Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   57 / 179
(#) lgyk válasza nintaus hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Szia!

Először azt kell megállapítani, hogy mi okozza a hibát. Abból, hogy a működés közben cserélt fényforrás nem kapcsol fel, arra lehet következtetni, hogy a 12 V nincs meg a tápegység kimenetén a lámpák kialvása után.

Valószínű, hogy a tápegység kapcsolóüzemű, és egy meghatározott terhelés alatt lekapcsol.

Ennek ellenőrzésére műterheléssel kell rákapcsolni a LEDes fényforrásokat. Szerencsére jelen esetben ez nem igényel nagy szerelést, mindössze 2 db. LED-es spot mellé egy db. halogénizzót is be kell tenni. Ha így stabilan működik, akkor a vázolt probléma áll fenn.
(#) thre hozzászólása Jún 12, 2013 /
 
Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem. LED-es szobavilágítás fényezőszabályozását szeretném megoldani. Csakhogy körülbelül 7-8 különböző világítási kör lesz LED szalagok, spotok. A szabályzás érintőképernyőről fog menni ami egy plc-n keresztül 4-20 mA-rel vezérelné ezeket. Már néztem ehhez plc-t, érintőképernyőt, ami fontos lenne olyan olcsó táp aminek 4-20mA-rel lehetne szabályozni a kimenetét, 50-100W körüli kimenő teljesítmény mellett. Bármilyen ötletet szívesen meghallgatok.


előre isköszi, üdv:

András
(#) thre válasza thre hozzászólására (») Jún 12, 2013 /
 
Vagy ha esetleg valaki tudna vmilyen kapcsolást arra hogy egy 12V-os tápot lepárhuzamosítani és azokat szabályozni a 4-20 mA-okkal?

Köszi üdv
(#) vladcepes hozzászólása Szept 10, 2013 /
 
Sziasztok! Szeretném megépíteni a képen látható kapcsolást.ledes lámpa ezekből a ledekből: ledek . A kérdésem az volna hogy fog ez annyira világítani mint egy 60W-égő? Kb ehhez szeretném viszonyítani. Üdv!
(#) _vl_ válasza vladcepes hozzászólására (») Szept 10, 2013 /
 
100db-nak nem lesz. Ezen felül a belinkelt LED hideg fehér, amitől a világból is ki fogsz szaladni, annyira kellemetlen. 60W-os izzó helyettesítéséhez kéne legalább 8..10..12W-nyi LED, és ha annyi fényt akarsz kiszedni belőle, mint egy 60-as izzóból (azaz nagyon nem fényárról beszélünk), akkor meleg fehéret fogsz akarni (4000K-nél semmiképpen nem magasabbat). Ekkora teljesítménynél már a hűtőfelület is izgalmas feladat lesz, ezen felül ha olyan szórt fényt szeretnél, mint egy mezei izzó, akkor a LED-eket is körbe-körbe kell felrakni, mivel ezek csak 100-120 fokban szórnak - ez ugye azt jelenti, hogy n db panelt kell hozzájuk használni, és azoknak a hűtését valahogy megoldani. A hűtést nehéz lesz elszigetelni a LED-ektől és a vezetékektől (úgy, hogy még hűtsön is), és a lenti kapcsolást "átjárja a 220", tehát az egész cuccot úgy be kell csomagolni, hogy ne érhess hozzá sehol.
(#) vladcepes válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 10, 2013 /
 
Szia!
Értem,akkor így neki sem fogok.Gondoltam ha "egy pontban" vannak akkor elég nagy lesz a fényerő. Mert hangulatvilágítást azt már csináltam (vagyis a háromnegyede meg van) - Bővebben: Link (itt 600db led lesz ha készlesz,már csak egy 5 M csík hiányzik ami meg van de még nem lett betéve,de úgy gondoltam összeraknék egy ilyen ledes égőt is de akkor tárgytalan. Egyébként egy UFO lámpába lámpa szerettem volna tehát ott van hely. Amit én linkeltem be az hány W-os égőnek felelhetne meg? kb. A ledeket még nem vettem meg, köszönöm az infót akkor ha lesz is belőle valami akkor meleg fehéret választok.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2013
(#) fordkapcs válasza vladcepes hozzászólására (») Szept 10, 2013 /
 
Ugyanitt ahonnan a kapcsolást belinkelted, találsz 300 ledes megoldást (a lap alján), 15W teljesítménnyel.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2013
(#) vladcepes hozzászólása Szept 10, 2013 /
 
Köszönöm szépen! Akkor elgondolkodok rajta. Közben olvastam egy ilyet:Bővebben: Link tehát ha egy ilyet használnék Bővebben: Link elméletileg már ez is több mert 900lm-t ír.,csak annyi hogy akkor ennek külön kéne meghajtó (tehát ott fönt a burába 230-ból kéne gondolom 12V meghajtóval járatni.
(#) vladcepes hozzászólása Szept 23, 2013 /
 
Sziasztok! Egy kőr alakú lámpát készítek ledek-ből. 3 db sorba kötve előtét ellenállássál,ebből lesz 39 ilyen.Ezek a 3-as csíkok párhuzamosan lesznek kötve. 12V-ról fog menni ,elég neki a 1000mA-es adapter vagy az kevés? Köszönöm a választ.

Üdv!
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Szept 23, 2013 /
 
Ez attól függ, milyen teljesítményű LEDet, mekkora árammal használsz. Ha 20mA, akkor 39*20= körülbelül 0,78A. Ez kevesebb, mint az 1A, amit a táp tud, tehát elég lesz.
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 23, 2013 /
 
Szia! Köszönöm. Igen 20ma-esek. 3528 smd.
(#) sprofan hozzászólása Okt 17, 2013 /
 
Sziasztok!
Megosztanám tapasztalataimat veletek.
Itthon szerettem volna lecserélni a hagyományos izzós világítást valami energiatakarékosra. Sokáig az energia takarékos izzónak nevezett vacak volt de mindig megfájdult a szemem tőle így jött az ötlet a ledesítésre. Nagyon sok félét kipróbáltam már mert sokféle led forog a kezemben de igazából egyik sem jött be valami hátrány miatt. Aztán láttam egy 600 ledes led szalagot Ebay-en és gondoltam kipróbálom. Az eredmény: egyszerűen tökéletes. Felragasztottam az oldalfal és a plafon között lévő bordűrre így ha csak direkt nem keresi a szemével az ember észre sem lehet venni. A fénye nem hideg de nem is meleg, közel természetes a színhőmérséklet annak ellenére hogy ez elvileg egy meleg ledszalag. Nincs szükség hűtőbordára és ami nekem nagyon fontos volt teljesen egyenletes a fényeloszlás. Ami további pozitívum hogy nincs árnyék. Mivel a szobában teljesen körbe van mind a 4 falon ebből a szalagból így minden irányból érkezik a fény, nincs olyan póz amikor árnyékolnék magamnak pl olvasáskor. Táplálása két szintén ebay-ról vett 600Ft-os 12V 2A-es tépegység. Amit a ebay-en írnak áramfelvétel az hülyeség (4A) a valóságban csak 1,5A szalagonként.
Ha valakinek felkeltettem az érdeklődését akkor a szalag paraméterei:
12V SMD 3528 600Leds/5M 2700-3300K
Konkrétan ez volt az. Bár akkor nem így nézett ki a leírás, vigyázni kell vele mert a főképen a "pcb" még fehér de a többin már sárga... nehogy meglepetés érjen minket. Ha valakit érdekel este csinálok pár képet összehasonlítva a még mindig fent lévő 100W-os hagyományos lámpával. Amivel vigyázni kell az az hogy néha rossz az illesztése a ledcsík hátoldalán lévő öntapadós résznek, így 1mm-es vastagabb a ragasztó, azt hittem nem lesz gond de feltéve ha keressük észrevenni ezt a részt... szóval itt ajánlott belejavítani mielőtt feltesszük én sajnos az elsőnél nem tettem meg.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
(#) Kriszta01 válasza sprofan hozzászólására (») Dec 10, 2013 /
 
Szia!
Az általad választott módszer rejtett világításnak is jó, alig látszik, hogy hol a ledcsík..gondolom felkapcsolva végképp nem látszik.
Aki azonban *

A post többi része reklám, így törölve!
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2013
(#) sprofan válasza Kriszta01 hozzászólására (») Dec 10, 2013 /
 
Pont az a lényeg hogy felkapcsolva viszont látszik, és ez az egybefüggő világító csík (a sok sűrű led miatt olyan mintha egy egybefüggő világító csík lenne az egész, nem pedig sok kis ledből állna) ahogy körbeéri az egész szobát elég pazar látvány, és persze nem utolsó hogy még jó fényt is ad
(#) balukapitany91 hozzászólása Dec 13, 2013 /
 
Sziasztok,

egy olyan kérdésem lenne, hogy egy mezei ATX tápegység alkalmas LED meghajtásra?Mert tudtommal a LED-eknek áramgenerátoros üzem a legjobb, arra lennék kiváncsi, hogy kiegészitő áramkör nélkül lehet e az ATX tápot led meghajtásra használni Pl.: 3.3V-os ágat 1-2 W-os ledhez.

Köszönöm a válaszokat
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
(#) nedudgi válasza balukapitany91 hozzászólására (») Dec 13, 2013 /
 
Nem lehet használni, legfeljebb soros, korlátozó ellenállással.
(#) Wiver hozzászólása Dec 13, 2013 /
 
Sziasztok! Szerettem volna egy kis egyszerű áramkört össze hozni, de nem sikerült. Adott egy relé, ami sok mindent kapcsolgat és el van dugva egy szerkezet mélyén. Szerettem volna egy ledet kivezetni hogy lássam mikor van behúzva és mikor nem. Egy szabad kapcsoló ágába be is kötöttem, de bizonytalan a világítása, van hogy halvány, van amikor erősebb stb... Gondolom a relé érintkezőjével van össze függésbe. Tudnátok abban segíteni hogy lehetne ezt üzembiztosan megoldani ezt a problémát? Köszönöm!
(#) Barret válasza Wiver hozzászólására (») Dec 13, 2013 /
 
A ledet párhuzamosan rá kell kötni egy ellenálláson keresztül a relé munkatekercsére!
Ennyi.Nem fog villogni,mert így nem kontakton keresztül kap feszültséget.
(#) Barret válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 13, 2013 /
 
Ha stabil a táp,miért ne lehetne?
Nézd meg milyen tápokat árulnak az üzletekben led szalagokhoz.
Igaz ott is van áramkorlátozó ellenállás a szalagon,de sima tápokat
adnak.12v-ra 3 led jut.
(#) nedudgi válasza Barret hozzászólására (») Dec 13, 2013 /
 
Én nem ezt írtam?
(#) Wiver válasza Barret hozzászólására (») Dec 14, 2013 /
 
Hogy ez nem jutott eszembe Köszönöm tényleg erre volt szükségem.
(#) balukapitany91 hozzászólása Dec 17, 2013 /
 
Aha szóval akkor csak ki kell számolnom a korlátozó ellenállás értékét és kész is, végül is a led szalagokat is valamilyen kapcsoló üzemű táppal hajtják csak azokban gondolom állitható az áramkorlát.
(#) Starkers hozzászólása Feb 16, 2014 /
 
Hali.
Kezdő vagyok még az ilyen elektronikai dolgokban. Segítséget szeretnék kérni az alábbi hibára.
Elnézést kérek ha a dolgokat körbeírom és nem "szaknéven" nevezem meg!

Egy gipszkarton álmennyezetbe építettem be kb 140 db led diódát.
Az alábbi ledeket építettem be(az eladó leírásából másoltam ki):

- kb 35 db 5 mm 30°-os 1 chipes Hideg Fehér LED.
Kivitelezés: 5mm, 1 chip
Tokozás: víztiszta
Fényerő: 20.000 mCd
Maximum áramerősség: 20mA
Nyitó feszültség: 3,2V

- kb 35db 5 mm 30°-os 1 chipes Kék LED.
Kivitelezés: 5mm, 1 chip
Tokozás: víztiszta
Fényerő: 16.000 mCd
Maximum áramerősség: 20mA
Nyitó feszültség: 3,2V

- kb 35 db 5 mm 120°-os 1 chipes Hideg Fehér LED.
Kivitelezés: 5mm, 1 chip
Tokozás: víztiszta
Fényerő: 8.000 mCd
Maximum áramerősség: 20mA
Nyitó feszültség: 3,2V

- kb 35 db 5 mm 120°-os 1 chipes Kék LED.
Kivitelezés: 5mm, 1 chip
Tokozás: víztiszta
Fényerő: 6.000 mCd
Maximum áramerősség: 20mA
Nyitó feszültség: 3,5V

A következő tápegységet ajánlották:
Input: 100-240v AC
Kimenet: DC 24V
Teljesítmény: 48W
Ipari perforált fémházas
Áram: 0-2A
Egy csavar segítségével egy kicsi skálán állítható a Kimeneti feszültség. Kb 18-27V-ig.


Összeraktam a rendszert.
- A tápegység megkapja a hálózati áramot.
- A tápegységből kivezettem a vezetéket amire párhuzamosan kötöttem sok "csoportot".
- Minden egyes csoportban egy db ellenállás(ajánlották hogy méretezzem túl 560Ohm-ra) majd
6 db led dióda van kötve egymással sorosan.
- Odafigyeltem a +/- -okra!
- A vezetékeket és a ledeket ragasztópisztollyal leragasztottam a gipszkarton hátoldalára hogy ne mozogjanak el vagy ne szakadjanak el!

- Mielőtt a gipszkartont felraktam kipróbáltam. 3 db led villogott, nem égett, amit ki is cseréltem és jó lett.
Kb 40-45percet ültem felette de semmi hiba nem volt. Másnap megint kipróbáltam 10-15 percig és ment rendesen.
- A ledek és az ellenállások se melegedtek.
- Felraktuk a gipszkartont és rögzítettük csavarokkal.(még ekkor is ment rendesen!)
- Le lett glettelve és lefestve a csavarok,rések,hibák, gipszkarton széle.


És ezután kezdte el a hibát!
Bekapcsoltam és a 140 ledből 6 db nem világított illetve villogott.

A kis csavarral ami a tápon van feltekertem mérés közben (a mérőműszer 27v-ot mért így) és így már csak 3 led villog illetve nem ég.
Ha letekerem akkor ugyan úgy 6 db csinálja a hibát!
Kimérve az áramerősség kb 0,5A( a tápnál néztem az összes ledre)
A fehér ledek csinálják!

Töltök fel képet róla !
Kép
Kép2

Mi lehet a hiba? Adjak neki 28-29V-ot?
Előre is köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
(#) pinyó39 hozzászólása Feb 16, 2014 /
 
Hali!
Megmértél legalább 1 LED csoportot hogy mekkora áram folyik és az ellenálláson mekkora fesz esik? Valószínűleg egy kicsit emelned kell a feszültségen.
(#) didyman válasza Starkers hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Vagy ennyire gyenge minőségű LED-ek, vagy túlmelegítetted őket forrasztáskor. Egy jótanács: Soha, semmit ne rakj fel fixre, mintha többet nem kéne leszedni. Feszültségemeléssel nem érsz el sokat, ami hibás, az hibás marad, idővel egyre kevésbé fog menni.
(#) didyman válasza pinyó39 hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Túl kevés feszültségtől hogy villogna a LED?
(#) ferci válasza Starkers hozzászólására (») Feb 17, 2014 /
 
Nagyon valószínű, hogy a sok LED közül vannak silány minőségűek.. Raktam be már nagyon sokat négyesével 12 voltra ( kényszerből ), 7-8 mA-rel, mert bőven elég volt a fényerő, a nyitó 2,9x volt.
Ki lett nagyon spécizve 12...15 ohm sorossal, de ilyent sosem tapasztaltam, hogy villogott volna egy is.
Vagy világítanak, vagy nem.
Véletlenül nem keveredett bele önmagában villogó LED?
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2014
(#) Starkers hozzászólása Feb 17, 2014 /
 
Elméletileg nem villogó mert felrakás előtt mentek rendesen.
Most már nem rakok fel véglegesre semmit

Megpróbálok adni neki kicsit több feszültséget. Rosszabb már csak nem lehet

Ilyen állítható tápegységet hol tudok venni ami tud kb 30v-ot és nem 15-20 ezer
Vagy esetleg ilyen step up stabilizátort a 24v-os tápra?
(#) ferci válasza Starkers hozzászólására (») Feb 17, 2014 /
 
Persze nem lehet.. .. lemaradt..
Ne adj több feszt, inkább mérj áramokat egy-két ágban.
Nem kell azoknak 20 mA, 10 fölött már nem nő a fényerő lényegesen.
Szerintem elég a 24 volt is és lődd be 10 mA-re az ágakat a potival ( csavar ).
(#) proba válasza Starkers hozzászólására (») Feb 17, 2014 /
 
Kezdeném azzal, ha maradt ki led leellenőrizném a nyitófeszültségüket. (Soros ellenállás elem.) Nekem akkor fogták magukat villogóra ha túl nagy áramot kaptak egyszer. (bár azok még hagyományos ledek voltak)
Következő: »»   57 / 179
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem