Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC-et, de milyet?
 
Témaindító: tszaboo, idő: Feb 24, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) tszaboo hozzászólása Feb 24, 2006 /
 
Hello,
Nem foglalkoztam még Pic-cel abszolút kezdő vagyok, de nagy lélekjelenléttel ellátva. Szóval nekiálltam olvasgatni a témában, és láttam, hogy legtöbben a 16f84a-t használják. De megnéztem 1-2 elektronikai boltban, és elrettente láttam a 2500ft-s árát. Ami tekintve, hogy ha belekezdek nemsokára a 3. vagy 4. megvásárlása után már drága lesz. Aztán fölmentem a gyártó oldalára, ott már egy barátságossabb 3-4 eurós ár várt. De aztán körülnéztem, és találtam olyan pic-et (16f628a), ami sokkal többet tud, csak az interface-nál ír lényeges eltérést, méghozzá, hogy AUSART. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez mit jelent, hogy tudom-e majd rendessen használni, esetleg hogy honnan szerezhetnék be olcsóbban 16f84-et.
(#) (Felhasználó 924) válasza tszaboo hozzászólására (») Feb 24, 2006 /
 
A legelterjetteb PIC tényleg a 16F84 de felénk az ára nem 2500 ft, hanem maximum 1000ft de inkabb csak 800ft. Nezz szet az internetes nagykereskedoknel ott esetleg ha tobbet rendelsz pl.5-öt akkor már kedvezményt kapsz.
(#) Gory válasza tszaboo hozzászólására (») Feb 24, 2006 / 4
 
Hi!

A chipcad a magyarországi PIC guru. www.chipcad.hu. Náluk tudsz venni. De elég elavult tipus a 16F84-es. Bár én is azzal kezdtem. Inkább akkor vedd meg azt a 16F628-at. Az USART annyit tesz, hogy harweresen támogatja a sorosporti kommunikációt. Tehát nem neked kell szoftverből megírni egy csomó mindent, ha a PC-vel akarsz beszélgetni sorosporton.
(#) tozo07 válasza Gory hozzászólására (») Feb 24, 2006 /
 
Ha tud a soros portal "beszélgetni" akkor nem kell hozzá égető,programozó kapcsolás sem hozzá ?
(#) Gory válasza tozo07 hozzászólására (») Feb 24, 2006 /
 
De kell hozzá. Valahogy bele kell égetned azt a programot ami a soros porttal kommunikál.

Utána már nem feltétlenül kell égető, ha egy úgynevezett bootloadert égetsz bele. Ez a sorosporton magábatölti a programot amit akarsz, égető nélkül.
(#) (Felhasználó 1306) válasza tozo07 hozzászólására (») Feb 24, 2006 /
 
De kell.
Mert valahogy bele kell égetni a bootloadert.
Utána ha ez megvan benne, akkor már nem kell az égető. Ha valaki van a közeledben, akinek van égetője, akkor megkérheted, hogy a bootloadert nyiomja bele. Akkor neked nem kell égetőt építeni.

Mondjuk egy égető sem nagyon nagy kunszt. Az oshon oldalán van fejlesző és letöltő is. Szerintem az egyik legegyszerűbb, nekem is ez van.
Nézd meg: http://www.oshonsoft.com/
(#) tozo07 válasza (Felhasználó 1306) hozzászólására (») Feb 24, 2006 /
 
na ez tetszik, de ha már csinálok égetőt akkor fölösleges a bootloader
Sirály te abból a kapcsolási rajzból csináltad az égetőt ami az oldalon van ? Elég hiányosnak tűnik, de lehet,h ennyire egyszerűűűű
(#) (Felhasználó 1306) válasza tozo07 hozzászólására (») Feb 24, 2006 /
 
Ez ilyen egyszerű. Ezért is ajánlottam azt. Az oldalon levő basic fordató nekem bejött. 4*20-as lcd-t kezelgettem vele.

Egyébként a bootloader ezért jó, mert a kész céláramkörben is tudod módosítani vele a pic tartalmát. Sokkal gyorsabb vele fejleszteni.

Majd elfeledtem:
- én a piros ledet elhagytam, azzal kicsit esett a fesz, nélküle jobb.
- a picnek szánt foglalatot , ha lehet ne hosszú kábelen kötsd a panelhoz, ha lehet legyen közvetlenül a panelon.
kb ennyi.
(#) tszaboo válasza Gory hozzászólására (») Feb 25, 2006 /
 
De akkor miért kerül az f628 a gyártó oldalán mintegy harmadannyiba mint a f84? Ennyi erővel a józan ész szabályai szerint drágábnak kellene lennie. A chipcad-ot megnéztem, tényleg eltúlzott a 2500Ft. Még annyi kérdésem lenne (nagyon is sok), hogy ha megépítettem az égetőt, mivel töltsem fel rá a programot? WinXP-m van otthon, meg Fedora 4-em.
(#) (Felhasználó 1306) válasza tszaboo hozzászólására (») Feb 25, 2006 /
 
Én is winxp alól nyomom.
(#) mspike válasza tszaboo hozzászólására (») Feb 27, 2006 /
 
16F84 fölött eljárt az idő ezért ilyen drága, nem tudom biztosra, de szerintem már nem is gyárják... szentem komoly projectekbe már csak 18-as szabad használni, költségbe nem több és hát komolyabb...
(#) Gory válasza mspike hozzászólására (») Feb 27, 2006 /
 
Én is úgy tudom hogy nem gyártják már, kb csak magyarországon találsz belőle. Amúgy meg a chipcad honlapján találsz ilyet hogy áttérés 16F84-ről 16F628-ra, pont azért mert olcsóbb, többet tud és modernebb. Már az USB-s 18-as sorozat se kerül 2000 Ft-ba aztán az egy kicsit komolyabb játékszer.
(#) tszaboo válasza Gory hozzászólására (») Feb 28, 2006 /
 
gyártani még gyártják, a gyár honlapján az in production van mellette. meg van még nekik egy pár ezer darab belőle. A komolyabb project meg még arrébb van, szóval addigra már talán a 16 bites lesz a menő
(#) Slope válasza (Felhasználó 1306) hozzászólására (») Márc 1, 2006 /
 
Azért bootloader nélkül is lehet áramkörben programozni (ICSP)

Egyébként azért olcsóbb mint az F84, mert más gyártástechnológiával készül, így kevesebb az előállítási költsége. Persze ez még nem magyarázat... Pl. a TFT LCD gyártásai költsége sokkal kissebb mint a CRT-é, mégis sokkal drágább... de ez inkább már közgazdaságtan
(#) (Felhasználó 1306) válasza Slope hozzászólására (») Márc 1, 2006 /
 
Ez igaz, de ott még kell egy plusz csatisor akkor, + az icsp alkatrészei. Így azért egyszerűbb nem?
(#) Slope válasza (Felhasználó 1306) hozzászólására (») Márc 1, 2006 /
 
Nem tudom én csak ICSP-t használok. Ami nálam a panelon kialakított 5tűs csatlakozósorból, és a soros kábel végén 4diódából és egy kondiból áll (nekem nem tűnik bonyolultnak). A soros programozáshoz meg kell max232 és a többi alkatrész (persze ezt meg később is lehet használni). No és persze a bootloadert meg be kell valahogy vinni a PIC-be(pl. ICSP).
Szvsz akkor éri meg soros portról programozni, ha amúgy is lenne soros komunikáció, a végső alkalmazásban. Ellenkező esetben az ICSP tökéletesen megfelel (kezdőknek meg pláne!).
Azért, ha végre lesz 1 kis időm kipróbálom a bootloaderes verziót. Fejlesztéshez biztos kényelmesebb.
(#) tszaboo válasza Slope hozzászólására (») Márc 1, 2006 /
 
Azt nem is tudtam, hogy a tft olcsóbb... De azt felháborítónak tartom, mint egyszerű vásárló, hogy az oled kijelzők azért nem jelennek meg a piacon, mert még nem sajtoltak ki eleget a tft-ből. A soros portos kommunikáció meg tényleg mindegy nekem, 1. ha programozni fogom, akkor kell bootloader 2. ha meg építek áramkört, akkor sem sokkal bonyolultabb egy égető.
(#) Rendszer válasza tszaboo hozzászólására (») Márc 1, 2006 /
 
Nézd... ha gazdasági szempontból nézzük a dolgokat, akkor érthető miért csinálják. Fel kellett építeni a méregdrága gyártósorokat, amiken LCD panelokat gyártanak (eszement költségekről van szó), ezt az összeget vissza kell termelni, és profitot is kell csinálni, hogy ennek az egésznek legyen értelme. Ha nem így lenne senki sem gyártaná, mert nem érné meg.
Az oled gyártástechnológiája meg pofátlanul filléres, de új gyártósorokat kíván, és ha netán noteszgépekben, TV-kben, stb alkalmazni fogják, sokkal drágább lesz, mert újra ki kell fizetni az átállás költségeit, a nyereséget, az LCD-ből elmaradt hasznot, és persze az újdonságot.
A technika gyorsan fejlődik, de ha szabadjára engednék, pillanatok alatt becsődölne minden gyártó.
Így van ez rendjén, el kell fogadni...

Nem akarok a bootloader ellen szólni, de mérlegelni kell, hogy szükséges-e egyáltalán. Az én égetőm nincs 150Ft-ban, és jóformán az is meg tudja építeni, aki még sosem fogott pákát (A maxim sem bonyolult, de többmindent el lehet szúrni, ha nem ért hozzá az embőr).
(#) Slope válasza (») Márc 1, 2006 /
 
Csak tudnám miért dob ki ilyen gyorsan... kicsit nagyobbra kéne állítani a limitet.
Szóval az előző hozzászólás én voltam.
(#) tszaboo válasza Slope hozzászólására (») Márc 2, 2006 /
 
Igazság szerint azt kellene csinálni, hogy ellopni a teknológiát, összeállítani egy gyártósort, és profit nélkül árulni az oled kijelzőket... Tökre összeolmlana a gazdaság, mindeni elkezdene agyba főbe átállítani a gyártósorokat, az egyszerű vásárló meg csak azt venné észre, hogy olcsóbban a jobbat...
De eltértünk a témától! tartsuk fent a többi kérdés tisztázására!
Azt kérdezném, hogy hol lehet olyan többsoros ic- foglalatot venni, és ilyet építsek be, vagy inkább karossat.
(#) djhans hozzászólása Ápr 24, 2008 /
 
Egy nixie csöves órához 16f84 kell de nekem van egy riasztóm amiben olyan van. Nem lehet beleégetni az óra programját hogy ne kelljen újat vennem mert a risztóhoz nincs távvez. és kivenném belőle akkor a pic-et. Köszi előre is hogy válaszoltok.
(#) kobold válasza djhans hozzászólására (») Ápr 24, 2008 /
 
Bele tudod égetni, akár védett a mostani program a processzorban, akár nem. Mindenesetre úgy csináld, hogy ne LVP (low voltage programming) módot használj, vagyis az égetőd kb. 13 V-ot adjon az MCLR lábra, és teljes törléssel kezdj (program, konfig, minden a kukába). Ezután olyan a PIC "belseje", mintha most vetted volna.
(#) djhans válasza kobold hozzászólására (») Ápr 24, 2008 /
 
Én nem tudok pic-et programozni/égetni. Keresek valakit aki beleégeti nekem. A forráskód megvan. Én csak az áramköret építem meg. Abba tenném bele a felprogramozott pic-et.
(#) Frankye válasza djhans hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /
 
Keress meg priviben, beégetem Neked, ha kell!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem