Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC-s mérőadapter audio célokra
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Doncso hozzászólása Nov 13, 2009 /
 
Sziasztok!

Gilszki labor - fórumtársunk honlapján találtam ezt a remek mérőadaptert és a hozzá való programot, mellyel főként audio-frekvenciás méréseket lehet végezni, és még más egyébre is alkalmas, én személy szerint igen hasznosnak találtam ezt a műszert , így próbaképp meg is építettem, és jelenleg ismerkedek vele, de elég igéretesnek tűnik, főként az egyszerűsége és sokoldalúsága miatt. A mérőadapter segítségével mérhetünk hangszóró impedanciát, akusztikus átvitelt, villamos átvitelt, és még sok egyéb mást is , a teljesség igénye nélkül. Az adapter hangkártyán csatlakozik a PC-hez, és a Spectra Lab / Spectra Plus program segítségével lehet a méréseket elvégezni. Igazából egy elég összetett és okos program, sok mindenre jó.

Bővebben: Link
Ezúton is szeretném megköszönni ezt a remek kis mérőadaptert Gilszki Labor kollégának.

Úgy gondoltam megérdemel ez a kis műszer egy topicot. Akinek esetleg van tapasztalata ezzel, vagy hasonló műszerrel az ne tartsa magába, szívesen fogadok bármilyen észrevételt. A topicban ki lehetne tárgyalni az ide vonatkozó mérési megoldásokat, de jöhetnek hasonló elven működő de PC-s audio mérő megoldások is, sőt, én kérem, ha létezik még ilyen program esetleg adapter, és valakinek van tapasztalata vele, ossza meg, hasznos lehet.
Mivel nem találtam ilyen topicot, ahol ezeket egy csokorba lehetne fogni, ezért gondoltam nyitok egyet.

Igaz , még nem vagyok professzor ezen műszer használatában, de szívesen megosztanám az eddigi tapasztalataimat, illetve ha tudok segítek.
Üdv: Doncso
(#) ptesza válasza Doncso hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Nekem az ARTA,és az LSP-lab progival vannak tapasztalataim. Találtam az ARTA-hoz egy JIG-et amit meg fogok építeni, és itt a fórumon majd bemutatom.

Egyébként készíthetél méréseket , mit hogyan kell a spektrával, én szívesen nézegetném.

(#) Doncso válasza ptesza hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Szia, persze mindenképpen fogok bemutatni méréseket is és egyebeket, ez a célom ezzel a topiccal, csak kicsit most bejöttek a munkák és időm nem engedi, de hamarosan megleszek vele, illetve még ismerkedek is a programmal, mert némely funkciója még krumpli.

Amit te mondasz az ARTA és LSP lab, ezek mit tudnak, esetleg egy képet tudnál küldeni a JIG ről, vagy linket, érdekelne miről van szó.
Üdv.
(#) szergey válasza ptesza hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
az Artas dolgot mar mutattam itt a fórumon. mérisnét is építettem párat annakidején, mikor a terminálon közszemlére került a Gilszki J. féle projekt.
a tapasztalat az volt, hogy mérni mindegyikkel lehet, akár még jol is, csak odafigyelés kérdése.
(#) Doncso hozzászólása Nov 16, 2009 /
 
Ma kicsit tudtam foglalkozni a méricskével, készítettem pár mérést.
Az első az egy impedancia teszt volt.
Ahol a kék csík, egy 1 ohmos ellenállás, a piros az egy Somogyi 10cm es mélyközép sugárzó 4 ohmos, a lila az egy aiwa kétutas hangfal.

A következő két mérés egy kis magas sugárzó frekvencia átviteli tesztje lenne, az egyik SpectraLAB -al a másik Spectra PLUS programmal készült, mint látható van különbség.

Kicsit bajba vagyok itt a hazsnálattal, ugyanis nem igazán látom át a működést, csak részben, jó lenne egy útmutató, hogy hogyan állitsam be a méricskét a hangkártyához, milyen beállításokra kellene odafigyelni, hogy hiteles legyen a mérés, illetve tisztábban látni a működést, sokat agyaltam rajta, de valahogy nem értem, az impedancia teszt még hagyján, azzal rendbe vagyok, hogy kell beállitani a méricskét és mit hova kell kötni, de a frekvencia átvitelnél gondba vagyok, mert mint a képen látható 300Hz-től lefelé egészen 0Hz-ig emelkedik a görbe, ez pedig nem jó, mert egy kis magassugárzó nem sugároz 0Hz-et, de még 50-et sem tehát ez a mérés hibás.
Nincs valahol egy komplexebb leírás a használatról esetleg, mert én többször is végigolvastam a link-en szereplő dolgokat, de nem lettem okosabb.

Az elv az megvan fejben, annyit értek, hogy van maga a zaj generátor, ami a hangszóróra ad egy fehérzajt, majd bekerül a hangkártya jobb oldali bemenetére, majd a hangszóró által sugárzott hang eljut a mikrofonig, majd ez felerősítve bekerül a hangkártya bal oldali bemenetére, a két oldal különbsége pedig megjelenik görbe formájában ha jól sejtem, ez lesz a hangszóró által lesugárzott frekvencia, amit le tud sugározni.
De a görbe nagyon nem jót mutat. Néha úgy érzem, mintha egy 50Hz-es jel tüske lenne, talán brummos a méricske? Ez a "magas hangszoro freakiatvitel" - képen jól látszik.
Szóval olyasféle segítség kellene, amivel beállithatom nullára a méricskét és biztosan tudhatom, hogy amit mér az csakis a hangszóró tulajdonsága és nem már külső tényezőké.
Üdv.
(#) bbatka válasza Doncso hozzászólására (») Nov 16, 2009 /
 
Azt vettem észre hogy az első képen az Y koordináta rezgésgyorsulás. Amplitudónak kellene lennie. Nem értek a programhoz.
(#) Doncso válasza bbatka hozzászólására (») Nov 17, 2009 /
 
Ezt kicsit kifejtenéd bővebben? Nem értem igazán mire gondolsz.
Üdv.
(#) Doncso hozzászólása Nov 24, 2009 /
 
Most találtam egy másik hasonló programot, erről van valakinek tapasztalata? Az RMAA 5.5 ről lenne szó, valahogy nekem egyszerűbbnek tünik,, csak nem tudom mennyire lehet pontosan mérni ezzel a programmal.
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Na, végre valahára kiismertem a programot és az adaptert, hát nem volt egyszerű, de sikerült, mostmár tudok vele villamos és akusztikus átvitelt mérni, fel lehet venni vele az impedancia görbét, sőt még ellenállást is lehet vele, tized ohm pontossággal. Meg azért még tud egy -két dolgot. Hangváltók tesztelése, sőt, akár audio kábel átvitelt is megméri, nagyon jó kis műszer.
(#) ptesza válasza Doncso hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Írhatnál egy cikket , amíg ilyen frissek a tapasztalataid. Az RMAA 6-os verzió felett jár , az 5.5 az jobb?
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
Szerintem kb. egyformák a képességeik.

De úgy tudom, Doncso spectralabbal mér. Hogy jön az RMAA?
(#) abcdabcd válasza Doncso hozzászólására (») Jan 18, 2010 /
 
van egy saját forumtémája is a méricskének a terminal forumon:
http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?t=24041

-én is építettem egyet, az enyémen 100hz-s brumm volt és ott az impedanciamérésnél jól látszott, a tieden a vonalat én teljesen egyenesnek láttam...
nálam egyébként az szüntette ezt meg hogy a tápkondik a 2200u-k 4700-ra lettek cserléve illetve a 9 voltos stab előtti 470u kondi is 4700u ra lett kicserélve, ja és még a 9voltos stab ki és bemenetére is 1-1 kis tantál kondi lett rakva... (pedig egyébként a bemenő tápot szkópon nézve alig volt hullámzása és tüske zaj nem látszott rajta...)

-meg valamelyik hangkártyámon van egész sok féle több gépben is talán még most is meg meg jelenik ez a brumm... de azzal amivel használom azzal már így jó

-egyébként te milyen hangkártyával használod?
nekem többfélével is zajos volt a mérés túl nagy átlagolás kellett, ami nekem bevált: SB AWE64 ISA buszos, illetve 8768chipes stlab kártya, bár ez zajos, viszont a fázismérése is pontos(még jobb mint az awe64-gyel), bár elég sok átlagolás kell neki de az ellenállás fázisát 0fok körülinek méri elég átlagolási idő után talán +-1-2 fokon belül maradva, az awe64gyel kb +-5fokot tudtam elérni, az egyik alaplapi , meg egy sb audigy se viszont +90 fokos meg hasonló láthatóan nem jó eredményt adott...
(#) ptesza válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Megjavult az oldala Gilszkinek? Múltkor ott kaptam egy olyan vírust ,amivel nem bírt el az avast.


A fázis nem olyan fontos mint a pontos impedancia. ARTA-val a képen látható eredményt tudtam elérni. A hangkártya egy sima szereo pci sundblaster .

Bővebben: Link


Egyébként nekem is van egy leírásom , ARTA-hoz.

Bővebben: Link

(#) Doncso válasza ptesza hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Szia, én a spectra-val próbálkozok, cikket még azért nem írok róla, annyira még nem ismerem, nem is vagyok nagy tudója az ilyen méréseknek, bár jópár mérést mát el tudok végezni.
ARTA-t nem ismerem, bár jónak tünik. Ha elegem lesz a win-ből és visszateszem az UBI-t kipróbálom.
Impedanciát, egy fix ellenállással ugyanigy meg tudom mostmár mérni én is, az előző hozzászólásaimban lévő képek, egy laptopos méréssel készültek, azok nem voltak tökéletesek, ma már tudom, hogy a laptop hangkártyája nagyon nagyon zajos és alap hangkártya, így nem alkalmas a mérésre. A mostani az egy alaplapi, egy asztaliban, na ő már sokkal jobb.
Nézegettem a blogodat, nekem tetszik. Olvasgatni fogom.
(#) Doncso válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Szia, a fórumot ismerem, egyszer el is kezdtem végigolvasni, de nem volt lelki erőm, a lényeg nagyon el van veszve benne, inkább saját tapasztalatokra szeretnék építkezni.
Brumm szerencsére , ahogy te mondod, néha néha üti fel a fejét, többnyire mikrofonos mérésnél, ha fogdosom a méricske környékét, egyébként semmi baja.
Első körbe laptopon egy hangkártyával próbáltam, akkor nem is de most már tudom, nem alkalmas rá, most egy alaplapival megy egy asztali gépen, ezen egész jónak tünik, van még egy AWE64-em de ISA portom híjján ez el fog maradni, illetve van még egy LIVE 5.1 Sound Blaster, őt ki fogom próbálni, amint sikerül megcsinálni a gépet hogy adatot tudjak etetni vele, ugyanis az USB-je nem akar menni, DVD nincs benne, szóval se ki se be. De majd ezt is megoldom. Mindenesetre tetszik a műszer, szerintem hasznos dolog.
(#) ptesza válasza Doncso hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Igen mostmár értem , kicsit félreérthető voltál. shala is erre kérdezett rá.

a #609164 ben az előtte levő hozzászólásra válaszoltál ,és ott az rmaa-ról volt szó. én ebből gondoltam , hogy az rmaa-val kísérletezel.

Én úgy tudom ,hogy az ARTA csak win-re van , linux-os verzóról nem hallottam.

Hát igen a spektrát már alaposan kivesézték , sok infót lehet találni róla.
(#) Doncso válasza ptesza hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Igen , félreérthető voltam, bocsi, az RMAA-ról inkább érdeklődtem, de inkább Spectra-s vagyok, mert ha jól tudom, az RMAA csak végigfuttat egy mérést, majd ad egy értékelést, amig a spektra teljesen real time módban fut, tehát ha például erősitő átvitelt mérsz, és mondjuk valamit állitasz rajta, a változás azonnal megjelenik a képernyőn.

Egyébként amit betettél hsz-be képet, én reggel azt hittem linux volt ubuntum és nagyon hasonló hozzá, de jobban megnézve látom, hogy XP csak más theme-el, azért ez az ARTA sem lehet rossz. Lehet ki kellene próbálnom. Bár mostmár sok kínok kínja után meg bajlódás után kezdem megismerni a Spectra-t nehéz lenne egy másikat is átrágni. De miért ne.
Igazából nem is gondoltam volna, hogy ezzel az adapterrel egy ilyen sokoldalú mérőeszközöm lesz, az mondjuk tény, hogyha az embernek lövése nincs milyen elven működik, akkor biztos hogy nem fog vele normálisan mérni. Ez nem az az OHM mérő kategória.
(#) abcdabcd válasza ptesza hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
A honlapodat már egyszer láttam érdekes dolgokat láttam tervezem végigolvasni
-a Limp-hez a méricskét mint adaptert lehet használni?

Gilszkilabor honlapja úgy tűnik hogy most egy ideje folyamatosan jó, legalábbis tegnap ránéztem ahogy megtaláltam itt ezt a topicot
A korábban ott található vírus mintha egy pdf file-t akart volna megnyitni, nálam tehette mivel Acrobat helyett SumatraPDF et használok ami nem támogatja a javascriptet próbáld ki
(#) abcdabcd hozzászólása Jan 19, 2010 /
 
A mérőprogramhoz:
Egyszer használtam egy másik "programot" is mérésre de igazából csak kipróbáltam viszont érdekes kezdeményezés a neve: MATAA igazából ez nem egy futó program hanem scriptek gyűjteménye a Mathlab ill a vele kompatibilis ingyenes Octave programhoz, ami win/linux alá is feltelepíthető,ezzel lehet a méricskét használni azaz tud kétcsatornás mérést is, csak ehez az eredeti beállításokat meg kell változtatni a megfelelő scriptben
(#) ptesza válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Egyes részeit biztosan fel lehet használni, mint pl az erősítőjét , és akár a mic erősítőt is, de ehez nagyon jól kell tudni mit ,hova kötsz.
(#) Doncso válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Ha a méricskét használod akkor nem feltétlen kell duplex kártya, mert a mérőjelet az adapter generálja nem a hangkártya a kimeneten nem?
Igazából csak a bemenetet használod, ott a jobb oldal az "etalon" a bal pedig a hasonlitott, azaz a mért, a kettő különbsége lesz a mérés. Vagy mi.
(#) shalafi.66 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Pont ezt akartam írni. Ez a haszna a Mérisnének.

Az ARTA-LIMP kicsit egyszerűbb falat, meg inkább hangszórós célokra írták, de azért egy tűrhető hangkártya már nem árt hozzá.
(#) Doncso válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 19, 2010 /
 
Úgy látom valami ragadt rám az elmúlt napokban a műhelybe ( a koszon kívül)
Mondjuk azt figyeltem meg, hogy a laptop hangkártyája nem volt jó a Spectra-nak, nagyon zajos volt, de alaplapi a másik gépbe már jobb.
(#) Doncso hozzászólása Jan 22, 2010 /
 
Highand kolléga kérdésére válaszolva, még nem próbáltam hangszóróval terhelt frekvencia menetet mérni vele, csak műterheléssel, egyébként, ez is egy érdekes megközelítés, nagymértékben befolyásolhatja a villamos átvitelt ha hangszórót illesztek a végére műterhelés helyett?
(#) highand válasza Doncso hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Én egy kimenőtranszformátoros erősítőn közel 3 dB-t mérek mélyben is és magasban is, egy tökátlagos kétutas 12dB-s váltóval szerelt hangfalon.

Emiatt sokkal jobbnak ítéltem első hallásra, mint a szuperprecíz erősítőmet. Ezután a kimenőtrafóson beállítottam a lineáris frekimenetet. A mítosz azonnal összedőlt.

Sajnos.
(#) Doncso válasza highand hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Gondolom, a 3dB az a különbség, ami műterhelés és a hangszóróval terhelt mérés között van nem?

Szerk, ezzek szerint, ismét az áll fenn, hogy nem feltétlen a leglineárisabb menet a legjobb? (Lineáris átvitelű hangfalat feltételezve)
(#) highand válasza Doncso hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Jól gondolod, de a frekimenet csak a mérhető tulajdonság. A csillapítási tényező is változik ezzel, ami sokkal hallhatóbb változást okoz. Azután ott van a klipp, amikor az egyik erősítőnek felszakad a hurka és ettől amig klipp tart, addig egyáltalán nem csillapít, amig a jól tervezett erősítő igen. Mit fogsz hallani? A jól tervezett erősítőnek elfogy, befullad a mélye, a vacakabb pedig a csillapítási képessége hiánya miattt engedi tovább a tehetetlen membránt.

Ergó meglesz a mély csúcsa.


Szerk:
Nézzük a magas oldalt is. A magassugárzó klippbe rohan, fizikailag, azaz nem képes lemozogni a gerjesztést.

Mi történik ilyenkor? A dolog felfogható úgy is, hogy az ideális magassugárzó lemozogta a gerjesztést, de megjelent egy hibaerősítő is, ami hibát gerjeszt a hagszóróra és a két áram kioltja egymást. Ez azt jelenti, mintha a hangszó felől visszadolgozna egy másik erősítő.

Mit okoz ez? A kiváló slew-rate értékű erősítő felfutási sebessége elégtelen lesz mert az áraigény a többszörösére nőtt. baromi slew-rate-s lesz a kimenő jel.

A jól tervezett erősítőn ez hallatszik, azonban a kimenőtraszformátoroson nem, mert ilyenkor a negvécsé nélküli sávszélesség áll rendelkezésre.

3-5 kHz....

Csak az alapharmónikus hallatszik, a kombinációk nem.

Visszafogott a magas, lágy.

Pedig csak gyenge volt az erősítő, tehát jobb lett a végeredmény a vacak hangszórón.
(#) shalafi.66 válasza highand hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Idézet:
„Ergó meglesz a mély csúcsa.”
Nem lesz meg, mert ha hangot akarsz hallani, nem a kitérés a lényeg, hanem a sebesség.
(#) highand válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Nem akarok itt is vitát veled, de mi lenne, ha fizikából egy kicsit képeznéd magad?

Hidd el annyira fárasztóak ezek a megjegyzéseid.

Azért volt idézőjelben a "csúcsa" kifejezés, mert természetesen a vágás szint feletti jelalak nem lesz olyan, mintha klipp nem is lett volna, de mégis sokkal-de sokkal közelebb van ahhoz -, mint olyan meghajtás esetén, ahol a klippben is van csillapítás.
(#) shalafi.66 válasza highand hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
A csillapítást kicsit rosszul képzeled el. Damping nem egyenlő a DF-el, és az erősítő magasabb DF-fel nem "visszafogja" a membrán mozgását (ahogy néhányan elképzelik), csak a bemenőjel követésére kényszeríti.

A hozzászólásod többi részét szerintem hanyagoljuk inkább.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem