Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Parajelenség
 
Témaindító: lgyk, idő: Feb 8, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) lgyk hozzászólása Feb 8, 2007 /
 
Hi!

Találkoztam egy érdekes jelenséggel:

Vettem egy nagy fényerejű zöld LEDet. Beraktam egy 555-ös kisfogyasztású villogóáramkörbe egy fehér LED helyére, de nem akart villogni. Kioperáltam a diódát, hát nem világít. Előtte világított. 4,5 V-on 220 Ohm ellenállattal semmi, direkt 4,5 V-ra kötve vakítóan világít. Ezt nem nagyon értettem, mivel vagy tönkremegy az áramtól/hőtől az alkatrész, vagy nem, de még nem találkoztam olyannal, hogy félig működik (multiméterrel mérve normális mennyiségű áramot engedett át, csak az egyik irányba, csak éppen világítani felejtett el). Nyitófeszültsége a műszer szerint 300(!) mV. Jobb ötletem nem volt (mondván ez az alkatrész már kidobott pénz), záróirányban előfeszítettem egy 9 V-os elemről pár mp-ig. Utána normálisan működött, és működik most is.

Mi lehet a jelenség magyarázata?

Egy kék LEDdel ugyanez volt a helyzet, de az sajnos nem élte túl a 12 V-os előfeszítést, 9 V-tól meg nem javult meg...
(#) Frankye válasza lgyk hozzászólására (») Feb 8, 2007 /
 
Roppant gyanús! Egy kis zöld emb... izé... LEDecske így viselkedik, ez valóban "X"-atkás!

Bocs, de én sem értem, csak ezt nem bírtam kihagyni...
(#) tungsram hozzászólása Feb 8, 2007 /
 
A félvezetők lelki világát nehéz kiismerni ezért is utálom őket. A témához nem kacsolódik szorosan de nekem is volt egy olyan hiba ami csak két napi mérés után derüllt ki. Egy Orion (Vénusz) szines TV-t hozott egy barátom azzal a jelszóval, hogy képcsöves. Bekapcsoltam és első ránézésre látszott a vörös szin hiánya. Van egy nem éppen "light"-os mérési módszerem a katódok vizsgálatára. Egyszerűen árammérésben le kell tenni a talajra. Jó esetben ezek az értékek 4mA körül vannak . Persze csak rövid ideig lehet csinálni mert se a sorkimenő se képcső nem birja. Minden jó volt! Mérés katófeszültségek normálisak, de nincs vörös illetve nagyon kevés. Ha videó meghajtást odahúztam neki akkor a kép elkezdett lobogni. A TDA 3560-as IC-én az összes feszültség a helyén egyenszintileg. Már arra gondoltam: a piros ágyúnak a meredeksége valamiért lecsökkent. Végül egy nap után elővettem a szkópot. 10 perc alatt kiderült a disznóság. A videójel amplitúdókat lemérve a kék és zöld megegyezett a vörösnek CSAK 25% volt a többiekhez képest! Az IC nem egyenáramúlag nem halt meg de váltóra majdnem.IC kicserél TV megint jó. Tünde TV-nél találkoztam azzal a jelenséggel, hogy nem volt képkioltás. Ezt a feladatot egy BC .... tranyó végzi el. A kollégám lemérte diódaként jó. Mivel nekem ez gyanús volt igy lemértem bétában is Béta=1! Ez csak két kiragadott példa volt, de ez félvezető.
(#) Topi válasza lgyk hozzászólására (») Feb 8, 2007 / 4
 
Ha jól értem, akkor vettél egy nagy fényerejű zöld ledet - nem világított. Rákötötted jóval nagyobb feszültségre, azóta világít...

Ennek egy okát láthatom, hogy hibás volt a led, és lehet hogy nem érintkezett maga a kristály és a tartórésze rendesen. Nagyobb fesz esetén elkezdett felmelegedni az egész, és lehet hogy ráhajlott, kihajlott, hozzáért, ráolvadt a külön a kristályra kötött réz szál...

Szerintem ez egy elég reális magyarázat. Bár igen furcsa... more mysterious...
(#) bbatka válasza tungsram hozzászólására (») Feb 8, 2007 /
 
Ezt már én is tapasztaltam. Nem elég dióda vizsgálóval megnézni egy tranzisztort. Attól hogy ott még jónak látszik lehet rossz.
(#) MaSTeRFoXX válasza Topi hozzászólására (») Feb 8, 2007 /
 
Én is vettem már ilyet, csak 3mm-es kék led volt. Az is csak akkor ment ha olyan kedve volt... Lehet hogy kapott egy kis sztatikus feltöltődést (Mintha úgy olvastam volna egy RT évkönyvben, hogy ezek az új technológiájú LED-ek, a kék illetve fehér és lézerdiódák kényesek erre is)
(#) tungsram hozzászólása Feb 8, 2007 /
 
Pár éve az EMO-ban olcsón lehetett kapni SU..? sorvégtranzisztort. Egyet vettem de nem sok örömöm volt benne. Már az első mérésnél gyanús volt a UBE=350mV-mál nyitott. Beraktam és 10 percig élt. Utána olvastam mi okozhatta ezt. A gyártástechnológiában a csipkivezetéseket gözölt aluminiummal oldják meg plusz maga a kivezetés. Na ha ez az alu pl túlterhelésnél vagy csak egyszerűn rosszul gyártották le akkor ez az átmenetek között bediffundál és igy elöbb vagy utóbb zárlatossá válik. Ebből okulva a mai napig is jónak látszó de "megszivatott" tranyót inkább kicserélem pl sorkimenő zárlatnál vagy akár végfokban is.
(#) Sebi válasza tungsram hozzászólására (») Feb 9, 2007 /
 
Tipikus példa a másodlagos villámcsapás miatt javításra szoruló TV/vide/stb esetek. Maréknyi IC,tranyó cseréje után kifogástalan, de egy hét múlva megint rossz valami... az is csere. De még három-négy hónap után is mehetnek tönkre "megszívatott" félvezetők.
Van egy zöld LED-em a csempébe építve (kulcslyukat világít) 12V-ról 680ohmmal. Egyre haloványabb lett, kicseréltem az ellenállást 330ohmra - jó a fénye. Ezt még kétszer megtettem, már csak100ohm volt vele sorba, majd feladta. Csempét nem vertem le, de egy "hülye" ötlettől vezérelve elővettem a piezo gázgyújtót és egy cm-re a LED-től megkattogtattam. A harmadik szikrasor után iszonyúan elkezdett világítani, gyorsan kikapcs, vissza a 680ohm - azóta is normál fénnyel világít.
(#) Gettobike válasza lgyk hozzászólására (») Feb 9, 2007 /
 
Hát az nem semmi ! Leírom énis a saját storymat.Egy ratyibb pic égetővel programoztam anno a piceket, és sokszor előfordult, hogy csak a 10. próbálkozásra volt hajlandó felprogramozni a picet. Egy szép napon megint picet kelett programoznom, és hát előszedtem az égetőt, rákötötöttem a tápot. Azonban akkor sehogyse akarta felprogramozni a picet. Gondoltam lehet meghalt a pic, betettem egy másikat, azzal se sikerült. Szépen átnéztem a kapcsolást, és láttam, hogy fordítva kötöttem rá a tápot! . Gyorsan táp csere, a picek úgy tüntek meghaltak. Nem dobtam ki őket, félre raktam egy külön dobozkába, majd a poén kedvéért előszedtem őket kb. 1 hónap múlva, és semmi bajuk nem volt, elsőre felprogramozta az író! . Azóta se tudom hogy regenáróldtak a picek, de örülök neki, hogy akkor nem dobtam ki őket. Amúgy 16f84A példányok voltak.Üdv: Gettobike
(#) gerry hozzászólása Feb 9, 2007 /
 
Én nekem meg olyan ledem van, amelyik polaritás csere után is világít. <---Ez nem vicc. Senki se tudja rá a választ miért. A láb szerinti polaritásnál erősebben, fordított polaritásnál egy kicsit gyengébben világít. Érdekes.>
(#) leono hozzászólása Feb 9, 2007 /
 
Nem csak félvezetők produkálnak megmagyarázhatatlan jelenségeket. Annó sok évvel ezelőtt megszívatot egy REMIX-IRH-54-es ellenállás. Röviden a lényege. Az áramkör kikapcsolása után, sőt az ellenállást kivéve az áramkörből, feszültséget lehetett rajta mérni. Emlékeim szerint 1 - 1,2V körüli értéket. Annak idején írtam is a jelenségről az akkori RT újság szekesztőségének, de csak egy nesze semmi fogd meg jól választ kaptam, aminek az volt a lényege, hogy talán nem kellő körültekintéssel végeztem a mérést az ellenálláson. Nem bocsátkoztam vitába velük, mert már akkor sem (kb. 20-25 évvel ezelőtt) amatőr szinten foglalkoztam az elektronikával. Azt tudni kell, hogy ha egy alkatrészen, amely működés közben üzemszerüen lekapcsolódik a tápfeszről és nem direkt erre a célra beépített kondi, mégis marad ekkora nagyságrendü fesz., akkor az zavart okozhat ha félvezetős áramkörbe van építve.
(#) Gyu hozzászólása Feb 9, 2007 /
 
Én is írok ide valamit, bár erre lehet, hogy lehet adni értelmes választ:Egyszer a motorom műszerfalába építettem egy villogó pirosledet amolyan áll riasztónak, egyszer nyáron azt vettem észre, hogy, ha rásüt a nap akkor nem villog és ha leárnyékolom a kezemmel a napot előtte egy kicsit akkor megint villog.(amúgy tényleg nem villogott, nem csak az erős napfény miatt nemláttam a fényét)
(#) Isti hozzászólása Feb 10, 2007 /
 
Az utcán egy fába belement a villám. TV, számítógép ki volt húzva a konnektorból, még a Tv antennája is, mégsem működtek utána. 6évvel ezelőtt volt. Szerencsére a biztosító fizetett. Ja és a Tv-ben csak egy tranyó és egy dióda égett le. A gépnek tápja, alaplapja+ procija elment. Videókártya memória, vinyó ép maradt...
Vajon a trafókban áramot indukálhatott a hirtelen változó mágneses tér?
(#) tungsram válasza Gyu hozzászólására (») Feb 11, 2007 /
 
Egyszerű a magyarázat. A villogó LED tulképp egy IC. Külső fény hatására a benne levő tranyók kinyitnak agyig igy leáll az oszcilláció. Tartsál fény felé egy egy LED-et és feszkót fogsz rajta mérni!Tulajdonképpen egy fotoelektromos jelenségről van szó.
(#) pixels válasza tungsram hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
na hát ez nagyon durva...
majd 100 mV egy 3mm-e zöld ledről...
egy 5mm-es pirossal meg se nyikkan a műszer...
(#) potyo válasza Isti hozzászólására (») Feb 13, 2007 /
 
Nem csak a trafókban, hanem akármilyen vezetékhurokban feszültséget indukál a nagy sebességgel változó mágneses tér. Ott ahol át tudott ütni a félvezetőkön, ott kinyírta, amit talált. Ezért nem jó pl. a tv-t olyan helyre tenni fal mellé, ahol a fal külső oldalán villámhárító fut le.
(#) zenetom válasza potyo hozzászólására (») Márc 8, 2008 /
 
Sziasztok!
Én meg szereltem egy olyan olcsó "PC speaker" néven árusított hangfalat, vagyis az erősítő részét...Egyszer ahogy a csavarhúzóval véletlenül hozzáértem az egyik alkatrész kivezetéséhez, megszólalt a hangszóróban vmi külföldi rádió először azt hittem hogy hallucinálok de aztán össze vissza motoszkáltam az alkatrészek között a csavarhúzóval és megint szólt...na ez hogy van? Átalakul a az áéramkör egy FM vagy AM vevőre?
(#) Sergei válasza zenetom hozzászólására (») Márc 8, 2008 /
 
hehe ez jo én a hangszoro kábellal jártam igy.15 méteres tekercsben volt a földön.egyik végén hangfal másikon az erösitö.mikor bekapcsoltam az erösitöt azt hallottam hogy kossuth rádio csak az volt a furcsa hogy az erösitöbe nem volt csatlakoztatva se rádio se cd lejátszo de mégis szolt
(#) googa hozzászólása Márc 8, 2008 /
 
Nagyon jó témák!!!
(#) mester06 válasza zenetom hozzászólására (») Márc 9, 2008 /
 
Nekem a régi PC hangszóróm volt olyan, hogyha a gép kikapcsolása után bekapcsolva maradt, és megfelelő szögben állt, akkor fogta a rádiót...
szintén a PC speaker tipusú csoda volt a kicsike
(#) maTaKee hozzászólása Máj 13, 2008 /
 
Üdv!
A mai napon egy erősítőt kellett beindítanom. Rákötöttem a jelet, de a hangszóróból semmilyen hang nem jött ki, nem úgy mint az erősítőben lévő STK-4048V "IC"-ből! Rendesen lehetett hallani az "IC"-ből kijövő zenét(mármint azt amit rákötöttem)!
Azóta is a jelenség hatása alatt vagyok
(#) bbatka hozzászólása Máj 13, 2008 /
 
Na ehhez nem tudom mit szóltok. A Piret féle jó néhány évvel ezelőtt épített erősítőm FM adóként is üzemel, így gondolom a szomszédok is élvezik a zenéket amik a számítógépemen éppen szólnak.
FM adókkal kezdtem kísérletezni és meglepődve tapasztaltam hogy az OIRT tetején bejön a számítógép hangja a rádión. Először azt hittem a TV kártya szórakozik, de nem.
(#) Atis57 válasza Sergei hozzászólására (») Máj 13, 2008 /
 
Szia!
én a 100V-s hanmgrendszerrel jártam igy..... fogta a kosuth adót.aztán rájöttem az illesztő trafón lévő kondi +a z induktivitások 9, harmonikust adták az adónak. a kondikból 2-t lecsiove elhallgatott.
(#) cassis válasza bbatka hozzászólására (») Máj 13, 2008 /
 
Sziasztok!

Nem kell rögtön parajelenségre gondolni, ha valamit nem ért az ember!

A rádió megszólalása különféle erősítőkben érthető, ha végiggoduljuk a következőket:
Ha valamely áramkörben félvezető is van (dióda, trazisztor, stb) akkor máris nemlineáris hálózatról beszélünk. Ami ugye pl. arról híres, hogy 2X akkora gerjesztésre biztos nem 2X akkora kimeneti választ ad, ellentétben a lineáris hálózatokkal (R-L-C).
A nemlineális hálózat átviteli függvénye valamilyen exponenciális függvénnyel írható le. Ez az exponencialitás pedig a fourier sorhoz hasonlóan felbontható Tailor soraira. Ezen sorokban vélhetően van X, X négyzet, x köb, stb összetevő is.
Tehát ha beadok pl sin(x) et akkor az exponencialitás és így a négyzetes karakterisztikán keresztülvergődve a jel négyzetre is emelődik!
tehát a kimenetern ott lesz a sin(x) négyzet is.
Az pedig emlékezz vissza a matekra 2x alapharmonikust jelent.

Tehát ezek a tranyós kütyük össze cissza kevernek frekiket, demodulálnak, modulálnak és a végén még egy jó csavarhúzóval mint antenna rádióként is működhetnek!
Több matekot nem írnék de gondoljátok meg a fentieket, a nemlinearitás érdekes dolog.
(#) Atis57 válasza zenetom hozzászólására (») Máj 13, 2008 /
 
szia!
régen a hőskorban az egyenes vevőket le lehetet utánozni a 7400 741 IC vel de kár 2-3 tranzisztoeros erősitővel is. A B_E dióda és a G_S dióda is egyenirányit...innen már megvan a demodulált HF jel ezt bármelyik erősitő szereti.
A nagyfrekis hidegités csodákat tesz ! ! elhallgat.
a neutralizálásról hallottatok? csöves korszak --frekvencia függő kiegyenlités /ne működjöm más frekin --gerjedés kompenzáció /
(#) bbatka válasza cassis hozzászólására (») Máj 14, 2008 /
 
Na jó, az rendben hogy egy erősítő vevőként üzemel, de az enyém RF jelet sugároz.
(#) Atis57 válasza bbatka hozzászólására (») Máj 14, 2008 /
 
szia!
azért csak az IS en van a hangsúly !
HF és Rf jelet is....a felharmonikusok illetve 1 jel felfutásiideje , ha összemérhetőa vételi frekivel -- vehető..
az erősitődben 1-2 rossz félvezető --ami vágja a jelet---az 1kHz --vehető még az UHF sáv végén is..!!!
(#) bbatka válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 14, 2008 /
 
Kezdem érteni. Szóval a képződő felharmonikusokat modulálja a hangfrekvenciás jel.
(#) radiomano válasza maTaKee hozzászólására (») Máj 14, 2008 /
 
Sziasztok! Nekem egy Marantz SR320 as receiverem van, amelyben egy STK4833-as ic van, egyszer hangfal nélkül (tudom hogy nem szabad) bekapcsoltam, tekertem rá majdnem max hangerőt és az ic-ből hallottam a zenét Érdekes volt, de azóta nem csináltam, nehogy kinyírjam az erölködőt radiomano
(#) Tomi20 válasza radiomano hozzászólására (») Máj 14, 2008 /
 
Miért ne lehetne hangszóró nélkül bekapcsolni az erősítőt? Azzal nem lehet kinyírni! (én egy sztereó erősítőt használtam nagyon sokáig egy hangfallal nagy hangerőn is szólt, és semmi baja)
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem