Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lúgos akkumulátor
 
Témaindító: Djatis, idő: Feb 26, 2015
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Djatis hozzászólása Feb 26, 2015 /
 
Sziasztok!

Hozzájutottam 4 darab lugos akkumulátor cellához. a belsejük makulátlan nem volt benne folyadék.
Gyártmány HAJDU VK-13 nem tudom miben voltak.
Az a kérdésem hogy Milyen folyadékkal tudom feltölteni ami jó hozzá? Mert nem nagyon lehet kapni hozzávaló előre kevert folyadékot.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
(#) zolika60 válasza Djatis hozzászólására (») Feb 26, 2015 /
 
Itt olvashatod, kálilúg vizes oldata.
(#) bbalazs_ válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 26, 2015 /
 
Koszonom, ez egy rendkivul jo, hasznos, nem tulbonyolitott osszefoglalo.
(A technikak kb harmadarol most hallottam eloszor).
(#) Ge Lee válasza Djatis hozzászólására (») Feb 26, 2015 /
 
Ha nem lehetne kapni akkor bajban lennének akik lúgos akku üzemeltetésével foglalkoznak. KOH van benne kb. 20-25%-os vizes (desztillált) oldatban.
Gondolom van valami különleges ok vagy felhasználási terület amiért használni szeretnéd, és ettől nem tart vissza a rendszeres (havi) karbantartás sem, valamint az 1-2 évente elvégzendő lúg csere.
Nekem ha jól emlékszem van egy 20 kilós bontatlan zsákkal, hirdettem itt is, senkit nem érdekelt. De nem is fogom megbontani azért a néhány dekáért amennyire szükséged lenne. Egyébként a fotolakkot is azzal szoktam előhívni, de mostanában inkább már vasalok.
(#) Djatis válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2015 /
 
Üdv!

Nekem is van ithon vagy nátrium hidroxid vagy kálium hidroxid kb fél kiló régen hayználtam vízbontó készülékbe csak nem tudom melyik darabos fehér ez is meg az is honnan
tudom meg hogy ez melyik ?
(#) micimacko válasza Djatis hozzászólására (») Márc 2, 2015 /
 
Kálilúg kell bele, Lítium-hidroxiddal keverve, a nagyobb teljesítmény végett.
Van egy kis füzetecském otthon, amit egy a mai napig működő lúgos akku mellé adtak az ősidőkben. Beszkennelem majd, abban minden benne van...
(#) GPeti1977 válasza Djatis hozzászólására (») Márc 2, 2015 /
 
Láng festéssel, ha gázlángra cseppentesz az oldatból a kálilúg ibolyára, a nátrium sárgára festi a lángot.
(#) micimacko hozzászólása Márc 3, 2015 / 1
 
Hátha hasznát veszi valaki
(#) gergo55 hozzászólása Dec 7, 2016 /
 
Boldog tulajdonosa lettem egy 12V-os 100Ah lúgos telepnek! Néztem a micimacko által feltöltött pdf-et, de valahogy nem igazán jól olvasható! Valaki tudna segíteni?? Köszönöm.
(#) eyess válasza gergo55 hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Miben kellene a segítség ?
(#) gergo55 hozzászólása Dec 7, 2016 /
 
Ha az a lugosakku.pdf file olvasható lenne, abból mindent megtudnék! Ki kell mosnom a cellákat, újra tölteni elektrolittal. KOH beszerzés folyamatban, de jó lenne tudni milyen eszközök kellenek, és egyéb gyakorlati tudnivalók.
(#) eyess válasza gergo55 hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Mennyi idős az akku , jó lenne egy kéo is róla .Cellákra bontható , vagy egybe van stb . Kevés az infó .A te esetedben mivel már használt az akkumulátor nem kell formázni kimosás után lúggal fel kell tölteni , és hagyni némi időt hogy a lúg átjárja a cellákat , aztán fel lehet tenni tölteni.A lúg előállítása marókáli + Desztiláltvíz oldata.Az oldat fajsúlya 1.10-1,21 kg/dm3 kell legyen.Vagy ha könnyebb akkor 22-25 Bmé fok.Nyáron lehet kicsit erősebb is a párolgás miatt.

A töltés egyenárammal cellánként 1,9 - 2 volt lehet , ha meg van hogy hány cellás az akku , akkor könnyen kiszámítható , hogy mennyi töltési feszültség kell .
(#) gergo55 hozzászólása Dec 7, 2016 /
 
Cellára bontható, a nehezen olvasható cimkén mintha lengyel gyártót látnék. Milyen mérő alkalmatossággal tudom pontosan beállítani a fajsúlyt? Szűrt, ülepített esővíz használható lenne?
10 cellábóé áll, 12V-os napelemes rendszerben használom.
(#) micimacko válasza gergo55 hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Csak desztillált víz, esetleg ioncserélt (pontosabban sótalanított ioncserélt) vizet használj, az esővíz tele van pl. kén-dioxiddal, meg egyéb nagyon nem kívánatos oldott anyaggal. Véglegesen tönkreteszi az akkut. 30-40 éve még talán elment, de manapság már nem...
(#) gergo55 hozzászólása Dec 7, 2016 /
 
Hát, én jó messze mindenféle civilizációtól, benn az erdőben lévő tanyámon gyűjtöm az esővizet! De végül is igazatok van, nem érdemes el@ni a jó kis akkut! 3 méhcsaládot adtam érte! )
Micimackó! Azt a kis füzetet megpróbálnád még egyszer egy kicsit olvashatóbban feltenni! Előre is kössz!
(#) micimacko válasza gergo55 hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Ha megtalálom, felteszem jobb minőségben.
(#) Ge Lee válasza gergo55 hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Nem volt jó üzlet... Ha kell még KOH akkor most szólj, nemsokára bontom a 25 kilós zsákot.
(#) elektroncso hozzászólása Dec 19, 2016 /
 
Sziasztok.
Tud valaki egy jó, megbízható cikket nikkel-vas lúgos akkumulátorok felújításáról? Az R-326 rádiómhoz tartozék volt két КН-14 lúgos akkumulátor, de mára már teljesen elpárolgott belőlük az elektrolit. Szeretném őket feltámasztani, amit nem tartok elképzelhetetlennek az interneten talált információk alapján.
Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2016
(#) micimacko válasza gergo55 hozzászólására (») Dec 28, 2016 / 1
 
Talán ez jobb...
Ide feltölteni nem tudom a mérete miatt (egyben), de az alábbi linken elérhető a doksi.
Lúgosakku
(#) Sanyesz5 hozzászólása Júl 31, 2019 /
 
Üdv!

Mivel nem sok infó van róla így csak találgatok a belső felépítésükről, a G3 típusú lúgos elemeket fel lehet vajon újítani? Vagy nem lehet őket sehogy roncsolás nélkül megbontani?

g3.jpg
    
(#) elektroncso válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 31, 2019 /
 
Teljesen rossz?
Én nemrég támasztottam fel egyet a tetszhalálból. Többszöri töltés és kisütéssel. Az elején kicsit "megrugdostam" nagyobb feszültség impulzusokkal (10-12V). A végén már több mint 10 órán keresztül vitt egy a tiédhez hasonló műszert.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2019
(#) Sanyesz5 válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 31, 2019 /
 
Totál suta vagyok a lúgos akkukhoz, mennek, de nem tartják jelenleg sokáig a töltést. Ebben 4 darab van, valahogy fel kellene támasztani őket. Süssem ki? Pl egy izzóval? Hány voltra?
(#) elektroncso válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 31, 2019 /
 
Én úgy csináltam, hogy csutkára kisütöttem az aksikat. Teljesen nullára. Utána órákig töltöttem 10mA körüli árammal egészen addig amíg el nem érte a ráírt töltőfeszültséget. Utána újra kisütöttem nullára majd újra feltöltöttem és ezt ismételgettem vagy 10-szer (1-2 napig játszottam vele) de végül is jók lettek. Természetesen külön külön és nem sorba kötve. A lúgos aksiknak nincs mély kisült állapotuk, szóval nullára le lehet őket meríteni.

Hasonlóan élesztetem fel a IH-63 nikkel-kadmium akkumulátorait is, pedig azok mély kisült állapotban voltak. A négy gyári aksiból 3 rendbe jött és kb. 1 órát viszi a műszert.
(#) Sanyesz5 válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 31, 2019 /
 
Értelek, akkor az itt ráírtak nem érvényesek? Mert én ezek szerint töltöttem, 400mA-rel.

g3adatlap.jpg
    
(#) elektroncso válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 31, 2019 /
 
Kicsit félreérthető voltam, elnézést. Az rendben is van, de én 12V és 10mA-re kezdtem, majd miután beállt a névleges kapocsfeszültség utána tértem át a 1,5V 300mA több órás töltés-kisütés periódusra. Te a 12V-os rugdosást kihagyhatod ha már sikerült töltened, az ami nálam volt az elején egyáltalán nem vette a töltést azért "rugdostam" meg. Ezzel tudtam feltornászni az aksi állapotát.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2019
(#) Sanyesz5 válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 31, 2019 /
 
Rendben köszönöm, akkor töltök, kisütök, és ezt ismételgetem. Nálam veszik a töltést, de pl egy 2,5 óra alatt feltöltődik, 14 órát ír az adatlapja. A kérdés még az, párhuzamosan kapcsolva tölthetem őket? Pl amikor kisütöttem mind a négyet, akkor 1.6 amperral? Ugye 4x400mA
(#) elektroncso válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 31, 2019 /
 
Szerintem kötheted, csak tegyél velük sorba egy egy diódát és ellenállást ami a töltőáramokat kiegyenlíti, máskülönben egymásra fognak dolgozni. Az ellenállást szimplán Ohm-törvénnyel kiszámíthatod.
(#) Sanyesz5 válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 31, 2019 /
 
Egy utolsó, a kisütés elég egy izzóval? Gyorsan, lassan?
(#) elektroncso válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 31, 2019 /
 
Én inkább valamilyen ellenállást használnék, 500mA körüli árammal.
Én programozható műterhelést használtam mert az volt kéznél. 500mA-rel terheltem és be volt állítva, hogyha 0,8V alá esett a kapocsfeszültség akkor abbahagyta a kisütést.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Júl 31, 2019 /
 
Volt egy rossz darabom, bele néztem, másnak jó lesz ha keres róla infót ez össze van belül gyárilag préselve, lényegében egy goliát méretű elem van benne, nem látszik de látni a kicsapódott lúgot bent.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem