Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotfűnyíró vagy fűnyíró robot
Lapozás: OK   9 / 24
(#) Beachway válasza sirály12 hozzászólására (») Júl 12, 2013 /
 
Ez egy jó ötlet! Megnézni a gyáriak specifikációit. Legalább egy viszonyítást ad. Viszont nekem így nagyon kevés a nyíró motor teljesítményem. A gyári 150-nel ellentétben nekem 12w-os. Erősebb motor kellene elvileg. Nekem most elég nagy a füvem.Ebben próbáltam ki.Lassan tudtam vele haladni.Ha felemeltem a vágó magasságot, hatékonyabb volt.És ha az ember nem hanyagolja el ennyire, simán bírja a séta tempót is.Akkor meg nem értem minek a 150W??Neked már működik?Rendesen használod is?
(#) sirály12 válasza Beachway hozzászólására (») Júl 12, 2013 /
 
Bárcsak ott tartanék. Az enyém is csak épül.
Elvileg csak a tengelyek és az akku ami hiányzik. Épp a panelek tervezésénél tartok. Pár napon belül ha minden jól megy a végleges paneleket legyártom és teszt következik, egyelőre még csak próbapadon. Ha tengelyek megjönnek, akkor majd kinti próba is lesz.
Egyébként én is gyengébb motorokat fogok használni! Egy másik gyári fűnyíróban láttam egy ilyen megoldást, 3 motor és 3 kés(kicsi 10cm-es kések, nagy fordulaton), így kisebb motorok és kevesebb fogyasztás. Ezt az irányt követem majd.
(#) t0bi válasza Beachway hozzászólására (») Júl 13, 2013 /
 
Helló!
Örülök, hogy van még egy fűnyíró építő társunk és szépen haladsz az építéssel. Jól látom, hogy snitzer késeket használsz? Isteni ötlet, mert erős és könnyű, de mi van akkor, ha buckának ütközik, ugyanis elég könnyen törik. Neked jó a tapasztalatod? Akkor én is átépítem a gépemet. Ezekhez a késekhez elég lesz a hűtőmotor és akkor csak néhány Ampert fog felvenni vágás közben.
Ha visszaolvasol, látod, hogy ablaktörlő motorokat használok a mozgáshoz. Ahogy sirály12 is írta, ezek darabonként 2-2,5 Ampert vesznek fel és még így is sajnos éppen hogy elviszik a fűnyírót. Tehát szerintem az 5 Voltos motor meg se fogja mozdítani, mindenképpen erősebb kell.
Jó ötlet a fordulatszám figyelés, ami a haladást szabályozza, de szerintem ehhez nem kell LM2907, mert egyszerűen rávezeted az optót a kontrollerre, az meg elvégzi a szabályzást egy egyszerű program megírásával.
Ha jól értem, kétszeres PWM szabályzást szeretnél, ami bonyolítja a dolgot, mert a kontrollerrel mindent be lehet állítani és minden bejövő információra meg tudja változtatni a sebességet és az irányt.
Át szeretnék térni a PIC16F1455-re, mert annak a 4 PWM kimenetét tudom használni a két motorra és még marad néhány láb a többi célra (bár nem sok). Szerencsére Hp41c írásai alapján már tudok beleírni PICkit2 klónnal. Sajnos ez csak asm-ben megy, így majd az iránytű I2C kapcsolat kicsit bonya lesz, de ha ebben tudtok segíteni, megköszönném.
(#) t0bi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 13, 2013 /
 
Tehát az ablaktörlő motor elmegy 6 Voltról is? Ezt jó tudni, még nem próbáltam.
Egyenes menetnél a két motor egyformán megy, ez OK. Kanyarodásnál viszont az egyiknek lassabban kell mennie, akkor hogy oldjam meg a PWM szabályzást?
(#) t0bi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 13, 2013 /
 
12 Volton 2-2,5 Amper az 25-30 Watt, ami éppen hogy elviszi a fűnyírót, tehát a fele (negyede) szerintem nagyon kevésnek tűnik.
Soros hajtásnál mindkét motoron azonos áramnak kell áthaladni, ami egyforma motoroknál azonos sebességet (fordulatszámot) jelent, vagyis nem tudom kanyarba vezérelni.
Azért köszi az ötletet, ki fogom próbálni. Ha 12 Volton 50 %-os PWM-mel hajtom meg a motort, akkor az majdnem olyan, mintha 6 Volton járatnám - és ahogy mondtad, így is elég erős, kisebb teljesítményfelvétellel.
(#) Beachway hozzászólása Júl 16, 2013 /
 
Nincsen még semmi tapasztalatom a tapéta vágó kés ilyen irányú felhasználásáról, de valahogyan el kellett indulnom!Meglepően jól kaszabolta a füvet viszonylag kis energiával. Viszont tényleg képes eltörni!Azt még ki kell kísérleteznem, hogy 2 vagy 3 kés lesz az optimális.A vakondtúrásokkal lesz még némi gondom.
Az ablaktörlő motor elég széles feszültség intervallumban képes működni.Van amelyik már 5 voltról megy, és a 12v helyet még 18 volt-al is képes tartósan megbirkózni.Ez akkor lehet fontos, ha nem elegendő a fordulatszám, vagy a teljesítmény.Én speckó motortokat használok, melyet ismerősömtől kaptam.Ehez készítettem egy csiga hajtóművet.A mért áram 1A motoronként. Így az előrelátható össz teljesítményem 3-4 amper lenne.
Azért használtam LM 2907 átalakítót, mert nem vagyok gyakorlott programozó.Sőt mondhatni teljesen kezdő vagyok, így nem mentem bele az általam ismeretlen ingoványba.Tudom, hogy meg lehet oldani vele!De mikrovezérlő nélkül is meg lehet oldani. És az eredmény érdekében csak azt a minimálisat viszem fel rá, amit előreláthatólag képes vagyok magam is megoldani. A fordulatfüggő PWM jel már megy is a próba padon.
(#) Beachway válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 16, 2013 /
 
Én két ugyan olyan tipusú ablaktörlő motort kötöttem sorba, és az egyik előbb elindult, majd gyorsításkor a másik felgyorsult, és az első meg leállt.A sorba kötés nem szerencsés a tapasztalataim szerint.Próbáld ki mielőtt energiát fecsérelsz bele!
(#) zolika60 válasza t0bi hozzászólására (») Júl 16, 2013 /
 
Szabadonfutósra kell csinálni a tengelyét, így a külső íven haladó kerék jobban foroghat mint a hajtás. Igaz így tolatni nem tud.
(#) Beachway válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 16, 2013 /
 
Nem kell ragaszkodni feltétlenül az ablaktörlő motorhoz.Régi ipari nyomtatóban, vagy fénymásolóban van hajtóműves motor.Többnyire 24 v-os,de 12-vel is szépen elmegy.Vagy csinálni kell megfelelő áttételt hozzá.Nekem az 1:100 lesz a jó.Az ideális áttétel az amikor nem kell PWM szabályzás.Az csak ahoz kelljen, hogy ha a kések nem bírják vágni a füvet, vagy ,hogy felfutási időt tudjunk biztosítani a motoroknak.Nem szerencsés ha pörgő kerékkel indul.
(#) t0bi válasza Beachway hozzászólására (») Júl 16, 2013 /
 
Azt írod, mechanikában nem vagy annyira otthon. Ha jól tudom, sirály12 sem, én meg aztán pláne nem. Ezért választottam az áttételes ablaktörlő motort meghajtásnak, mert azt csak valahogy be kell építeni, nem kell fogaskerekeket gyártani, pláne szabadonfutó tengelyt. Ez a legegyszerűbb, csak össze kell hozni a kerékkel, a többit az elektronika elvégzi. Valamint nem kell kormányhajtóművet sem farigcsálni, ha a két kerék külön-külön vezérlésével irányítod a gépet.
Tehát valamilyen szabályzásra szükség van, mert hiába megy állandó teljesítménnyel mindkét motor, ha az egyik kerék megcsúszik, akkor eltér az iránytól. Ha sorba kötöd a motorokat, akkor ahogy írtad, az egyik gyorsabb, mint a másik, ráadásul nem tudod külön szabályozni őket, például a differenciál' PWM számomra felfoghatatlan fogalom.
Viszont PWM nélkül is lehet szabályozni:
Bővebben: Link
Ha megnézed, irányváltásnál az egyik kereket mindig leállítottam. A program baromi egyszerű, de a gép elég darabosan halad, jobb, ha PWM-mel finoman vezéreljük és az a program sem ördöngősség, pláne ha MSP430-as kontrollert akarsz használni, mondjuk kábelkövetős irányítással.
Ki fogom póbálni a tapétavágókéses megoldásodat, vagy van-e valakinek hasonló ötlete, ami könnyű, éles és nem törik annyira, mint a snitzer?
(#) Beachway válasza t0bi hozzászólására (») Júl 17, 2013 /
 
Úgy látom a tiéd van a legközelebb a készhez! Természetesen megértem az ablaktörlő motor dolgot.Én is ebben gondolkodtam először, csak a nagy fogyasztás az ami nem tetszett benne.Viszont neked elég kicsi aksid lehet, ha el tudtad rejteni a karosszéria alá!
Azt még ki lehetne próbálni ,hogy a kábel követő adójára a végfok helyett egy trafót tenni a meghajtó fokozat illesztésével.Mondjuk egy 12/230 -as tekercset betenni, és egy megfelelő félvezetővel kapcsolgatni rá a tápot.Így a feszültség a kábelben akár 230V is lehetni!Ez már jókora távolságot is képes áthidalni.Persze ekkora feszültségre semmi szükség.És érdemes szabályozhatóvá tenni a kimenetet.De az is megfordult a fejemben, hogy egy TL497-el csinálni egy 50kHz-es oszcit, ami egy dupla tekercses trafóra dolgozna ellen ütemben.Sajna még a mechanikával vagyok elfoglalva, így egy hamar nem fogom tudni kipróbálni ezt az ötletet.Megnyugtató érzés lenne ,ha legalább 25cm-t át tudna hidalni az elektronos póráz.
(#) Fizikus hozzászólása Júl 30, 2013 /
 
Hatha valakit erdekel egy megepitett robotfunyiro:
robotfunyiro
(#) mrex válasza Fizikus hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Nem rossz!
Az enyem sajnos 70 kilos es stagnal mert nincs idom majd talan osszel (nemet billentyuzet nem helyesirasi tudatlansag)
(#) zolika60 válasza Fizikus hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Elég gyenge mechanikailag. Ezzel füvet nyírni szerintem csak egy 3m2-nél nem nagyobb asztal simaságú kertben lehet, ott is csak néhányszor. A nyíró motor túl kicsi, és szerintem két óra használattól csapágyas lesz, a "penge" pedig semmire sem való. A meghajtás is gyengécske. persze kísérleti játéknak elmegy.
(#) zolika60 válasza mrex hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Szívesen megnézném azt a 70kg-osat. Szerintem az stabil masina lehet.
(#) Beachway hozzászólása Aug 3, 2013 /
 
Kicsit megmosolyogtató ez a szerkezet. Szerintem inkább érdekesség mint komoly gép.
Viszont egy észrevételem lenne.Amint elnéztelek titeket ,szinte mindenki olyan motor vezérlő hidat alkalmazott, ami képes hátra felé is menni.Ennek mi értelme? Vagy elkerülte a figyelmem valami??Ha az egyik kereket hajtom helyben megfordul.Ami ezt jelenti, hogy a masina szélességének a kétszerese a fordulási ív. A lehető legegyszerűbb vezérlés az amikor a érzékelés oldallal ellentétes oldal meghajtását blokkolom T időre, majd mehet tovább mind két oldal hajtása. Ehez elegendő egy időzítő is.Itt még nincsen iránytű, sem navi. Egyszerűen csak megy véletlenszerűen össze vissza.
(#) Beachway válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Okés!Ezek szerint szükséges tényleg! Legalább ezt is tudjuk!
(#) sirály12 hozzászólása Aug 5, 2013 /
 
Az index-en van kinn egy videó, amiben egy robotfűnyírót tesztelnek. Remélem nem baj, ha belinkelem ide. Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza sirály12 hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Egy drága és teljesen használhatatlan masinát próbálnak "eladni". Ezek szerint gyáriban sincs jó?
(#) sirály12 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Miért is használhatatlan és rosz?

A videó végén ki is emeli, hogy talán kicsivel több időbe tellet neki lenyírni a füvet, mint a pasinak a rendes fűnyírúval, viszont ötöd annyi energiát fogyasztott csak el! Nem mellesleg rá sem kell nézned miközben nyírja a füvet.
(#) mrex válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Nos egy autó oldalát biztosan behorpasztaná, vagy egy embert feldöntene.
Addig nem készítek fotót ameddig nincs kész.
Végre van 8 napom foglalkozni vele.
(#) HeZ válasza mrex hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Van tapasztalat univerzális tapétavágó szike alkalmazására fűnyíró késként? Olcsó, könnyen pótolható, éles. Esetleg kettőt összefogva mechanikusan erősebb is...

Off:
Pedig ékezetek nélkül magyarul írni kifogás, igénytelenség, tiszteletlenség. Ha nem tudod, kérdezd meg, nézz utána és akkor használhatsz igényesen akár finn billentyűzetet is, mint én is. Pedig írhatnék eredetileg: ä, å, ß-ket is. Vagy ha nem akarsz magyar ékezetekkel bajlódni, írhatsz magyarul rovásírással más ékezet nélküli írásokkal: חוסר טעם esetleg عدم الطعم, 淡乎寡味.
(#) mrex válasza HeZ hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Nos, egy számomra fontos program kizárólag német területi beállításokkal működik. Emellett nyilvánvalóan a W7 és a billentyűzetkiosztás is magyar. Valamilyen okból mégis a hosszú ö betű Q ként jelenik meg. Emiatt voltam olyan tiszteletlen , tájékozatlan, hogy ikább ékezet nélkül írtam, eddig de már nem érzem szükségét, inkább elvonulok egy kolostorba tisztelet tanulni....
(#) Moderátor hozzászólása Aug 5, 2013
 
Ezt a vitát legyetek szívesek privátban folytatni!
(#) zolika60 válasza sirály12 hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Hogy ötöd annyi energiát fogyasztott az csak az irreális körülményeknek köszönhető. Körülbelül 2cm-t nyírtak a fűből, mert többre nem képes. A másikkal 10-15cm-t i simán le lehet vágni egy menetben. Az én harminc éves IMI gyártmányú Rotim nyírómmal még sokkal nagyobb fűnek is nekiesek. Tehát ezzel 5-6-szor nyírni kell még azzal egyszer. Máris nem olyan pozitív az energia mérleg. Jól hangzik, hogy nem kell vele foglalkozni mert magától nyír, de ezen a rövid bemutatón kétszer kellett beavatkozni. Egyszer felakadt a tuskón egyszer pedig elnyírta a saját irányvezetékét. Ráadásul egy ilyen drága gépet manapság nem hagynék magára a kertvégén, mert soha nem látnám viszont. Szóval ez csak egy drága játékszer unatkozó milliomosoknak.
(#) sirály12 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Mivel én 7-10 naponta nyírom a füvet, és az sem nő 2-3cm-nél többet ennyi idő alatt, vagyis ez a 2cm-es magasság ideálisnak mondható! Ennél ritkábban nyírni nem szeretem, mert akkor elhanyagolt látszatot kelt. Ennyit nyírom a benzinessel, és ennyiszer kellene nyírni ezzel is. Mellesleg nem kell összegyűjteni így a füvet, és még jót is teszem a gyepeddel. Szerintem magasabb fűvel is elboldogult volna, a youtube-os videók ezt támasztják alá. Fatuskót és egyéb akadályokat pedig nem szórok szanaszét, gondolom más sem, így ez megint csak nem nagy dolog. Még mindig azt mondom, hogy sokkal jobb, mert nem nekem kell nyírnom a füvet, hanem addig csinálhatok mást! Ezért is építek én is robotfűnyírót.
(#) zolika60 válasza sirály12 hozzászólására (») Aug 5, 2013 /
 
Ha építesz az más tészta, én erről a készülékről írtam amit. A sokkal nagyobb füvet sem gyűjtöm soha össze. A Rotim ledarálja és el van ott ahol van. Ha elhordod a szervesanyagot előbb utóbb sivatag lesz ott. Ha lesz robotfűnyíróm, akkor sem nyírnám sűrűn. mert kiritkul és vetni kell. Ebben a száraz időben pedig folyamatosan locsolni. Az én módszerem az, hogy füvet csak akkor vágok, ha virágzott és volt eső. Persze ez nem a manapság divatos kétcentis gyep, de nincs vele annyi macera és nekem szebb is.
(#) mrex hozzászólása Aug 14, 2013 /
 
Halleluja!

Végre sikerült a stabil tereptűrő vezérlés.

Holnap utazom így most nem tudok prezentációs videót mutatni, de 1km es tesztúton és terepen is jól ment.

Mint írtam az enyém kb 70 kg tehát korántsem a játék kategória.
Rengeteget tanultam az építés 2 éve alatt.

Sokan segítettek vagy a részletek kidolgozásánál vittek előbbre vagy éppen tévútra. Küldött kapcsolási rajzban kondenzátor a motorral párhuzamosan Elméleti alapok híján jó pár fetembe került minden ilyen kísérlet.

Néhány dolog azonban ide kívánkozik.

Részemről miért ellenzem az automata, vagy robotfűnyíró, illetve a felügyelet nélküli berendezést?
A könnyű, borulékony eszközök könnyedén kárt tehetnek egy a területre tévedő gyermek vagy házikedvenc testi épségében.
Az olyan őrültség, pedig mint -az amúgy is pattintónúttal ellátott szikepengék alkalmazása- fűnyírókésnek pedig igen képtelen gondolat.

Én nehéz stabil gépet építettem igaz az erőforrás 2 db 60Ah munkaakkumulátor.

Ahol sokat hibáztam az a teljesítmény H-híd volt.
Más topicokban sokat segítettek de bizony túl is spiláztak néhány dolgot." Ha a kondi 1 cm-el odébb van nem fog működni... stb"
A Fethíd fizikai elhelyezése valóban fontos igyekeztem a lehető legtömörbbre építeni most végre sikerült.
Először mindenféle védelmeket próbáltam beleerőszakolni.
Pl ha fennakad(vakondtúrás fűcsomó) akkor a túláramot érzékelni, leállítani, resetelni

A gyakorlat ezt nem igazolta.

Egy cmos 555 el gond nélkül meg tudtam valósítani a funkciót (Más ötlete alapján) de a terepen a szerkezet már náhány mA áramlöketre is érzékeny volt.

Allandóan leállt.
Kihagytam belőle most direkt nekijárattam betonfalnak és a kerék elpörög. Igaz dupla fetek vannak a H-hídban s így akár 70A is folyhat.(IRFZ44N)A H-hídnak egy 25A-os autós biztosíték elegendő.
A hídvezérlő IR2111 vagy IR2104

Ami nagyon költséges volt az talán rájönni miért robbannak fel rendszeresen a fetek.
Semmi köze nem volt ennek a gate esetleges gerjedéséhez, ezt mértem szkóppal.

Érdekes volt, hogy soha sem az első tesztkor robbantak fel.
Mindig második vagy 3. indításkor a feszültség alá helyezés pillanatában.
Miért?
Azért mert ha kikapcsoljuk a feszültséget ugyanúgy nem tudjuk megmondani melyik fet marad nyitva a gatjén tárolt töltés miatt mit egy flip flop bekapcsolásakor azt hogy a flip flop milyen állapotot vesz fel.

S mivel a terhelés is azonnal a renszerben van ha a felső fet nyitott majd felkapcsoláskor olyan ütemben kap jelet hogy épp az alsó fetet nyitja a vezérlés, akkor füst.
Megoldás:
Egy időzített mágneskapcsoló a rendszerben csak 1.sec eltelte után adja rá a H-hidra a nagyáramú tápfeszt amikor a hídvezérlők már biztosan működnek, s nincs összenyitás.
Normál üzemben 650nS deadtime van, ez meggátolja az összenyitást.

Ez később a PIC programjában lesz jelenleg egy időrelé oldja meg

Minden részegység kapcsolása az adatlapon lévő alapkapcsolás(IR2111)
Én most nem csinálok videot mert készülök nyaralni de ha megjövök pótolom, a kapcsolási rajzot is és a PIC programot is.
Igaz az idén már nem igen kell füvet nyírni de a hómaró adapter sem istentől elrugaszkodott ötlet.
A lényeg tudom hogyan kell a rádiótávirányítót összehozni a hídvezérlővel.
Üdv mindenkinek.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2013
(#) Frankye válasza mrex hozzászólására (») Aug 14, 2013 /
 
Gratulálok, és kíváncsian várom a fejleményeket.
(#) zolika60 válasza mrex hozzászólására (») Aug 14, 2013 /
 
A leírtak jól hangzanak, szívesen megnézném a gépet. A távirányítás is sokkal jobb mint a robot. Legalább az utca minden kamasz gyereke hozzád jár majd füvet nyírni.
Következő: »»   9 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem