Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   72 / 196
(#) patrick97 hozzászólása Jan 16, 2017 /
 
Sziasztok!

Ma vettem egy ilyen krimpelő fogót, állítólag tud szigeteletlen sarukat is krimpelni főképen ilyet szeretnék vele krimpelni de sehogy sem jön össze folyton szétnyomom vagy valahogy szétmegy, már vagy 10 ilyet elrontottam. Mit csinálok rosszul? hogyan lehet ezzel normálisan rányomni a kábelvégére a sarút? 1mm2 es kábelra próbáltam próbáltam 2,5mm2 re sehogy se jön össze.

Ui: Tudom 1600ft-ért ne várjak sokat de ha egyszer így hirdették..
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2017
(#) uniman válasza patrick97 hozzászólására (») Jan 16, 2017 / 1
 
Talán így?: Bővebben: Link
(#) patrick97 válasza uniman hozzászólására (») Jan 16, 2017 /
 
Köszönöm így már nagyjából sikerült megmondom az őszintét hogy minimum egy ilyenre számítottam, de mindegy, ha lesz 8 rugóm veszek egy profi szerszámot. Köszönöm hogy segítettél oroszul az életbe se tudtam volna beírni.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2017
(#) akos70 hozzászólása Jan 16, 2017 /
 
3000-ért már vehetsz egy ilyet: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2017
(#) bbalazs_ hozzászólása Jan 18, 2017 /
 
Bocsanat, nem biztos hogy jo helyen kerdezek, de meg itt talaltam a legtobb, ide vonatkozo hozzaszolast.

Keves darab, kicsi fem forgacsoloszerszam keszitese volna a cel hobbiszinten, ehhez szerszamacelt szeretnek hasznalni, megmunkalas eszterga es marogep segitsegevel, utana edzes es megeresztes. A meret maximum egy standard 8-as furo merete, de inkabb kisebb.

Ami van: eszterga, marogep, kezi gazlampa, olaj, lelkesedes.
Ami nincs: gyakorlati tapasztalat.

Kerdesek: esztergakes es marofej keszites celjabol milyen tipusu szerszamacelt hasznaljak, ami elerheto hazankban? A kezi gazlampa (pici palackos, Praktikeres) tud-e eleg hot atadni az alkatresznek? (a youtube-os videon valami samott-alagutban melegiti a koma egy perzselovel).
A videoban korbetekerik az alkatreszt lagyvas drottal es beletomkodnek kristalyos borsavat. Ez mennyire elfogadott igy?

Elore is koszonom valaszaitokat.
(#) Alkotó válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 18, 2017 /
 
Komoly tudomány az, amit magad akarsz megoldani. Már a forgácsoló geometriákat se könnyű jól eltalálni, de a hőkezelésen garantáltan elbuknál. Egy szerszámacél hőkezelése nem játék, kemence kell hozzá, mert egyéb módon nehézkes a hőntartás, illetve a megeresztési hőfok eltalálása. Ha nem sikerül vagy túl rideg lesz, vagy túl lágy. (Videókon amit látni lehet, az általában valamilyen "sófürdő", amire az a jellemző, hogy melegítés hatására egy adott hőmérsékletű folyadékká válik, és ameddig el nem párolog addig tartja ezt a hőt (sok 100 °C-ról van szó). Összetételtől függően lehet vele nitridálni, cementálni, vagy egyéb kérgeket kialakítani is.)
Nem tudom milyen szerszámokról van szó, de inkább a vásárlás tűnik ésszerűnek. Gondolj bele, pl. csigafúrót se készít otthon az ember, hanem megveszi, és esetleg átalakítja.
Ha mindenképpen magad akarod megcsinálni (néha kell totál speciális dolog), akkor mondjuk egy gyorsacél késből kiindulva, köszörüléssel lehet célt érni, mert így az újabb hőkezelés elkerülhető. De ez macerás dolog, mert nem lehet nagyon sietni vele, és a köszörülés egyébként sem haladós technológia.
(#) l48 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Én biztatnálak. Mivel kis méretekről van szó a kemence sem lehet nagy kihivás. A tényleges megfontolása annak, hogy hozzákezdjek vagy sem anomáliának a végleges finom élezés.
Ez a témakör legalább olyan cirkalmas mint a hőkezelés tudománya.
A világban nagyon sokan foglalkoznak forgácsoló szerszám készitéssel ( Sajnos a Magyar nyelvű kereső szó nem sokat segit)
Hajrá!
(#) nagym6 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Vannak kis méretű hőkezelő kemencék -mint egy konyhai mikrosütő-, használtan esetleg olcsón lehet.
(#) granpa válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
P.Ü. ment.
(#) bbalazs_ válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 19, 2017 /
 
Koszonom a hozzaszolast. En amolyan botcsinalta ezermester lennek, mindent kiprobalok, aztan ha semmikeppen nem jon ossze, akkor hagyom a francba az egeszet.
A HSS koszorulesbe mar belekostoltam, onnan van a leszuro - kicsit lassu nekem. Vannak olyan idomok, amiket nem tudok kikoszorulni, elsosorban meretproblemak miatt.
A fo gond a turelmetlensegem: altalaban pont akkor van zarva minden, amikor raerek ilyesmire, meg mire a megrendelt, nem szokvanyos darab megerkezik, mar regen mas foglalkoztat vagy megoldottam maskeppen, mivel AKKOR es OTT van ra szukseg.

Szeretnem erosen hangsulyozni a hobbicelt, tehat a rel. tures nagy, valamint az esetlegesseget, vagyis ha ket sargarez munkadarabot kibirt az ele, akkor mar jo, tobbet ugysem keszitunk belole valoszinuleg (elsosorban egyedi elektroda-letolok) valamint az aprocska meretet (a 8x8-as mar oriasinak szamit, a zome 2x3mm korul van, a magassaguk kb 12mm).
Ha nem sikerul az edzes, akkor sima acelbol is meg lehet csinalni, annyit kibir az is, csak jobb lenne, ha nem kellene tul sokat utanaelezni mindig.
(#) Alkotó hozzászólása Jan 20, 2017 /
 
Keresek egy apró esztergályos kapacitást. A melléket szorítótárcsából szeretnék 1 db-ot, közönséges szerkezeti acélból.
(#) alex0 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Szia
Egy javaslatom lenne a tárcsával kapcsolatban. Annyit módosítanék, hogy a csatolt rajz szerint csináltatnám. Ennek az a magyarázata, hogy amikor meghúzod a csavart, a nyomás miatt csak a tárcsa közepe fog szorítani, ami kicsi felületet jelent. (kúposodik a szorítás hatására) Ezért jobban meg kell húzni a csavart, hogy ne tudjon elfordulni a tárcsa. Ha viszont csak nagy átmérőn ér hozzá a szorítótárcsa, akkor nagyobb lesz a szorító felület, vagyis nehezebben fordul el a tárcsa. A kiegészítésem nem méretarányos, kevesebbek kell kiesztergálni. De egy esztergályos szaki biztosan tudja, mennyit vegyen ki.
(#) Alkotó válasza alex0 hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
A megoldáskeresésem a gyártási lehetőségre vonatkozott, de igaz amit mondasz. Viszont a megoldást -tapasztalatokra támaszkodva- nem a tárcsa átalakítása, hanem a gumilap jelenti. Ez így is bőven biztosítja a nekem kellő forgácsoló erőt, de szinte nullára csökkenti a remegéseket, ami jót tesz a vágott a felületnek (ez egy faipari gép). Az ötlet "orosz" eredetű nálam, ahol a köszörűfelfogó tárcsára kartonpapír van ragasztva -és prímán működik-.
(#) zolika60 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Próbáld megkeresni az ügyben bijo kollégát. Én őt szoktam nyaggatni az ilyesmi dolgaimmal. Sok dolga van, ezért nehéz rávenni újabb feladatra, de kiváló és nagyon precíz szakember.
(#) Alkotó válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Egy helyi szakembert megkérdeztem, megoldható-e a szorító tárcsám, de egy olyan számot mondott ellenértékként, amitől meghökkentem. Többet kért volna ezért a tárcsáért, mint amennyiért egy 255 mm-es Makita fűrésztárcsát adnak, 40 foggal.
Ha nem kapok jobb ajánlatot, akkor elengedem ezt a részt, és kireszelek néhány 20 -as fakötésű alátétet és az lesz a felfogó tárcsa (de mennyivel szakosabb és kényelmesebb lenne ez).
(#) habazutty válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Tudhatnánk mégis milyen összeget mondott a mester? Akár priviben is.
(#) rolie válasza habazutty hozzászólására (») Jan 21, 2017 / 1
 
Burkolva benne van a hozzászólásban:
Idézet:
„Többet kért volna ezért a tárcsáért, mint amennyiért egy 255 mm-es Makita fűrésztárcsát adnak, 40 foggal.”

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2017
(#) Remci válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Szia!
Van egy esztergályos ismerősöm, ha gondolod akkor megmutatom neki a rajzot és megmondja hogy el tudja- e vállalni. Mennyire sűrgős?
(#) alex0 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Szia!
Ez is teljesen jó, a lényeg az, hogy ne a közepe szorítson. Főleg, ha szerzel vékony szövetbetétes gumilapot. Az sokkal jobban tart.
(#) l48 válasza alex0 hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Véleményem szerint forgácsoló szerszámot nem fogunk be rugalmas befogóba. Ez alól a faipari szerszámok sem kivételek. A befogott szerszám az alkalmazott gép leg merevebb pontja kell, hogy legyen. Az a tárcsa úgy korrekt ahogy belerajzoltál.
(#) zolika60 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Azért csak kérdezd meg. Nekem mindig olyan alacsony árakat mond, hogy inkább felfelé alkuszom.
(#) Alkotó válasza l48 hozzászólására (») Jan 22, 2017 / 1
 
A véleményed tiszteletben tartása mellett, tudnod kell, hogy téves. A gumi, kimondottan kemény, olajálló 1 mm vastag (pontosan ennyi, nem szór a méret), 1 szövetbetétes típus. A vágótárcsa palástjának helyzetét a tengely pozicionálja, amiben csak annyi a hiba, ami gyártáskor belekerült (feltételezve a tengely futását). A gumilap oldalirányban támasztja/szorítja, és ezt tökéletes eredménnyel teszi. Csak ajánlani tudom
A vágótárcsák, bizonyos forgácsolási teljesítmény, és bizonyos átvágási mélységnél már hajlamosak a belengésre. Ez általában nem nagy baj, de nyomot hagy a vágott felületen. Többféle módon is védekeznek ellene, amik közül egyik a gumilapos megfogás.
(#) Alkotó válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Folyamatban van.
(#) kowi hozzászólása Jan 24, 2017 / 1
 
Végre megjött a weidmüller csomagom Igaz már majdnem mindenem volt ezen szerszámok közül de ennyi pénzért nem lehetett kihagyni!
(#) Kovidivi válasza kowi hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Mennyiért? Ha már írtad.
(#) Gafly válasza kowi hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Idézet:
„de ennyi pénzért nem lehetett kihagyni!”

Taníts mester
Mondjuk például bicskát Weidmüller-től
Hol lehet olcsón venni?
(#) kowi válasza Gafly hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Külön nem tudom én szett-be vettem. mellékelem a fényképet.
(#) Kovidivi válasza kowi hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Jó munkát vele!
(#) kowi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Köszi! (a jó munka olyan mint a szép halál... egyik sincs Kollégám után szabadon) Van egy nagy kofferem ezt amolyan gyorsan magamra akasztom ha menni kell csomag Meg hát egy stripax huszonezer... Ez meg egybe volt 40 nem lehetett kihagyni
(#) Gafly válasza kowi hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Használd őket sokáig
Az nem tudom jó mondás-e, hogy rengeteget dolgozzál vele
Következő: »»   72 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem