Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrofon összekapcsolása hangszóróval
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Müszi válasza csimpee hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Szia!

A többiekkel egyetértek abban hogyha mikrofont szeretnél használni, akkor az átviteli lánc így nézzen ki: MIKROFON -->ELŐerősítő --> VÉGerősítő --> Hangszóró, vagy hangfal.

A mikrofon előerősítőt csatolom: A BE2 bemenetre dinamikus, a BE1-re pedíg elektrétmikrofon szerelhető.
A kapcsolást megépítettem, egy kicsit búg, de használható.

Végerősítő meg lehetne mondjuk egy LM386-os IC-s végfokocska . A hangszóró lehet egy minimum 2W-os TV hangszóró akár. Jó öreg VT hangszórók megfelelnek a célra.

Sok sikert az építéshez: Müszi

mic_er1.gif
    
(#) Müszi válasza Müszi hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
(#) idlob válasza Steven19 hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Törjetek össze egy elektret kapszulát, és látni fogjátok, hogy van benne elektronika, ha már azt nem hiszitek el, amit én mondok, nem alaptalanul!
Azért említettem, hogy dolgozok ilyen területen (szakképesítéssel) mert talán így elhiszed, hogy nem a levegőbe beszélek.
Azért kell leírnom 30 sorban, hogy hányféle mikrofon van, mert mindegyik másféle bekötést igényel, és ha összekavarod, szerencsétlen esetben előfordulhat hogy tönkremegy, vagy nem szól.
Meg azért, mert a felületes tudás nagyon veszélyes tud lenni. Tudod az a típus, aki azt mondja, hogy az az audio kábel parasztvakítás, amire rá van írva, hogy melyik irányban megy rajta át a jel. (Paradoxon feloldása: nem mindegy, hogy melyik oldalon van az árnyékolás bekötve, csak sok egyszerű kábelen az árnyékolás és a hidegpont egy és ugyanaz, na ezek okozzák a félreértést.)
Ha több tudást adsz, az sose baj, ha felületes vagy, vagy nem egyértelmű azzal többet ártasz, mint használsz.

„De igazam van mert akkor is kell az elektrét mikinek feszültség mert máskép nem ad ki jelet. Igazam van??”
Már csúsztatásra kényszerülsz! Abban van igazad, hogy kell neki bias, ez vitathatatlan. De nem úgy kell bekötni, mint a rajzon van! Én csak arra hívtam fel a figyelmet az első hsz-emben, hogy ebben a formában nem fog működni, és még szó nem volt elektret mikrofonról az egyetlen hiba, ami felróható nekem, hogy nem közöltem azonnal a konkrét kapcsolást. De ugye nem biztos, hogy egy fórumban föltétlenül 1 embernek kell mindent elmondani.

„A két kép szerintem hasonlit csöppet sőt azonos az elv ha nem vetted volna észre bocsi.(Senkit nem akarok megsérteni)Helló.”
Figyeld meg, hogy a szénm.nál a mikrofon, a trafó, az áramforrás mind-mind sorba van kötve, elágazás nélkül. Ezután nézd meg az általad küldött kapcsolást! Az elketret sorba van kötve az áramforrással egy ellenálláson át(!), így képezve egy osztót, az erősítő pedig az osztópontba kapcsolódik. Sztem nem azonos, bár lehet... Ami közös, hogy van benne feszültségforrás, csak más okból, más célra.

Ennek ellenére elhiszem, hogy jó indulattal írtad hozzászólásaidat, de erősen féligazságok.

Amúgy már tökmid1 mit írunk ide, mert úgy tűnik csimpee már réges-rég eltűnt.
(#) Dani robot hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Van egy:
-mikrofonom
-hangszóróm
-elemem
Ebből tudok csinálni egyírányú telefont vmi kapcsolással?
(#) kaszarobert válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Elnézést, egy kis vizsgálódás még, mert érdekel a téma

A googleban nagy nehezen a következőkre akadtam:
Mikrofonok fajtái(csak a pontosítás kedvéért):

1.Dinamikus-ez végül is egy hangszóró

2.Kondenzátor-ez egyenáramot igényel, és az egyik fegyverzet mozog... Ma stúdiókban ez a legjobb, szerintem.

3.Elektret mikrofon-Polarizált kondimikrofonok, nem igényel előfeszítést, de nagy inpedanciás erősítő található bennük

4.Szalagmikrofon-egy fémszalag van a mágnesterében ez rezeg, és áram indukálódik benne, nagyon érzékeny mechanikai behatásokra

5.Szénmikrofon-a szénpor ellenállása változik, a hangrezgésre, így az átfolyó áram mértéke is...

6.Piezzomikrofon-piezzokristály tulajdonságait használja ki, ha összenyomjuk megfelelő irányból akkor feszültségváltozás lép fel...

stb.

Már csak egy kérdés merült fel bennem, az én eletretmikrofonaimnak két csatija van. Egyik a test. Hogy a fenébe oldják meg, hogy a másikon egyszerre tápfeszt kap az erősítő, és a kimenőjel is ott jön
(#) idlob válasza Dani robot hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Milyen mikrofonod van? Valószínű az erősítőépítést nem úszod meg, de esetleg szénmikrofonnal és nagyon nagy ellenállású hangszóróval lehetne kísérletezni. (régebbi típusú telefonokban esetenként fellelhető mindkettő)

Ha nem gond, hogy kell hozzá számítógép, akkor mikrofont rákötöd a hangkártya bementére, a kimenetét meg a hangszóróra. A elektret mikrofonhoz 4-5 méternél semmiképp sem ajánlok hoszabb kábelt, a hangszóróhoz talán lehet 10-20 méter.
(#) idlob válasza kaszarobert hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Olvasd el az Bővebben: Link hozzászólásomat, benne van. A lényeg, hogy (erősen leegyszerűsítve) feszültség(áram)osztóként működik.
(#) kaszarobert válasza idlob hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Bocs, nem találtam meg milyen áramkör lehet a mikin belül, hogy ugyanaz a vezeték a belső erősítőjének a kimenete, és a tápja is? :no:
(#) proba válasza kaszarobert hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Egy fet van benne.A tápfeszültség oldalon azért van benne "áramgenerátorként " az ellenállás amiről leveszed a jelet.(tényleg benne van ,én mindent szétszedek amit lehet és én is találkoztam vele.Ezért polaritás érzékeny )
(#) idlob válasza kaszarobert hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Elnézést, azt hittem az elvre vagy kíváncsi, nem a konkrét rajzra. Proba megválaszolta a kérdést. De hogy ne maradj kapcsolás nélkül, mellékletben a rajz.

electrmik.GIF
    
(#) kaszarobert válasza idlob hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Köszi!
Közben én is erre a köetkeztetésre jutottam, hogy egy fél erősítő van benne, s a másikfelét adjuk kívülről hozzá

Ez számomra sokmindent megmagyaráz, s nagy segítség volt=köszönöm!
(#) Steven19 válasza idlob hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Helló.
"a szénm.nál a mikrofon, a trafó, az áramforrás mind-mind sorba van kötve, elágazás nélkül. Ezután nézd meg az általad küldött kapcsolást! Az elketret sorba van kötve az áramforrással egy ellenálláson át(!), így képezve egy osztót, az erősítő pedig az osztópontba kapcsolódik."

A trafó szekundere galvanikusan kapcsolódik a primerhez. A primer meg az áramforrás és a mikrofon közé ami osztópontot képez, a primer és a szekunder közt kondenzátor hatás is van (lakk miatt mivel szigetelő) a szekundernek Ohm-os ellenállása is van..Az IC-s kapcsolásnál ugyanez csak soros C-R tagon át kapcsolódik galvanikusan az erősitőhöz. Hogy nem azonos a két kapcsolás arról soha nem fogsz meggyőzni.Helló.
(#) idlob válasza Steven19 hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Idézet:
A trafó szekundere galvanikusan kapcsolódik a primerhez

Ehhez a kijelentésez engedd meg, hogy gartuláljak. Innentől azt hiszem világos, hogy halvány lila segédfogalmad sincs arról amit beszélsz. Ezt is 10. osztályban halottad? Mert akkor úgy kéne seggberugni a fizikatanárod, hogy a lába sem éri a földet! (ez kizárólag egyetlen esetben lehetséges: ha összekötöd vezetékkel a primert és szekundert!)
Idézet:
„primer és a szekunder közt kondenzátor hatás is van”

Hát az max. parazitakapacitás, amit nem igazán szokás beleszámolni (HF-en mit számít 2fF?), de egyébként ez is inkább mondjuk egy balun tarfón, bifiláris tekeréssel lehetne, ami azért durva dolog HF-en. (de még NF-án sem ez a lényeg) Amúgy képzelj el egy osztottkamrás tarfót. HF-en számottevő kapacitást ott sem fogsz kimutatni.
Idézet:
„a szekundernek Ω-os ellenállása is van..”

Nahát mit nem mondasz, mondcsak a primernek is van?
(#) Steven19 válasza idlob hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Galvanikusat irtam volna?? Bocs félre értelmeztem ezt (Galvanikus kapcsolat=fémes kapcsolat) Galvanizálás anyagismeret óra elnézést.

"Kapacitív csatolás:
Kapacitív csatolás az egymás mellett elhelyezett eszközök, vezetékek között alakul ki. "

Erre gondoltam. De ezt te is tudhatnád hisz mindig azonos rajzra hivatkoztam, még csak nem is figyelsz csak irsz. Helyedben inkább azt irtam volna : Te szerintem a kapacitiv csatolásra gondolsz, amit irtál az nem az (Fémes kapcsolat), vmit félre érthettél. Tehát nem fogadod el azt ha kijavitanak, mert hogy neked papirod van arról hogy te ilyen területen szakember vagy, a papir az nem jelenti hogy te tudsz is vmit. Papirt bárhol lehet venni, de szaktudást fizikai gyakorlatot nem.A papir csak papir lessz mindig és marad is.Engem kijavithatsz. Javits is ki ha nem azt irtam amire gondolhattam.Nekem a két rajz akkor is azonos lessz.Helló.
(#) Steven19 hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Viszont ezen a szakterületen koncertek hangositásán nem vettem részt nem dolgoztam.Csak tudok eggyet s mást elméleti sikon amik a gyakorlati sikon is megálják a helyüket de tudom mire gondolok csak félreértettem a galvanikus dolgot.Hát van ilyen.Kikerültek már működő készülékek a kezem alól mikrofonos kapcsolások is ehhez képest működnek. Helló.
(#) idlob válasza Steven19 hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Vedd elő a középiskolás fizikakönyvedet, és nézd meg a transzformátorról írtakat. Teljesen el vagy tájolódva, ott nem játszik szerepet a kapacitív csatolás, hanem induktív csatolás van. És az egyik HF szempontjából galvanikus, a másik nem galvanikus. Tény, hogy kialakul valamekkora kapacitív csatolás, de ahogy az előbb írtam, abszolúte elhanyagolható, a transzformátor működésében - üzemszerűen - nem játszik szerepet.
Van egy gyanúm, hogy Te mit érthetsz félre: a transzformátor rajzjelében a két párhuzamos vonal nem kondenzátort jelképez, hanem a vasmagot. Ha nem ez, akkor nem tudom még mit keversz össze mivel, de ezek olyan dolgok, amiket nem lehet pl. a galvanizálással összekverni. Ez iszonyat alap.
Hagyom, hogy kijavítsanak, csak nem badarságra. Ne haragudj, hogy ha elvetettem a sulykot, de olyan magbiztossággal állítasz nem helytálló dolgokat, hogy az már elképesztő
(#) Dani robot válasza idlob hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Kösz, ez működik. :yes:
(#) Steven19 válasza idlob hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Helló! Te nem érted mit akarok ebből kihozni! Nem lehet téged rávezetni semmire?????Ember! Ne osztogassál már engem. Gondolkodj inkább! Nem fogom azt irni megint : "Bocsi elirtam"! Nézd meg a fentebbi hozzászólásomban lévő két rajzot hasonlitsd össze és rájössz miről irtam eddig, de a képek most sincsenek a szemed előtt.
Látod hogy csak a levegőbe beszélsz?!
A transzformátorról nem általánosságban irtam.Helló.
(#) idlob válasza Steven19 hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Nem vonom kétségbe, hogy építettél jól működő berendezéseket. De első hsz-edben erősen megtévesztő dolgot írtál, olyat ami csak az esetek egy szűk részben igaz (előfeszítés kell a mikrofonnak); amit az azonos elvekről írtál, az viszont, ahogy később magyaráztam nem igaz. A nagy baj az, hogy egy kalap alá vettél különböző típusú mikrofonokat. Pedig teljesen eltérő kezelést igényelnek, különben nem működnek, vagy akár meghibásodhatnak.
Nem azért írtam gyakorlati élményeimről, papírról, mert azelőtt hasra kellene bárkinek esni. Csupán érzékeltetni akartam, hogy elméleti és gyakorlati alapja is van annak amit mondok.
(#) idlob válasza Steven19 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Neharagudj, mostmár tényleg nem tudom mit akarsz kihozni. A tarfóról nem általánosságban írtál, értem én (illetve nem, mert konkrétan sem, mind1), amit meg én írtam az meg mindig igaz HF-en.
Idézet:
„primer és a szekunder közt kondenzátor hatás is va”
Írd már le, nekem hogy itt mire gondolsz. Azzal, hogy ezt említed, úgy tűnik, mintha nem lenne elhanyagolható a kapacitás. Ismétlem, a transzformátorok nem a kapacitív csatolás miatt működnek.
Az életben sok kellemtlenségben lesz részed, ha ezt a stílust folytatod. Nem értem, hogy miért neked áll följebb, amikor egy rakás nem helytálló dolgot mondtál eddig
(#) Norberto válasza Steven19 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /
 
Idézet:
„A gyakorlatban tektonic hozzászólásában közzétett képen látható kapcsolás lehet hogy pont igy nem fog működni”


Mi az, hogy lehet?!?!?!?! Ez nem jósda... ha segítünk, akkor korrekten segítsünk, ne időjósként irkáljunk a fórumba lehetőleg. Ha meg nem tudod, hogy mi hogyan működik, akkor fölösleges segíteni. Hülyeségekkel meg megintcsak fölösleges etetni a népet.

Idézet:
„Teszem hozzá a képen kondenzátor mikrofon van Mármint a baloldalin.”


Ez is falsch szöveg, mivel elektret a hivatalos neve. Ha hiszed, ha nem, ha akarod, ha nem. És ezt idlob is jól írta le.

Az pedig, hogy valaki a wikipedia-n írtakkal akarjon meggyőzni másokat, hát: sokat írhatnék erről is, de inkább no komment.

Idézet:
„De igazam van mert akkor is kell az elektrét mikinek feszültség mert máskép nem ad ki jelet.”


Előző nap pont ugyanazt az eszközt még kondenzátor mikrofonnak nevezted. Akkor most ki a ? Tudod, a fórum nem felejt, minden szépen megmarad, ahogy írtuk. Egyik nap az epret szőlőnek nevezed, a másik nap dinnyének? Vagy mi van itt?

Idézet:
„Egy kezdőt nem érdekli az hogy milyen mikrofonok vannak és azok milyen felépitésűek hogyan működnek.”


Ezt sosem tudhatod biztosan. HACSAK nem éppen magadról beszélsz... más nevében meg hülyeség beszélni, de hát ez úgyis egyértelmű (lenne).

Idézet:
„Erre Idlob osztja az észt”


Hát mindenki jobban járna, ha így lenne az ész osztva, nem pedig a te fröcsögős, érdekes módszereddel...

Idézet:
„Azért kell leírnom 30 sorban, hogy hányféle mikrofon van, mert mindegyik másféle bekötést igényel, és ha összekavarod, szerencsétlen esetben előfordulhat hogy tönkremegy, vagy nem szól.”


Magyarul idlob nemcsak hogy segített eligazodni, de jószándékúlag az is felmerült benne, hogy milyen jó lenne, ha az a szerencsétlen kérdező/topiknyitó nem rontaná el azonnal jelen esetben a mikrofonját, nem ölné meg azonnal az első rosszul bekötött tápfesszel. Lehet, hogy te nem így gondolkodsz. Ha valaki mégis rosszul köt be valamit, azt végülis nem te csináltad, nem roppan össze a lelked. Viszont egy alkatrésszel kevesebb...

Idézet:
„a primer és a szekunder közt kondenzátor hatás is van”


Ez a kijelentés hangfrekvenciás témakörben elég viccesen hangzik. Azoknak lehet, hogy érdekes, akik iszonyatosan vájtfülűek és csövekhez használnak mindenféle jobbnál jobb kimenőtrafót. De ebben az esetben/témában ez annyira, de annyira elhanyagolható információ, mintha azt írta volna bárki, hogy egy muslica rászáll a primerre, és ráfolyatja a nyálát.

idlob írta:
Idézet:
„olyan magbiztossággal állítasz nem helytálló dolgokat, hogy az már elképesztő”


+ 1 szavazat, én is ezt állítom...

Ja, és sokadsorban pedig a tisztelet: miközben te egy alig 20 éves emberke lehetsz (nick-neved alapján) a nagyvilágból (lehet, hogy nagyon nagy tapasztalattal), de idlob ezt kisujjból kirázza, amit eddig te erőlködve, indulatosan irkáltál. Meg merem kockáztatni, hogy legalább másfélszeres a korkülönbség köztetek. És akkor ilyeneket írsz:

-
Idézet:
„Ne osztogassál már engem.”
(#) rammeradrian hozzászólása Aug 22, 2008 /
 
Üdv
építettem házilag egy kültéri akkumlátoros erősítőt.
Az erősítő egy régi lemezjátszóbol van.
és van egy mikrofonom és arra lennék kiváncsi hogy hogyan lehetne rákötni.
Egyépként egy mp3 lejátszóról szól a zene és elég jól szól
(#) gammabuta válasza rammeradrian hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
szerintem mikrofon előerősítőre lenne szükséged pl.:
http://www.zolee.hu/rajz_mutat.php?mutasd=30
üdv!
(#) pucuka válasza gammabuta hozzászólására (») Okt 11, 2011 /
 
A hozzászólásod kissé megkésett. Nézted a hozzászólás dátumát? Több mint három éves.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem