Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   40 / 138
(#) ligyakeli hozzászólása Júl 29, 2011 /
 
Sziasztok elégett a csillám lemez a mikroba az lenne a kérdésem,hogy müködike a csillám nélkül köszi a válaszokat.ligyakeli
(#) szergi hozzászólása Júl 29, 2011 /
 
Sziasztok,

Köszönöm a válaszokat,akkor új mikrot veszek.
19 év müködés elégséges volt.
(#) zombee válasza ligyakeli hozzászólására (») Júl 30, 2011 / 1
 
működik, de a zsír-gőz a magnetron antennájára kerül, és hamar beszikrázhat.
Margarinos vagy jégkrémes fedő egy darabig megfelel, lényeg hogy tiszta legyen, ujjlenyomat és papír sem lehet rajt.
(#) ligyakeli válasza zombee hozzászólására (») Júl 30, 2011 /
 
Köszi a segítséget
(#) antekirt válasza szergi hozzászólására (») Júl 30, 2011 /
 
Ha trafóhiba kell bele másik trafó még mindig olcsóbb.
(#) sztyopa828 hozzászólása Aug 7, 2011 /
 
Szerbusztok!
Segítségeteket kérném.Van egy Daewoo mikróm aminek elromlott a tányér forgató motorja. Ez egy 1500.- forintos alkatrész lenne amit saját magam ki is tudok cserélni. De sajnos ezt a motort a gyártó nem engedi kereskedelmi forgalomba(legalább is az utóbbi időben),csak a márka szervizek kaphatnak belőle,ezt az infót kaptam egy alkatrész boltban. Ha szervizbe viszem a csere horror áron történne. Ez egy szinkron motor "ST-16"
"MN73MQAD" "5/6RPM" "3/2,5W" ezek az azonosítok vannak rajta.Ha valakinek volna ötlete hol tudnám ezt beszerezni azt nagyon megköszönném.
Én Pécsen lakom de a bátyám pesti,ezeken a helyeken könnyebb lenne az utána járás.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) mindenes válasza sztyopa828 hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Heló.
ittkell meg próbálni, nagyon sok alkatrszészt tartanak raktáron. A motor gyártója lehet más, csak a paraméterei kell eggyezzenek az eredetivel..
(#) sztyopa828 válasza mindenes hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Köszönöm a gyors választ
Üdv!
(#) nzspecial válasza szalkagyuri hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Konkrétan egy ugyan ilyen problémára szeles cellux tettem 3 rétegben (fedésben). Azóta is muxik.
(#) antekirt válasza sztyopa828 hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
(#) antekirt válasza szergi hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Kedves szergi.Amikor aszt irták hogy adj a trafónak 220 voltot arra gondoltak hogy egy teljesen külön vezetéken nem pedig a mikrósütőből ! Csinálj egy dugvillás zsinort és dugd rá a primmerre ezen mérj üresjárati áramot ! Először egy hibátlan trafóval próbálkozz például avval amit a barátaimtól rendeltél és megérkezett hetedikén ! A kkor rájössz hogy nem trafóhiba . Csinálj képet a hibás mikróról amin látszanak a vezetékek akkor tudunk SEGITENI . A szögletes fekete ellenálásféle az a nagyfesz dióda persze hogy nemtudsz rajta ellenállást mérni . Mindentrafón 3 amper körüli üresjárati áramot mérsz ez nem furcsa? lehet pont egyformán menetzárlatosak ? Majd rendelek trafót diódát kondit asztán visszaküldöm azzal hogy nem működik pedig asztse tudom mit hova kötök mi mijen alkatrész a diódát látásból se ismerem szűrőtáppanel az meg mi a rosszseb . Szerinted ez igy járható út ?
A tisztelt fórumtársaktól kommenteket kérek az alábbi idézetre . " gépésztechnikus vagyok de nemtudom mi az a lágyinditás "
Ha végképp nem boldogulsz pakold össze az egész cumót és ad fel postán ingyenesen megjavitom neked visszaküldöm és leirom mivolt a baja . Nemtudom mit cserélek benne de aszt tudom mi marad benne. Az a daewoo trafó ami náladvan BARÁTOM.
További szép napot.
(#) Busz hozzászólása Aug 9, 2011 /
 
Mikróra nem tudtok valami általánosított hibakeresési infót írni?
Vagyis pl hogy hogyan lehet kisakkozni hogy mi a rossz?
Pl HIBA: Nem melegít de zúg.

Akkor ugye rögtön nagyfesz bizti. Ha ki van égve akkor patkolás.
Ha melegít akkor no problém.

Ha csak hangosan búg meg fura hangok jönnek belőle stb: na akkor hogyan tovább?

Megnetronból kihúzom a két vezetéket aztán szintén bekapcs. Ekkor általában nem búg.
Ilyenkor pl a mikró dugvilláját ha sorbakötöm a multiméteremmel és "ampert" mérek akkor 2A-nél nem lehet több. De ugye ebbe bennevan a venti és esetleg elektronika fogyasztása is.

Ha több 2A-nél akkor a trafó a zárlatos. De honnan tudhatom hogy nem-e egy szar magnetron égette ki a trafót? Mert pl veszek vagy teszek bele másikat. És ha azt is kiégeti?

De pl a nagy fekete dióda ami a testre van kötve, meg a nagy kondit azt hogyan tudom kimérni hogy nem-e szar?

Amúgy én ingyen javítok. De tudás nélkül. Ismerősnek bedöglik, akkor megpróbálkozok vele. Mert pénzük nincs újra.
De nekem meg abszolúte nincs semmiféle elektromos végzettségem.
(#) mindenes válasza Busz hozzászólására (») Aug 9, 2011 /
 
Heló.
Itt ! találsz egy egészen korrekt leírást a mikrókról, részletezi a hibalehetőségeket is. Ami a nagy feszkondit illeti, ki lehet mérni, multiméter 20Mohm poziciójában, ha hibátlan a kondi akkor a multi feszültsége tölteni fogja a kondit egészen 10Mohm értékig, ha ezt az értéket elérte akkor meg kell álnia mert a kondiban van egy 10mohm értékű kisütő ellenálás, tehát ha a 10m ohmot mutatja a müszer akkor a kondi jó kell legyen. A magnetront testzárlatra kell ellenörizni a katód lábai felől, hibátlan magnetronnál végtelen ellenálás kell hogy mérj a magnetron házára, mig a 2 láb között ami a katód )pedig szakadást.
(#) mindenes válasza mindenes hozzászólására (») Aug 9, 2011 /
 
Javítom magam, a katód lábain nem szakadást hanem zárlatot kell mérni.
(#) Busz válasza mindenes hozzászólására (») Aug 9, 2011 /
 
Köszi a választ!
Vagyis ha a magnetron két "lába" között semmit nem mutat a műszer akkor jó (sípolós üzemben), de a test és mindkét lábra meg sípolnia vagy ha nem is sok sok számot kell mutatnia (de semmiképp sem 0-át) nem?

Ne haragudj de nem értek a multi használatához. Én mindent kisípolok, vagy feszt, áramerősséget mérek, de a kondit azt meg már nem tudom vele megmérni.

Pedig egy-két dolgot már sikerült megszerelnem ennyi tudással is!
(#) zombee válasza Busz hozzászólására (») Aug 9, 2011 /
 
A katód két elektródája között majdnem zárlatot mérsz, azaz sípolnia kell.
A katód bármelyik elektródája és a test(anód) között végtelen ellenállást kell mérni, azaz ha pl. 20 v. 200MOhm-osra kapcsolod a multit akkor semmit nem szabad mutatnia.
(#) szergi hozzászólása Aug 9, 2011 /
 
Kedves Zombee és Hutty,

Vettem egy új mikrohullámű sűtőt. mikrozás közben 6,9 A áramfelvételt mértem, de nem mondtam le a régi javításáról. A következő megállapításra jutottam. Ha minden csatlakozó a helyére van dugva, nagyfesz, trafó, magnetron, kondenzátor. Ha leveszem a konditól menő nagyfesz dióda testre való lekötését, akkor működik a készülék. Nem mikrozik. Az áramfelvétel az üresjárási trafó 3,4 A helyett 3,6 A-t mértem. Ha visszateszem diódát testre azonnal leveri a biztosítékot. Kiváncsi volnák a véleményetekre, hogy ez miért van? Szakszerű véleményeteket előre is köszönöm.
(#) Busz válasza zombee hozzászólására (») Aug 9, 2011 /
 
Köszi, így már értem!
AMúgy a nagyfesz diódát kilehet valahogy mérni? Vagy mennyibe kerül? Mert az általad ajánlott olvasmány szerint ki kell cserélni ha gyanús lesz, nem nagyon lehet méregetni.
Ui: egyáltalán mi a szerepe ha az beszarik?
(#) zombee válasza Busz hozzászólására (») Aug 9, 2011 /
 
Ezt most tőlem kérdezted? Na mindegy, válaszolok...

A nagyfeszdiódát nagyon nehéz kimérni, mert kisfeszen nem nyit ki. Persze ha zárlatos akkor az más kérdés. Én rákötném 24-40V-ra záróirányban, és ha vezet(melegszik, ampermérő v. milliampermérő jelez) akkor biztos rossz.
(#) Hodinka válasza szergi hozzászólására (») Aug 9, 2011 /
 
Szia!
Húzd le a magnetron két fűtőcsatlakozóját,majd próbáld újra.
(#) Hodinka válasza Hodinka hozzászólására (») Aug 9, 2011 /
 
Azonban több mint valószínű,hogy a dióda lesz a ludas.
(#) antekirt válasza Busz hozzászólására (») Aug 9, 2011 /
 
Pár jótanács. A nagyfesz dióda öt kilóvoltos de csak 500-700 mili amperos. Ha záró irányban kötöd a legkissebb trafó még egy dugasztáp is agyon üti ! Azért bir öt kilóvoltot mert ez nem egy dióda hanem több . Belöl hat vagy nyolc van sorosan kötve és úgy van beöntve hogy egynek látszik . A diódákon 0,6volt esik tehát ha hat van benne akkor 3,6 voltnál nyit csak. Keress egy váltóáramú trafót kösd rá az egyikvégét a másikra a műszert és nézd meg hogy egyenirányit-e . Igy belehet vizsgálni de nem 100%-osan mert nagyfesz alatt még lehet rossz ha belöl átüt . A szerepe pedig az hogy a 2100voltos meg duplázza a kondenzátorral felépitett sokszorozó . Tehát a magnetron 4200 voltos negativ feszültséggel müködik máskép nem rezonál be tehát dióda nélkül nincs mikró . A trafó szekuder egyik fele levan kötve a testre ha a dióda zárlatos akkor a másikfele is testre megy a kondi keresztül tehát zárlat hiába huzod le a magnetronról akkor is szekunder zárlat ami a priméren hatalmas áramfelvételt jelent . Talán ez a baja szerginek is .
(#) Busz hozzászólása Aug 10, 2011 /
 
Vagyis ha lehúzott magnettronnal de zárlatos diódával kapcsolom be a mikrót akkor nagy búgás lesz. Mert átlalában ha zárlat van azt fülre hallani...

Aztán ha búg és utánna kikötöm a diódát és mindig búg akkor meg a trafó egymagában zárlatos.
(#) xzilon hozzászólása Aug 10, 2011 /
 
Csillamlemezt a mikrohoz honnan lehet legolcsobban beszerezni?
(#) Gafly válasza xzilon hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
Azt nem tudom hogy hol a legolcsóbb, de én az Orczy-ban szoktam ilyesmit venni.
Mármint com
(#) Hodinka válasza Busz hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
Egyébként még úgy is leellenőrizhető a nagyfeszdióda,hogy egyszerűen bekötöd sorosan egy 12V-os táppal,majd rámérsz multiméterrel.Egyik irányba kell mérjél feszt rajta,a másikba pedig nem,pont úgy mint ideális esetben is.Különben meg ha a dióda már egyszer átütött,akkor az már szakadás vizsgálóval is mérhetővé vállik,más probléma meg nem nagyon szokott itt előfordulni vele,legalábbis az esetek 99%-ában nem.
(#) szergi válasza antekirt hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
Kedves antekirt,

Köszönöm a kemény kioktatást. A fórumon sokan vannak akik azt is elismerik, akik a multimétert sem ismerik. Ezért vettem a bátorságot, hogy ne m profi elektromos létemre tanácsot kérjek. A fórumi hozzászólásokból azt olvastam ki, ha egy trafó 2A-nál többet vesz fel, üresjárásban ,akkor valószínű menetzárlatos. Amikor barátaid trafója után érdeklődtem, akkor azt a választ kaptam , hogy üresjáratban 125 W az áramfelvétel. Ahogy a csomagot megkaptam egyből áramfelvételt mértem, de nem a készülékben és 3,3 A -t mértem. Ez úgye nem egyezik meg a 125W áramfelvétellel. Tanulság nekem, a történtekből. elektromos dolgot soha ne vegyél posta szállítmányként. üdv, gépésztechnikus
(#) szergi válasza zombee hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
kedves zombee,
Köldöm a nagyfesz dióda általad javasolt mérési eredményeket.
24V záróirány 9,1V
41 V záróirány 20,8V

Hétfőn vettem egy használt trafót a vaterán. Kérdésemre, hogy mennyit vesz fel üresen 125W-ot mondtam. Megvettem ahogy kicsomagoltam 3,3 A-t mértem. Ennél a trafónál is ugyanugy jártam mint az eredetivel ami 3,4 A -t vesz fel. Ma vetted egy eredetit kiváltó nagyfesz diódát. A jelenség ugyanaz mint eddgi totál zárlat. Köszönöm az eddigi segítséget de azt hiszem én kiszállok.
(#) szergi válasza Hodinka hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
Már sok mindent kiprobáltam. Többek közöttaz ajánlatodat is. Egyedül csak akkor nem vágja le a háéozati biztit, ha a nagyfesz dióda nincs rákötve a testre.
(#) Hodinka válasza szergi hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Ha záróirányba ereszt,akkor az a dióda rossz.Egyébként meg igaz is,a magnetron lekötését kissé elhamarkodottan vágtam rá,csak később olvastam vissza figyelmesebben,hogy dióda nélkül is kipróbáltad,így pedig elég egyértelmű,hogy a dióda a hibás.
Következő: »»   40 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem