Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   321 / 577
(#) kristikoma válasza CT-3 hozzászólására (») Márc 8, 2014 /
 
Bejelölnéd, miről van szó? Lehet, hogy az a huzalos trimmerkondi egyik lába. Nem szabad bekötni sehova sem az egyik lábát. Kapcsolási rajz kell, ami szerintem a Tanyán van, ezután voltmérő, és a megadott pontokon kicsi eltéréssel kell feszültségeket mérni. Gyakori hiba még a forgókondi rövidzárja. Kapcsold középhullámra, mert ott a Kossuth elég erős(KH állás). Elvileg a hálózati dugó állása mindegy, bár nem ártana egy leválasztó trafót alkalmazni. Elég váratlan tud lenni egy ilyen "csapás".
(#) _BiG_ válasza CT-3 hozzászólására (») Márc 8, 2014 /
 
Íme a rajza, djvu nézegetővel megnyitható.
Ez hálózati trafós típus, nem szabad a fázisnak kijutnia a sasszira, ha jó a trafó!
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Márc 8, 2014 /
 
Egész jól halad már az Orion 217B felújítás. Ha valaki tudna esetleg a skálaüvegről egy korrekt fotót küldeni annak nagyon örülnék, mert akkor legalább valami hasonlót tudnák gyártatni. Természetesen eladó gombokra is vevő vagyok, mert sajnos mindkettő hiányzik.
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Márc 9, 2014 /
 
Itt a képe beszkennelve. De nem érdemes gyártani, kb 1500 ft-ért lehet kapni szitagyomott újat.

Skála.jpg
    
(#) Janó bácsi válasza CT-3 hozzászólására (») Márc 9, 2014 /
 
A készüléket először is ki kell tisztítani. Legcélszerűbb kifújni sűrített levegővel, de lehet hosszú szőrű puha ecsettel, porszívóval. Vigyázni kell a tekercsekre, ne hogy leszakadjon valami. A készülék típushibája, hogy nem érintkezik a hull. váltó, különösen ha ilyen koszos.
Ki kell venni a csúszkákat, és le kell tisztítani benzinnel, alkohollal a panelt, meg az érintkezőket. Úgy lehet kivenni, hogy az elejét (a skála felől) lenyomod egy csavarhúzóval, és lenyomod a nyomógombot, majd hátra kicsúsztatod a csúszkát. Visszafelé, csak be kell nyomni. A panel nincs közvetlen összeköttetésbe a hálózattal, de azért vigyázni az áramütésre!
(#) CT-3 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 9, 2014 /
 
Köszönöm"kristikoma"Big"Janó bácsi a gyors választ.
Akkor kezdem a hullámváltó tisztitásával,a végén még szerencsém lesz és megszólal.
Nagyon köszönöm a segitségeteket!
(#) (Felhasználó 20218) válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 9, 2014 /
 
Köszönöm a képet!
Hol lehet egyébként venni? Nekem annyit bőven megérne. Magam nem találtam forrást, pedig kerestem szorgalmasan.
(#) (Felhasználó 20218) válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 9, 2014 /
 
Köszönöm!
(#) fater0827 hozzászólása Márc 9, 2014 / 1
 
Üdv Mindenki !
Szert tettem 2 darab 90 Voltos " AKKU ANÓDTELEP 90 Volt " nevű ősleletre .
Később ha sikerül megpucolom és újból fotózom .
Segítséget szeretnék azért kérni !
Elkapkodni azért nem akarom , milyen módszerrel lehet biztosan megpucolni ?
Pár kép ! Ilyen állapotban van pár 10 év , remélem ez már muzeális .
Üdv .:
(#) asasin válasza CT-3 hozzászólására (») Márc 9, 2014 /
 
Azzal a három dróttal ne csinálj semmit mert azok drótokra vannak fel tekerve és ezek kondenzátorként szolgál. Sok sikert a fel újításhoz
(#) küzmös Gergely válasza fater0827 hozzászólására (») Márc 9, 2014 /
 
Bizony hogy muzeális.. Szegény nagyon csehül néz ki.. mind a 90V eltávozott belőle. Építs bele egy kis 90V-os tápot, és keress egy telepes rádiót is hozzá. Vagy inkább pucold meg és hagyd meg így... mert ez valóban muzeális..
(#) fecameca válasza CT-3 hozzászólására (») Márc 9, 2014 /
 
Szia! Csatlakozom az előttem szólóhoz. Azok a "drótok" úgynevezett "kukac" kondenzátorok. Valószínűleg abban az időben drága volt a trimmer, vagy egyáltalán nem lehetett kapni. Ilyen korú készülékekben gyakran látni ilyet. A vastag drót a testre van forrasztva, a vékonyból meg annyit tekernek rá, amennyi kiadja a szükséges kondenzátor kapacitást. Megfelelő műszerezettséggel, és tapasztalattal, ha szükséges, lehet utána hangolni, egyébként ha nincs ilyen gyanú, inkább békén hagynám őket. Lehet, hogy szentségtörés, de én az Orionban inkább kerámia trimmerre cseréltem azt, amelyiket muszáj volt utána hangolni, minthogy kínlódjak vele. A fázis nem lenne szabad rajta legyen a testen, mivel transzformátoros leválasztás van, vagy valami szivárgás miatt, vagy kapacitív úton jut oda annyi, (Mármint a trafóban, a két tekercs közel van egymáshoz, nem biztos, hogy hiba, mert ezek nem minősített biztonsági transzformátorok, ezért ilyesmi itt előfordulhat.) hogy jelez a fáziskeresőd. A vastag por biztosan a hullámváltóban is megtette a magáét, vagy esetleg valamelyik nagyfrekvenciás cső hibája miatt került a padlásra. Itt mindent megtalálsz a készülékről.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2014
(#) fater0827 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Márc 10, 2014 /
 
Üdv .
Köszi Gergely !
Előző hozzászólásomból , a pappír részre gondoltam (megtisztítás ) . A tetején van 10 + pár csatlakozópont ( banánhüvely ) , van mellé írva pl 10 20 30 Volt .
Ha vízzel pucolom szétfoszlik a papír , alkohollal akkor még a gőzétől is berúgok (nem iszok alkohol tartalmú italt ).
Segítő hozzászólást is várok , emez régi Magyar termék miatt .
Videó róla telefonnal készült .
63 db cella és lapos elem méretű .
Üdv
(#) Ferenc 47 válasza fater0827 hozzászólására (») Márc 10, 2014 /
 
Ez az anódtelep tényleg csak muzeális érték, de annak nagyon jó, mert én azt sem mertem gondolni, hogy ilyen még elő kerül. Ha jól emlékszem ezek 110 V-ot tudtak maximálisan, de volt rajtuk néhány banánhüvely, amin keresztül az anód feszültséget lehetett emelni, ahogy fogyott az elemek feszültsége. Ezek ugyanis olyan szárazelem cellákból voltak összeállítva, mint a lapos elem, csak legalább70 db-ból állt. A párja egy fűtő telep volt, ami egy brutális méretű, egy cellából álló, az anód telep celláinak a megnagyobbított változata volt. Ez 1,5 V ot biztosított. Ha valaki emlékszik még a Pannónia motorok akkumulátorára, hát ez a fűtő telep kb. akkora méretű volt.
(#) fecameca válasza fecameca hozzászólására (») Márc 10, 2014 /
 
Bocsánat, az van a testen, amit hangoláskor fogdosunk, és az természetesen a vékony. Ezt fordítva írtam. Meglátszik, hogy bár ismerem az ilyen trimmereket, nemigen használom őket, sőt a gyárak sem alkalmaznak már manapság ilyen amatőr módszereket, pedig csak a beállításuk nehézkes, utána ezek nem lesznek sem kontakthibásak a tengelynél,mint az újabb kerámia trimmerek, sem zárlatosak a fóliaszakadás miatt, mint a műanyag fólia szigetelésű trimmerek. Sőt a kontárok sem tekergetik össze-vissza azokat, mert azt sem tudják, mik ezek.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2014
(#) hatvanasjocó válasza fater0827 hozzászólására (») Márc 10, 2014 /
 
Hogy teljesebb legyen a kép: A csövek fűtése 1.5 voltos oxigén depolarizációs szárazelemekkel történt anno. A mellékelt képen egy ilyen látható. Mérete 5.5x5.5x11.5 cm Ha valakinek kedve támad replikát készíteni, mellette ott van a kissé javított kép is nyomtatáshoz. A doboz sötétszürke vagy fekete 0.5 mm vastag karton rajta a piros címke. A tetején szurok beöntés van. Piros és kék műanyag szigetelésű kivezető huzallal csatlakozott a rádióhoz. A birtokomban lévő példány még 1.2 V forrásfeszültséget produkál.
(#) Janó bácsi hozzászólása Márc 10, 2014 / 1
 
Tiszteletem mindenkinek. Régebbi írásaimban foglalkoztam a "csőgyártással" vagyis, hogy az öreg csöveket a régi talpába épített új csővel pótolom, és az egészet egy üvegtechnikustól rendelt üvegbúrába rakom. Most kiderült, hogy nem én találtam fel a meleg vizet. Találtam ezt a német oldalt, rengeteg érdekes írással, és a bal oldal közepe táján az Umsockeln von Rőhren cikket kinyitva olvasható, nézhető, hogy a német kolléga hogyan újítja, pótolja a csöveket, ugyan ezzel a módszerrel. Ezzel bizonyítva látom, hogy talán én sem követtem el nagy szentségtörést, az eredetiséget illetően.Üdv.

Bővebben: Link
(#) Gafly válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Márc 10, 2014 /
 
Tisztítás és elrakás. Életemben egyszer láttam anódtelepet, akkor meg általános iskolába jártam. Ki volt dobva. Azóta se...
(#) Janó bácsi hozzászólása Márc 12, 2014 / 2
 
Üdv mindenkinek. Nem panaszként mondom, de mostanában nagyon megtalálnak a problémásnál problémásabb ügyek, hát ez is ilyen. A készülék valami amatőr összeállítás, gyári alkatrészekből. Sajnos nagyon hiányos. Kb a 40-es évek táján építhették, talán egy Standard dobozba, amit egyébként már odaadtam az asztalosnak. 5 gombja van elől, ami semmilyen általam ismert készülékre nem hasonlít. Hiányoznak a csövek, szakadt a trafó, azt sem tudom mi lehetett benne.
A sasszit vékony horgany lemezből gyártották, aminek meg van az a jó tulajdonsága, hogy magától is össze-vissza hajlik, nem bírja el a trafó súlyát. Ráadásul az egészet nyakon fújták egy kis poroltóval is. Mivel égést nem látok benne, csak véletlenül lehetett, vagy ezt használták tűzvédelmi bemutatásra. Na most szabadon szárnyalhat a fantázia, semmilyen eredetiséget nem kell megőriznem, bármit építhetek belőle, amit az alkarészek engednek. A panelt már lebontottam alu lemezből csinálok újat. Eddig ennyi.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 12, 2014 /
 
Azt hiszem, ez olyan lesz mint a kőleves. Talán ha nem adnak készüléket és azt mondják építs egy ilyet vagy olyat a semmiből az sem volna nehezebb. De biztosan tudom, hogy előbb-utóbb megoldod.
(#) Atosbacsi hozzászólása Márc 12, 2014 /
 
Tiszteletem!

Nekem (nem mintha sokat jelentene a véleményem rádiós körökben) mindig is jobban tetszettek az amatőr építésű készülékek, mint a gyáriak. Egyediek, történetük van, látszik rajtuk pár apróbb botladozás nyomai.
Mostanra harmadszorra is megépítettem a kétcsöves egyenesvevőmet, mostmár egész vállalható. Szeretném ha sok évtized múlva egy Janóbácsihoz hasonló szakember ráleljen és helyrepofozza.

Sok sikert az újáépítéshez!
(#) _BiG_ válasza Atosbacsi hozzászólására (») Márc 12, 2014 /
 
Az igazi rádióamatőr-szellem
(#) fater0827 válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Márc 13, 2014 /
 
Üdv Ferenc 47
Igen ez a példány pl 63 cella és 90 Volt van írva ( de valójában 94.5 Volt lenne ), az egyiken 16 a másikon 14 banánhüvely kivezetés van . Ezeken a telepeken is kábelmassza/bitumen a szigetelő lezáró anyag .
De anno több méretben cellával gyártották . Ezt a kettő példány egy régi házat villamosítottam újítottam fel , ( Gazdát megfűztem veszélyes hulladék ) , a szalmiák miatt esetleg !?
Ha sikerül megpucolni több infóm lesz .
Üdv .:
(#) fater0827 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 13, 2014 /
 
Üdv Janó bácsi
Szerintem ez nem akadály , megoldja !
A bemutatott anódtelephez volna e kedve ? Csak egy a kérés , itt mutassa be javítás menetét , az anódtelep Öné !!
Üdv .
(#) Janó bácsi válasza fater0827 hozzászólására (») Márc 13, 2014 /
 
Nagyon köszönöm a felajánlást, de nem szeretnék vele foglalkozni. Tényleg mérgező, a cink burkolata az elemeknek feloldódik ennek kipárolgása pedig nehézfém szennyezést okoz, nem szeretném a lakásban tartani. De a felújítás nem nehéz dolog. Nagyobb papírboltokban lehet kapni anyagában fekete (nem festett) kartont, foto-kartonnak hívják, ebből lehet új burkolatot hajtogatni neki, és amit Hatvanasjocó küldött feliratot, azt kinyomtatni, és ráragasztani. A tetejét meg kátránnyal beönteni. Üdv.
(#) CT-3 válasza asasin hozzászólására (») Márc 13, 2014 /
 
Köszönöm az infót!
(#) CT-3 válasza fecameca hozzászólására (») Márc 13, 2014 /
 
Nagyon köszönöm!
(#) CT-3 hozzászólása Márc 13, 2014 /
 
Megpucoltam a hullámváltót a T422-esen,a képen látható a különbség.Tettem fel képet a "kukac kondikröl is",szóval ezeket nem bántani...
Adót még nem sikerült befognom,nagyon kontaktos a hangeröpoti,valamint az a kapcsoló amivel a külsö ill belsö antenna közt lehet választani,most ezek lesznek soron.
Milyen adókat lehet fogni ezzel a rádión?Nagyon köszönöm ha valaki leirja.
Üdv mindenkinek
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2014
(#) gkari válasza CT-3 hozzászólására (») Márc 13, 2014 /
 
HH-n semmi, KH-n 21 ó.-ig Kossuth, meg egy-egy szlovák, román, esetleg szerb adó. RH: néhány orosz, kínai, arab. FM-en viszont sokat tud, ha kiegészíted egy CCIR-OIRT adapterrel-ezt én már több rádióba is betettem úgy, hogy a hátlapon kapcsolható. A tápfesz a fűtőfeszből nyerhető. Vakerán hirdeti:Bővebben: Link. Persze alapfeltétel, hogy a rádió minden sávon (meg főleg a KF-ek) jól legyen hangolva.
A potit tessék szétszedni, pucolni, az ellenálláspályát pl. puha grafitceruzával besatírozni (pl. ácscerka), összerakni (ált. 2,5mm-es csőszegecs, vagy csavar), örülni!
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2014
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 13, 2014 / 1
 
Folytatom a Standard amatőr felújítást. Ma alkatrészeket gyártottam. A két régi szögletes "központi" kondi új belsőrészt kapott és összeraktam 2 csövet, EF9, és EL6 helyett. A nagyfrekis csőnek egy EF 183-at választottam, a végcső EL 82 új üveg búrában. Megcsináltam a szakadt trafót is, illetve 6 V -ra igazítottam a fűtést. A harmadik cső az egyenirányító, de az csak kamu, 4 dióda van benne.
Következő: »»   321 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem