Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műszerfalvilágítás SMD-LED-ekkel
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Szipee86 hozzászólása Júl 26, 2009 /
 
Sziasztok. Szeretném a véleményetek kérni. Műszerfalvilágításom szeretném megoldani a gyári izzófoglalatokban. A műszerfalban 5 izzó van és ezeket szeretném smt-ledekkel helyettesíteni. Izzónként 3 SMT leddel. néztem és a kék smt-led.: 2,6-3,6 -ig bírja. 3 V-ra számoltam ledenként. Tehát a 3 lednél az 9V . 14.4V-ra számoltam az előtétellenállást.
14,4V-9V=5,4V
R=U/I; 5,4V/0,02A

A kérdésem. Szerintetek az autóban álló helyzetben/12.6V/ is szépen fog világítani, vagy egyáltalán így hogy 3 Vra számoltam ledenként így mekkora fényereje lesz szerintetek. Ja az áramerősség 20mA. Esetleg ezt a ledenként 3Vot mennyivel lehetne esetleg növelni?

Válaszotok előre is köszönöm.
(#) Sir-Nyeteg válasza Szipee86 hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Puding próbája az evés!
Rakd össze, és nézzd meg! Látatlanban nem sokan tudnak konkrétumokat mondani...
Egyébként az SMD!
(#) DigitalSilence válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
SMT a technológia, SMD az alkatrész, de mindkét formát használják az alkatrészre.
(#) Stefan válasza Szipee86 hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Én most cseréltem nemrég haver kocsijában hátteret, igaz az alapból smd ledes volt, gyenge narancs. Kékre cseréltem 46ft/db áron vetttem a ledet, emlékezetem szerint olyan 200-250 mcd fényerővel. Fiat Punto, 2 led a km óra mögött, tobbi mögött 1-1. Nagyonjó volt a fényereje.
(#) Amarton válasza Szipee86 hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Nyugodtan belerakhatod.
Azt a 15%-al kevesebb áramot nem fogod rajta észrevenni. Azek az SMD ledek 15-20mA között azonos fényerőt produkálnak.
Gondolom, ha 3V körül nyit, akkor kék vagy fehér színt választottál.
(#) dinobyte75 válasza Szipee86 hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
szia én már sokszor raktam rendelésre autókba .Kék zöld és más színekben .a nagy ízzok helyében (a műszerfalban van általában kettő ) van a műszaki boltokban nagy fejű ledek ezt egy 470 vagy 680 ohm os ellenálással tőkéletessen műkődik a kissebeknek meg az alaplapján a műszerfalnak érdemes átalakitani a kis méretűk miat kényes sorba kőtni az ellenálásal igy egy erősebb W" ellenálást kell mindjárt a szalagon sorba kőtni. hosszú az éllet tartalmuk nem kell ezután gondját viselni és úgyanigy tudod bekőtni a tőbbi kivilágitot kapcsolok és szerkezetekben
(#) Szipee86 hozzászólása Júl 26, 2009 /
 
Köszi a válaszokat. Igen. Kék ledből szeretném megcsinálni. a kék led 2,8-3,6Vig bírja. 20mA-on gondoltam a powert. és arra gondoltam hogy 3at sorbakötök és ezek elé egy előtétellenállás. Szerintetek az SMD ellenállás még elbírja ezt a 3 ledet? Tehát egy izzófoglalat helyére menne 3 led ellenállattal!
(#) Amarton válasza Szipee86 hozzászólására (») Júl 26, 2009 / 1
 
Az általános SMD ellenállások 1206, 0805, azok 0.25W-osak.
Mivel a ledeket sorba kötöd, ezért az áram állandó.
Szóval mindegy, hogy hányat kötsz vele sorba az ellenállás el fogja bírni.
(#) Szipee86 válasza Amarton hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Értem. Csak akkor egyet nem értek. Mitől volt az hogy anno 12ledet sorba kötöttem és az ellenállás forrasztási része megolvadt amikor rákötöttem a 14,4Vra?
(#) Einstein válasza Szipee86 hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Hogy az ellenálláson esett a feszültség nagy része és azt az értéket beszorzod az árammal akkor a kapott érték nagyobb lehetett mint az ellenállás teljesítménye.
De egy multiméter és 2 perc segítségével ki lehet deríteni hogy nől,e az áram, az biztos hogy ha 12 led-et használsz akkor 12 szer nagyobb tejesítmény halad át az ellenálláson és ha állandó az áram akkor nagyobb fesz kel, de az meg nem lehet úgyhogy nemtudom mert a párhuzamosnál nő az áram és a fesz u.az.(lehet hogy rosszul gondolom, ilyeneket nem nagyon szoktam számolgatni és nézegetni )
(#) dB_Thunder válasza Einstein hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Idézet:
„Értem. Csak akkor egyet nem értek. Mitől volt az hogy anno 12ledet sorba kötöttem és az ellenállás forrasztási része megolvadt amikor rákötöttem a 14,4Vra?”

A 12 led biztos nem megy sorba kötve 14.4 voltról !!


Idézet:
„ha 12 led-et használsz akkor 12 szer nagyobb tejesítmény halad át az ellenálláson és ha állandó az áram akkor nagyobb fesz kel, de az meg nem lehet úgyhogy nemtudom mert a párhuzamosnál nő az áram és a fesz u.az.(lehet hogy rosszul gondolom, ilyeneket nem nagyon szoktam számolgatni és nézegetni )”


Tegyétek helyre magatokban az általános iskola 8. osztályában tanultakat!
(#) Amarton válasza Szipee86 hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Valószínű, hogy az ellenállás túl kicsi volt, nagy volt rajta a feszültség esés vagy nem sorba kötve voltak a ledek.
Ha zenerhez rakod előtétnek, akkor nem lehet baj.
(#) dinobyte75 válasza Amarton hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
sziasztok .... a legkőnyebb mindegyikre ellenállást teni a ledeket beépiteni a csereznye' izzók fóglalataiban és mindenhova elég egy nem kell három csak a nagyokba nagy ledet rakjál a picikbe kicsit, nem fog erősebbe3n látszani ugy sem
(#) zolley70 hozzászólása Feb 20, 2014 /
 
sziasztok, valaki foglalkozik tőletek smd ledek cseréjével, forrasztásával? fabia-m müszerfalán a belsö fényt szeretném kicseréltetni, a régi gyári satnya zöld színt valami kajakabbra ötlet? köszike zoli
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem