Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nightvision/éjjellátó készítése házilag
Lapozás: OK   8 / 11
(#) taper válasza kalash17 hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Utólag is köszi Természetesen ha találok valamit elküldöm
(#) blaser hozzászólása Júl 31, 2013 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy VOMZ (PNS 4,6*52) éjjellátó készülékhez hol tudnék beszerezni infravetőt? Nagy segítség lenne, ha az infravetőhöz tudnék ledet szerezni, ha egyáltalán külön be lehet szerezni.
Előre is köszönöm a segítséget! Üdvözlettel!
(#) kalash17 hozzászólása Júl 31, 2013 /
 
Szeva!Épp engem is ez a kérdés foglalkoztat jelenleg!Nekem egy PNV-57-es szovjet éjjellátóm van, szintén infravető kellene hozzá.Találtam vadászboltban egyéb helyeken nagy hatótávú infravetőt, ha érdekel elküldöm, de szerintem mondanom sem kell hogy ezek mindegyike 100-200 e ft.Kisebb hatótávú infralámpákat tudsz venni 1-2 ezer forintért ebayen de ezek megvilágítási távolsága nagyjából megegyezik a hagyományos izzós elemlámpák hatótávjával.

A legköltséghatékonyabb megoldást én a barkácsolásban látom.Lehet venni nagy teljesítményű infraledet kb 600 ft-ért, Magyarországon, azt hiszem ki is hozzák Neked, én is szeretnék rendelni csak még tájékozódom.Az a tervem hogy ezt egy fókuszálható fényű LED elemlámpába építem bele, reményeim szerint hasonló jelenség lép majd fel, mint a normál LED esetében, vagyis hogy a gyűjtőlencse fókuszálja az infravörös fényt, ezáltal növelve meg a megvilágítási távolságot...HA tudok valamit segíteni csak szólj, sőt érdekelne hogy Te mire jutsz ezzel Üdv
(#) brain.fish.there hozzászólása Aug 1, 2013 /
 
Remélem, hogy feleslegesen szólok, de talán hasznos: nem mindegy, hogy az infravető hány nm-es tartományban sugároz. A szem számára láthatatlan 940 nm-es vetők csak a digitális vagy 2. generációs éjjellátókhoz (meg talán a ferro-hoz) jók. A PNV-57-nek a láthatóhoz közelebbi infravörös tartományban dolgozó vető kell, ami szabad szemmel halvány parázslásként látszik. Fejből nem tudom, de valahol 805 és 850 nm közötti tartományról van szó. A PNV-57 szetthez tartozó fényszóró szűrő előtétből szoktak még barkácsolt infravetőt készíteni, csak ezzel az a baj, hogy üvegvágóval nem lehet elvágni.
(#) kalash17 hozzászólása Aug 3, 2013 /
 
Ja igen, ezt elfelejtettem mondani, valóban fontos a hullámhossz!Hát nekünk vannak éjjellátó térfigyelőink, azok fényét látja, és valóban látni szabad szemmel is egy halvány piros fényt, amit a ledek kiadnak, azonban a vetületét magát nem, csak a készülékkel!

Szűrőlencse nekem is van a PNV-hez!Ezzel csak annyi a bajom, hogy hagyományos izzós lámpákkal lehet csak használni őket, ami egy elemlámpa esetén kb 10 m-(fölöttébb kevés nekem).Ezért kellene olyan vető, ami legalább egy 50 méterre elvilágít, ezt egy elemlámpával nem tudom elérni, ha mégis akkor kérnék szépen tájékoztatást Visszatérve ez infraledre.Kapható 850 nm-es hullámhosszú is.
(#) Balázs16 hozzászólása Szept 4, 2013 /
 
Helló mindenkinek!
A segítségeteket szeretném kérni.
Ma vásároltam egy PNV-57-es éjjellátót.
Az egyik kérdésem az lenne hogy mennyire polarításérzékeny a készülék? Van a dobozában egy tápkábel (12V-os csatlakozóval). Ami elosztós. Tehát két készüléket lehet rákötni. Ebbe az elosztóba tűs bajonettzáras csatlakozó csúszik bele. A Csatlakozókon nem látok jelölést és a tűlábak közt sem látok különbséget.

A második dolog az lenne ha este kimegyek vele az utcára a lámpák fénye tönkreteheti a készüléket? Körülbelül mi az a fényerősség ami kárt tehet benne illetve ahol már nem ajánlott a használata. A válaszokat előre is nagyon köszönöm!
Minden jót!
(#) brain.fish.there válasza Balázs16 hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Az első generációs éjjellátók érzékenyek, még a katonai holmik is. Ha bekapcsolva beviszed egy megvilágított helyiségbe, vagy közelről rávilágít egy autó fényszórója, vagy pl. a saját bekapcsolt vetőjével közvetlenül tükröző felület (tükör, ablak stb.) előtt használod, az gyorsan ki fogja nyírni. Ilyen esetben a gyors kikapcsolás sem elég, hanem ha nem lehet megszüntetni a fényhatást, akkor rá kell tenni a fényvédőt, vagy le kell takarni, és kikapcsolás után egy ideig rajta hagyni. A telihold, vagy külterületen egy település távoli fényei nem ártanak neki, de ami ennél erősebb, attól érdemes óvni.
(#) sanaxx hozzászólása Szept 18, 2013 /
 
Sziasztok a következő éjjellátó kapcsolási rajzról kérném a véleményeteket, a gondom az hogy ez igy összeségében 1 kilós dobozban van elhelyezve(orosz), egyébként PNV57E tipusú éjjellátóról van szó. Az érdekelne, hogy meg lehetne e épiteni ezt az áramkört modernebb anyagokból, kisebb méretűre, esetleg a két monocular éjjellátót csinálni belőle?
(#) upiupi hozzászólása Szept 18, 2013 /
 
Üdv Mindenkinek!!
A PVN-57 /én így ismerem/ éjjellátó készülék használatához egy speciális szürõüveg és min. egy 12V 35W teljesítményü izzó vagy vele megegyezõ fényteljesítményü és hullámhosszú modern ir fényforrás szükségeltetik.
A Néphadseregben általában a Csepel teherautók tartozéka volt, ill. lett volna ha nem csak a vez.gyakokra adják ki. Állítólag nem volt pontos a megjelenített kép, azmi miat sok baleset történt
(#) kalash17 hozzászólása Szept 22, 2013 /
 
Üdv!Infralencsét tudok adni, van 4 db nekem.Na a modern infravető vadászboltokban olyan 80 e ft körül kezdődik, szerintem nem éri meg.Az sem mindegy ugye, hogy milyen frekvencián dolgozik.A PNV az olyan 800-850 nm-es hullámhosszt lát.Tudsz készíteni Te magad is.Néhány hazai forgalmazótól tudsz beszerezni Power infrát.Ez egy ilyen kis csillagra applikált infra led, de a normál ledeknél jóval erősebb.Kell hozzá egy kollimátor lencse, amivel fókuszálni tudsz, valamint egy tápegység.A Ledet rácsavarozod egy pc hűtőbordára és kész is.Ha Pest környéki vagy egész olcsón ki tudsz belőle jönni, ha be tudsz menni érte.Nekem sajna még ez sem érné meg...Vagy veszel egy kézi reflektort amit pl horgászok használnak, és elé rögzítesz egy ilyen infralencsét.Remélem tudtam segíteni.Üdv
(#) roland507 hozzászólása Szept 22, 2013 /
 
Üdv! Ha erős infrát akartok , meg lehet csinálni zöld lézerpointerből is ! Csak kiszeded a kristályt , és kész is van !
(#) kalash17 hozzászólása Szept 22, 2013 /
 
Ahhá, és Lézerpointert hol kapok és mennyiért?Mert ez itt a kulcskérdés
(#) stampedlipityu hozzászólása Okt 5, 2013 /
 
A PNV-57 és a PNV-57E éjjellátókban van valamilyen nagyfesz egység? Ha igen, akkor annak meghibásodása lehet veszélyes (pl. rákerül a nagyfesz a fémházra és megráz, stb)?
(#) kalash17 válasza stampedlipityu hozzászólására (») Okt 11, 2013 /
 
Én nem értek hozzá annyira, de nem hiszem...Mindkét eszköz 12 v-ról üzemel...Pl én egy segédmotor-kerékpár akksijáról működtetem.
(#) brain.fish.there hozzászólása Okt 11, 2013 /
 
Az elektronikai részéhez én sem értek különösebben, de úgy tudom, minden 1. gen éjjellátóban van nagyfesz. táp az EOK számára. A PNV-57 esetén a fejvédő hátoldalára szíjazott dobozban.
(#) brain.fish.there hozzászólása Okt 11, 2013 /
 
A PNV-57 kivonásához állítólag az is hozzájárult, hogy az agytörzshöz közel elhelyezett nagyfesz. tápegységnek hosszabb távon egészségre káros hatása van.
(#) kalash17 válasza brain.fish.there hozzászólására (») Okt 12, 2013 /
 
Ja igen.Meg az is, hogy elavult típus volt már akkor is.Igazság szerint semmivel nem látni vele jobban a sötétben, sőőt...Látja az infrát, amit a szabad szem nem...Ennyi.De a későbbi típusok, mint például a PNV-57-E olyan maradék fény erősítő szenzorral van ellátva, hogy infra szinte egyáltalán nem kell hozzá esetleg 100%-os sötétségben.Én olyat vennék, de persze drágább is.Az alap 57-es is csak azért van mert nagyon olcsón tudtam hozzá jutni.Szórakozni jó...Persze infra még mindig nincs hozzá :/
(#) sanaxx hozzászólása Okt 12, 2013 /
 
Szóval nincs mód arra, hogy külön lehetőleg kisebb tápot készítsek(szerezzek) valahonnét az 57E-hez?

Idézet:
„Sziasztok a következő éjjellátó kapcsolási rajzról kérném a véleményeteket, a gondom az hogy ez igy összeségében 1 kilós dobozban van elhelyezve(orosz), egyébként PNV57E tipusú éjjellátóról van szó. Az érdekelne, hogy meg lehetne e épiteni ezt az áramkört modernebb anyagokból, kisebb méretűre, esetleg a két monocular éjjellátót csinálni belőle?”
(#) -Nomad- hozzászólása Nov 3, 2013 /
 
Sziasztok!

Lehetséges készíteni, egy videón láttam működőt, azóta mi is ezen vagyunk de nem találtunk senkit még aki tudott volna segíteni. Ezért is regisztráltam, hátha itt találok segítőkész, hozzáértő embereket

Egy távol keleti srác épített CCFL ből meg 28 db 500V-os kondenzátorból egy egységet, aminek így a kimenője 14Kv. A videón működik, de nem tudtam elérni, így nem tudom, hogyan építette meg.

Ha valakinek van ötlete azt megköszönöm.
(#) HA3GX hozzászólása Dec 10, 2014 /
 
A menetrögzítős autós kamerák ~5-10cm távolságból képesek éles képet adni? Nem nagyon látok olyat, ami fókuszálható lenne. Ha ilyen kis távolságból éles képet adna, akkor távcsőre szerelve, infravetővel ellátva egy elég jó éjjellátót lehetne belőle készíteni. Ha már valaki felvetette volna, vagy ha létezik, elnézés.
(#) Saggitarius válasza HA3GX hozzászólására (») Dec 10, 2014 /
 
Fix fokuszu kameranal nem hiszem lenne makro funkcio, plane fedelzeti kamera eseten, ahol nincs is ertelme ilyen tavolsagnak (ezert is alkalmaznak fix fokuszt, meg joval olcsobb). Kepesek egyaltalan ezek a kamerak infra tartomanyban is mukodni? (marmint megfelelo erzekenyseggel, mert itt ez lenne a cel)
(#) HA3GX válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 10, 2014 /
 
Igen, elég sok infrás kivitelt találtam. A minap nézegettem a Scope Camera-kat külföldi fórumokon, sajnos itthon csillagászati áron találtam hasonlókat.
(#) kaqkk válasza HA3GX hozzászólására (») Dec 10, 2014 /
 
Miért nem próbálkoztok mobil teló kamerával ? az alapon látja az infrát és a jobbaknak van makró opciója , elétolni egy távcsövet és örülni ?
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2014
(#) Saggitarius válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 10, 2014 /
 
Nem mindegyik, mert IR szurot raknak bele. Ezert is tartottam meg az iPhone 3GS-emet. A 4-es sorozat mar sokkal erzeketlenebb, mig az 5-os szeria szinte nem is ad ertekelheto kepet. Gondolok itt az IR es nem a NIR ledekre, vagyis ahol mar nincs sugarzasa a lathato tartomanyban. Mivel ledekkel foglalkozom napkozben, idonkent kell csak indikalasra a telefonom, de ha diffusert hasznalunk, akkor mar nem elegendo az erzekenysege, kell a kimondottan IR tartomanyban is mukodo kamera.
( A mellekelt kepen 3 szin lathato, feher, kek es infravoros ami enyhen rozsaszinnek latszik)
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2014

IMG_1663.JPG
    
(#) kaqkk válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 10, 2014 /
 
Csak a kamerára gondoltam, a szűrőt valahogy csak ki lehet operálni belőle másképp nem akkor a lencse cseréjével egy régebbi tes--s telóból
(#) Saggitarius válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 10, 2014 /
 
Az infra szurot kozvetlenul az erzekelo lapka ele helyezik, semmi koze a lencsehez.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2014
(#) kaqkk válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 10, 2014 /
 
Igazán nem sok teló kamerát szedtem szét eddig de talán egy próbát megérne ..
(#) Saggitarius válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 10, 2014 /
 
Mikoroszkop vagy egy eros nagyito fog kelleni az erzekelohoz Ha szedtel szet iPhone-t akkor sejtheted mekkora meretekkel kell dolgoznod. (az egesz kamera modul, tokozassal kb7x7x4mm nagysagu)
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2014
(#) Saggitarius válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 10, 2014 /
 
Esetleg lehet probalkozni biztonsagi kamerakkal, jopar kulterinek van infras opcioja, ergo nincs beepitve infra szuro. (Amugy az egyik "tesztelo" allomasunkat is egy ilyen domkamera felhasznalasaval epitettem meg)
(#) Saggitarius válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 10, 2014 /
 
A telefont azert sem igazan celszeru hasznalni, mert kismeretu erzekelovel rendelkeznek, amiknek a zajszintje sokkal magasabb.
Következő: »»   8 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem