Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Saját USB lámpa
Lapozás: OK   1 / 4
(#) pacshu hozzászólása Aug 19, 2006 /
 
Sziasztok!

Egy nagyon kezdő infos vagyok, elektornikához még kevsebbet konyítok, de szeretnék megismerkedni vele jobban

Szeretnék készíteni egy saját USB-s lámpát, melyet szoftveresen tudnék kezelgetni, (Ki/be)...
Kérdésem az lenne, hogy lehetne ebbe belevágni? Milyen alkatrészek kellhetnek, mire kell odafigyelni, hogy tudom használni az USB-t az eszközömmel???

Légyszi segítsetek, mutassatok útat!!
Előre is köszönöm!
(#) mspike válasza pacshu hozzászólására (») Aug 19, 2006 /
 
Huh, ez nem a legjobb kezdő project, de ha tudod kapcsolgatni az USB tápellátást software-ből akkor nagyon egyszerű lesz... nos tudod ? (egyáltalán lehet ?) Üdv.
(#) tbence3 válasza pacshu hozzászólására (») Aug 19, 2006 /
 
szia!
Szerintem nem nhéz mert csak az usb lábkiosztását kell figyelembe venni és akkor ahoz köti egy lámpát.De nem tom hogy szoftverrel hogy lehetene de sterintem egyszerübb lenne ha csak egy kisc kapcsolót bekötsz a lámpa elé.
(#) Krisz03 válasza tbence3 hozzászólására (») Aug 19, 2006 /
 
Ha már kapcsolót raksz a lámpa (gondolom LED-re gondoltál, sorbakötve vele a megfelelő értékű ellenállás, ugyanis az USB-n 5V van) elé, akkor az már nem szoftveres megoldás.
Szerintem párhuzamos vagy soros porton egyszerűbb lenne vezérelni. (LPT portos vezérléssel már volt dolgom alap szinten).
Ajánlom még figyelmedbe EZT.

Szerk: De van olyan megoldás is, hogy veszel USB-s lámpát (mint én is a laptophoz), viszont ott nincs meg az alkotás öröme...
(#) tbence3 válasza pacshu hozzászólására (») Aug 19, 2006 /
 
na itt van a kép amivel megtudod hogy hol mi van az usb-den.Lábkiosztás.De minek kellene neked szoftveres vezérlés?Nem jó a kapcsolós megoldás?

usb.JPG
    
(#) MaSTeRFoXX válasza pacshu hozzászólására (») Aug 19, 2006 /
 
Üdv

Ez sajnos nem egy kezdő project
Az a gond az USB-vel, ellentétben a soros és párhuzamos porttal szemben, hogy itt nem lehet a lábait ki/be kapcsolgatni szoftveresen egyszerűen. Minimum venni kell egy USB-soros vagy párhuzamos átalakító IC-t és egy mikrovezérlőt. Esetleg meg lehet oldani egyetlen egy mikrovezérlővel, de az még bonyolultabb. Ráadásul a még a számítógépes programról nem is beszélve

Szerintem ebből egyenlőre a kapcsolós megoldás marad
(#) Balázs válasza pacshu hozzászólására (») Aug 19, 2006 /
 
Szerintem is használj kapcsolót. Az a legegyszerűbb. Az USB programból való bármilyen vezérlése marha bonyolult. Az a baj vele, hogy ugye soros. A jó öreg 9 lábú soros portot már egyszerűbb vezérelni, de sajnos ez is soros. Nem lehet csak úgy biteket kapcsolgatni ki/be. Persze egy mikrokontrolleres vezérléssel lehet, de az meg messze nem egy kezdésnek való dolog. Helyette (ha semmiképp nem akarsz kapcsolót) ajánlom inkább a párhozamos portot. Mivel ez párhuzamos, itt van egy csomó bit, amit egymástól függetlenül tudsz kapcsolgatni, ráadásul pofonegyszerű a programozása. És nem kell semmilyen külső vezérlés. (Mondjuk, ha az a lámpa, amit írtál, az valóban lámpa és nem LED, akkor célszerű egy tranzisztort használni, nehogy kivégezd az alaplapot.) Egyetlen hátránya az LPT portnak, hogy már kezd kimenni a divatból, a legújabb alaplapokon már nincs is.
(#) pacshu válasza pacshu hozzászólására (») Aug 20, 2006 /
 
Huh ez tényleg elég meredek 5let volt részemről
Azért gondoltam USB-re mert áramellátás is megoldható, de nem hittem volna hogy a rajta történő kommunikáció bonyolultabb lenne mint a LPT
És igazából LED-es megoldásra gondoltam, nem is tudom miért simán lámpát irtam

Azthiszem ez az LPT portos megoldásnak utánanézek, de lehet hogy egyszerűbb lenne tényleg venni egyet a boltban

Viszont olyan kérdésem lenne csupán érdekességből:

Vannak kész mikrocsipek USB vezérlésre? Hogy kell ezeknek a működését elképzelni?
Tudtok ajánlgatni kezdő projekteket?
LPT portra kötött eszköz, mivel figyeli hogy milyen jeleket küldök, vannak valami félkész csipek?

Válaszokat ismét előre is köszönöm!
Remélem eléggé bugyutára sikeredtek
(#) MaSTeRFoXX válasza pacshu hozzászólására (») Aug 20, 2006 /
 
Idézet:
„Vannak kész mikrocsipek USB vezérlésre?”


Vannak, de inkább az USB (vagyis a gépen lévő szoftver) vezérli őt. Ilyen pl az FT232, ezt az IC-t ha rákötöd az USB portra akkor egy sorosportként ismeri fel a gép. És mondjuk ha kötsz az IC-hez még mikrovezérlőt, akkor azzal bármit megtehetsz pl. LCD az USB portra, PCvel vezérelt kapcsoló stb stb...

Kezdő projectként ajánlom a kapcsolások közül mondjuk a 2 ledes villogót. egyszerű is és látványos is. Anno én is azzal kezdtem, sok dolgot megtanul vele az ember

[link=http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/_fenyeffektek.html]http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/_fenyeffektek.html[/link]
(#) Balázs válasza pacshu hozzászólására (») Aug 20, 2006 /
 
Idézet:
„Azthiszem ez az LPT portos megoldásnak utánanézek, de lehet hogy egyszerűbb lenne tényleg venni egyet a boltban”


A boltiakat sem lehet szoftveresen vezérelni, legalábbis azokat nem, amiket én láttam.

Idézet:
„LPT portra kötött eszköz, mivel figyeli hogy milyen jeleket küldök, vannak valami félkész csipek?”


Az LPT portot nem kell kívülről figyelni. Úgy kell elképzelni, hogy van 8 láb, amelyekre egy program (akár egyetlenegy utasítással!) egymástól függetlenül feszültséget tud kapcsolni. (5V) Egyikre rákötöd a LED-et és ezt kapcsolgatod ki/be. Nagyon egyszerű.

Persze, a LED-del sorba egy ellenállást kell kötni, ami korlátozza az áramot. És ha a LED-ed nagyteljesítményű, akkor célszerű egy tranzisztorral kapcsolni, hogy ne terheljed le nagyon az adott kimenetet.
(#) Báddzsó válasza Balázs hozzászólására (») Aug 20, 2006 /
 
lpt-ra ha nem kicsi fényű jelző ledet akarsz akkor mindenképp kell külső táp +tranyó! mert csak pár mA jön ki az lptből.
(#) Tomee válasza pacshu hozzászólására (») Aug 20, 2006 /
 
Szerintem ne add fel ezt az USB-s lámpa projectet mivel ha veszel egy ft232 ic-t (virtuális soros port ic) (link) és az egyik kimenetre raksz egy ellenállást, tranyót, ledet és +1 ellenállást akkor simán tudod pc-s sw-vel kapcsolgatni.
Szerintem nem egy oyan hú, de nagyon nehéz ezt megvalósítani.
Ha tényleg nagyon kezdő vagy akkor nem nagyon ajánlom, de ha már kicsit jártasabb vagy az elektronikában és minden képpen szertnél egy ilyet csinálni akkor vágj bele nyugodtan.
(#) MaSTeRFoXX válasza Tomee hozzászólására (») Aug 20, 2006 /
 
Akkor már inkább FT245-öt, ez párhuzamos...
(#) pacshu válasza pacshu hozzászólására (») Aug 20, 2006 /
 
Tudtok picit segíteni még?

Töltöttem mindenféle tervező porgoramot (Tina, MicroCap V és 8). A MicroCap 5.-t már használtam annó kellet Méréstechnika órán, igazából csak felületesen használtam...
De megszerettem volna csinálni benne a Villógó LED kapcsolási rajzát(Az oldalon a Kapcsolások menü alatt találtam) valamiért nem sikerült. Felrajzoltam a kapcsolási rajzot, teljesen úgy nézet ki mint a képen, de a Földelést hiányolta, és nem villogot...

Help me!!!
Válaszokat megint köszönöm!
(#) MaSTeRFoXX válasza pacshu hozzászólására (») Aug 20, 2006 /
 
Nem ismerem a programot... de raktál bele földelést? Mert az áramkört 1 helyen földelni kell, hogy a szimulátor menni tudjon...
(#) mspike válasza Tomee hozzászólására (») Aug 21, 2006 /
 
Tényleg nem szívózásból, de így viszont elveszti az USB részét... így software-esen soros portnak kell kezelni... és gondolom nem véletlen akar USB-t progizni... (bár szerintem is nagy falat első projectnek, de ez senkit ne tántorítson el !)
(#) Balázs válasza mspike hozzászólására (») Aug 21, 2006 /
 
Ja, nekem csak annyi jött át, hogy lámpa, az nem, hogy mindenáron USB. Akkor viszont tényleg nem egyszerű a helyzet. Bár az tény, hogy az USB a legelegánsabb megoldás. Most hirtelen az ugrott be, hogy aki XP alatt használt már PenDrive-ot, az tudja, hogy nem célszerű csak úgy kirántani, hanem "USB ezköz leállítása", stb. És akkor leveszi a feszt az USB-ről, és kialszik a PenDrive visszajelző LED-je. Viszont fogalmam sincs, hogy lehetne ezt szoftveresen megoldani (külső vezérlés nélkül).
(#) Norberto válasza Balázs hozzászólására (») Aug 21, 2006 /
 
Idézet:
„Most hirtelen az ugrott be, hogy aki XP alatt használt már PenDrive-ot, az tudja, hogy nem célszerű csak úgy kirántani, hanem "USB ezköz leállítása", stb. És akkor leveszi a feszt az USB-ről”


Miért nem célszerű lerántani? Nekem soha eddig nem volt semmilyen problémám az USB-s eszközökkel...épp az a lényege az USB-nek, hogy bárki bármikor leveheti a gépről/ráteheti a gépre...szerintem.
(#) potyo válasza Norberto hozzászólására (») Aug 21, 2006 /
 
Idézet:
„épp az a lényege az USB-nek, hogy bárki bármikor leveheti a gépről/ráteheti a gépre”
Neméppen. Az USB lényege, hogy menet közben le és felkapcsolható, de attól még bizonyos feltételeket teljesíteni kell. Pl. ha egy pendrive-ot csak úgy lehúzol, akkor nem lehetsz benne biztos, hogy az írási gyorsítótárazás miatt nem írt-e valamit rá a rendszer éppen akkor. Persze ha sokáig nem csinálsz a pendrive-on semmit, akkor már nagy valószínűséggel nem ír rá.
Igaz, hogy a led elalszik rajta, amikor a biztonságos eltávolításra mész, de nem attól, hogy az 5V-ot leveszi róla az alaplap. Az 5V mindig rajta van az USB csatlakozókon.
Amúgy jó az FT232BL chip, csak az RTS vagy DTR jelet kell felhasználni a led kapcsolására.
(#) Norberto válasza potyo hozzászólására (») Aug 21, 2006 /
 
Idézet:
„az írási gyorsítótárazás miatt nem írt-e valamit rá a rendszer éppen akkor.”


A rendszer magától csak úgy nem irkálgat a pendrive-on...ha teszek rá bármilyen dokumentumot, azokat sem fogja több tíz percig még irkálni rá...nem véletlen van kitalálva az a hernyó alakú sáv, ami a másolás állapotát jelzi vissza...nem a legpontosabb mérőeszköz, de azt nyilvánvalóan jelzi, ha kész van a folyamat, mivel akkor eltűnik a "Másolás..." ablakocska. Eltűnést követően 0,1 másodperccel senki nem fogja lehúzogatni a pendrive-ot...általában mindenki kényelmesen kezeli a gépét...Kiválaszt > Másol > Várakozik > Másolás befejezése > Ember szépen odanyúl a géphez (1-2 mp, ami alatt még lazán befejeződik mindenféle írás a pendrive-ra) > Ember kihúzza a pendrive-ot > Stb...
(#) Krisz03 válasza Norberto hozzászólására (») Aug 21, 2006 /
 
Még így sem valami jó a biztonságos eltávolítás nélküli kihúzás. Én USB-s winyót használok, és ha azt csak egyszerűen kihúzom az USB-ből, akkor kattan egyet a winyó, és leáll (hogy ilyenkor mik történnek benne, nem tudom, de azt tudom, hogy ez nem jó neki). Viszont ha előbb biztonságosan eltávolítom, majd lehúzom, akkor szépen leáll a winyó, mint pl gép kikapcsoláskor a rendszerwinyó.
Szóval erről ennyit...
(#) Frankye válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 21, 2006 /
 
Valszeg a "rendes" leállítás alkalmával a fejet a "parkoló" sávra teszi előbb, majd aztán leállítja a motorokat. Ha simán kihúzod, a motorok leállnak, a fej ott marad, ahol épp volt, és ráütközik a lemezre. Ez pedig valóban nem jó.

Az USB flash-drive esetén ilyen gond nincs, ott ui. az adatok nem kerülnek mechanikus közegbe, színtisztán elektronikus átvitel történik.
(#) Koree válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 21, 2006 /
 
Egy picit OFF,de ha már az USB winyónál tartunk.
Én egy pár hónapja az USB rack-embe tettem először egy szilárdtest relét abból a célból,hogy a vinyó a PC-vel együtt induljon/leálljon. Nos jó is volt a dolog kb 2 napig amikor a triac elhalálozott. Csere után megint meghalt. Ezután az áramkört egy Relével helyettesítettem és vígan megy azóta is.

Egy kis segítség.

Az USB portokon ugyan bár tényleg mindig jelen van az 5V, de ezt az alaplapon a USB porthoz tartozó táp jumperekkel lehet állítani,úgy hogy az 5 V a PC ki és bekapcsolt állapotakor is jelen legyen,vagy az a gép lekapcsolásakor „eltűnjön”.

Na ez a funkció látja el a ki/bekapcsolást párhuzamosan a PC-vel a rackben.

Ez alapján,ha folytonos bekapcsoláskor világítás nem zavaró akkor így megoldható a lámpa ki/be kapcsolása a gép indítás/leállásakor.
(#) potyo válasza Frankye hozzászólására (») Aug 21, 2006 /
 
A nem rendes leállításnál is parkolópályára kerül a fej, a lemezek mozgási energiájából a motor mint generátor elég energiát tud fejleszteni, hogy a fejet a parkolópályára mozgassa a vezérlés.
Az USB-nél az a gond, hogyha fájlrendszeradatok írása közben lehúzod, annak egy sérült fájlrendszer lehet az eredménye. A FAT (amit szinte mindenki használ) az NTFS-el szemben nem rendelkezik ilyen téren semmilyen védelemmel.
(#) Báddzsó válasza potyo hozzászólására (») Aug 21, 2006 /
 
jaja, nekem volt ilyen ide vinyónál (nem érintkezett a tápkábel) FAT32 volt (van) rajta, teljesen meghalt, de szerencsére egy progi (HDD recovery) feltámasztotta és jó. egyébként a fej magától, minden energia nélkül parkolópályára tud állni, mint ha egy rugó húzná mindig oda.
(#) pacshu válasza pacshu hozzászólására (») Szept 2, 2006 /
 
Találtam egy kis érdekességet,
ugyan ezt nem lehet vezérelni, de nem rossz elsőre

http://www.siliconchip.com.au/cms/A_30612/article.html

bye
(#) Hurka válasza pacshu hozzászólására (») Szept 2, 2006 /
 
Hellosztok! Nem egészen ideillik a kérdésem, de nem szeretnék új témát nyitni. Van egy "hardverem" egy rs232 dugó 3-as lábra 470Ohmos ellenállat, arra egy led anódja, katódja az 5-ös lábra van csatlakoztatva. Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehet VB6-ban egyszerűen Ki-be kapcsolgatni a ledet? SOS
Segítségeteket előre is köszi! Üdv.: Hurka
(#) dpeti válasza Hurka hozzászólására (») Szept 2, 2006 /
 
Arra még figyeljetek, hogy egy USB portról max. 100mA-t vehetsz fel, 500mA-t már kunyerálnod kell szoftveresen, szóval csak módjával. (Erősebb fényű ledből egy pár darab már eszik ennyit). Ha olyan lámpát szeretnél csinálni, aminek természetesebb fénye van, akkor pakolj bele több fajta színből (sárga, kék, piros, zöld, fehér), az arányokat neked kell megtalálni. A nagy könyv szerint az USB perifériáknak jelenteniük kellene a tápfelhasználást is, de nem hiszem hogy a ma kapható lámpák akár egyike is teljesíti ezt a követelményt, szal ha nem programból akarod vezérelni, akkor nem kell uC, csak egy kapcsoló. Ha programból szeretnéd, akkor PIC2550 smd változatban, oszcillátor hozzá, 1-2 ellenállás és kész. USB HID eszközként felrak, device driver ír hozzá (rengeteg anyag van a neten erről: http://pic18fusb.online.fr/wiki/wikka.php?wakka=WikiHome ) Esetleg PWM-el tudod szabályozni a fényerősségüket, ha nagyon ráérsz akár 1-2 gyorsbillentyát is pakolhatsz rá, amivel pl elindíthatod a levelezőprogramot
(#) Moderátor hozzászólása dpeti hozzászólására (») Szept 3, 2006
 
A módosítást belejavítottam az előző hsz.-ba.
(#) pacshu válasza pacshu hozzászólására (») Szept 19, 2006 /
 
Sziasztok megen!

Olyan kérdésem lenne, hogy lehetne azt megoldani, ha bejön egy H-szintű jel az áramkörbe, akkor az az áramkör mindaddig zárt állapotba maradjon ameddig nem kap egy új ilyen H-szintű jelet?

Válaszotokat most is köszönöm előre!
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem