Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion HS 500
 
Témaindító: daggerty, idő: Márc 31, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 12
(#) ngyzoli válasza barany165 hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Hy!a legegyszerűbb(és egyik legjobb)doboz valóban a zárt,de a kielégítő mélyfrekis átvitelhez igencsak nagy méretek adódnak.a faforgács által körbezárt levegő egy igen tág fogalom,s éppen a zárt doboz is beletartozik.az átviteli görbe igenis korrelál a mérési eredményekkel,legalábbis az esetek túlnyomó többségében.egy kiváló mérési paraméterekkel bíró cucc(úgy általában)nem szokott gyatrán muzsikálni... a HFM viszonylag pártatlan folyóirat volt anno,s ez abban az időben nem kis erénynek számított,de,-mint minden hasonló jellegű publikáció,nyilván a szubjektivitás jegyeit is magán viselte.a legtöbb hirdetés épp a hazai cégektől származott,ha figyeltél.s ha meghallanál néhány ilyen könyvtámasz-ládikát,lehet,h tudna meglepetést okozni.no nem tda 2030-as erősítőről meghajtva... s pont az ilyen könyvespolc-kisdobozok igénylik általában a nagyon jóminőségű meghajtást,egy nagy láda gyengébb erősítővel is inkább tud bizonyítani.a HB-nek soha nem volt méhsejtszerkezetű,s főleg alumínium kabinetje,amiről írtál,vszínű a Celestion SL 600-as műszaki újítása volt,ezt viszont szabadalommal is levédték,s valóban nagyon drága.az pedig,h 40centi átm. alatt nincs mélyhang,egyenesen vicces.nem igazán sok hifi/audiofil ládát ismerek ekkora hsz-val szerelve,említhetnél párat... a fizika törvényeit nemigen lehet kijátszani,28-30cm-nél nagyobbat nagyon ritkán alkalmaznak hifi célokra.
(#) barany165 válasza ngyzoli hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Köszönöm megtisztelő válaszodat,ép a fizikára próbáltam hivatkozni éppen, de ,hogy a hifi házimozi még mindig jó üzlet, ezért és a praktikum miatt nemgyártanak sok "nagyobb" méretű hangfalat. Sorolni tudnék de akkor tisztázni kéne azonkívül, hogy mi a hifi, nem a DIN 45500-ra gondoltam!Amennyiben a 62-es körzetben laksz úgy szivesen elfogadnám egy szeánszra a meghívásodat, vagy fordítva. Annyi kikötésem lenne,hogy a nagyhanghüségű faladra ráköthessem a kis zongorámat, mert nem hanggenerátort szeretnék hallgatni!Állítólag nem lehet gond mert egy16'-as hang+ egy hozzátartozó akkord már meghozza az eredményt!Ja és az Orionról is szóljunk: A bolgár hangszorónak nagyon jó,masszív öntvény kosara,nagy mágnese van, a többi cserélendő!
Üdv.!
(#) ngyzoli válasza barany165 hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
No igen,a házimozi valóban jó üzlet(nek látszik),kérdés;kinek? a gyártóknak minden bizonnyal... s a vevőknek? ez már igencsak kérdéses.azt minden bizonnyal leszögezhetjük,h a házimozi mindenről szól,csak épp nem a hifiről,ezért sztem éles határvonalat kell húzni a kettő közé.az kissé tragikomikus,h annak idején a diszkrét kvadrofónia azért bukott meg,mert a vásárlóközönségnek nem kellett a 4 db erősítő,s 4db hangfal.most negyed századdal később egy újabb fogással(ti;hogy képi élményt is kínálnak mellé)simán elfogadják a 6 végfokot,6db dobozzal,s mindenféle dekóderekkel megtűzdelve...a minőségi,technikai színvonalról aztán lehet vitatkozni.akkor szoktam dobni egy hátast,mikor a több száz(ezer??)W-nyi PMPO teljesítményűnek kikiáltott agyonreklámozott házimozit otthon szétbontva a négy gyufaskatulyányi dobozban díszeleg egy 3W-os szélessávú hangszóró(a'la sokol rádió),a tápegységben pedig egy 60W-os trafó,s az egész cucc nem több másfél kilónál... a várt csoda pedig általában elmarad,de ez már messzire vezet.a DIN-szabvány hangfalak esetén semmit nem mond,bármilyen hangsugárzó hangképe sokkal komplexebb annál,h akármilyen szabvánnyal is definiálható,v akár csak körülírható lenne.nem tom,melyik a 62-es körzet,most cibakházán lakom.soha nem állítottam,h nagy hanghűségű falam"lenne,de nekemteccik" az orion dobozoknak (tudtommal) sosem volt öntvénykosaras hangszórójuk,én legalábbis nem láttam ilyet.
(#) barany165 válasza ngyzoli hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Szia! Csak ketten vagyonk itt, mások véleményéből is sokat tanul az ember. Szeged a 62-es. Az orionnak HS500-501 nek a mélye volt öntvény kosaras fazéknyimágnesü hangszoró. Szerencséshelyzetben voltam anno, mert felszámolásból sikerült vennem belőlük és egy hanszorójavító ismerősöm lelkiismeretesen megcsinálta nekem. Ő már elment közüllünk.Azt hiszem a lengőt, dómját martin gyártmányúra cserélte és egész más lett! Eredeti hangszorókeretre a professzionál felirat diszelgett az eredeti falon. A régi HS40 esek kiegészítve szubbal viszont akkor jók voltak, aszem Isofon magasakkal voltak szerelve, na olyan is volt.Most az Rt évkönyvalapján épített VOICE of Theatre utánépítésen hallgatom saját produkciómat!A modifikált Orion /bulgár/ mélyekből szintén az RT alpján meglepően jó hangú és hatásfokú falakat építettem két párat. A frekimenet közel sem egyenes mint a nevezett Hs-ekre rajzolt, de még komolyzenei anyagon is jól szólnak.Én amatör zenész is vagyok mellesleg csak a jobbkezem sérülése miatt már fellépéseket nemnagyon vállalok.Üdv!
(#) ngyzoli válasza barany165 hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Nem tolongunk,az tény...sebaj.úgy látszik,mindenki last-minute nyaraláson van legalábbis nem pezsegnek a topikok mostanában.pedig a hangsugárzó-téma kimeríthetetlen.nálam is vendégeskedett anno egy pár eredeti HS 500-as,-csak meghallgatásra kaptam kölcsön egy hétvégére,és hát mit mondjak..? nem estem hasra tőle.(abban is lemezkosár volt)ahhoz képest milyen nagy doboz,nekem sávhatároltan,tompán szólt,s a basszusnak nem csak a mennyisége,de a minősége sem volt elfogadható.túl kopogós,de kicsit jobban kihajtva valamit javult a helyzet.(este a húgom 8.-os évzáró buliját tartottuk meg vele,-kibírta) a HS 40-esnek viszont elég jó a mélye sztem,inkább a keresztezési tartomány környékén vannak(igencsak súlyos)problémái.de erről már kifejtettem a véleményem visszább.kicsit visszakanyarodva a HS 500 első(proto)szériájában mintha másmilyen mélysúgó lett volna,na azok esetleg lehettek öntvénykosarasok.aki ebből vásárolt,az(talán)jobban járt.ha zenész (is)vagy,az csak jó,az ilyen egyének hallása-valószínűleg és általában-csiszoltabb,mint az átlagemberé.
(#) szamóca válasza ngyzoli hozzászólására (») Szept 6, 2008 / 1
 
Nem is tudom... a haveromnak volt egy pár 500-a a 80-as években, még meg is van neki. Akkortájt még jónak számított kis hazánkban, (nem is hallottunk subwooferekről) házibuliztunk is vele, de minden buli egy pár dómtekercselés, (még szerencse hogy tekercselő volt a srác ) vagy vétel. Mert könnyű, és olcsó volt cserélni. Ha az én 2X50W-os erősítőm volt a bulin, akkor a közép is elszállt. Nem igazán erre tervezték szegényeket. De jól szolgáltak. Berakok egy képet, hogy legalább legyen vizuális élmény is.
(#) shalafi66 válasza ngyzoli hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Már nincs mit hozzátenni, mert nagyjából le van írva az amit le lehetett. A középhsz egyébként nem olyan rossz, csak jól kell használni (váltó), sajnos sok orionos hangsugárzó is pont emiatt volt olyan amilyen...

A HS-500-ban tényleg öntött alukosaras mélyhszek voltak, LB(A)1231 (csak a mágnes különbözött ferrit/AlNiCo), de annyiféle nyavalyájuk volt, hogy nem is érdemes felsorolni. Igazából a mágnes sem volt túlzottan erős, csak a 10mm-es légrés magasság miatt volt vmi hatása a lengőcsévére. Csatoltam egy mérését...

la1231.pdf
    
(#) shalafi66 válasza ngyzoli hozzászólására (») Szept 7, 2008 / 1
 
még valami eszembe jutott. Kis doboznak (akár még zártnak is) is lehet jó mélyátvitele, csak megfelelő hangszóró kell hozzá, és el kell dönteni, meliyk fontosabb, az érzékenység, vagy a mélytartomány, mert egyszerre csak az egyik választható.

Ui: ez pl. egy Prelu B32 (D26) mérése átalakított váltóval.
(#) ngyzoli válasza szamóca hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Igen,ezeken a ládákon ma már inkább csak nosztalgiázni érdemes.a dómok alacsony terhelhetőségéről vált(leginkább)híressé.jópáran ragaszkodnak hozzá,de lassan kivesznek a közhasználatból...
(#) ngyzoli válasza shalafi66 hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
akkor sorry...vszínű igazad van,valamivel keverem azt a mélysugárzót.nem mostanába'használtam,az tény. az általad említett műszaki paraméterek gyengeségét pedig csodásan igazolja a hangja..!
(#) lapose válasza ngyzoli hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Szia!
Ha jól emlékszem a HS280-nak lemezkosaras volt a mélye.
(#) shalafi66 válasza lapose hozzászólására (») Szept 8, 2008 /
 
Annak az. LB1031. Őrzök még én is 80 darabot.
(#) lapose válasza shalafi66 hozzászólására (») Szept 8, 2008 /
 
Azért mert jó, vagy csak van?
(#) shalafi66 válasza lapose hozzászólására (») Szept 8, 2008 /
 
Csak van, egyszer kaptam egy bizniszelés mellé ráadásnak.

lb1031.jpg
    
(#) lapose válasza shalafi66 hozzászólására (») Szept 8, 2008 / 1
 
Nem ilyen kosárra akartál készíteni itt a HE-n egy srácnak hangszórót?
Melyik a jobb egyébként a HS500 vagy a HS280 mélye?
(#) shalafi66 válasza lapose hozzászólására (») Szept 8, 2008 /
 
Nem, az a hsz megvan még. Teljesen másféle volt, ha jól rémlik 92dB.
(#) Andreas89 hozzászólása Nov 15, 2008 /
 
hellósztok
vanithon 4db hs 500as mélyem, lb 1221es 4ohmos, na ezeket kellene felujitatni/felujitanom! ha valaki tud hozzá alkatrészt vagy foglalkozik ilyennel és jó is az irjon!
Köszi előre!
(#) shalafi66 válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 15, 2008 /
 
Ha a membránrok egyben vannak, akkor javítható, van hozzá membránszél és pille.
(#) Andreas89 válasza shalafi66 hozzászólására (») Nov 15, 2008 /
 
hol lehet kapni ilyent, és mennyiért??
(#) Gafly válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 15, 2008 /
 
Marion?
(#) shalafi66 válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 15, 2008 /
 
H2000-nél.

A membránszélt én gyártom, a pillét a H2000. még valami, a kivezetőszálat illik kicsierélni, ha már szétszeded, mert az eredeti elfogadhatatlan minőségű; és a cséve ragasztását is meg szoktam erősíteni, mert az a lakk, amivel rögzítve volt eredetileg, szintén nem ér semmit mára.
(#) Andreas89 válasza shalafi66 hozzászólására (») Nov 15, 2008 /
 
helló

Árat tudnál mondani ezekre? köszönettel!
(#) shalafi66 válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 15, 2008 /
 
Nem tudom, sztem a weblapon kint vannak.
(#) Andreas89 válasza shalafi66 hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
Üdv!
egy olyan kérdésem lenne hogy az LB 1231es hs 501es mélye mennyiben tér el az LB 1221esétől? csak 8 és 4 ohmos annyiban? tud valaki segiteni??
(#) frissadam hozzászólása Nov 19, 2008 /
 
Hi!
Van esetleg valakinek olyan membránszéle hs500 mélynyomókhoz ami keményebb a gyárinál?Lehet textil de papír is.Elég lenne valami ötlet is h hol tudnék ilyet venni!
Kösz előre is.
(#) Andreas89 válasza frissadam hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
székesfehéváron, a videotonnál de shalafin6 tud ebbe segiteni, de lehet kapni a vaterán komplett membránt is, de ez üzletcélu, irj priviben és tudok segiteni akár szerelésben is.
(#) pl13 válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
H2000-nél pontosabban, mert Videoton már régóta nincs, vagyis nem gyárt hangszórót. Úgy 13 éve.

Ui: Majd visszakérem már a saját nincknevem, a shalafit, mert valami MOD elszedte.

A membránt nem kell bántani, ha egyben van, ki tudja milyen amit adnak helyette, textil membránszélből sokfélét készítek, gyakorlatilag végtelenek a lehetőségek, de minek kellene keményebb az eredetinél? Attól egy kicsit sem lesz nagyobb a terhelhetősége.
(#) frissadam hozzászólása Nov 19, 2008 /
 
Azért van szükségem keményebb membránszélre,mert emelni akarom a rezonanciafrekvenciát.A teljesítménye pedig startból nagyobb.A bolgároknak csak a kosarát akarom megtartani.Van ismerősöm aki nyakig bent van a hangszóró gyártás témájában.Dolgozott vidinél orionnál stb.... Saját spéci membránt szeretnék készítetni 77mm-es lengőhöz. Persze ehez nagyobb mágnest is kell készítenem. Az a baj h pille és a membránszél beszerzése a macerás. Manapság már nem lehet olyan papír membránokat kapni amin a szél ugyanolyan anyagból van mint a membrán,mint pl az RFT hangszórókon voltak...
Igazából ha nincs meg a szélem akkor addig membránt sem tudok gyártani mert a szög vagy a tölcséresség nem tud mihez csatlakozni és csak találgatok.A vidi textilszélhez nincs elég adat,se geometria, se rugalmasság se semmi.Gyártásban pedig tapasztalatlan vok és kellene pár év kísérletezgetés h megtaláljam a nyerőt.
Tehát ha van használható ötlet vagy bármi nemű segítség a témához akkor szívesen várom.
Ebben a nagy nyílt piacos világban már bármit meg tudsz venni, de az mind ugyanonnan jön és még az anyaga is ugyanaz.(kína és a műanyag) Ha meg magad csinálod akk meg alapanyag nincs. Ha javítani kell valamit akkor vagy vidi vagy "vatera" membrán. De ezek mind általános cuccok. Semmi spéci direkt x vagy y dologra kitalált motyó... Használható ringsugárzót kutatok már hónapok óta,de nem találok...
De ne kanyarodjunk el ha tud valaki segíteni hangszóró készítésben és nem vidit vagy vaterát ajánl,annak ötleteit és szaktudását szívesen várom.

Kösz!Előre is!
(#) pl13 válasza frissadam hozzászólására (») Nov 19, 2008 /
 
Te mégis milyen vidiről írsz?
(#) bobogabor válasza pl13 hozzászólására (») Nov 20, 2008 /
 
Hát igen, van itt nagyon (profi) hozzáértő aki 1-2-éve a mások hallomásából és tapasztalataiból próbál okosnak hozzáértőnek látszani
Én inkább nem is keveredek vitába vele, mivel tudom nem érdemes.
Apropó, kellene egy két alkatrész, de nem látlak a vaterán, és nem is válaszoltál vissza.. kb 1 hónapja kérdeztem valamit.
üdv..
Következő: »»   2 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem