Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő
 
Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   7 / 54
(#) AMD hozzászólása Feb 7, 2008 /
 
Tudnátok olyan egyszerű töltő kapcsolást ami tud kisütni és a töltés végén automatikusan leáll?
(#) AMD válasza AMD hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Digit. fényképezőben használom az aksikat csak az a baj hogy még bőven lemerülés elött már pirosat villog és akkor már nem enged videót felvenni. Na akkor szoktam tölteni és most már nagyon gyorsan le is merül pedig nemrég vettem. :no:
(#) Atis57 válasza AMD hozzászólására (») Feb 18, 2008 /
 
Szia!
ez 2-3 db sorosan?
melyik a leggyengébb? válogatás izzóval+ voltmérő
nem egyformán öregszenek ---nekem a 10db-ól 2X3 jó a gépbe ... a többi más célra / még nem annyira rossz /
(#) AMD válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 18, 2008 /
 
Úgy tudom hogy ez a fajta aku képes ellustulni. De elehet hogy roszul tudom.
(#) menyus válasza AMD hozzászólására (») Feb 18, 2008 /
 
persze mert 1,5 helyett csak 1,2v osak. A fesz figyelések nem 1,2 v os cellákra vannak méretezve. kivéve ha menüből beállítható hogy milyen elem/akku tipusról járatod.
(#) AMD válasza menyus hozzászólására (») Feb 18, 2008 /
 
Ha lenne olyan a menüben.
(#) Atis57 válasza AMD hozzászólására (») Feb 25, 2008 /
 
szia4
a memoria effektus a Ni-Cd akkura jellemző. Az Ni-Mh akkunál sokkal kisebb kb 1/100...

a feszültség tényleg igz ---általában 1-el többet kéne berakni az elemtartóba? ? ! ! igy el kell fogadni a 30-40% al rövidebb üzemidőt...
(#) tit08 hozzászólása Márc 12, 2008 /
 
Üdv mindnekinek!
A gyüjteményben kapcsolasok/vegyes/maradek/akkutolt a megadott helyen találtam egy akutöltőt. Azt szeretném megtudni hogyha én cerka aksikat akarok 12V-ról tölteni menyit kéne rajta változtatni. Vagy ha van valkinek egy egyszerűbb kapcsolási rajza azt jó lenne ha a gebaszka@gmail.com emil címemere elküldené.
Ha vali nem találná melékelem.
Előre is köszönöm.

akkutolt.gif
    
(#) Atis57 válasza tit08 hozzászólására (») Márc 16, 2008 /
 
Szia !
Ez a kapcs. rajz gk akku -gyorstöltő.
ez nem jó 10Ah alatt-- hány ezer ceruza akkut akarsz vele 1X tölteni?
nézd meg a forum keresőben : Ni-Mh akkutöltő
(#) ghoo hozzászólása Ápr 27, 2008 /
 
Ezt írtad:

Hali!

Ti hogy dobnátok össze egy beltéri napelemes akksi töltőt? Persze low power-nak kellene lennie, meg túltöltés védelmesnek meg minden ami jó.
Ami van az kb 1.5V és kemény 1mA - ha minden jól megy. Túltöltés védelem azért kell mert hátha rásüt a nap :zavart1:

A napelem egy furcsa dolog, mert ha túl sok áramot veszek ki belőle, akkor ugye megcsappan a feszültsége, de úgy gondolom hogy ha az 1-1-ben rákötögetem a cellát a napelemre, akkor az jó lesz. A cellafeszt meg megkomparálom és azzal majd megvédem a túltöltéstől.

Na, vélemény?

Vagy megyek a Sparba és veszek egy akciós napelemes kerti lámpát és megölöm
(#) maczy hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Sziasztok!

A következő problémámra szeretnék választ kapni vagy segítséget. Most kezdtem a modellezést és vettem egy távirányítót amelyben van egy 8 cellás NiMH 1700 mAh aksi. Sok szimulátorozástól és próbálgatásoktól lemerűlt és szerettem volna feltölteni.
Számítógép tápból csináltam stabil 12V-os tápot és rákötöttem egy töltőre ami 11-18V-tól képes müködni.
Beállítottam rajta kb 200mA-t gondoltam, hogy egy pár óra alatt feltölti az aksimat. El is indult a tőltés de már 1 óra 20 perc után csipogott a töltőm, hogy kész a töltés. Szerintem ez túl rövid idő ehhez és attól félek, hogy hamar le fog esni az aksi feszültsége. A kérdésem arra irányulna, hogy mitől lehet ez vagy mit kéne esetleg megvizsgálni?
Köszönöm!
(#) Aegis hozzászólása Máj 27, 2008 /
 
Sziasztok! A kérdésem a következő lenne:
Van egy ilyen 1, 2 akksitöltőm. A ceruzaelemeknél és a mikroceruzaelemeknél az alsó (negatív) érintkezők össze vannak kötve párban (tehát az első a másodikkal és a harmadik a negyedikkel). Az lenne a kérdésem hogy ha egy mikroceruzaelemet teszek be mondjuk az első foglalatba és egy vezetőt a másodikba (pl gombostűt) akkor mi lesz a hatása? Több milliamperrel fogja tölteni az első foglalatban levő elemet? (Ugyanis ez lenne a nekem jó mivel olyan elemeim van aminek a standard töltési ideje 14 óra 90 milliamperrel ez a töltő meg csak 50 milliampert tud produkálni).
(#) Aegis válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
értem köszi a segítséget
(#) witti hozzászólása Jún 4, 2008 /
 
Sziasztok!
Fényképezőgéphez vennék tölthető elem+töltő csomagot!
A kérdésem az lenne, hogy ha vennék egy 1700mAh csomagot elemekkel, akkor a benne lévő töltővel tölthetnék akár 2300-2500mAh -ás elemket is??? /Mivel több ezres különbségek vannak.../
Ha nem hansználható ilyenekkel akkor miért? Ha át kellene/lehetne alakítani benne valamit akkor mi lenne az? /bár lehet nem szétszedhetőek/
(#) Norberto válasza witti hozzászólására (») Jún 4, 2008 /
 
Idézet:
„a benne lévő töltővel tölthetnék akár 2300-2500mAh -ás elemket is?”


Ha a töltő egyszerű felépítésű (ami nagyon valószínű), akkor minden további nélkül. Csak éppen tovább kell tölteni az 1700 mAh-s akkukhoz megadott időmennyiségnél.
(#) witti válasza Norberto hozzászólására (») Jún 4, 2008 /
 
Kedves Norberto, ha ilyen egyszerű a megoldás, akkor Király!
(#) Wepeti hozzászólása Jún 20, 2008 /
 
Sziasztok Új vagyok ebben a fórumban. Segítségre lenne szükségem rendeltem egy akkus fúrógéphez ni-mh 3000ah aksit. Előtte 1,9 ah volt és ni-cd ugynéz ki hogy nem tölti a töltő ami 1,9A-os,valami elektronika letilthat?Nem vagyok járatos az elektronikában de ha rajzot tudna valaki megköszönném egy ismerősöm tudna úgy segíteni az esetleges átépítésben. Würth töltő az aksi 9,6voltos 3000Ah.Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) nl hozzászólása Jún 30, 2008 /
 
Sziasztok! A BQ2000-es TI Ic-t ismeri valaki? Azzal szeretnék most egy töltőt építeni.
(#) lewi hozzászólása Aug 23, 2008 /
 
sziasztok lenne egy kérdésem: nemrég vettem egy 1.2V os tölthwtő elemet, viszont nem igazán tudom tölteni...
most nézegettem a neten kapcsolásokat, de nem találtam olyat, ami csak 1 db ot töltene, az itthonival az a baj, hogy az legalább 2-t tölt, de nekem csak 1 van....
és a töltése sem olyan egyszerű, mert ez egy gombelem méretű cucc, tehát nem is a töltőbe való, de azért ennek a becsatlakoztatását még megoldom, mert van hozzá drót, amin keresztül lehet tölteni.
esetleg tud valaki segíteni ebben?
előre is köszi mindent: lewi
(#) lewi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
köszi.
magpróbálom majd
(#) Krisz03 hozzászólása Szept 8, 2008 /
 
Hali!

DS2714-gyel felépített töltővel kapcsolatban kérdeznék. Ez az IC a cellákat külön kezeli, és felváltva tölti a 4 cellát, amik között 0.5mp-ként váltogat, tehát egy adott cellán 2mp-ként folyat áramot.

1.) Ez a töltési mód eléggé impulzus-üzeműnek hat. Mennyire szeretik ezt az NiMH cellák?

2.) A "normális" (konstans áram) töltéshez viszonyítva nem tarthat esetleg 4x-es ideig a töltés adott áramnál?

Idővel majd kitapasztalnám ezeket, mert építettem ezzel az IC-vel egy töltőt, de mégis, hátha látott/hallott/tapasztalt már valaki valamit ilyen rendszerekkel kapcsolatban.
(#) karpi válasza witti hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
a Ni-MH akukat is C/10 el lehet tolteni normalisan altalaban 16 oran keresztul .
Ha a toltoben nincs valami idomero automata ami kikapcsol a 16 ora utan akkor toltheted a nagyobb akukat is csak hoszabb ideig mert monjuk *( nem szamitom ki ) C/13 lenne a totloaram .Van a neten leiras a Ni-Mh akuval kapcsolatba.
Bongesztem a topicban bocs ha atugrottam a probleman de nem talaltam.
Ugy jartam fenykepezogeppel es Digital Recorder-el hogy a NiCd akutolto Ni-MH kapcsolasaval toltottem 5 perc utan LOW BATERY mese lett kiirva a kepoernyore.
Amugy 4-6 orat kene tartson az aku.
Van vagy 6 fele toltom mind vasaroltam hogy csak jo lesz mar valamelyik.
Akkor aztan a neten felkutattam a NiMh sztorit.

NEM A FESZULTSEGESEST FIGYELIK !!!
A homersekletet figyelik , igy aztan vettem a vegen egy FOTON nevu toltot ami 4 cellat tud egyszerre kulon tolteni .Ennek fempantok vannak az aksik alatt a foglalatban ott van a homerseklet erzekelo dioda vegy termisztor .
Valahogy ugy tolt hogy 45 fokig max amperrel , aztan leviszi az ampert es megent tolt 45 fokig es igy vagy harom negyszer az utolso egy csepptoltes.Nem mertem de biztos a fazisok kozott hulesi szunetet tart .Aztan leall mikor megent 45 fokos az elem.
A feszultsegeses ami a NiCd toltesi katakterisztikan jelenik meg a NiMh-nal nem pontos tobb csucsa is lehet a feszultsegnek igy becsapodik az automata es azt hiszi fel van toltve az elem.
Aztan lattamm ventilatorost ami 30 perc alatt tolt fel ket 2500mA-es akut , negyet 2 ora alatt .Persze fugg attol hogy menyire van kisulve az aku.Ez aztan jo draga.
A NiMh a tulmelegedesre erzekeny , tulajdonkeppen tultoltestol melegszik.
Van egy nagy toltom olyan 16 oras ami C/10-el tolt tobb fajta akut AAA , AA , es a legnagyonbbat R20 gondolom "A"Meg 9V-ost. Evvel lenne jo tolteni mert tobbet elne az aku de ki var enyit.A tobbi toltot is hasznalom elotoltesre aztan a FOTON-al fejezem be a toltest mert ez kulon szepen feltolt minden akut .Igy nem jarok ugy hogy egy aku nincs jol feltoltve es erre leal a hasznalt kutyu .
(#) SzervízMacska válasza karpi hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
Jó reggelt!

Felriadtál? 3 hónapos - már megválaszolt - kérdésre válaszoltál. Amúgy: ha C/10-zel 16 óráig töltöd a cellákat, bizony nem árt 1 hőmérő! És ez az R20 = "A" sem pitlák...
(#) Novak válasza karpi hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
Hidd el, hogy a feszültségesést figyelik. Emellett persze tt van egy külön rész a hőmérséklet mérésére is, hogy ha elér egy hőfokot az akku, akkor visszavesz a töltőáramból. De a töltést véglegesen a fesz.esés miatt fejezi be.
(#) karpi válasza Novak hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
hat a bizonyos tudomanyos cikben osszehasonlito modszerrel vot targyalva aNiCd es a NiMh .

labor meresekkel felvett grafikonok alapjan magyaraztak a dolgokat reszletessen.
nem tudom hova mentettem a link.et ha megtalalom majd felteszem.

termeszetessen a feszultseget is figyeklik de a toltes veget allitolag nem a letoresi feszultseg megjelenese adja meg.
Majd meg asok a neten ha lesz idom, akarok egy rendes toltot gyartani hogy legalabb 10 db. 2500mA-es AA akut egyidoben kulon kulon toltson gyorstoltessel es a megfelelo modon valamint a kulombozo meghibasodasokat is kivedje , jelezze.
Ket fenykepezogeppbe egy Digital recorder,Egy gitarprocesszor egyszerre kell neha es ha fel napot kell toltsem az akukat le all a felvetel.
Most is keszulok egy rockfesztivalra es felvennek amit csak lehet , az aku alomanyal es a toltesel vagyok fennakadva.
Negy trafo, neygy tolto amibol csak egy tolt helyessen nem hiszem hogy eleg lessz ha tobbet tart egy este musora mint 4 ora.
Arrol nem is beszelve hogy mindenfelekeppen megjeloltem az akukat mert ha osszekeverodnek a kisultek az toltott akuval akkor kampec az egesz es muszaj az egyetlen igazi automata tiltovel tolteni es ellenorizni .Kozbe elmulik a koncert es negy napot egymas utan tart a fesztival.
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
Az én kérdésemre esetleg tudtok mondani valamit?
Megnéztem ezt a pdf-t, de nem láttam benne utalást ilyen töltési módra.
(#) Feri007 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
Az impulzusüzemű töltés a töltés szüneteiben kis kisütést végez, ami az elektródákon kiváló hidrogént és oxigént rekombinálja. (Kisüti a gázakkut Ez egyrész azért hasznos, mert a gáz rosszul vezet - kisebb áram megy be, másrészt a belső nyomást csökkenti - nem robban szét ill. a szelep nem nyit.
(#) Krisz03 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
Köbzoli: Akkor ha minden igaz, valami javulást kellene tapasztalnom a cellák üzemidejében. Direkt gyengébb akksikat töltöttem, azoknak már szinte mindegy.
Kíváncsi lennék arra a töltődre. Tudnál mutatni rajzot? Ceruzaakksikhoz kellene.

Feri007: Ez nem süt ki az impulzusok között, csak egyszerűen 2mp-ként juttat be töltést.

Még mindig nem tudom, hogy a töltési időt hogyan befolyásolja ez a töltési mód? Tegnap 10 óra elteltével sem állt le a töltés, viszont amikor a MAX712-vel töltöm, akkor néha már 4 óra alatt is kész jelzést ad. Mindez azonos töltőáram mellett, jelenleg csak 200-220mA (2100mAh-s akksi). Persze ennél nagyobb árammal fogok majd tölteni (4-500mA).
(#) Novak válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
Ha 2100 mAh-s akkut töltöttél 200-220 mA-es árammal, akkor még szép, hogy nem állt le a töltés 10 óra után.
Szerintem nyugodtan növeld meg az áramot 4-500 mA-re, és amikor tudod, hogy nagyjából végeznie kell, akkor figyled. És mondjuk 1-2 óránál tovább ne hagyd rajta, ha nem kapcsolna le.
Következő: »»   7 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem