Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotfűnyíró vagy fűnyíró robot
Lapozás: OK   11 / 24
(#) kisedison válasza sirály12 hozzászólására (») Júl 1, 2015 /
 
Én is nekiállnék már, csak egyenlőre nincsenek meghajtó motorjaim, de kicsi motorokkal megy minden. RC rész is be val állítva, arduino-s motorvezérlés, és egyéb nyalánkságok. A benyamotort is le lehet a távról állítani.
(#) sirály12 válasza kisedison hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Akkor elég jól állsz, hiszen a nagyja már kész. Erről van képed, szívesen megnézném, hátha találok valami érdekeset amit elleshetek.

Én ablaktörlő motorkat vettem hozzá. Elég erősek, bár nem kicsik.
A h-hidat el is készítettem hozzá, a központi panel megtervezve, csak gyártani kellene, az alkatrészek megvéve hozzá.
A kerékhez elkészült a tengely, amire közvetlenül illik a motorok tengelye, a tengelyeken csapágyak, egyedül a csapágyházak hiányoznak, ezért is került parkolópályára a projekt. Nem volt akivel legyártassam az egyedi csapágyházakat. De talán most van valaki, remélem pár hét és elkészül.
Akkor talán előveszem a projektet újra.

Egyébként az enyém pic-es lesz, legalábbis azt vettem hozzá pic32mx795, és ehhez egy microchip-es wifi egység. Wifin akarom majd vezérelgetni.
(#) kala1982a válasza sirály12 hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Az általad megépített H-híd kapcsolási rajzát feltennéd?
(#) sirály12 válasza kala1982a hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Persze, délután felrakom, most nincs nálam. Bár még nem lett igazán kipróbálva, csak össze van rakva. Rakok fel majd képet is.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2015
(#) sirály12 válasza kala1982a hozzászólására (») Júl 2, 2015 / 1
 
A kapcsolás amit összeollóztam. A fórumon sok segítséget kaptam hozzá.
PWM-DIR rendszerű. Az árammérést végül nem terveztem rá.
A panelról még hiányzik 4 db dióda.
A panelon természetesen duplázva van a kapcsolás, és mellette még van egy 5V-os stabilizátor is.
(#) kala1982a válasza sirály12 hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Elkezdtem építeni tavaly egy gépet. Egy ablak emelő motorom volt, nem tudom , hogy milyen autóból, ilyen lapos verzió. 3A-t vett fel. Sokalltam, mert 9Ah akksim van. Szereztem kis áttételes motorokat (talán ülés állító motorok) ezeknek barátságosabb 2A az áramfelvétele teljes megállításnál. Gagyi műszerrel mérve. Amit építettem H hidat, ugyan ezekkel a kapcsolóelemekkel, mint a tiéd 9540-esek felrobbantak amikor falnak ment. Azóta műhelyben porosodik az egész.
(#) sirály12 válasza kala1982a hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Fel tudnád tenni e tényleges rajzot? Kíváncsi vagyok rá. Hátha okulok belőle.
Mert még nem késő átterveznem a h-hidat.
(#) kala1982a válasza sirály12 hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Régen foglalkoztam vele, talán erről az oldalról az utolsót építettem meg:Bővebben: Link

Néhány értéket megváltoztattam. A PWM-hez BC337-327 párost tettem még be. Előre szépen ment hátra is szépen ment, hátra mikor elakadt pár másodpercre rá robbant. Szóval ebben sincs áramkorlát. Egymásra biztosan nem nyitottak a FET-ek, mert rengeteg időt hagytam a programban irányváltásra.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2015
(#) sirály12 válasza kala1982a hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Nem lehet, hogy túl lassan nyitottak vagy zártak a fetek? Mert ha így volt, akkor e miatt is robbanhattak a fetek.
(#) kala1982a válasza sirály12 hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Sokhelyen így láttam a gate meghajtást.A két Bc tranzisztor bázisa AVR- rel (5-volt)meghajtva, a Tranzisztorok viszont már 12v-ot kapcsoltak a Gate-re.Nem mehetett át analóg üzembe, maximum, ha annyira lehúzta volna a tápfeszt valami.Amint írtam is, lefogott motornál 2A az áramfelvétel, 9Ah-s akku játszva bírja. Köbzoli által írt áramkorlátozást kellene beletenni.Hülyén nézne ki, de egy 40W-os 12voltos izzó sorba a motorral? Vagy inkább egy ellenállás csak?
(#) foxi63 válasza kala1982a hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Szia!
Valóban az akku képes sok10A leadására. A védelem egy áramfigyelő ellenállás és egy tranzisztor lehet. például a mellékletben.A fet viszont a feszültség és a beállított áram szorzatával melegszik majd.

gate.jpg
    
(#) sonajkniz válasza sirály12 hozzászólására (») Júl 6, 2015 /
 
Jelen esetben lebeszélnélek a H hidról.
Mellékeltem egy kapcsolást. Többszörösen kipróbált, stabil működés. 12V-36V-ig tehető rá motor.
Elektronikai oldalon 300W-ot bír.
Ha 12A elég, ezt a relét ajánlom!
Ha komolyabb kell, ezt!
Csak ez kettős működtetésű.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2015
(#) sirály12 válasza sonajkniz hozzászólására (») Júl 6, 2015 /
 
Köszönöm a tanácsot. Én is gondolkodtam ezen, de egy mozgó alkatrészek nélküli dolog jobban tetszene. De még meggondolom, semmi nincs még eldöntve.
(#) kala1982a válasza kala1982a hozzászólására (») Júl 10, 2015 /
 
Leporoltam a "gépet", ilyen gondolatok közepette: Úgy is új H-hidat kell építeni, teszt oltárán füstölgő FET-ek. Akksit rátettem, AVR még benne. Egyik oldal megy előre-hátra (ahogyan a kontollerben meg van írva) a másik oldal meg sem moccan. Egy tárcsára raktam a kerék tengelyére 4 darab DVD lejátszó fejből kinyert mágnest, HALL ic belekötve a kontrollerbe. Szoftver úgy lett írva , hogy 4 jelnél irányváltás. Lefogtam nullára a fogaskereket, motor nem mozdult, viszont a H-híd ezen oldalának semmi baja. Néztem a bordákat nem melegek. Elengedés után onnan folytatta a fordulatot ahol megállítottam, várt a Hall -jelre...
Ezek szerint akkor jó ez a megoldás , csak valami selejtes lehetett a másik oldali H-hídban? 3-4 másodperces rövidzárlatnál sem lett baja a hídnak.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2015
(#) sirály12 válasza kala1982a hozzászólására (») Júl 10, 2015 /
 
Jó hallani, hogy haladsz.

Az én h-hidam is életre kelt. Bár még csak az asztalon, de már működik. Kicsit fel is bosszantott. Az egyik tranyót sikerült fordítva beültetni, csak néztem, hogy az egyik oldal jó a másik nem. És ki kellett egészíteni 4 ellenálással, hogyha nem kap jelet, akkor álljanak meg a motorok.
Jól működik, nem melegszik semmi, de még gondolkodom, hogy új panelt(kissebbet) kap. Kicsit nem ártana még csiszolni rajta.

Szerk.: A vezérlőt is elkezdtem tesztelni. Bár ez még csak demóboardon van meg félig.
A wifi kommunikáció már megy, a pwm ugyancsak. Az iránytűvel szívtam kicsit, vagyis inkább az i2c hülyeségeivel amit az xc32 kér. De már megy. Most majd szép lassan írom tovább a lényegi részt a logikát.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2015
(#) kala1982a válasza sirály12 hozzászólására (») Júl 10, 2015 /
 
Nem tudok most foglalkozni vele sajnos, nincs rá időm. Ahogy elkezdtél írogatni, gondoltam kipróbálom hogy mit mutat teljes megállításnál a működő híd, ezek szerint bírja a FET a rövidzárat. Ennyit teszteltem csak. Modul szerűen terveztem még annak idején megépíteni az egészet. RFM12B-vel menne majd a kommunikáció, célszoftver számítógépen, kontrollerek érzékelők a gépen. De nem tudom, hogy mikor lesz belőle valami.
(#) hgpl hozzászólása Aug 13, 2015 /
 
Jelenleg az általam készített fűnyíró az első működési teszteken van túl.
Ez azt jelenti, hogy a váz készen, Wifi eléréssel, arduino fedélzeti géppel, két kerék szervó meghajtással (plusz 1 vagy 2 segédkerékkel) rendelkezik.
Megkaptam az iránytűmet így most látom el irányérzékeléssel és helyi infra irányítási lehetőséggel.
Tehát azt mondhatom, hogy a gép készen.

Egyelőre a nyíró alkalmatossággal van gondom. Elvileg borotva-szerűre gondoltam, de a tesztelésen még nem vagyok túl.
Ha valakit érdekel, akkor szívesen várom a véleményeket tapasztalatokat. Célom egyébként egy lassú, de kevés energiát használó fűnyíró elkészítése.

Bővebben: Link
(#) kobold333 hozzászólása Aug 13, 2015 /
 
Üdv minden lusta fűnyírókészítőnek. Köztük jómagam is itt vagyok. Meg az alkotás öröme, ami szinte mindenen felül van... Már közel 4 hónapja építgetem a robotot. De azt találtam ki elsőként, h először "jól működjön" egyenlőre fű nélkül, aztán lehet áttenni tesztelésre a kertbe. Kerék, penge kitalálása ne hátráltasson amíg a RobotLélek el nem készül. Hiszen azért robot a robot, h ne kelljen minden hasfájására figyelni, hanem tegye a dolgát. Teszteléskor némi javításra, módosításra, finomításra számítok csak. A mechanika azért annyira nem lesz gáz sztem/remélem.... Most ott tartok, h gurulgat a szobában, kerülgeti az akadályokat. Van egy tartozék régi műszerdoboz kijelzővel (átalakítottam), amire adatokat küld ellenőrzés, tesztelés stb miatt... Igazából a fűnyírás közben a távolságérzékelőt nem használja, (mert úgyis piszkos, füves lesz, de kis fűben jól jön.) mert éppen a füvet kerülné ki, ami nem cél . Most éppen azon dolgozom, h forduláskor pl 45-90-180 fokot miképpen forduljon. Itt kicsit elgondolkoztam, miképpen "számoljam" ki. Neten bóklászom ezért, de nem nagy eredménnyel. Kénytelen leszek kiagyalni magam... A dőlés/borulás rész már nem zavar, hiszen csak pár lépésre van.... Hiába igyekszem, már csak a jövő évi füvet tudja csak nyírni. Jó barkácsolást ebben a nagy melegben.
(#) t0bi válasza kobold333 hozzászólására (») Aug 13, 2015 /
 
Helló!
Sajnos félbe kellett hagynom a robotfűnyírót, de nem adom fel
A pontos fordulásra volt már megoldás Bővebben: Link .Jó kis szerkentyű ez a kis panel, olcsó és i2c-vel könnyű kommunikálni. Sikerült fizikus cikke alapján megcsinálni a mintafeladatokat és jól működött.
(#) sirály12 válasza t0bi hozzászólására (») Aug 13, 2015 /
 
Jó kis iránytű, nekem is ez van/lesz benne.
Ezzel nem túl nehezen megoldható a dolog.
(#) kobold333 válasza sirály12 hozzászólására (») Aug 20, 2015 /
 
Nekem ez az egyveleg van. HMC5883_MPU6050. Teljesen jól mér. Bár még mindig csak görcsölök vele. 1 hónapja találtam egy kompenzálós programot a neten, és jónak tűnt. Most, amikor fel akartam használni az adatokat, rájöttem, h nem jól működik az iránytű része. 90 fokot 180 fokként kezel, a maradék 270 fokot is -180 fokként jelzi ki. Eredményként, kompenzált iránytűnek nem jó, és még a 360-os megszokott adatként sem jó. Van valakinek ötlete, megoldásra? Előre köszönöm...
(#) sirály12 válasza kobold333 hozzászólására (») Aug 21, 2015 /
 
Valami kódot tudsz mutatni?

Az enyém jól mér. Bár én piccel használom, de gondolom te is valamiféle c vagy basic, pascal nyelven idomítod. Talán rájövünk mia gond.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2015
(#) kobold333 válasza sirály12 hozzászólására (») Aug 25, 2015 /
 
Még nem "c"-zek . Egyenlőre az arduinot használom. Sok demó van hozzá, és ATMEL alap, és még nem kell nagyon belenyúlni az IC-k világába. Ehhez még nincs kedvem, de biztos el kell majd kezdenem valamikor. Ráadásul még lánykoromban nem volt olyan jó a PIC, mérges lettem rá, ezért Intelt használtam. Aztán sok szünet... Még ki kell választani majd a nyelvet is. Ötletem sincs hozzá, egyenlőre így marad, hamarabb van eredmény. Bár utána meg sok munka lesz átírni a bővítéshez.
(#) kokozo hozzászólása Feb 23, 2016 /
 
Sziasztok!
Ebayen találtam olcsón hajtóműves motort Bővebben: Link .
Ebből 2 szerintetek hány kilós gépet tudna biztonsággal mozgatni?
Vagy inkább ablaktörlő motorral kísérletezzek?
(#) zolika60 válasza kokozo hozzászólására (») Feb 23, 2016 /
 
Szerintem akár téged is elvisz. Persze csak tippelem, de legalább 1:100-as áttétel lehet, úgyhogy nem lesz gond a nyomatékkal. Az ablaktörlő motor is hasonlóan erős, de az csigahajtású, így ha mondjuk megáll a motor valami miatt, a lendület vagy eltöri az áttétel, vagy blokkolnak a kerekek, mert visszahajtás nincs.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2016
(#) kokozo válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 23, 2016 /
 
Köszönöm! Azért lenne ez jobb mint az ablaktörlő motor mert egyszerűbb felszerelni meg könnyebb, vékonyabb, kisebb árammal működik. És még olcsó is viszonylag.
(#) zolika60 válasza kokozo hozzászólására (») Feb 23, 2016 /
 
Azzal is próbálkozhatsz, csak vigyázni kell, ne akarjon visszahajtani a kerék. Bár egy fűnyíró sosem megy gyorsan így ez nem olyan nagy probléma.
(#) kokozo hozzászólása Márc 1, 2016 /
 
Sziasztok ismét Én
Aki épített már ilyet, annak milyen vágómotor vált be, és milyen széles késsel?
Vagy kinek mi a meglátása ez ügyben?
(#) veszim hozzászólása Márc 15, 2016 /
 
Üdv Mindenkinek!
Vettem használtan de nagyon ólcsón egy fűnyíró robotot. Működik, nyírja a füvet, sokáig bírja az akkumulátora, viszont egy gondja van. Csak azon a vonalon hajlandó menni ahol a határoló vezeték van, tehát csak a kerekei közé veszi a vezetéket és amerre az van arra halad. Hogyha eltérítem a legrövidebb úton visszatér és csak arra hajlandó menni. Ilyenről van szó:
http://www.electronic-star.hu/Duramaxx-Garden-Hero-robot-funyir-gep...pon10%
Kérésem hogyha valaki tud segítsen mi lehet a gond.
Köszönettel:István
(#) csavarkulcs hozzászólása Máj 22, 2016 /
 
Sziasztok!

Szerintem meg lehetne oldani a fűnyíró útvonalát egy kamera megfigyelésével.(lopásvédelem is!)
Kamerák
igaz ez repül, de nekünk elég lenne egy sima kamera is ha max 5km/h-val megy.

Szerintem a hengerkéses vágó csinálja a legjobb pázsitot, ilyenben gondolkodok én is.
Hengerkés

Talán egy málna, vagy eperPC-vel lehetne megoldani a legkönnyebben,(vagy a régi droidommal)
és ha a Wifin keresztül csatlakozni tudna a hálózathoz akkor bármikor meg tudnám nézni hogy mi történt.
Ez már egy IoT volna.
Mi az IoT?

A dokkolást két kifeszített dróttal oldanám meg, aminek ha nekimegy és ottmarad akkor tölt.
Feltéve ha eltalálja az 1 méternyi drótot.

Ha pedig a fű szélére érne akkor tolat, majd 37.5 fokot fordul jobbra így előbb utóbb talán mindenhol levágja a füvet, és nem egy irányba.

A dokkoló megtalálása kamerák nélkül(régebbi ötlet): előbb utóbb eltalálja a drótot ha pedig követi akkor megláthatja az állomást az infrával ami bevonzza magához mint a csillagközi romboló skywalkert...
De csak elegendő akkuval és ha a területen lenne egy-két domb is.

Sajnos nem tudok programozni, de a többit meg tudom csinálni.
Ha esetleg létezik olyan program ami tudná vezérelni a fűnyírót a kamera képe alapján, akkor el tudnátok küldeni?
Előre is kösz.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2016
Következő: »»   11 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem