Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nightvision/éjjellátó készítése házilag
Lapozás: OK   7 / 11
(#) Beachway hozzászólása Jún 17, 2011 /
 
Idő közben szétszedtem a szóban forgó ketyerét. Felteszem a róla készült képeket mint érdekesség. Sajna nem javítható. Ki van öntve valami zselé szerű anyaggal, ami eltávolítása károsodást okoz az smd áramkörökben. Ráadásul hajszál vékony vezetékekkel van szerelve. Esetleg az egész elektronika eltávolításával lehetne megoldani, amit egy külső panelen oldanék meg. Persze ha tudnám milyen feszültséggel működik a cső??
(#) SKY hozzászólása Júl 31, 2011 /
 
Hello!
Elképzelhető, hogy egy kaputelefonból bontott kamerát rá lehet kötni egy képkeresőre? A kamera paneljére ez van írva: CA-H34A/C és három szál vezeték megy a további panelra. CCD kamera és valami 50Hz CCIR is van rá írva.
(#) SKY válasza vzoole hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
Hello!
Tudsz segíteni a képkereső bekötésében? Kellett neked az 5V-os tápfeszültségen kívül más feszültség pf a nagyfesz elektronikához? Ha a kamera 9V-ról megy, akkor is össze lehet kötni a videójelet? Kellett még más jel a működéshez? Mit jelenthet a kamera rész kimenetén a V/D kifejezés?
(#) Tom-ee hozzászólása Szept 25, 2011 /
 
Sziasztok!

Végig olvastam több ide vágó témát is, de a végén már elég zavaros lett a kép... Én is "Paranoja" elvét szeretném megvalósítani, nevezetesen: egyszerű kamera (mondjuk CAR DVR, amin amúgy is van infra led), kijelző és egy infra reflektor. Cél: legalább 50 méteres hatótáv éjjel a biztonságosabb vezetés érdekében. A kérdés az lenne, hogy nagy mennyiségű "egyszerű" infra led elegendő lenne-e a megvilágításhoz, vagy ehhez speciális eszköz kell? (nagy mennyiség alatt 50-100 db-ot értek, pl. ebből )
Van valakinek ezen a téren tapasztalata, vagy csak kisebb hatótávolságokban gondolkodott mindenki?
(#) babocsai válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
Ugyanaz a szitu, mintha sima zseblámpát készítenél ledekkel. Azaz tedd fel magadnak a kérdést, tudsz-e 50m-re "hordó" erős zseblámpát csinálni 50db olcsó ledből. Ha igen, akkor az infraverziót ugyanúgy kell megcsinálni!
Nekem például nem jött össze. Túl szűk egy olcsó led nyílásszöge, túl kicsi a fényereje, komoly optika nélkül (de azzal sem) nem érdemes vele szenvedni.
Akkor inkább egy 3 vagy 5watt-os infra power led, imulzus-üzemben, árammal hajtva, rendes kollimátorral és mindjárt ellátsz vagy 150m-re.
(#) hangszoros hozzászólása Szept 26, 2011 / 1
 
Kicsit off, de ide tartozik
Tudtok ajánlani valami megoldást ház hőtérképéhez? Ehhez is valami infra képalkotó kell, de pasziv is elég.
(#) karaszbandi válasza hangszoros hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
Az egy kissé teljesen más tészta.

Ott az infra tartományban érzékeny képérzékelő kell. Ami nem azonos még elviekben sem a síma CCD vagy cirmos kamerákkal.

Annál nem elég szűrőzni, mert nem lesz jó. Az valójában hőérzékelő.
(#) karaszbandi válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
Egyébként, ha egy jó nagy teljesítményű infrával világítassz az autóból előre, annak legjobban a trafizó rendőrök fognak örülni, mert kisüti a szemét a trafinak.

Biztos kivesznek a sorból!
(#) Tom-ee válasza karaszbandi hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
Az sem volna rossz, amit hangszoros mond, ha jól sejtem, a BMW így oldotta meg az "éjjel látást", de ez gondolom nem kivitelezhető otthon. A passzív rendszerben meg nem látok fantáziát (szintén nem kivitelezhető otthon)...
Egyébként ilyen power infra led kapható itthon? Mert én még nem találkoztam vele, csak külföldi boltban...
(#) babocsai válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
Én sem. De az e-bay-en most vettem 850nm-es 5W-os power ledet (hűtőcsillagos) 14$-ért szállítással együtt, ami szerintem nagyon baráti ár. Persze kínai a cucc, de mi nem az manapság?
(#) beezee válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
A BMW 7-ben hőkamera van, ami nem CCD érzékelős, hanem bolometer érzékelője van. Ezek a hőkamerák horror árban vannak még, viszont nem igényelnek IR megvilágítást, LED-eket, és éjjel-nappal működőképesek pl. biztonságtechnikai alkalmazásokban. Ezek jók a ház hőtérképéhez is. Videó: http://www.youtube.com/watch?v=qkNIKasPo8I&NR=1
(#) Inhouse válasza hangszoros hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Ha a cél a ház hőveszteségének csökkentése, szerintem jó lehet egy olcsóbb pisztolyos távhőmérő is. A pisztollyal körbelövöd télen a ház kurrensebb pontjait, ajtó, ablak és látod, hogyha ott melegebb van, szökik a hő...

Ilyesmije van egy víz-gáz szerelő barátomnak, meg van vele elégedve. Mondjuk hőveszteség térképezésre még nem használta, de majd télen elkérem, megnézem a mienket...

SCANTEMP 410 infra hőmérő lézerjelöléssel

Üdv
Inhouse
(#) Tom-ee válasza beezee hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Igen, én is így tudtam, azért is jött jól, hogy a hőtérkép is szóba került. Keresgéltem neten, röpke fél milláért már van is ilyen kamera, direkt kocsiba... Hát ennyim sose lesz, akármilyen jó is. És mivel ez nem az a "homemade" kategória, ilyenben nem is gondolkodom. Viszont az infrán kívül nincs más elgondolásom sem... Ha valakinek lenne ötlete, hogyan lehet úgy megoldani, hogy a trafit ne zavarja (nagyon) várom a hozzászólásokat
(#) karaszbandi válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Az a baj, hogy az infrával csak a bevilágított területet látod, amennyire látod.

Ott van még a trafipax probléma is, mert kisütöd a szemét a nagy infra fénnyel. De a veszélyt nem látod meg, vagyis élőlényt nem látsz meg vele időben.

Oda hőkamera kell. Az is infra jellegű. Az infra hőmérőről meg ne is beszéljünk.

Annak nem mindegy, hogy milyen felületet mérsz.

Tehát egy ház feltérképezéséhez nem jó.
(#) Tom-ee válasza karaszbandi hozzászólására (») Szept 28, 2011 /
 
Sajnos egyetértek. A gond csak az, hogy infrán kívül mást nem tudsz otthon megépíteni. Hőkamera brutál áron van, ahogy már elhangzott, alkatrészeket szerintem nem kapni hozzá, vagy azt is horror összegért. Utánaolvastam wikipédián az infra fotózásnak, hátha van olyan szűrő, vagy valami, ami a távolabbi infra tartományhoz áll közelebb, tehát jobban közelít a hőhöz, még ha nem is az, de persze nincs ilyen. Nekem egy ilyenem van, mint kiindulási alap (vagyis hasonló)...
(#) Inhouse válasza karaszbandi hozzászólására (») Szept 28, 2011 /
 
Idézet:
„Oda hőkamera kell. Az is infra jellegű. Az infra hőmérőről meg ne is beszéljünk.
Annak nem mindegy, hogy milyen felületet mérsz.
Tehát egy ház feltérképezéséhez nem jó.”


Tehát nem jó...affene. Az mit jelent, hogy nem mindegy, hogy milyen felületet mérsz? Van hozzá egy táblázat, hogy ha fa, vagy kő, vagy fém, akkor át kell számolni az egyébként +-2C pontosságú mérési adatot? Vagy a színnel, esetleg a bezárt szöggel van baj?

Üdv
Inhouse
(#) beezee válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 28, 2011 /
 
Hiába a szűrő, ha a CCD nem képes rá. A szűrővel max. levágsz a látható tartományból, de ezzel nem javítod, csak rontod egy bármilyen IR érzékeny CCD-s kamera képességeit.
(#) beezee válasza beezee hozzászólására (») Szept 28, 2011 /
 
Még annyit, hogy az autókba nem tudom hova szerelik a hőkamerát, mert ezek üvegen keresztül nem látnak(!), tehát senki ne akarjon egy lakásba bekukucskálni hőkamerával, mert nem fog működni. Az objektív sem üvegből készül, hanem germániumból.

Üdv: Zoli
(#) Tom-ee válasza beezee hozzászólására (») Szept 28, 2011 /
 
Láttam egy videót, ahol egy X5-ösbe tesznek be egy ilyet; ott a hűtőrácson "vágtak" lukat és oda tették be, majd átkábelezték a fél motron egészen a központi kijelzőig.
(#) thegeq hozzászólása Nov 8, 2011 /
 
Sziasztok!
Sikerült szereznem egy régi kamerából egy keresőt, de nem tudom, h a hat kábel közül melyik melyik. Nekem elvileg a (+)-ra, a (-)-ra és a videójelre lenne szükségem. Valaki tudna e segíteni ezzel kapcsolatban? Esetleg ki tudnám próbálgatni egyenként, de félek , h valami baja lesz ha rosszul kötöm be.
A válaszokat előre is köszönöm
(#) vzoole válasza thegeq hozzászólására (») Nov 8, 2011 / 1
 
Szia!

Bővebben: Link

Ez majdnem ugyanez... IC alapján visszakeresed a GND, +5V, és Video bemenetet, nem lesz nehéz.
(#) babocsai válasza thegeq hozzászólására (») Nov 10, 2011 / 1
 
Szerintem ez az lesz az. Ez alapján 4. láb a föld, 18. a TV signal és 2. vagy 22. a táp. Csengesd össze a drótvégekkel.
(#) thegeq válasza babocsai hozzászólására (») Nov 12, 2011 /
 
Köszönöm a válaszokat, rengeteget segítettek . Sikerült megtalálni mind a hármat. Bekötöttem őket, a képnek csak a fele látszik rendesen, de sztem a potméterekkel be fogom tudni állítani .
(#) Colt13 hozzászólása Nov 24, 2011 /
 
Üdv

Tervezem egy PNV 57-es éjjellátó vásárlását. Ehhez vásárolnék infravetőt és a következő alternatívát találtam ki: veszek egy UltraFire WF502B lámpát és a ledet kicserélem benne 3W-os power settre ami pont beleillik. Kérdésem az, hogy a fent említett készülékhez elegendő fényt tud e szolgáltatni ez az infravető, vagy inkább 2-t kellene vennem belőle?
Egy ilyennel kb mekkora a látótávolság és a látószög (persze ezutóbbi függ az éjjellátótol is)

Üdv: Colt
(#) Gemanist hozzászólása Ápr 16, 2012 /
 
Sziasztok!
Egy Dedal 450-C típusú éjjellátónak a képe hibás. Információim szerint a távcsövet nappal próbálták beállítani. Szerintem megégett...csatoltam egy képet...
Szerintetek javítható? Ha igen milyen javítási költséggel lehet számolni? Hol és ki tud ilyen javítani?
Segítségeteket előre is köszönöm!

Kép 164.jpg
    
(#) Kuni0169 hozzászólása Máj 12, 2012 /
 
Sziasztok, valaki már csinált mobiltelefonból éjjellátót? Nekem sikerült egy w580-as sony ericssont átalakítanom, lényegében az itt leírtak alapján műxik.
(#) kalash17 hozzászólása Jún 19, 2012 /
 
Sziasztok!

Taktikai éjjellátó készüléket szeretnék készíteni, éjjeli airsoft játékhoz.Sajnos nem rendelkezem a megfelelő ismeretekkel, ezért kérek segítséget.Egy egyszerűbb megoldásra gondoltam, nagyítania sem kell, és elég ha 50 méterig tisztán lát.Azt tudom hogy infravető kellene, de milyen erősségű, áramellátású, ahhoz milyen áramforrás, optika.

Előre is köszönöm a választ!
(#) taper válasza titi hozzászólására (») Aug 25, 2012 /
 
Sziasztok.
Olyan kérdésem volna ,hogy ha vennék egy infra kamerát egy viszonylag olcsót, rá lehetne e kötni egy régebbi tipusú kamera kukucskálójára. arra gondolok amibe bele kellet nézni.
A helyzet az hogy airsoftozok, és elég hatékony tudnék lenni ha az éjszaka sötétjében ki tudnám venni a kontúrokat.

Ha valaki tudna segíteni ebben hálás lennék.
Köszönettel: Taper
(#) taper válasza kalash17 hozzászólására (») Aug 25, 2012 /
 
Szia

Ugyanezzel a problémával küzdök én is. Ha an infód hogy hogyan lehetne működő éjjelátót készíteni, kérlek oszd meg velem is. Természetesen ez visszafele is működik.
Előre is köszi.
Üdv Taper
(#) kalash17 válasza taper hozzászólására (») Aug 26, 2012 1 /
 
Hello!Az a helyzet hogy egy ilyen megépítése egyszerű eszközökkel szinte lehetetlen.Az infrakamera felesleges, ha arra a térfigyelőre gondolsz.Lehet venni sima infravetőt is az hatékonyabb, és olcsóbb is.Az igazi gond az hogy egy olyan eszközt kell előállítani, ami a visszaverődő infrasugarat képezi le, és vetíti a szemed elé.Én itt akadtam el, sajna nincs sok ötletem.Olvastam egy-két próbálkozást, ahol infraszűrős digitális kamerákkal próbálkoztak, de még ezek is csak néhány méterig láttak tisztán.Azért ha te találsz valami használhatót, kérlek jelentkezz.Üdv!
Következő: »»   7 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem