Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LEGO 8527 Mindstorms NXT építése
 
Témaindító: bebence, idő: Feb 28, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) bebence hozzászólása Feb 28, 2008 /
 
Sziasztok. Nekem nagyon tetszik ez az építőkészlet, csak túl drága. Egy ilyesmi robotot szeretnék építeni amit lehet bluetoothal vezérelni meg hasonló.
Várom a válaszokat!
(#) lamalas válasza bebence hozzászólására (») Feb 28, 2008 / 4
 
Udv!

Valoban nagyon jo moka a Lego Mindstorms Nekem regebbi van (a NXT elotti), de sztem az is marha jo! Egy ilyet hazilag nem egyszeru osszehozni. Eleg sok melo es nagy tudas kell hozza. Nagyon otthon kell lenni nem csak a mikrokontrollerek progarmozasban, de a digitalis technikaban es az analog elektronikaban is. Sztem mire sikerulne egy a NXT-hez hasonlo kepessegu kis cuccot osszehozni hazilag az kerulne annyiba mint maga az egesz epitokeszlet. Nem beszelve arrol, hogy a Lego pofasan meg is van csinalva es a Lego elemekbol nagyon sokfele robotot lehet epiteni. Persze ha az a cel, hogy megtanuld a fentebb emlitett dolgokat (programozas, digitalis es analog elektronika) akkor mindenkepp erdemes belekezdeni, de nem ugy, hogy na akkor nekiallok es csinalok egy sajat NXT szeru robotot hanem lepesrol lepesre az egyszerubbtol a bonyolultabb fele haladva ... hisz alt.iskolaban sem egybol a masodfoku egyenletekkel kezdik a matekot
(#) aakyboy hozzászólása Márc 15, 2008 /
 
Lehet, hogy elfogult vagyok, de szerintem az egyik legjobb LEGO készlet az NXT. A robot programozása rendkívül egyszerű, de mivel nyitott a forráskód, a lehetőségek szinte végtelenek. Én (mi) főleg konverter kábelt, hőérzékelőt és külső táplálást készítünk hozzá, és mivel rengeteg a megrendelés ezekre, a programozásra már nem jut túl sok idő, de amikor csak lehet "játszom" vele egy kicsit.

Megjegyzem van pár "elfekvő" bontatlan készlet nálam
(#) Lucifer válasza bebence hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Van benne egy ARM proci, meg egy ATmega128 benne ha jól emlékszem. A lego oldalán valahol van fent kapcsolási séma.
(#) bebence válasza aakyboy hozzászólására (») Márc 16, 2008 /
 
hello
a válaszodból itélve remélem tudsz nekem segíteni.
csak azt szeretném kérdezni hogy az nxt-g-ben azt hogy lehet beállítani hogy az ultrahangszem mozgást észlel akkor hangot adjon ki vagy bármi, de az lényegtelen.
Kösz
Bence
(#) googa válasza bebence hozzászólására (») Márc 16, 2008 /
 
Szia!

Szerintem egy-két hónap PIC-es gyakorolgatással megalkothatnád a saját MINDSTORM vezérlődet. Emelett némi fórum olvasgatással, érdeklődéssel különböző "egyszerű" érzékelőket is össze tudnál hozni otthon, plussz az aktorokat is.

Ha valaki beindulna és megépítené, tehetne rá több helyet érzékelőknek és egyebeknek...
(#) bebence hozzászólása Márc 17, 2008 /
 
Azt szeretném kérdezni hogy a képen látható mini progi működne-e ha rátölteném az NXT-re.
Kösz
1kezdő alias Bence
(#) KicsiIQ hozzászólása Ápr 27, 2008 /
 
Tegnap szereztem be a játékot és nagyon tetszik. Meg kíséreltem megépíteni a vonal követős változatot. 2 programot is írtam hozzá. AZ első verziónál mindig balra kanyarodik (befelé) mikor letér a vonalról(csak balra van kanyar, körbe körbe), ezzel viszont elég nehezen veszi be a kanyart ha jobb irányú törés van a vonalban. A másiknál jobbra balra megy folyamatosan azaz imndig irányt változtat ha kitér a vonalról miközben előre halad. EZ minden kanyart bevesz csak elég lassú és egyenes szakaszokon is össze vissza halad.

Valaki tudna mutatni 1 programot ahol aszerint változtatja az irányt melyik irányba tér le a vonalról? Sajnos eddig nem jöttem rá hogyan tudnám úgy programozni, hogy figyelembe vegye melyik irányba tért le a vonalról.

Előre is köszönöm!
(#) gerpetya válasza bebence hozzászólására (») Ápr 27, 2008 /
 
Szia!

Itt egy oldal, ahol az NXT felépítését tárgyalják.

http://mindstormsnxt.blogspot.com/2006/08/whats-inside-nxt-brick.html

Üdv:
gerpetya
(#) bebence hozzászólása Ápr 27, 2008 /
 
sZIASZTOK!

Azóta van már egy igazi NXT-m, ugyhogy a téma már nem aktuáliss, de másnak még jó lehet.

Bence
(#) KicsiIQ hozzászólása Ápr 27, 2008 /
 
Köszi szépen az oldalt sok érdekes konstrukcíót találtam ott, de sajnos nem oldotta meg a problémámat.

http://www.youtube.com/watch?v=1WClR7_k9qQ&NR=1

Ugyan nem NXT de jol látszik, hogy billebő mozgást végez haladás közben. Ez az amit meg szeretnék szüntetni, vmi olyan megoldással, ami nem csak 1 irányba való kanyarodást tesz lehetővé egy szenzor felhasználásával. Ha bármi ötletetek van kérlek osszátok meg velem, előre is köszi!
(#) lamalas válasza KicsiIQ hozzászólására (») Ápr 27, 2008 /
 
Udv,

Sztem egy szenzorral es viszonylag egyszeru programmal mint amilyen ahhoz kell amilyen a youtube-os videon van csak ilyen ide-oda mozgo vonalkoveto robotot lehet epiteni. Bonyolultabb programmal, bonyolultabb robottal, esetleg tobb szenzorral lehetne masfele vonalkovetot is kesziteni (asszem az ELTEn csinaltak is ilyet). Egyebkent sztem ez az egyik leghatekonyabb ilyen jellegu program, en is irtam egy sajatot es a sracok akiknek elmagyaraztam egy lego robotika versenyen fel is hasznaltak es meg is nyertek a versenyt ... persze ott sok mas feladat is volt a vonalkovetes mellett. Ja es ennek az ide-oda mozgo robotnak is sajnos megvan a hatranya, mert az igazan eles kanyarokat (hegyes szog!) nem tudja bevenni.
(#) DonCarlos válasza KicsiIQ hozzászólására (») Ápr 27, 2008 /
 
Hello!

A youtube-ot tovább nézve találtam egy videót ahol a robot a sensort állandóan ide oda forgatta(jobbra balra) kb 45°os szögtartományon belül. És szépen egyenesen haladt. szerintem ezzel ki lehet küszöbölni, mivel lehet hogy neked is azért "billeg" hogy ugyan ezt csinálja.
(#) KicsiIQ hozzászólása Ápr 27, 2008 /
 
Vmi ilyesmire gondoltam:

http://www.youtube.com/watch?v=JDxIorDI1VQ&feature=related

Csak valószínüleg ezeknél több szenzor is van+ ott vannak azok a jelölések a pálya szélén amik a kanyarokra figyelmeztetnek. Cserébe elég gyorsak

http://www.youtube.com/watch?v=n-WeG77t2Z8&feature=related

Ennél nincsenek terep akadályok mint keresztező vonal, viszont megy mint a golyó.

Jah és lamalas, milyen programnyelven programoztad a díjnyertes robotjaidat?
(#) lamalas válasza KicsiIQ hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Nem en programoztam es nem en nyertem dijat veluk. Altalanos iskola 6. osztalyos gyerekek jutottak tovabb egy versenyen ... bar nemtom mi ebben olyan vicces. Amugy a Robolab nevu kornyezetben programozták a gyerekek a robotokat. Gyengebbek kedveert: Robolab
(#) kuldiv hozzászólása Jan 6, 2009 /
 
Sziasztok!
ballagás volt--> és összegyűlt egy "kis" pénz
nagyon érdekel ez az NXT!
de csak 2 év múlva tanulok programozást a suliba!
tehát programozás szintjén a nullán állok!
annyi hogy utána olvastam neten.
(érdemes-e megvennem a lego mindstorms nxt-t)
Meg tudnám-e tanulni a programozást "egyedül", némi kis segítséggel!!
Köszi Dév
(#) googa válasza kuldiv hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Persze, simán megtanulhatod a programozást. Főleg, hogy a LEGO robot, gyerekeknek is készült, ezért lehetőség van windows-os huzogatással, rakosgatással egy folyamatábrát összerakni, ami gyakorlatilag a robot programja lesz képekből és nyilakból.
Én 14 évesen tanultam meg néhány példaprogramból a qbasic nevű programnyelvet. Abból jött a VisualBasic. Utána valami komolyabbra vágytam, ez lett a Pascal, aminek a vizualizált változata a Delphi. A fősuliban tanultunk némi C++ nyelvet, de az nekem sok(k) volt. Most pedig PIC-eket programozok asm-ben. Manapság meg, ahol internet van és némi kitartó kreatívitás, ott nincs lehetetlen. Vágj bele bátran, ha nincs jobb ötleted a pénz elköltésére.
(#) bebence válasza kuldiv hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Szia! Nekem van egy NXT-m. LEírni se lehet milyen jó. A programozását pedog magadtól megtanulod, annyira egyszerű. Csak ikonokat kell egymás mellé húzni beállítani a portokat, hogy melyiken mivan és kész.

Én mindenképp ajánlom, és szerintem ha van rá kereted nyugodtan vedd meg!

Megéri!!!

BeBEnce
(#) lamalas hozzászólása Jan 6, 2009 /
 
Udv!

En is csak ajanlani tudom a Mindstorms-t! Nekem ugyan a regebbi van meg nem a NXT, de nagyon jo moka! En nem ezzel tanultam programozni, de tanitottam vele "programozast". Szoval csak hajra en biztatlak, hogy vegyel egy ilyen cuccot ha szeretnel ilyesmivel foglalkozni
(#) da7777 hozzászólása Jan 24, 2009 /
 
Üdv!
Nézegettem ezt az nxt-t, de nem találtam hozzá kamerát, amelyet vezetéknélkül továbbítana pl gépre.
Ezt lehetne használni pl megfigyelő kamerának.
Youtube-on taliztam ilyenről videót...
Kapható ilyen kiegészitő, van valakinek ilyen?
Üdv, Dani
(#) Rober_4 hozzászólása Márc 18, 2010 /
 
Sziasztok!
A NXT-G programot szerettem volna megszerezni, de csak flashdemó bemutatókat találtam hozzá, illetve pénzért láttam letölthetőnek, valóban ilyen nehéz ezt a terméket beszerezni? Bővebben: Link
(#) danca hozzászólása Máj 16, 2010 /
 
Küldök egy pár kapcsolást, bluetooth interfész infót és egy utánépítési útmutatót viszont nincs hozzá program
(#) danca hozzászólása Máj 17, 2010 /
 
Megtaláltam a firmwaret is

Ebben és az előző hozzászólásban azért tömörítek mert így összesen kb 20MB lenne kicsomagolva
(#) Mybuster hozzászólása Jún 29, 2010 /
 
Igen én is kipróbáltam már ezt az NXT lego robotot szerintem is nagyon kafa csak nagyon drága ez most várok vele hátha lemenne az ára nagyon el lehet vele szórakozni!!!
(#) taj1989 hozzászólása Júl 15, 2010 /
 
Sziasztok!
Én is most ismerkedek az NXT-vel, kölcsönben van nálam egy és most ezzel szórakozgatok. Olvastam a neten, hogy bluetooth-on és usb-n keresztül "direct command"-al lehet közvetlenül, program futása nélkül vezérelni a motrokat és a szenzorokat. Van egy btm-112-es bluetooth modulom, amelyhez UART-on csatlakozom. AT parancsokkal sikerült kapcsolódnom az NXT-hez, de nem tudom hogy hogyan tovább. Az lenne a kérdésem, hogy miután rácsatlakoztam az NXT-re, létrejön a soros port kapcsolat, de nem tudom, hogy mennyi a baud rate, mert a bluetooth modul 19,2 kbps-el kommunikál a pc-vel mielőtt csatlakozom az NXT-hez. A lego oldalán egy pdf-ben láttam hogy a bluetooth modulja 460,8 kbps-al kommunikál az arm procival, de ezt a gépem com portja nem bírja el. Valaki tudna segíteni hogy hogyan tovább?
(#) eriktoth hozzászólása Szept 18, 2010 /
 
Üdv! Van egy problémám: Nem tudom, hogy hogyan lehet új senzorokat telepíteni a robot vezérlőjébe.Ahol programozni kell, oda sikerült, de a robt nem tud vele mit kezdeni. Előre is köszönöm a segítséget
(#) kaqkk válasza eriktoth hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
Elkészült az első önjáró szerkezetem programja . Ultrahang szenzorral figyeli az akadályokat , ha megközelít valamit 20 cm re akkor ÓÓ hangot hallat megáll tolatva fordul majd oké kiáltással előre indul . A kijelzőn kiírja hogy eloremegy-fordul Az a porton lévő large motor a meghajtó a b porton pedig a kormány motor dolgozik
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2015

2motor.ev3
    
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 3, 2015 /
 
A próba kedvéért csináltam egy enkóderes motort , működik állítható a sebesség a a fordulat , csak az enkóder felbontása miatt kb 45 fok beállításánál fordul 360fokot
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 3, 2015 /
 
És itt egy video a működésrőlBővebben: Link
(#) kaqkk hozzászólása Máj 8, 2015 /
 
Tudja valaki mekkora hangfile-okat lehet a téglába menteni ?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem