Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   2 / 3
(#) kovi_hun hozzászólása Máj 18, 2014 /
 
Proli007,

Kösz a rajzot, valójában csak azért regisztráltam, hogy megköszönjem. Ha valakit érdekel egy ilyen óraforgató doboz valódi elkészülte fázisaiban fényképezve, akkor nézzen ide bátran két héten belül. Tizenöt éve nem marattam nyákot, remélem nem röhögnek ki amikor vaskloridot kérek

Még egyszer köszi!
(#) Adybody hozzászólása Nov 27, 2016 /
 
Üdv mindenkinek!!
Kiváncsi lennék milyen lett a végső szerkezet mpetrooo .
Én is rávettem magam hogy építek egy szerkezetet ,Hestoreból megrendeltem az alkatrészeket a lista alapján , remélem én is sikerrel járok
(#) mpetrooo válasza Adybody hozzászólására (») Nov 27, 2016 /
 
Szia

Sajnos már nincs meg a kütyü. Amikor eladtam az órámat, akkor mellé adtam. Egyébként tökéletesen működött a szerkezet. Az elektromos része 100%, a mechanikai kivitel az már rajtad áll. Egészen szépet ki lehet belőle hozni. hajrá

Üdv, Máté
(#) Adybody hozzászólása Dec 5, 2016 /
 
Üdv mindenkinek!

A kapcsolási rajz alapján nekem is sikerült megépítenem az elektronikát , viszont olyan problémám lenne hogy nem tudom szabályozni a motor fordulatszámát és számomra nagyon gyorsan pörgeti az órát , erre szeretnék tőletek valami megoldást kérni hátha tud valaki segíteni
(#) violin válasza Adybody hozzászólására (») Dec 5, 2016 /
 

Én ezt úgy oldottam meg,hogy egy eleve lassú (nagyon lassú) fordulatú motort használtam....
Mikró tányérforgató motor....
(#) Massawa hozzászólása Dec 11, 2021 /
 
Szedett már valaki szét mezei AA elemes orát. Milyen a motor/tekercsek meghajtása? ( délután szétszedem, de hátha már valaki foglalkozott ilyesmivel). A feladat az lenne, hogy az ora kb 10x gyorsabban menjen.
Szoval ki akarom dobni az elektronikát belöle és egy ujat épiteni, ahol be lehet majd állitani a gyorsulást.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2021
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Dec 11, 2021 /
 
Az óra áramköre fél másodpercenként ad egy löketet a tekercsre, minden második löket fordított polaritású. Ugyan kivezetékelheted a tekercset az órából és csinálhatsz saját meghajtó áramkört, de a tekercs vékony (lakk szigetelt) vezetékei igen sérülékenyek.
Egy példa külső meghajtáshoz: 555 analog clock driver.
Az áramkörben lévő quartz határozza meg az óra sebességét, viszont próbálgatásaim alapján csak igen kevés féle quartz működik az órában, de óvatosan ki lehet vezetékelni az órából és lehet bontott példányokat próbálgatni, problémát úgyse lehet okozni. Én már találtam olyan quartz-ot, amivel ~26 másodperc alatt számol le az óra egy percet ‒ próba, szerencse.
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 11, 2021 /
 
Kösz pontosnak nem kell lennie, elég ha megy. Csak a tekecs bemeneteit fogom kivezetni, az eredeti elektronika egyáltalán nem lesz felhasználva.
Amugy két fajta ora mechanizmus van. Az egyik folyamatosan forog, a másik meg másodpercenként ugrik. Meg kell néznem ez milyen.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2021
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 11, 2021 /
 
Na megmértem, ez egy meglehetösen primitiv konstrukcio, egy mágneses gyürü fordul másodpercenként 180 fokot. Valoszinü, hogy a meghajto fokozat halt meg, mert csak egy tisztességes kb 2V-s impulzust lehet mérni a tekercsen, egy másik impulzus meglehetösen bizonytalan, még 1 Voltot sem ér el. Minden impulzus a minusz táphoz viszonyitva pozitiv, negativ impulzusnak nyoma sincs.
Na majd irok egy kis tesztprogit, meglátom hova jutok…
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2021
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Dec 12, 2021 /
 
Nekünk még sose volt folyamatos forgású óránk, csak "léptetős", így olyannal nincs tapasztalatom.
Nem tudom, hogy hogyan mérsz, egy impulzus csak egy villanásnyi, valamint nem mérhetsz 1,5V-nál nagyobbat, mert csak 1× AA elem táplálja az órát. Ha mégis mérni akarsz, akkor csak azon a két ponton mérj, ahova a tekercs van bekötve, ha az impulzusokra vagy kíváncsi.
A tekercs vezetékei lakk szigetelésűek és könnyen szakadnak, úgyhogy légy óvatos, inkább ragassz az órára valami külső köztes csatlakozót, mielőtt elszakadna a huzal. Az óra elektronikájával pedig szintén óvatosan, mert könnyű megsemmisíteni a forrpadokat azon a pici panelen (tapasztalat).
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 12, 2021 /
 
Pontosan a tekercsen mértem, söt szét is szedtem, hogy lássam hogyan fordult a motor. A szkop pontosan mutatta, az egyik impulzus olyan amilyennek lennie kell, a másik amplitudoja még a fele sem a jonak.egyelöre több nem kellett, nem javitani akarom, hanem egy uj elektronikával hajtani. De negativ pulzust nem làttam, de majd még rámérek, azaz nem igen lehet hidban a tekercs.
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 12, 2021 /
 
Bocs, tegnap én mértem valamit rosszul, ( vagy közben megjavult az ora - egész éjjel ment ), mert ma valoban hidba kapcsolt tekercsen plusz - minusz 1,25 V impulzusokat mért a szkop.
Igy most már vilagos mit kell tudni az uj elektronikának. Talán holnap neki is fogok.
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Dec 12, 2021 /
 
Gyanús is volt amit először mértél, ezek már jó értékek. Az impulzusokat variálva tudod majd adjusztálni az óra sebességét, de minden második impulzusnak fordított polarításúnnak kell lennie, hogy el tudja forgatni a forgórészt.
Érdekesség: ha megfordítod a vasmagot a tekercsben, akkor visszafelé fog járni az óra.
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 16, 2021 /
 
Na megcsináltam az elektronikát, sajnos ez a primitiv oramü azonban képtelen a gyorsitott impulzusokra reagálni. Az egész mechanizmus nagyon valoszinű mechanikailag is a normalis idöre van hangolva, azaz másodpercenként csak egyet képes fordulni. ( valoszinű ugyanaz a szerepe mint az ingának).
Megyek keresni egy motoros mechanizmust, megnézem az hogyan müködik. ( van olyan is valahol, csak meg kell keresni).
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Dec 17, 2021 /
 
Vagy te nem adagoltad jól az impulzusokat?
Ezt találtam: 555 + H-bridge clock driver.
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 17, 2021 /
 
Az impulzusok jol vannak adagolva, probálgattam sok mindent. Az a mechanizmus valoszinüleg a pontos járásra van hangolva, ahogy egy ingás faliorát is csak az inga röviditésével lehet siettetni. Egy kicsit gyorsul, de azután már össze vissza megy.
Ha megnézed azt a videot pontosan láthatod, hogy neki sem müködik. Ha 2x gyorsabban megy a másodpercmutato már összevissza ugrál.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2021
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Dec 17, 2021 /
 
Akkor még az maradhat, hogy egy folyamatos forgású mechanikával próbálod meg a meghajtást - lehet, hogy ahhoz már másmilyen impulzusok kellenek.
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 17, 2021 /
 
Már azon dolgozok, megtaláltam a motoros oramüvet, meg van néhány apro léptetömotorom.
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Dec 17, 2021 /
 
Először az, hogy a folyamatos forgású mechanika hogyan reagálna az impulzusokra...
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2021
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 17, 2021 /
 
Na közben elővettem a másik orát is. Abban is ugyanilyen motor van csak kb 10xgyorsabban forog, ezért nem ugrál a másodpercmutato, hanem siman fordul. Sajnos ezt a motort is csak kb 2x gyorsabban lehet forgatni, azután ez is feladja.
Ezek szerint maradok a léptetö motornál azzal ilyen gondok nem lesznek. Na majd meglátom, ahhoz valami orosz mechanikus vekker fog kelleni, mert ezekbe a müanyag szörnyekbe nem lesz egyszerü bekomponálni a léptető motort.

Körül kell néznem lehet, hogy ráakadok pl egy vasuti orára, azok szintén távimpulzusokra mennek, azokat talán egyszerűbb vezérelni.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Dec 17, 2021 /
 
Vasúti óra tipikusan 24 V-al (esetleg 48) megy.
Percenként lép, váltakozó polaritású léptető impulzusokkal hajtva.
Másodpercenkénti lépésnél gyorsabbra nehezen vehető rá (és azt is csak előre tudja csinálni).
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2021
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Dec 17, 2021 /
 
Az tud gyorsabban menni, olyat már egyszer csináltam a klubba. ( sajnos csak egy oraszerkezet volt.).
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Nem tudom, hogy segít-e, most dombta fel a YouTube:
АНТИЧАСЫ.Как сделать часы с обратным ходом
A video készítője szignálgenerátorral készteti gyorsabb forgásra a teljesen közönséges falióra-szerkezetet.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2021
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Kösz.

Ezt még kiprobálom - ugyanilyen az egyik mechanizmusom. De itt már a tekercs nem +/- impulzusokkal van hajtva, hanem sima 20 Hz-l.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2021
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Elvileg a frekvenciával mért jel is váltogatja a polaritását, csak nagyon gyorsan. Ki kell kísérletezni, hogy hány Hz meghajtást visel még el az óra szerkezet. Lehet, hogy 555 áramkörrel is kivitelezhető lehet egy szűkebb tartományban (potméterrel) állítható ?Hz frekvenciájú jel, csak az a kérdés, hogy milyen típusú jel (háromszög / fűrész / négyszög / szinusz) eredményezi a legjobb meghajtást.
A videóban szétszedett állapotban hajtja meg az órát, viszont én javasolom, hogy vékony szálakkal vezetékeld ki a tekercset egy csatlakozóra, és így pattintsd össze az órát, úgyis összeszerelt állapotban forog a legjobban.
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
A kivezetések már mind megvannak, csak amig a jelgenerátorral hajtott motor szimmetrikus, és 50%-s kitöltésü jelet ad, addig az eredeti orameghajto keskeny impulzusokkal hajtotta a motort, és az megállásra kényszeritette minden impulzus után. ( ami ugye a lényege az oramünek, hogy az idöimpulzusra a másodpercmutato egyet ugorjon és mereven álljon a következö impulzusig). Lehet, hogy majd az este még kiprobálom. ( most az orabeszerzésekkel voltam elfoglalva).
Kösz, hogy rágodsz a témán.
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
A folyamatos járású (hangtalan működésű) verzió se állítja meg a mutatót...
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 30, 2021 /
 
Sajnos ez sem müködik megbizhatoan, bizonyos frekin ( ahol stimmel a mechanzmus rezonanciája) ott ugy ahogy forog, de nem simán és nem egyenletesen. Nyilvánvaloan a videoban ez nem annyira látszik mert már interferál a képfrekvenciával.
A lényeg, lényeg marad a mágnes adja az egyenletes járáshoz a mechanikai stabilitást s nem az elektronika. Az csak lökdösi mintha az ingaora az egyik állásban mindig meg lenne lökve. S hiába lökdösnéd gyakrabban, ha az inga csak egy bizonyos idö mulva érne vissza.
Azt hiszem most már mindent megprobáltam a járhatatlan uton. Maradok a központi oráknál.
(#) kaqkk válasza Massawa hozzászólására (») Dec 30, 2021 /
 
Próbáld meg piccel vezérelni mondjuk egy 10-20% os kitöltési tényezővel
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 30, 2021 /
 
Ez már mind megvolt. Eredetileg ugy terveztem, ahogy a belsö hajtás is megy. Kb 10-20% kitöltési tényezövel másodpercenként változo polaritással forditja el az elektromagnes a rotort 180 fokkal, majd, az elektromágnes rövidre van zárva. Ezzel az eljárással igyekeztem az orát gyorsitani, de max. kb kétszeres sebességig megy, nem tovább. Ha növelem a frekvenciát a rotor nem éri el a másik polust, azaz ugrik egyet majd vissza ugrik az kiindulási pontra. ( mechanikus tulajdonság mert közben megjelent a másik impulzus). Probáltam változtatni a kitöltési tényezöt is (50%ig), ami csak az energiaigényt növelte, de az ora továbbra sem gyorsult az elvárt sebességre).
Ezek az orakonstrukciok arra lettek feltuningolva, hogy minél kevesebb energiával minél tovább menjenek, azaz az elemböl csak nagyok rövid impulzusok lökdösik a rotort a két mágneses polus között. Gyakorlatilag a mechanikus ora leképzése, csak a rugot helyettesitették elektromos rugoval ( impulzussal).
Azt hiszem most már maradok a bevált, központi vezérlésü oráknál. Ott ilyen gond nincs, nincs oramü, az valoban nem más csak egy mechanikus display, azt csinálsz vele amit akarsz.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem