed van, tényleg 100db-os Lomexes csomagból vannak a ledek.
(#) idlob válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
A fototranzisztor - bár mostanra már alighanem tudod - olyan mint egy közönséges tranzisztor, csak bázisáram helyett fénnyel vezérlehető.
A Te kapcsolásodnál elég lenne a fotoellenállás helyére rakni, illetve az előfeszítő ellenállást kikísérletezni/számítani hozzá.

A videó, amit linkeltél szinte biztos uC vezérlésű, mert ugyanaz az asztal több üzemmódot is tud. De szerintem egy színnel hasonlót lehetne elérni a kapcsolásoddal, csak aszimmetrikus tápról járatni a műveleti erősítőt, esetleg az időállandót megnövelni.

Az átlátszó/tejüveg kérdésre: szeretnék ott tartani, hogy ez reális probléma legyen Egyébként nekem tetszik átlátszóan is, de lehet tényleg jobb lenne szórt fénnyel.

Ledeket alighanem ebay-ről fogok rendelni. Most néztem 1000db 120°-os 1300mCd-s $19. Nincs 4 Ft ledenként. Ugyancsak 1kdb 20°-os 16000mCd-s $35, tehát kb. 7Ft ledneként.
(#) Kovidivi válasza idlob hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Az igen! Szép árak vannak. Pont úgy lenne a jó, hogy 120fokos, és 16.000mCd Igazából ha egy panelt elkészít az ember, elkészíti hozzá a körítést (üveglap, vagy bármi), akkor ezzel az egy modullal minden lényeges dolgot ki lehet próbálni, ki lehet kísérletezni, be lehet állítani az ellenállások, kondik pontos értékét, és bőven elég csak ezek után rendelni.
Amit én készítettem asztal, annak a lényege, hogy minden egység külön életet él, az alkatrészek szórásától (és a panelon lévő gyanta mennyiségétől) függően reagál az ember mozdulatára. Ez jól is jött, mert így be tudtam magyarázni, hogy ez direkt van, minden egység úgy működik, ahogy kedve van, művészi lett az asztal Gondolom nektek ez nem lenne jó. Ha fototranzisztort alkalmazunk, akkor a véletlent teljesen ki lehet zárni. Ami szerintem fontos, hogy ki kell próbálni nagyon gyenge megvilágításnál is, hogy kielégítően működjön a kapcsolás. Nagy fényerőnél nem lesz gond, a kéz bőven árnyékol.
Ami még eszembe jutott: ha bekapcsolnak a LED-ek, akkor a fototranzisztor ezt is érzékelni fogja (ez is ok volt, hogy más megoldást kerestem), és reagál is rá (kivéve, ha le van csiszolva a LED-ek teteje, vagy kis szögben világítanak). Ha elég érzékeny, akkor elkezd "oszcillálni", hiszen kap egy jó kis visszacsatolást. Ezt valahogy ki kell zárni. Erre én azt találtam ki, hogy az érzékelőt neki kell szorítani pl. a tejüveg alsó síkjához, a LED-eknek pedig lent kell lenni az asztal alján. Egy kicsit biztosan fogja érzékelni a tejüvegből jövő fényt a fototranzisztor, de ez már a gyakorlat kérdése. Talán ez lehet egy buktató.
(#) bbazs válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Szia!
Van mutogatósód az asztlaodról?
(#) Kovidivi válasza bbazs hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Júl 29, 2011 /
 
Sziasztok! Régóta akartam interaktív led asztalt építeni, korábban PIC-ben gondolkodtam, de nyűgös és leginkább drága. Találtam a neten egy faék egyszerűségű kapcsolást, ami LDR segítségével, tranzisztort vezérelve kapcsol led-et, ha sötét van akkor a LED világít. Én ezt gondoltam megépíteni úgy ahogy a képen is látni, ilyen modulokból lehetne építeni bármekkora asztalt. Csak annyit szeretnék, a lehető legegyszerűbben, hogy amikor újra fényt kap az LDR akkor ne azonnal aludjanak ki a LED-ek hanem folyamatosan halványodva. Ha a kollektor és az emitter közé rakok egy elko kondit az jó lesz? Sajnos ez az analóg elektronika nekem kissé misztikus.
(#) (Felhasználó 20218) válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Júl 30, 2011 /
 
Azt hiszem megvan a megoldás. Már csak a méretet kell kikísérletezni.
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Aug 6, 2011 /
 
Úgy látom ebbe a fórumba a kutya sem néz be, de azért felrakom a protoboard-on letesztelt és működő kapcsolásomat, amivel minimális alkatrész felhasználással megoldható az interaktív LED asztal projekt.
(#) (Felhasználó 20218) válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Félrefogalmaztam, nem fórumot, hanem témát akartam írni.
(#) bbazs válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Várom a fejleményeket.
(#) (Felhasználó 20218) válasza bbazs hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Ebből a kapcsolásból rakok sok függetlent egymás mellé és kész is. Azért ha elkészül az asztal (jó sokára) akkor rakok róla képeket majd.
(#) bbazs válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Valószínű énis összehozok ebből egy párat egy A4es nyákra. Az egyetlen huzosabb dolog az ldr, egy nagyon pesti boltban láttam 100Ft felett jóval, érdekes hogy az ebayen féláron van mpsa, és ldr is, ugy hogy még házhoz is hozzák persze a 100db a minimum rendelés, viszont egy nagyobb asztalhoz kell is...
(#) (Felhasználó 20218) válasza bbazs hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Én Szegeden vettem LDR-t és kb 60Ft volt, de ekkora mennyiségben szerintem ott sincs... Marad ebay. Amit észrevettem, hogy a kapcsolásom nagyon érzékeny arra, hogy épp milyen megvilágítású szobában van, tehát a fix 250KOhm helyett egy potméter célszerűbb lenne, hogy kalibrálható legyen... viszont kissé drágább az is.
(#) mrobi válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Hol kaptál szegeden 60Ft-ért?
(#) (Felhasználó 20218) válasza mrobi hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Szatel, Gogol utca. Nem vagyok pontosan biztos az árában, mert egy fototranzisztor társaságában vettem meg és a kettő együtt volt 130Ft. A weboldalukon sokkal többért írják őket, nem tudom miért. Ezeket vettem: LDR és foto tranzisztor.
(#) (Felhasználó 20218) válasza mrobi hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Most látom, hogy üllési vagy, én is ott nőttem fel, csak időközben beköltöztem Szegedre, de azért sűrűn-sűrűn hazajárok anyuékhoz.
(#) (Felhasználó 20218) válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Nem felejtettem ki. 12V-on a négy LED sorban kötve kiválóan érzi magát. Ki van próbálva.
(#) mrobi válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Igen Üllési vagyok. Én meg a suli miatt járok sűrűn-sűrűn Szegedre .
Én is sokallom azt a 300Ft-ot.
(#) bbazs válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Próbálgattam a kapcsolást, és a kalibrálást a szoba aktuális fényerejéhez tényleg meg kell oldani valahogy.
Egy közös potméterrel, vagy egy külön áramkörrel?!
(#) mrobi válasza bbazs hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Esetleg álló trimmer potikat használni. Erre a fajtára gondolok. A potikat úgy elhelyezni hogy egymás mögött legyenek. És csinálni hozzá egy pálcát amivel lehetne állítani az egészet egyszerre.
(#) bbazs válasza mrobi hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Azért ez elég ijesztően hangzik 100+ pot-ot ugy közösíteni, hogy nemis lennének egyvonalba a sorok.
(#) mrobi válasza bbazs hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Nem az összesre gondoltam. Hanem mondjuk soronként meglehetne csinálni. Csak a potikat kell egymás mögé elhelyezni.
(#) (Felhasználó 20218) válasza mrobi hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Ezzel csak az a probléma, hogy ezeket a szemét potikat nagy szórással készítik, emiatt a módszereddel szerintem jelentős különbségek alakulnának ki. Én inkább állítgatom őket egyenként, mérés mellett. Vagy Csak tüskéket forrasztok be a nyákba és akkor lehet cserélgetni az ellenállásokat, 2HUF/db áron.
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Aug 7, 2011 /
 
Gyors összedobtam egy nyáktervet is, 3*5 modullal.

LED table.lay
    
(#) mrobi válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Az is igaz hogy ezek a potik eléggé változóak.
Megnéztem a nyákot. Nem rossz. Esetleg még valamilyen csatlakozókat lehetne rá rakni hogy ezeket a lapokat könnyen lehessen bővíteni.
(#) (Felhasználó 20218) válasza mrobi hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Lesz majd csati is, ez csak inkább vázlat akart lenni, hogy nagy vonalakban lássam.
(#) mrobi válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Értem. Te milyen csatlakozóra gondoltál? Esetleg tüskesorral?
(#) (Felhasználó 20218) válasza mrobi hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
(#) bbazs hozzászólása Aug 12, 2011 /
 
Itt találtam elfogadható áron ldr-t. Ez megfelelő lenne?
Következő: »»   5 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem