Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RGB színkeverés
 
Témaindító: Router, idő: Dec 2, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 11
(#) sztojanov hozzászólása Nov 21, 2017 /
 
Sziasztok. Marha egyszerűnek tűnő kérdésem lenne, sehol nem találok rá választ. Adott egy RGB led, melyet szeretnék egy rotációs kapcsolóval megoldani, hogy több előre kikevert színben tudjon világítani. Erre keresek kalkulátort vagy ilyesmit, amivel ki tudom számolni hogy egy közös anódosra, melyik lábakra, (r, g, b) milyen ellenállást kell tenni hogy kb azt a színt keverjem ki amit szeretnék. Köszi előre is ha bárki tud bármit ajánlani. És nem szeretnék próbálgatni potikkal, aztán méregetni. Számolni, aztán hajtani, nem kell ördöngősségre gondolni, sárgát szeretnék, bíbort, mert ilyesmit
(#) nedudgi válasza sztojanov hozzászólására (») Nov 21, 2017 /
 
Ahhoz, hogy fix színeket beállíts, ismerni kell az adatlapot. Ebből ki lehet számolni, hogy mekkora áram kell egy-egy színösszeteő megfelelő intenzitásához, és esetleg mindezt megfejelni az emberi szem színérzékenységi görbéjével. Szerintem ez nem egyszerű feladat.
(#) usane válasza sztojanov hozzászólására (») Nov 21, 2017 /
 
Akkor nem kell semmi extra ha elég a 3 főszin meg az abból kettesével kevert másik 3 mellék szín. Lesz RGB plusz sárgás (narancsos), lilás meg ciánszerű. Maximum a keverteknek kisebbre veszed a LED-enkénti fényét, hogy nagyjából egyforma legyen az erősség. Ja és még a fehér is kijön ha mndhárom világít.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2017
(#) usane válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 21, 2017 /
 
Nem ördöngösséget kért
Nyilván nem szín-etalont akar. Ha elég neki a 6 szín+fehér akkor nem kell ennyire megbonyolítani.
(#) nedudgi válasza usane hozzászólására (») Nov 21, 2017 /
 
Ha tudod, mi kell neki, úgy könnyű!
(#) usane válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 21, 2017 /
 
Csak tippeltem. A "nem ördöngősséget, sárgát szeretnék, bíbort, meg ilyesmit", és az "amit akarok" -ból kérdés melyik a nyomósabb
(#) sztojanov hozzászólása Nov 22, 2017 /
 
Egyelőre várok a datasheetre, azt igérte elküldi az eladó.
(#) erik001 hozzászólása Dec 4, 2017 /
 
Sziasztok.
Lehet nem jó helyre írok de azé megkérdezem hátha valaki ért hozzá.
Olyan problémám lenne hogy vettem ebay Led Magic Blue (rgbw) bluetooth vezérlőt.
És hogy telefonon a színkeverő skálán beállítom kék akkor kéket világít, aztán ha beállítom hogy piros akkor zölden, ha zöldet akkor piros. Megcserélem a led szalagnál a 2 színnek a vezetékét akkor másik színnel csinálja ugyan ezt a felcserélést. Mit tudnák csinálni hogy a színek színhelyesek legyenek a telefonon beállítottal ? Programot nem tudom módosítani meg átírni se én. Neten már órák hosszát kerestem megoldásra de semmit se találtam.
Köszönöm előre is a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2017

rgbw.jpg
    
(#) Bakman válasza erik001 hozzászólására (») Dec 4, 2017 /
 
Nagy valószínűséggel nem azt a két vezetéket cserélted meg, amelyeket kellett volna.
(#) erik001 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 4, 2017 /
 
De azt cseréltem meg , Egy szín jó aztán a másik kettő felcserélve van, akár milyen variációba cserélem meg.
(#) Bakman válasza erik001 hozzászólására (») Dec 4, 2017 /
 
Van közeli fotód a LED szalagról?

Kicsit félreérthető a kérdés is. Ha a kék jó de a zöld és a piros van felcserélve, akkor azt a kettőt kell megcserélned. A vezérlőn lévő csatlakozó sorrend nem feltétlen egyezik a LED szalag bekötési sorrendjével.
(#) erik001 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 4, 2017 /
 
Ha minden a gyári állapotba van akkor egyik vezetéket se kell megcserélnem mert minden helyes, Nem is cseréltem meg úgy kezdtem összedugtam és próbáltam nem volt jó a szín akkor megcseréltem ami a telefonon más volt utána megint másik kettő nem stimmelt, megint cseréltem azt ami nem volt jó aztán ugyan ez van újra és újra.
(#) Bakman válasza erik001 hozzászólására (») Dec 4, 2017 /
 
Kék jó, piros és zöld fordítva működik. Megcseréled a piros és zöld vezetékeit, erre fel nem lesz jó minden, hanem pl. piros jó, kék és zöld cserélődik fel.

Jól értem a problémát?
(#) erik001 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 4, 2017 /
 
Igen így van ahogy leírtad és ez újra és újra ismétlődik
(#) Bakman válasza erik001 hozzászólására (») Dec 4, 2017 /
 
Hosszadalmas lesz, de megoldható. Első lépésként teszteld a LED szalagot. A pozitívat bekötöd a vezérlő pozitív lábára (+), a G-t bekötöd a vezérlő valamelyik lábára, a LED szalag többi vezetke nem megy sehova, lóg a levegőben.

Ha a telefonnal tekergeted ide-oda a színeket, csak zöldet kell kapj, változó fényerő mellett. Ha ez stimmel, akkor kijelenthető, hogy a G jel a szalagon valóban a zöldet jelenti.

Pozitív marad, pirosat valahova bekötöd és tekergeted a színeket. Most csak pirosat kell kapj.

Ezeket a lépéseket eljátszod mindhárom színnel és a fehérrel is. Így a szalagot tudod ellenőrizni. Ha megvagy vele, a pozitív marad de a szalag fehér vezetékét kösd a vezérlő zöld kimenetére. A szalagnak akkor kell a legnagyobb fényerőt adnia, ha a telefonon zöld színt állítasz be. Ha más színnél világít a legjobban, akkor a G kimenet nem a zöldet jelenti.

Így szépen fel tudod iratozni a szalagot és a vezérlőt is, már csak megfelelően kell összekötni.
(#) erik001 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 4, 2017 /
 
Rendben Köszönöm szépen Holnap megcsinálom. És megírom mire jutottam.
(#) erik001 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 4, 2017 /
 
Így ahogy írtad egyesével beazonosítottam a led szalagot is meg vezérlőt is aztán össze kötöttem helyesen. Működik minden tökéletesen . Köszönöm a segítséget.
(#) Bakman válasza erik001 hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Melyik eszköz feliratozása nem stimmel?
(#) erik001 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
A ledszalag nem stimmel. +GRBW ez van ráírva és a helyes +RGBW.
(#) kekedilevi hozzászólása Jún 6, 2019 /
 
Üdv! Az alábbi nagy teljesítményű RGB LED dimmeléséhez keresek rajzot. Mindhárom színt külön toló potméterrel szeretném állítani. Előre is köszönöm a segítséget! Bővebben: Link

A mellékelt képen lévő rajz esetleg jó lehet ekkora teljesítményhez?
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2019
(#) ferci válasza kekedilevi hozzászólására (») Jún 6, 2019 /
 
Szia!
Elvileg jó, ha mindhárom ledhez külön vezérlőt használsz.
Ha maradsz a pnp tranzisztornál, a B-E közé tegyél egy 680 ohmot, mert ebben az összeállításban kissé nyitva maradna a tranzisztor mindig. Célszerű BD138...140 alkalmazása.
A színek és a nyitófeszültség különbségek miatt a soros ellenállásokat más értékekre válaszd meg.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2019
(#) kekedilevi válasza ferci hozzászólására (») Jún 6, 2019 /
 
Igen, külön-külön vezérlőt építenék hozzájuk. Köszi a segítséget!
(#) proli007 válasza kekedilevi hozzászólására (») Jún 6, 2019 /
 
Hello! Esetleg..
(#) Gafly válasza kekedilevi hozzászólására (») Jún 6, 2019 /
 
Azon gondolkodom, hogy dimmelés közben nem változik-e a "fehérség"?
(#) kekedilevi válasza kekedilevi hozzászólására (») Jún 27, 2019 /
 
Még azon gondolkodom, hogy meg lehet-e az általam linkelt rajznál a 3 különálló vezérlőt valósítani egy táppal, (1db LM317 fesz stabbal)....
Más rajzoknál más IC-kel ez megoldható ahogy nézem.
(#) proli007 válasza kekedilevi hozzászólására (») Jún 27, 2019 /
 
Helo!
Természetesen lehet közös a táp. Utalva is van rá, a három színnek ott a helye az egy tápon. Csak a vezérlő nincs háromszor lerajzolva..
(#) kekedilevi hozzászólása Jún 13, 2020 /
 
Üdv! Ennyi idő után végre volt időm összerakni a fentebb látható NE555 alapú RGB vezérlő kapcsolását, viszont nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. 0-ra nem lehet a színeket lehúzni, és szerintem 100%-ra sem, mert kevésnek tűnik a fényerő a 10W-os LED-hez képest. Nekem olyan kapcsolás kellene, ahol ha akarom, csak egy szín világítson egyszerre, és lehetőleg a maximumot tudjam vele kihozni a 10W-os RGB LED-emből. Előre is köszönöm a segítséget!
(#) proli007 válasza kekedilevi hozzászólására (») Jún 13, 2020 /
 
Hello! A "szerintem" nem műszaki paraméter. Ha már építesz valamit, legalább mérd meg. Ha a kapcsolótranyón megméred a feszültséget, akkor a táppal összevetve megtudható mekkora a maximális kitöltés. (A műszer DC mérésben átlagolja a PWM feszültséget.)
Az 555-nél azért nem lehet a végértékre kimenni, mert az időarányt a kondi töltés és kisütés arányától (idejétől) függ. Egy kondit pedig nem lehet végtelen gyorsan sem feltölteni, sem kisütni.
Ha elkészíted azt a kapcsolást amit belinkeltem egy évvel ezelőtt, ott lehetőség van erre, mert ott az oszcillátor állandóan jár és a pillanatnyi feszültségét hasonlítja össze a komparátor a poti beállított feszültségével. Mivel az oszcillátor fűrészjel csúcsértéke kb. a tápfesz 1/3-ad s 2/3-ad része, így mód van arra hogy a potin ennél magasabb vagy alacsonyabb feszültséget állítsunk be. Tehát ha a poti feszültsége meghaladja a fűrészjel csúcsértékét, akkor lehet 0% vagy 100% a kitöltés mértéke.
Egyébként a játékban a szem tulajdonsága is benne van, mert már 1% kitöltés mellett is elég jó fényt érzékel a szem. Tehát nem igazán arányos a látott fény, a kitöltési tényezővel.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2020
(#) kekedilevi válasza proli007 hozzászólására (») Jún 13, 2020 /
 
Köszi a választ, akkor megpróbálom azt a kapcsolást is amit javasoltál úgy 1 évvel ezelőtt. Mértem feszültséget, pl. a piros színnél 6,5V körül volt a max, a potmétert lehúzva ~5,5V-ra változott.
(#) proli007 válasza kekedilevi hozzászólására (») Jún 13, 2020 /
 
Ha mérsz, akkor egy ellenállást is párhuzamosan kell tenni a Led-el, mert a Led diódái mikor lezárnak, "szakadást mutatnak", így átverhetik a multiméteret. Egy 1..10k már megfelelő..
Következő: »»   10 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem