Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion HS 500
 
Témaindító: daggerty, idő: Márc 31, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 12
(#) daggerty hozzászólása Márc 31, 2008 /
 
Sziasztok.
Van egy HS 500-om és szeretném felújitani.
A mélyekkel nem lesz gond, mert van egy jó
szaki aki megcsinálja nekem. De a közepeket
az előző gazdija barbár módon hazavágta, és ki
kell hogy cseréljem. Gondolta itt találok valakit aki
ismeri az eredeti hangszórok adatait.
Esetleg tud ajánlani valamit helyette.
Nem tudom milyen tipusu, márkájú hangszorokal
tudnám potolni a közepeket, és a magasakat.

Ui:A fateromnak voltak ilyen hangfalai, és beleszerettem gyerekként.
Voltak jó falaim, meg vannak is, de mindig ilyenre vágytam. Segitsetek hogy újra megszólalhassanak.

Hozzá szólásokat előre is köszönöm!
(#) janika002 válasza daggerty hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /
 
Szia!A vatera.hu-n találsz gyári közepet és magasat is hozzá!
(#) Bonanza02 válasza daggerty hozzászólására (») Ápr 1, 2008 / 4
 
Én régen újra tekercseltem az orion közepeket és magasakat. Hány Ohmos a hangfalad?
Én ezt tenném: a magasak helyett a Somogyi féle hangszórók közül ajánlanám a DT1-et vagy a DTF12-őt.A középnél betétet (tekercset) kellene cserélned. Le tudnád mérni a tekercs átmérőjét pontosan? Én már régen nem foglalkoztam vele. Kellene a mágnes átmérője, a légrésig és a légrés utánig. (Ha ezt elküldöd,akor nézek neked betétet.
(#) janika002 válasza janika002 hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /
 
Bocs elfelejtettem a Hs 280-ba is ugyanez a magas és a közép is sőt a Hs501-be is csak ott két közép van de mondom a vaterán találsz és fel tudod ujitani őket!
(#) daggerty válasza Bonanza02 hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /
 
Sajnos az egyik hangfalban, már nem az eredeti
Hangszók vannak. Csak a mélyek maradtak meg.
Ezért a javitás nem megoldható.
A kőzepek hejett is ajánlanál valamit.
Amúgy 4Ω-osak a Hangfalk, de a hangszorók
hátulján nincsen semmi felirat.

Üdv.daggerty
(#) daggerty válasza janika002 hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /
 
Szerinted menyire megbizhatóak, ezek a használt
cuccok? Te vettél már valamit a vaterán?
(#) wargapityu hozzászólása Ápr 1, 2008 /
 
az én véleményem, ha már fel"új"ítassz akkor az legyen is új, használt hangszórót.... hát szerintem nem érdemes venni még ha megkímélt akkor is régi. ismerősömébe nagyon szépen szól mélynek az srp szériából a 30-as somogyi, bár tudom neked nem azzal van a bibi csak gondoltam ide illik.
(#) janika002 válasza daggerty hozzászólására (») Ápr 2, 2008 / 1
 
Igen én rendeltem már sok mimdent!Nekem nem volt semmivel gondom!Egyébként ez a láda úgy az igazi ha eredeti hangszórók vannak benne!Szerintem!
(#) shalafi66 válasza daggerty hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /
 
Hm, annyira tényleg nem érdemes ragaszkodni ezekhez a hangszórókhoz, se a bolgár mélyközepek, se a két dóm nem jó annnyira, hogy mindenáron javítani kelljen, de azért még rosszabb szintre süllyedni sem kéne a SAL-lal mint az eredeti volt. A DT1 például a legrosszabb somogyis dóm, annyira, hogy szerintem egyenesen használhatatlan.

Helyettesítésre ötlet: a gyári középhsz helyén elfér a HB12,5 a magas helyén pedig a HG1,9 a H2000-től. Persze érdemes volna a váltót is átalakítani kicsit, mert az eredeti szinte az összes orionnál nagyon sántított.
(#) lamalas válasza daggerty hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /
 
Udv daggerty,

Nekem van tapasztalatom SAL, H2000, Vifa es Hivi domokkal. A SAL-nal mindenkepp jobb hanguak a H2000 domok, de pl. pont az 1,9-es ami nekem is van tobbek kozott, sajnos nem igazan jo. Kisse érces, zavaro ("muanyag") hangja van, olyan mintha savhatarolt lenne (pedig meres alapjan nem az). Nem szepek azok a magashangok amiket hallasz belole. SAL-hoz kepest feludules, de egy Vifaval es 3 fele Hivi magassal osszehasonlitva bizony mindegyik mellett alulmarad az 1,9-es H2000 dom. Szvsz en nem ajanlom ha mar uj domokat akarsz venni a hangdobozaidhoz. Ha van lehetoseged vasarlas elott mindenkepp hallgasd meg valamilyen dobozban azt a magasat amit venni akarsz. Te tudod eldonteni, hogy neked melyik tetszik, mert itt sokan fognak sokfele tanacsot adni es nehez lesz a dontes.
(#) shalafi66 válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /
 
Lamalas lehet hogy az a példány hibás volt, úgy kaptad meg az üzemből. Ez alapján nem hiszem, hogy le lehetne vonnod a megfelelő következtetéseket. Amiket én gyártok 1,9-es dómokat, azok nem HiVi szinten vannak, ezt biztosan tudom, Átvitel, iránykarakter, felső határfreki, dinamikus viselkedés, akármelyiket megnézheted. És sajnos a HiVI magashangszórók a gyártó méréseinek tanulsága szerint 70-80%-ban központosítási, szerelési hibásak, akkor pedig az is csoda, ha szólnak.
(#) kovi91 válasza daggerty hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
üdv

nekem van pár eladó orion közepem, ha gondolod.
a magasakat viszont véleményem szerint ki kéne cserélned másmilyenre, mert az orion oké, hogy szépen szól meg minden, de nagyon könnyen haza lehet vágni.
Ha oda is figyelsz rá, akkoris.
én 2db 2x100 wattos végfokról hajtok itthon hs500-asokat és hs501-eseket, és 2 magasat már cseréltem mióta működik. Ha nagy a hangerő, és ki van emelve a magas, akkor nem éri meg a bulin a reggelt
de a mélyei azok nagyon szépek. Illetve az 501-esé egy kicsit "klaffog" nekem, de így ebből a négy hangfalból ki lehet hozni azt a jó kis gyomorbavágó basszust!
közepei jól szólnak, de az ember azt nem nagyon emelgeti ki, szal túlélnek pár emberöltőt (1985-ben vette apám a hangfalakat, és a közepek, mélyek azóta kiválóak, és 23 éve naponta van használva!)
szóval mindenképp azt ajánlom én is, hogy újítsd fel őket, mert nagyon megéri!
(#) shalafi66 válasza kovi91 hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Szépen szól? Azok az orion dómok a felső oktvában szinte teljesen halottak. Mint a méyhangszóró alul, Az eredeti dobozban 60Hz alatt nem szólnak, és a lengőrendszerük tervezési hibái miatt nem is túlzottan terhelhetők.

Igazából nem éri meg felújítani, mert az orion váltói szokásukhoz híven kataszrofálisak, kapásból újat kéne tervezni hozzá, tehát szerintem csak akkor érdemes pénzt költeni rájuk, ha valaki érzelmileg kötödik a régóta meglévő orionos hangsugárzóihoz.
(#) wanted06 hozzászólása Máj 31, 2008 /
 
hello hány wattos egy orion hs 500-as???
(#) frissadam válasza shalafi66 hozzászólására (») Máj 31, 2008 /
 
Hi!Nem tudom de szerintem ebben az árkategóriában nincs olyan hagszóró ami jobban szolna a régi orion cuccoknál.A mélyek nem nagy teljesítményüek,de nagyon jó hangjuk van,az isophon magasok meg páratlanok ezen a szinten,saját meglátásom szerint.Kíváncsi lennék h milyen lengőrendszeri hiba van a hagszoró felépítsében!?
A hangszórók felípétésével foglalkozó könyveket,dokumnetációkat egyáltalán hol lehet találni? Vagy egyáltalán van ilyen?Én már évek óta saját tervekből és elképzelések,számitások hadából dolgozom.Ha van valami közkincsé tehető dokumentációd kedves shlafi,megosztanád velünk?Szerintem mindenki megköszönné,és a hangszórókkal kapcsolatos kérdések is ritkulnának
Kössz
(a fájlban az egyik HS500-as mélyekkel ellátott hangfalam,kb 40Kg,100w-os erősítőt simán kibír,és nem kevés a hangereje,a minősége pedig messze felűlmúlja a SAl és vidi szintet)

DSC00002.JPG
    
(#) Dióda válasza frissadam hozzászólására (») Máj 31, 2008 /
 
Nekem meg gyanusan nagyok a porvédő sapekok azokon a hangszórókon.Biztos hogy eredeti hangszórók azok nem pedig a feljavított verziók?
Régebben szokás volt őket kibelezni és másik tekercs membrán és minden hozzávalót cseréltek rajtuk csak a mágnes és a kosár maradt.
(#) Dióda válasza Dióda hozzászólására (») Máj 31, 2008 /
 
Hopsz a linket elfelejtettem. :bummafejbe:
Itt megnézheted őket minő pofázmányuk volt eredetileg : Bővebben: Link
(#) frissadam válasza Dióda hozzászólására (») Máj 31, 2008 /
 
Hi!A tekercsek tényleg nem eredetiek.A mérete ugyanaz!Csak ez aluminium,és modern nem szétesős ragasztóval van szerelve.Így sokkal többet bír a hangszóró!De nem kell aggódni,profi munka!Van itthon eredeti HS40 hangdobozom!Az tényleg 1976-os!Teljesen eredeti!Az is gyönyörűen szól!Igaz nem nagyágyú,de nem is azért vettem
(az igazi alacsonyfrekikre kihegyezett HS500-as bolgárok egyedei refkex dobozban,ez már egész jól szól 60Hz alatt is)
(#) cruisher válasza frissadam hozzászólására (») Jún 1, 2008 /
 
Gratula a HS40 ekhez! Nagyon ritka hangfal,vigyazz ra! hogy sikerult szerezned? En meg nem hallgattam de allitolag jobb a HS280nal is.
(#) frissadam válasza cruisher hozzászólására (») Jún 1, 2008 /
 
Hát ez bonyolult történet.Az a lényeg a HS40-nél h szerintem magyarországon gyártott legjbb hangfal!HS280 nagyon jó,de szerintem a doboz és a frekiváltó nem igazán illik ahoz a 3utas rendszerhez.HS40 nincs túlbonylítva.A mélyek olyan lágy gumival vannak szerelve h sem a nagy hőméraékletet sem a napsütést nem bírják.Dupla isophon magas dupla mélyek....Kb20ezer Ft-omba van az egész.Szerintem még 30 évet ki fog bírni,és a hangja csak jobb lesz a kínaiak közeledésével
(#) shalafi66 válasza frissadam hozzászólására (») Jún 3, 2008 /
 
A HS280 nyugodtan indulhat a legpocsékabb jelzőért. Olyan szavrashibákat követtek el a tervezői, mintha akkor láttak volna életükben először hangváltót. Pedig... sajnos nem, mert a többi hasonló korú "Orion" is ilyen. 15dB átviteli hibákkal tarkítva szól 60Hz-től némi jóindulattal 10k-ig.
(#) shalafi66 válasza frissadam hozzászólására (») Jún 3, 2008 /
 
A HS500 poliészter dómjai mindennek nevezhetők, csak jónak nem: sávhatároltak, magas fs, alacsony felső határfreki, "furcsa átvitel".
A "mélyhsz" felfüggesztésének csupan annyi a baja, hogy hiába kemény (emiatt magas az fs, rosszak a T-S paraméterek) nem központosít semmit sem, és +-3mm kitérés után már használhatatlan a membrán központban tartására. A mágnesek is idővel sajnos öregednek kb videoton szinten, és ennek a nagy 300mm-es hsznek sem volt jobb alsó határfrekvenciája 60Hz-nél. Gyakorlatilag bármi áron csak jobbat lehetne találni tőle (már ha kihagyjuk a keresésből a SAL szintű hulladékokat). Az egyetlen pozitív tualjdonsága az átvitele: az meglehetősen egyenes 2k-ig, de önmagában semmit sem ér.

A saját elképzelések nem biztos hogy mindig jók, mert ha hibás tapasztalatokon alapulnak nem sokat érnek. Az AES-nél az elmúlt években is sokat foglalkoztak az elektrodinamikus hangszórók mechanikai és elektromos mérhető nagyjelű tulajdonságaival, talán az a baj, hogy ezek a dokumentek nem közkincsek. Én nem tudok ilyen témában elérhető írásokat ajánlani sajnos, a saját gondolataimat pedig nem érek rá papírra vetni.

Az LB1231-es hangszóróiddal kapcs: ha a lengőcsévét cseréled, rögtön felborulnak a hangszóró eredeti paraméterei, akár már ez az egy lépés is elronthatja az átvitelt önmagában, annyi is elég, ha nem megfelelő a cséve beragasztása. A nagy 100mm-es videoton vagy h2000 porvédők is csak ártanak, nem használnak, jobb lett volna az eredtit visszatenni javítás után. És még valami ami szerintem a lehető legnagyobb hiba: b-reflex dobozba tenni ezeket a hangszórókat.
(#) shalafi66 válasza frissadam hozzászólására (») Jún 3, 2008 /
 
Vicces dolog. Ha a HS40 a legjobb, akkor nem tudom a preludium pl. mi volt. Az már elvileg zenélésre is alklmas volt, míg az orion... hát igen kétséges hogy hosszabb időt kibírnék-e vele egy szobában. Azok a műanyagos (polietilén membrán) isophon dómok mondjuk még elvielhetőek voltak (5k-nál van egy +7dB-s kiemelésük, és a felső oktávban végig emelkedik az átvitel, 20k-nál már +10dB), szerintem már csak ezért is fölösleges kettő is egymás mellé! belőle. Ez már önmagában elég lenne, hogy hátat fordítsak neki.
(#) cruisher válasza shalafi66 hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Na, azert a HS40 es a Preludium kozt ugye nem kis ido telt el, folosleges oket szvsz igy egymas melle allitani.
Nameg a Prelu egyszeruen a HB1 masolata, csak arra nemvoltak kepesek h normalis hangvaltot tervezzenek hozza, amivel esetleg elerheti a heybrook szintet. Pedig ugye az alapanyag adott volt, uh ha azt nezzuk az orionnak SOKKAL jobban sikerult szarbol varat epiteni, ami a vidirol nemigazan mondhato el...
(#) shalafi66 válasza cruisher hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Másolaaaat? Fenéket. A hangszórókészleten túl semmi köze a HB1-hez, szerencsére. El kell hogy keserítselek, mert még a kevésbé jó hangváltóval szerelt B31 is jobb volt ezen a téren, mint a HB1 (durván mélyhiányos, és ha jól rémlik nem ez az egyetlen baja, pl. átviteli hibák mellett a váltó terhelhetősége is igen alacsony). A B32-nél pedig a D25-ös dóm felső oktávban tapasztalható hibáit is kiküszöbölték. Ehhez a két hangszóróhoz attól jobb hangváltót nem lehetett már készíteni.

Az Orionnak valóban sokkal jobban sikerült.. elszúrni az összes bolgár hangszóróval szerelt HS kezdetű hangsugárzóját, csak 10-15dB-s átviteli hibákkal küzdöttek mélyben, magasban egyaránt.
Ha mellé tesszük a Videotont, ott legalább maguk a hangszórók rendben voltak, amit Veszprémben a hangdobozgyárban készítettek belőlük, az valóban sokszor kritikán aluli volt, de a 90-es évek TVM hangszórókkal szerelt dobozai és a Preludium kivételek voltak, nem tartoztak az elrontott konstrukciók közé (2550, 2050 szintén elviselhető volt még).
(#) cruisher válasza shalafi66 hozzászólására (») Júl 18, 2008 /
 
Hmmm, ezt te se gondolod sztem komolyan. Adott egy hangfal, amit a hfm tanacsara elkezdenek importalni, viszik mint a cukrot, vasarlok velemenye szinte csak pozitiv. Erre a videoton kijon egy ugyanakkora urtartalmu dobozzal, ami egesz veletlenul ugyanazt a hangszorokeszletet tartalmazza. Erdekes egybees!
Arrol hogy hangra melyik a jobb, hb1, b31 v 32 ismet lehetne idezni a hfm bol, ok ugye a Hb1, b31, b32 sorrendet allitottak fel valamilyen okbol. Talan mert inkabb a fulukre hagyatkoztak, nem csak a mereseikre.
Visszaterve a HS280ra, megis azvolt az etalon sok ideig, nem a videoton barmely peldanya. Erdemes lenne kivagni a regi (hs280 nal egykorabeli vidi hangfalak) tesztjeit es osszevagni. Szvsz siralmas az eredmenye minden tesztnek. Tobbet felesleges errol vitatkozni.
Amit meg elfogadhatonak tartanak az a dc 2050, de a 2550est korantsem neveznem jol sikerult darabnak. Inkabb borzasztonak.Sajat tapasztalat ez, 3 evig volt iylenem, de csak azert mer nemvolt penzem jobbra, illetve nemvolt akkoriban meg olyan hely ahol szep allapotban levo orionhoz hozza juthattam volna.
Persze mostmar nem a hs280 a merce nalam se, de a videoton hangfalak 95%-a elbujhat mogotte.
(#) shalafi66 válasza cruisher hozzászólására (») Júl 18, 2008 /
 
Talán mert a fülük eseleg becsapta őket?

Pont ezt támasztja alá, hogy a HS-280-at évekig etalonnak tarthatták, kész vicc. És erről valóban fölösleges vitatkozni, mert mérések támasztják alá, hogy egyszerűen használhatatlan eredeti állapotban, ez nem misztikum, ez a valóság (ilyen a legtöbb Orion hangsugárzó alapvető váltótervezési hibák miatt). Ilyen rosszat egyik Vidi sem produkált, tehát átviteli hibákban valóban elbújhatnak mögötte. Csatolom a mérését, ha nem haragszol. Maguknak a bolgár és magyar hangszóróknak a képességeit inkább ne hasonlítsuk össze, mert nagyon rosszul jönnének ki az orion által használt bolgár kreálmányok, annak ellenére, hogy a hangszórógyártás alapjait ott is magyar szakemberek rakták le.

Persze kinek mi a fontos, ha Te a rezonáns, rossz impulzusválszú elfogadhatatlan átvitelű hangsugárzókat kedveled, ami sávhartárolt mind mély mind magastartományban, akkor az Orion a nekedvaló.

Azért, ha már említetted, megkeresem, és idézek neked a HFM-ből is, sajnos azt fogja alátámasztani, amit én írtam. Mindebben az a poén, hogy nálam mindennapos vendég egy-egy Prelu vagy HB1, készítettem ehhez a hangszrókészlethez egy teljesen új hangváltót is, és 98%-ban ugyanarra az eredményre jutottam, amire a Videoton a B32-nél. Ráadásul úgy, hogy előtte nem is ismertem a B32 hangváltóját.

Még néhány kiegészítés, és tény, csak az igazság kedvéért, a Preludium doboztérfogata nem egyezik a HB1-el. Kisebb attól, mert az M21-es Vifa mélyközéphangszóró amennyire olcsó volt, annyira rossz volt a lengőrendszere, és csak így lehetett elfogadható terhelhetőséget eléni. A doboz ezen kívül tartalmaz még két keresztirányú merevítést a mélyközép és a dóm között, és mivel az előlap mérete, elrendezése is más, másféleképp érvényesülnek a diffrakciók, illetve a Baffle-step. Hogy folytassam, a hangváltó teljesen más elvre épül, a dóm előtt csak elsőrendű szűrő van, és egy soros Notch, ami kompenzálja a magashangszóró átviteli hibáit, ennek köszönhetően az eredetileg 15kHz-es felső határfrekivel rendelkező dóm elmegy 20k-ig. Ez már valóban váltótervezés, amikor a hangszórók jellemzőinek megfelelően készül a hangváltó, nem pedig csak találomra belehajítanak a hangsugárzóba egy másodrendű váltót, álá HB1. Persze még azt is minősíthetelen alkatrészekkel, mert a Preluban használt tekercsek azért 1,0-ás huzalból készültek, nem 0,7-esből, és a Remix C223-as kondik, R615 ellenállások is messze jobbak, mint a HB1-ben ülő noném MKT fóliák vagy a pici kockacukor méretű cementbe öntött ellenállások (fűtőtestek).

A hangszóróválsztás okai is nagyon egyszerűek. Semmi köze a HFM-hez vagy a HB1-hez, ezek voltak akkoriban a legolcsóbb OEM gyártásként beszerezhető hangszórók, amik már hosszú évek óta a Vifa raktáraiban porosodtak, ezt vette meg a Videoton. És a D25-ös dóm is már ismerős volt, mert dolgoztak vele előbb is, a C100-ban, egy D75-ös közép és két HA25 mellé került.

Ui: hogy hangra melyik jobb az nem lehet kérdés, már rég bebizonyosodott, hogy az esetek nagyon nagy többségbében az a hangsugárzó szól jobban, amelyik mérve is jobb, persze csak akkor, ha ezek a mérések hitelesek.
(#) ngyzoli hozzászólása Szept 4, 2008 /
 
Sziasztok.szerény véleményem szerint itt az orion-videoton hangsugárzók kapcsán max. nosztalgiákról (és ideológiákról) vitatkozhatunk.lassan 25 éve hobbim a hangtechnika,tehát kijelenthetjük,h együtt nőttem fel a hazai hifi-ipar(de micsoda fellengzős kifejezés is ez??)fejlődésével,és persze a HFM útmutatásain.az orion HS 280-as nálam is szolgált jó darabig,s csak az akkori idők siralmasan szegényes piaci kínálatával magyarázható,h hangsugárzó-etalon szerepében tetszeleghetett.szerintem mindhárom hangszóró műszakilag alapvetően gyenge,az átvitelük önmagában is borzalmas,ezekből tisztességes sugárzót kreálni...illúzió.egy 300mm-es hsz-nak nem olyan,s nem annyi mélyhangot illene megszólaltatni,mint ami az 500-asból kijön!sokan mind a mai napig használják ezeket a dobozokat,s nem célom senkit megbántani,de azért tegyük helyére a dolgokat...olyat írni,h a HS 500-asból szól a legjobb mélyhang...na neee.javaslom mindenkinek,hallgasson meg egy nagyobb Bowers&Wilkins-t,Mission-t,esetleg Tannoy-t,vagy éppen egy Celestion minimonitort,s rögtön megértjük miről is van szó.csak aztán az otthoni hifi-t"óvatosan"kell bekapcsolni... az akkori idők legjobb magyar hangsugárzója a Prelu'volt(akár B-31,vagy 32),ezen már ZENÉT is lehetett hallgatni.eredeti HB-1est is kaptam kölcsön egy hétre,-nem tetszett a hangja,bár hallgattam IC-s,tranyós és csöves erősítőről,könnyű-és komolyzenével,szabadtérben és szobában is.mélye semmi,a közepe süvít,mintha szél fújna belőle,a magasa csattog.erre mondják;ízlések és pofonok...
(#) ngyzoli válasza frissadam hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Nekem is van eredeti isophon dómsugárzóm,sőt fel is van javítva egy alumínium előlappal,de PÁRatlan maximum úgy lehet,hogy elkallódik a PÁRja az orionénál valamivel jobbnak tartom,de igen magasan van az Fr-je,és egyenetlen az átvitele.úgy 4kHz-től felfelé már lehet használni valamire.a HS 40-est sokat hallgattam(nem a sajátom),ezt a dobozt tényleg meg kell őrizni,mert önmagában is relikvia...Tulajdonképpen nem is lenne annyira gáz a hangja,de a váltót MINDENKÉPPEN modifikálnám(ha ezen kellene zenét hallgatnom) a dómsugárzó törésponti frekije aggasztóan alacsonyra van engedve!ezért visít és rikoltozik.méreteznék hozzá egy min.másod,-vagy akár harmadfokú szűrőt,3.5-4kHz-re,a papírhangszórók addig bőven elmennek frekiben.s a dóm érzékenységét másfél-két decibellel mérsékelném,úgy már HALLGATHATÓ lenne,de eredetiben... :no: ja, és az egyik dóm,-mint ahogy shalafi helyesen említette,-tök felesleges! :yes:
(#) barany165 válasza shalafi66 hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Sziasztok!Gratulálok Shalafi66 szakaszerű hozzászólásához! De mint öreg krumplisládagyártó annyit hozzáfüznék,hogy a legegyszerűb hangdoboz a zárt doboz, legdrágább a faforgács által körbezárt levegő! A zárt dobozok meg bolondbiztosan utánépíthetők.Az átviteli görbe meg nem mindig kolerál a hangfal hangjával. Anno a Hihimagazinban mindig a teszt során az volt a legjobb amelyik cégnek legtöbb hirdetése volt a nevezett magazinban. A hangfrekis jel sem szereti az induktivitást, kapacitást ha utjába kerül,A cement nemcsak ellenállat,hanem induktivitás is mert huzal van benne feltekerve! Multamp.Az meg hülyeség,hogy egy könyvtámámasz h.f.-nál mélyátvitelről beszélünk.Rezonancia meg mindig van, a 80-as években a Margitszigeti Termálban egy bemutatón hallottam betonból készült h.f-at is, az volt a legrosszabb hangú/szubjektíve/.Ugy látom a mostani márkás állóhullámok-desing miatt futurusztikus és drága falak müanyagból is készülnek!Nem csak a méhsejtszerkezetű antirezonáns alu doboz/HB/ ami azért nemterjedt nagyon el.Mélyátvitel csak nagy falból és min 40 cm-átmérőtől várható! Ha ez nem így lenne akkor lehetne nagybögöt/gordon/,tubát zsebbenhordható méretben is készíteni.Üdv!
Következő: »»   1 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem