Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   818 / 1385
(#) Auf válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Lajos: Szerintem egyértelmű a szálra csiszolás. Nézz meg egy alumínium előlapot ami szálra van csiszolva. Az alumínium lemeznek sincs szála...
Jani: Nagyon szép lett a végeredmény! Köszi az építő jellegű videót. Kiváló és érthető.
(#) janikukac válasza Auf hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Köszönöm szépen , ez is volt a célom!
(#) Auf válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Tudod Te... :yes:
(#) pepe091 válasza janikukac hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Dehogy, csak kicsit belekeveredtél. Amire te gondolsz azt úgy nevezik, hogy szálcsiszolás. Nem szálára De ez is annyit takar, hogy egy irányban van felcsiszolva az adott lemez.
(#) janikukac válasza pepe091 hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Nem. Mert ha nem szálára csiszolom, nem ilyen lesz a felülete. Azért elég sokat csiszoltam, tudom és érzem.
(#) Auf válasza pepe091 hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Megnyugodhatsz Jani, mert ha erre terelődött a téma( szál,szálra), akkor biztosan minden más rendben van a videón. De nincs is ezzel gond, mindig tanul az ember...
(#) janikukac válasza Auf hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Köszi !
Azért holnap megpróbálom majd bemutatni egy makrofelvétellel, hogy mire gondoltam.
Üdv!
(#) SzervízMacska válasza janikukac hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Szevasz Jani! Megnéztem a videót. A folyamatot érthetően mutattad be, de pár észrevételem volna. Az első, hogy még mindig kapkodsz, türelmetlen vagy. A csiszolópapír, zsíroldó kombinációt egyszerűbb kiváltani egy háztartási súrolószerrel: VIM, Cif stb. A vizes panelra ráöntöd és szintén vizes konyhai dörzsiszivaccsal mehet a móka. A szálirányt Te magad hoztad létre a durvábbik csiszoló papírral, ez szintén a kapkodás eredménye. És végül az áztatás számomra tragédia volt. Mondd, hová sietsz? Megyen a vonatod? Ha csak annyira türelmes lettél volna, meleg vízben, persze kicsit nagyobb tálban, gyorsításként a tálat billegtetve egyben lejött volna a papír, s foszlány se sok marad utána. Azt a keveset meg a szivacs leviszi a vízben, így újabb vegyszert lehet nélkülözni. Amúgy fiatal korod ellenére az előadás meglepően színvonalas lett.

Amúgy gyanús nekem az a "műnyomó". Túl fényes és áttetsző... Inkább a pauszra hasonlított így a videó alapján.
(#) Zoli_bácsi válasza janikukac hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Nekem, mint TV-s embernek annyi észrevételem van a műhely filmezésnél, hogy a kamera nagyon nem jó helyen van. Ha visszanézed, láthatod, hogy igazából nem látsz semmi érdemeset. Nyilván nem kell itt operatőrnek lenni, csak úgy kell gondolkodni, mint a néző. A vasalásnál mi kattog ennyire? Nagyon zavaró.
(#) Ricsi89 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Végig kattogott a gép, a folyamatos fókuszálás miatt. A fókuszt állító motor hangját lehetett hallani végig. Főleg amikor a kezét láttuk és a kamera nem győzött fókuszálgatni a sok mozgás miatt.
(#) eyess válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
A videó készítésnél nekem is ez volt a legnagyobb problémám , hogy a végén nem könnyű befókuszálni a lényeget, ami sokszor a döntő pillanat lenne , és a meghatározó része az egésznek.De hát nem vagyok operatőr , és elég közelről kicsit dolgot kell élesben lencse végre kapni ami elég nehéz.

Zoli_Bácsi : Nem tudom tettél e próbát sima papírral , és pedig a Toner spray miatt kérdezném.
(#) janikukac válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Köszönöm az észrevételt, a kritikát! A Cif-re holnap beruházok. A szálirányt szerintem nem értitek, holnap részletesebben, képekkel bemutatom, mire gondolok. Nem siettem sehova, így szoktam, éppen, hogy türelmes voltam, végigvártam, hogy kihűljön teljesen.. Ez biza műnyomó, mert a pausz nem is alkalmas erre.

Zoli_bácsi:Tudom, de sajnos nem tudtam ettől jobb megoldást szerezni, mivel nincs állványom. A kattogásra Ricsi kolléga megadta a választ.

A BGA-ra senki semmit se mondd?
(#) eyess válasza janikukac hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
De , illetve feltettem a hibákat.A két változat között annyi a különbség , hogy az alacsonyabb hőfokon vasalt a jobb , de a hibák ugyan azok , csak ott nem annyira.

Össze folytak a vonalak a forrpontok oválissá váltak.Ez nem a pixelhibából adódik ,hanem a nem jó kivitelezés miatt.Nem tudom milyen volt a papír itt , de itt csak is a lehető legvékonyabbat kell használni alacsony hőfokon , és nem sokáig vasalva Tudni illik sokan azt hiszik , hogy minden fajta rajzolatot lehet minden fajta papírral , és nagy hőfokon csinálni ez nem így van. Ameddig egy ilyen vékony vonalakból álló rajzolat már nem bírja el azt a hőfokot , és időt , hogy károsodás nélkül elviselje a műveletet , addig egy nagyobb felületű vastagabb rajzolatú nyák még csak röhögne .Szóval figyelni kell mit miért , és hogyan.
(#) janikukac válasza eyess hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Köszönöm a kritikát, és a segítséget !
Üdv!
(#) eyess válasza janikukac hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Van úgy különben , hogy amikor nagyon akarok én is valamit , és az istennek nem akar sikerülni .Olyankor inkább pihenek , mert szinte még azt a minőséget sem tudom már megcsinálni, mint a legelsőnél .Nem tudom miért fáradtság stb .De viszont másnap meg egyből ügy sikerül mint még sose.Persze ez nem mindig jellemző , de volt rá példa.
(#) mrobi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Nehogy azt hidd hogy az autófényezők beáztatják a csiszoló papírt.
(#) silent15 hozzászólása Aug 23, 2012 /
 
Sziasztok, van TN140 előhívóm, és azt szeretném kérdezni , hogy aki ezt használja, annak milyen arányban vált be , nekem azt mondták a gyári 1/9 kevés, mi a vélemyénetek ?
Köszi!
(#) gulasoft hozzászólása Aug 24, 2012 /
 
Hát ezt a csiszolást jól kitárgyaltátok. Ehhez képest Én egy gázszerelők által használt szivacskockán csiszolópapírral lenyomom a nagyja sorját ami fúrás során keletkezik, utána fémgyapottal fényesre csiszolom, majd Alkonekkel lemosom a finom fémport alaposan.
Vizet nem lát a panel.
A nagyobb paneleket meg a rezgőcsiszolóra aplikált ugyancsak gázszerelők által használt szövetszerű fémcsiszolóval tisztára csiszolom.
A nyákpucoló szerhez kell víz, így azt ritkán használom.
(#) Zoli_bácsi válasza eyess hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Nálad viszont az a helyzet, hogy viszonylag felülről filmezel és látszik minden, amit mutatni akarsz. A végén nem zoom-olsz be annyira, akkor az élesség megmaradna. A képen a háttér, azaz a víz volt éles. Gondolom a gépen nem volt makro állás. Ennek hiányában úgy lehet a legközelebbi éles képet készíteni, hogy távol mész a tárgytól, majd teljes tele állás (zoom) és addig sétálsz közelebb, míg az élesség el nem mászik. Ha elmászik, akkor már túl közel vagy. Jani oldalról, picit hátulról filmez, és nem sok látszik.

Hétvégén fogom kipróbálni, mindenképp referálok az eredményt illetően. Ugye nagyobb szigetek esetén maratás után a felület lyukacsos. Ezt szeretném kiküszöbölni a toner spray-vel.
(#) janikukac hozzászólása Aug 24, 2012 /
 
Kivasaltam az első sima papíros panelt. Nem is rossz. Nincs spriccelős flakonom, ezért jó bőven át etanoloztam, a panelt is, kicsit hagytam, és vasaltam. Nem voltam túl türelmes, de elég szépen feltapadt. Kis pettyekbe nem tapadt meg, de ha tovább csináltam volna, biztos jobb lett volna. Még teszteleni fogom. Képet nem tudok adni, utazok itthonról.
Üdv!
(#) eyess válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
A társam vette fel egy okos telefonnal 5 megapixel. , hát lehet , hogy csak ennyit tud, de legközelebb próba felvétel lesz , hogy , és miként jó , mert így elvész az a rész ami érdekes lenne.

A sima papíros nyákos témára visszatérve nem kéne lyukacsosnak lennie maratás után sem, hacsak a papírra való nyomtatás is olyan , de ezt kétlem , illetve nehezen tudom elhinni , hogy sima papírra is lyukacsosan nyomtat a gép.Át kell világítani előtte , ha még is olyan nem árt a toner kazettát , és a gépet kipucolni.

Ja még egyet elfelejtettem igaz a videón ez látszik is nem szabad agyonáztatni a papírt , mert akkor könnyen szétmegy .Igaz vasaláskor , illetve lamináláskor nem , mert inkább megszárad , de csak annyit, és azért kell ilyen finom permetező , hogy ne ázzon el csak annyira amennyit még éppen feltud szívni .És nem jó ablakmosó pumpás flakon stb , mert az meg sokat nyom ki egyszerre , és nem olyan finoman permetez.
(#) storm válasza janikukac hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Minek is az etanol?
(#) eyess válasza storm hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Kicsit lemaradtál kolléga .Kb két oldallal ha visszább lapozol lesz tőlem egy videó .Ugyanis létrehoztam ami eddig lehetetlen volt a sima natur másoló papírral, és nem műnyomó , és nem fényes papírral való nyákkészítést , és ő a videóban szereplő denaturált szeszt helyettesítette etanollal .Érdemes megnézni a videót fogsz nézni nagyot.
(#) janikukac hozzászólása Aug 25, 2012 /
 
Vettem CIF-et, most nem csiszoltam, csak a súrolószert használtam. Érdekes. Mondjuk a körkörös csiszolással baromi ronda lett volna.. A BGA-t vasaltam újra, alacsonyabb időn, kevesebb ideig (ezért lett picit hiányos). Várom a véleményeket!

Felrakom az első sima papíros vasalást is, valamint azt, hogy merre van a szála a csiszolásnak is (ábra). Ha a másik oldalra csiszolnám, akkor nem lenne szálára.. Remélem értitek mire gondolok.
(#) havranarpi hozzászólása Aug 25, 2012 /
 
Oxid leszedésére használhatok Sidolt ?
Fotós technikához akarom alkalmazni.
A réz érintkezők tisztításánál bevált de nem tudom milyen kémiai réteget alkot ha ráfújom a Positive 20-at.
(#) eyess válasza janikukac hozzászólására (») Aug 25, 2012 /
 
Na végre,ezt vártam,hogy valaki is rakjon fel sima papíros nyák készítést.Azt kell, hogy modjam nagyon is jó lett.Ahoz képest,hogy ez teljesen más fajta papír.De egy amit megjegyeznék,hogy ha csiszolod is a nyákot,akkor ne nyomd rá annyira ,hogy mély karcok keletkezzenek.Ugyanis itt is látszik,hogy ahol nem tudott rajta maradni a rajz az a mélyebb karcoknak tudható be.A BGA még mindig nem az igazi ,de ez is jobb már mint az elözöek.
(#) janikukac válasza eyess hozzászólására (») Aug 25, 2012 /
 
Köszi. Sajnos nem tudom se ecettel, se vízzel leszedni a maradék papírt, a sima papírral készített nyáknál. :nemtudom:
(#) eyess válasza janikukac hozzászólására (») Aug 26, 2012 1 /
 
Nos akkor egy kicsit hozzászólnék én is ehhez a szálra való csiszoláshoz, ami egyébként ilyen anyagoknál nem létezik.Fának erezete fenyőnek stb száliránya igen ,de fémnek műanyagnak üvegnek stb ilyen nincs.Feltettem két képet aminek segítségével el is magyarázom , hogy hogy is van ez.
A megosztott kép felső részén látszik az ,amitől azt lehet hinni , hogy szálirányú kiképzése van lehet a nyáknak.Ugyanis, amikor a lemez a gyárban rákerül a hordozóra nevezetesen, most erre az üvegszálas hordozóra , akkor vélhető utána az , hogy száliránya van a dolognak , mert át üt a réz vékonysága miatt az üvegszál háló szerű kiképzése. Ez fokozódik abban az esetben ha csiszoljuk /vékonyodik a rézfólia/ , illetve ha erős nyomásnak van kitéve , és persze nagy hőnek forrasztáskor leváló rézfólia stb stb stb .
Az alsó kép pedig még a nem nyákon lévő originált gyári rézlemez tekercs kötegekben.Amin nem látni szálirányú rendezettséget.
Korában írtam azt is , hogy azért nem jó sokáig áztatni a nyákot főleg vegyszerekben , mert az nehezen távozik főleg ,még ha nem is párolgó folyadék.Szóval ha oda ahol üvegszál rései vannak , és közzé beszivárog , akkor forrasztáskor egyértelműen sokkal könnyebben ledobja magát a forrasztandó felület.

Emlékeim szerint réges - régen az üveghegyeken is túl , aki fémipari alapképzésben részesült ott kellett szálirányba reszelni ,ezt a dolgot reszelővel méghozzá a reszelő keresztirányú tartásával, és nem hosszirányban kellett elkövetni az adott vizsga darabon ,talán ez volt az utolsó fázisa a dolognak,
(#) vicsys válasza eyess hozzászólására (») Aug 26, 2012 /
 
Ha most viccet akarnék csinálni belőle, azt mondanám: Na, ezért jó a gyári fotolakkos nyák és a fotózás. Pedig nem is vicc, ha jobban belegondoltok...
(#) eyess válasza vicsys hozzászólására (») Aug 26, 2012 /
 
Most melyikre is gondolsz a sima papíros nyákkészítésre ?Vagy ?
Mert több mindenről volt itt szó, csak azért kérdezném.
Következő: »»   818 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem