Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Plazmagömb és javítása
 
Témaindító: whisky, idő: Jún 17, 2006
Lapozás: OK   2 / 3
(#) bubuc17 válasza wallair hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Ha ne555 adja a frekit akkor szerintem nem vezet megoldáshoz a bázisáram növelés.
De nem csak a hanggenerátor az 555?
Ha nem , és az 555 -ről megy akkor leírom másik megoldást.
(#) wallair válasza bubuc17 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Igen, a bázisáram növelése nem hozott eredményt. készítettem a nyák alapján egy sematikus rajzot, talán ez többet elárul.
(Ahol két érték van megadva, pl. '470(1K)' ott a zérójeles a nyák-ra nyomtatott érték, a zárójel nélküli a valóban beépített. Hozzá teszem, hogy kipróbáltam és nem működik a zárójeles értékű alkatrésszel.)

plazmag_.jpg
    
(#) bubuc17 válasza wallair hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Be kell hangolni a tekercset a rezonancia frekvenciára, ( ahol a rezgőkör a legnagyobb hatásfokban van).
Az 555 ic frekvenciáját a 2k potival tudod hangolni. De ha ez nem elég akkor a 0,018uf kondenzátort módosíthatod (1,2 láb között). vagy a 2k poti nagydobra cserélésével ( a 470) ellenállással osztásban van lehet azt is módosítanod kell.
De rengeteg kapcsolást találsz erről az ic ről, vagy itt egy kis segítség.
http://bsselektronika.hu/index.php?id=153
Mivel nem tudni a tekercs paramétereit így csak kísérletezésél tudsz eredményre jutni.
(#) wallair válasza bubuc17 hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
A 2K-s trimmer gyakorlatilag ütközésig jobbra van tekerve (a 470-es ellenállás és az 555 7. lába között gyakorlatilag rövidzár). Ha ennél visszább tekerem csak rosszabb lesz a helyzet. (Számít, hogy mekkora a trimmer? Én úgy tudtam, ha feszültségosztónak van betéve, akkor úgyis 0-100%-ig szabályoz. Vagy tévedek?)
Az 1. és 2. láb közötti kondit merre módosítsam, esetleg milyen lépésekben, ha az irány csak a kísérletekből derül ki? Menjek a szabványos elektrotechnikai sor szerint egyenként?
Üdv!
(#) bubuc17 válasza balazsh hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
helló
Megjavult a szerkezet vagy még mindig gond van vele?
(#) bubuc17 válasza wallair hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Ha teljesen le van tekerve akkor növelni kell a frekvencián.
Amit a kondi csökkentésével tudod megtenni.
Egy 10nf kondival próbálnám, és arra törekednék hogy a kitöltési tényező minél közelebb legyen az 50% hoz.
De ehhez a legjobb lenne egy oszcilloszkóp hogy gyakorlatban milyen jel is van a tranzisztoron.
(#) minikahona válasza bubuc17 hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Üdv!
Nekem is van egy ilyen plazmagömböm, de kb 2 hete elkezdett gyengülni. Vagyis azok a "csóvák" amik a közepéből indulnak ki már nem érik el a búrát, max 1-2 de az is csak néha, a többi vége szétszóródik. A végük olyan lesz mint a köd. Szerintetek ez miért van? Meg lehet még valahogy javítani?
Itt van 2 kép: Kép 1
Kép 2
(#) Collector válasza minikahona hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Nem hinném, hogy valahol beszökne a levegő, így nagyobb biztonsággal azt lehet mondani, hogy a táp gyengélkedik.
(#) minikahona válasza Collector hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
És meglehetne valahogy javítani? Mit kellene kicserélni benne hogy újra olyan legyen mint régen? Itt egy nagyobb felbontású kép is a belsejéről! (a másikat nem tutam törölni... béna vagyok )
Kép

Kep_1.jpg
    
(#) kovacslajcsi válasza minikahona hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
A gömb nem más, mint egy gézkisülésű cső, ahol a benne található nemesgáz "megszínezi" az ívet, és stabilizálja azt. A kínai "gagyi" gömbök esetében 2 dolog szokott előfordulni. Az egyik, hogy a gázkeverék "lesz ami lesz" alapon kerül betöltésre, a munkás nézi az ívet, "most jó" állapotban zárja le az üvegballont. Ez nem mindig sikerül jól, és szépen a leszívócsonknál elszökik a gáz nagyon lassan... Ami eleve nem volt túladagolva.

Azt pedig bele kell kalkulálni, hogy ezen gömböknek is van élettartama. Ez sokszáz órától néhány ezer óráig terjed. Ha napi sok órát megy, akkor biza hamar "elfogy" az élettartam. Ilyenkor a feszültség növelésével még életet lehet lehelni bele, de nem lesz tartós.

Ha gázelszökés az eset, akkor kuka. Vagy neonos cégek megtöltik jó pénért, de olcsóbb, ha veszel a piacon másikat.
(#) minikahona válasza kovacslajcsi hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Köszi a választ. Akkor marad így, és ha majd végleg tönkremegy csinálok belőle halálsugarat
(#) bubuc17 válasza minikahona hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Heló
Szerintem az elektronikával lesz gond. Nem jó helyen van a frekvencia. és így nincs elég energia benne hogy az ív végig erős egyen. 556ic van benne?
De a tápegységre is rá kéne mérni. ha csökkent a feszültség az is ugyan ezt okozza. És ha tudd a tápon a brumm feszültséget megmérni szkóppal. Mert lehet csak a táp szűrő kondi fáradt el.
Ha nem tudod mérni érdemes cseréni. (keresel valamiben és kiszeded, nagyobb lehet csak kisebb nem.
(#) alexc hozzászólása Aug 8, 2011 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy plazma gömböt pár percig ment utána elkezdett füstölni. Szétszedtem az egyik kondi kiment,kicseréltem de nem működik csak sercegés hallatszik. Érdekes még hogy az egy szál drót ami belemegy a gömb belsejébe ahhoz hozzá van kötve egy másik amely a gömb szélén egy rögzítő csavarhoz van kötve A fotón valamennyire látszik. Ennek így kell lennie ?
Van még egy plusz funkciója is ami a zöld gomb megnyomása után zenél, de ez se működik. Esetleg van valakinek tippje h mi lehet a baja?
Segítséget előre is köszönöm.
(#) alexc hozzászólása Okt 29, 2011 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy plazma gömböt pár percig ment utána elkezdett füstölni. Szétszedtem az egyik kondi kiment,kicseréltem de nem működik csak sercegés hallatszik. Érdekes még hogy az egy szál drót ami belemegy a gömb belsejébe ahhoz hozzá van kötve egy másik amely a gömb szélén egy rögzítő csavarhoz van kötve A fotón valamennyire látszik. Ennek így kell lennie ?
Van még egy plusz funkciója is ami a zöld gomb megnyomása után zenél, de ez se működik. Esetleg van valakinek tippje h mi lehet a baja?
Segítséget előre is köszönöm.
(#) nagyepf hozzászólása Aug 21, 2012 /
 
Vannak sorkimeno trafoim .Koszi a valaszt mos mar tudom a bekoteset!
60 wattos izzolampa argontolteset sikeresen gerjeszti.Ha a nagyfesz kimenetet vizbe teszem a vizet kisuti kek szikrak csapkodnk.Nagyobb kisilesnel elofordul lila iv is. A vizben levo kisuleshz 25 800 voltos egyenaramot hasznaltam.
(#) nagyepf hozzászólása Aug 21, 2012 /
 
Udv!Szeretnem megmondani,hogyan turbozhatod fel piaci kis plazmagombodet az eredeti aramkort ki kell szerelned es be kell tennned egy nagyobb feszultsegu nagyobb freknencias trafot.Az eredeti trafojaval szorakozhat meg egy kicsit:ha megfogod megraz mint az elektromos razos rago ha gombbe meno fekete/pros drotot a tanzisztor fem hutobordajahoz kozelited 5 mm-es de akar 1.25 centis szikrat is elerhetsz
(#) nagyepf válasza bubuc17 hozzászólására (») Aug 21, 2012 /
 
Plazmagombhoz hasznalhato fesz/freki:8 kv 20 khz izzohoz 14 kv 16 khz ez is izzohoz gombhoz 15-25kv 15-40 khz.Ami izzohoz nem hasznalhato mert raz 12 khz 20 kv 12 kiloherznel es 20 000 volo nal mar tenyleg nem nyulhatsz az izzohos mert raz mint az elektromos razos rago(shock chewing gum)!
(#) nagyepf hozzászólása Aug 21, 2012 /
 
A plazmagomb mukodese:Van egy adaptere ami a 230V ACt letranszformaja 12 V AC-ra majd az egyeniranyito egyeniranyitja 12 V DC_re ez mar a plazmagomb csatlakozojaba megy onnan a kapcsoloba onnan tesla trafoba onnan a gombbe a tesla vagy sorkimeno trafo atalakitja a 12 VDC-t 15-25 kv ra es 15-40 khz re.Vannak usb plazmagombok is ezek 4.5-5.11 voltrol mukodnek,mas fajtak mag 230 Vos hazozati feszultsegrol.Agombbe legalabb 15 kv es 16 khz kell bemenjen,ami 25kv-ig es 40 khz-ig terjedhet plazmagombot muzeumban is lehet latni ezek nagyon nagyok.Ezek is Nikola Tesla szamos talalmanyai koze tartoznak
(#) nagyepf válasza alexc hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Udv!A fekete szal ami az uveggombbe megy a femforgacsos reszhez nem kell,hogy oda lgyen kotve a legtobbnel csak bele van tolva.Ekkora feszultsegnel nem kell osszekotni a drotokat a szikr atugrik.
(#) nagyepf válasza alexc hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Szerintem nem mukodik a zold gomb,nem erintkezik es ezert nem mukodik
(#) foxair hozzászólása Aug 24, 2012 /
 
Sziasztok!van egy plazmagömböm.kb 10 éve nem működik,mert az utolsó bekapcsoláskor a 220-as tápvezetéke rá volt tekerve a gömbre és úgy lett bekapcsolva .egy halk pukkanás és megállt benne a lélek.
szerintetek mi történhetet vele ,és vajon a távoli múlt hibáját most ki lehet -e még javítani vagy dobjam ki.alapból mindent sajnálok kidobni még akkor is ha nem javítható.ha gondoljátok szétszedem és lefotozom a burkolat alatti állapotot.és esetleg van köztetek érdi lakos vagy Érd közeli aki esetleg kisegítene a problémám megoldásában
várom szíves válaszotokat
(#) nagyepf válasza foxair hozzászólására (») Aug 27, 2012 /
 
Lehet hofy kimemt egy ellenallas tranyo kondi vagy valami
(#) foxair válasza nagyepf hozzászólására (») Aug 27, 2012 /
 
köszönöm a gyors választ.de sajnos nem sokat értek belőle ,azviszont biztos ,hogy szétszedés után én semmi károsodott dolgot nem látok rajta.viszont sikerült elég jó képet csinálnom róla .
(#) nagyepf válasza foxair hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Esetleg *
(#) foxair válasza (») Aug 30, 2012 /
 
Elolvastam!összeszedtem a gondolataimat.És azt írtam le aminek a megoldására kíváncsi voltam.
Nem követelőzök!
Bár csak egy általános választ kaptam amivel én semmit nem érek,mert ha értenék hozzá akkor nyilván magam csinálnám meg és nem kérdezgetnék.
További jó fórumozást!
(#) foxair válasza (») Aug 30, 2012 /
 
Üdv!
ez az alap kérdésem.
"Sziasztok!van egy plazmagömböm.kb 10 éve nem működik,mert az utolsó bekapcsoláskor a 220-as tápvezetéke rá volt tekerve a gömbre és úgy lett bekapcsolva .egy halk pukkanás és megállt benne a lélek.
szerintetek mi történhetet vele ,és vajon a távoli múlt hibáját most ki lehet -e még javítani vagy dobjam ki.alapból mindent sajnálok kidobni még akkor is ha nem javítható.ha gondoljátok szétszedem és lefotozom a burkolat alatti állapotot.és esetleg van köztetek érdi lakos vagy Érd közeli aki esetleg kisegítene a problémám megoldásában
várom szíves válaszotokat"
és még mindig szeretném megérteni,hogy a plazmagömbre csavart 220 voltos kábel tán okozhatott olyan mágneses teret ami kilőtte a gömbömet ,vagy ez töktotál hülyeség.mint a képeken is látni "sérülés" nincs az alkatrészeken.
és mivel nem vagyok egy műszerész mágus ezért keresek itt ezen a fórumon valakit aki nálam ebben a témakörben okosabb és ki tud segíteni.
ezek után várom szíves válaszotokat!
(#) foxair válasza (») Aug 30, 2012 /
 
én a foxair vagyok!
(#) nagyepf válasza foxair hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
En nagyepf vagyok es lakcimem *
(#) nagyepf válasza Krisz94 hozzászólására (») Aug 31, 2012 /
 
Tegyel bele mas aramort es trafot,ami egyenaramrol mukodik
(#) nagyepf hozzászólása Szept 15, 2012 /
 
Sziasztok!Eddig izzoval es egy sorkimenovel csinaltam plazmagombot.Valaki nem tud valami latvanyosabbat hazilag,amihez 24 KV kell?
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2012
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem