Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SPL Dynamics MT-502 átalakítása
Lapozás: OK   1 / 2
(#) niof hozzászólása Feb 1, 2012 /
 
Sziasztok!

Van egy SPL Dynamics MT-502-es autós erősítőm, amit eddig egy 12V-os tápról szobában hajtottam SUB erősítőként. Történt vele egy kisebb baleset, elfüstölt a tápja. Kicseréltem benne ezt-azt, de mivel régi típus, csak helyettesítő FET-eket kaptam a kapcsólóüzemű részbe. Ment is szépen pár hétig, kicsit jobban melegedett mint előtte, de működött. Aztán egyszer csak jól hallható hang kíséretében megfőzött két kondit, túlhevültek. 105 fokos típusok voltak. Kicseréltem őket, aztán rövidebb használat után ismét ez történt. Itt jutott eszembe, hogy mi lenne, ha a kapcsolóüzemű részt kiiktatnám, és építenék hozzá egy rendes szobai tápot, kiváltva a 12V-os konvertert.
A kérdésem az lenne, hogy csinált e már ilyet valamelyikőtök, hogy álljak neki? Általában mekkora feszen mennek ezeknek az erősítőknek a végfokai, illetve az előfokok külön táplálást kapnak e, vagy azok is inkább a fő ágakra vannak akasztva? Igazából nagyon szeretem ezt a kis erősítőt, a célomnak eddig tökéletesen megfelelt, kb. 2 évig hiba nélkül üzemelt, amikor egyszer csak megunta szegény. Keresgéltem a neten beépíthető sub erősítőket, hátha ki tudnám valamivel váltani, de csak kínai vackokat találtam. Létezett a SAL-nak egy SUB 250 nevezetű erősítője, de sajnos már nem gyártják, pedig azt (szintén kínai származású léte ellenére) nagyon sok helyen dicsérték. Aztán itt visszakanyarodtam az átalakítás gondolatához. Minden ötletet szívesen fogadok.

Előre is köszi a segítséget!

mt-sarja.gif
    
(#) gergelyaki99 válasza niof hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Én nem problémáznék vele hanem építenék egy kapcsolóüzemű tápot. Trafósat nem mert drága egy ekkora trafó.
(#) niof válasza gergelyaki99 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Van itthon pár trafóm. Van szimmetrikus és szimpla kábelezéshez is 6-7 esélyes darab, kb. megfelelő teljesítménnyel. Kapcsolóüzemű tápot még nem építettem, de a net-en van jópár példa arra, hogyan kell egy PC tápra rákötni ilyen erősítőket. A gond csak az, hogy azoknak működik a tápjuk megfelelően, nem azt szeretnék kiváltani másik, analóg táppal.

Esetleg az is nagy segítség lenne, ha valaki adna tippet, hogy a 470µF-os kondik mitől forrhattak el. A boltban, ahol a helyettesítő FET-eket vettem, régi motoros szakik dolgoznak, ők azt állították, hogy a FET-ek tökéletesen fogják helyettesíteni a kipusztult darabokat. Egyébként 5 hetet kellett rá várnom, amerikából kellett őket állítólag behozatni. Típust most nem tudok mondani, jelenleg nincs szétszedve a gép, és előtte nem jegyeztem azt fel. Természetesen amiket kidobáltam, azokra meg már nem emlékszem, de valamelyik topicban itt is érdeklődtem helyettesítő felől anno. Esetleg ott utánanézek, hátha rátalálok, ha az segít.
(#) niof válasza niof hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Megvan! Ez volt benne eredetileg: P36NE06

Ha ez segít!
(#) gergelyaki99 hozzászólása Feb 1, 2012 /
 
Na én nem tudom mitől melegedett fel. Most akkor az a kapcsolóüzemű van? Szerintem azzal nem éri meg bajlódni. Végy elő egy jó nagy trafót rá egy hidat meg kondikat és kész. Ha nem megfelelő a feszültség a trafón akkor ha városban laksz biztos vannak a környékeden idősebb elektrósok akik pár ezerért nyugdíj kiegészítésként áttekerik vagy tekernek neked egy új trafót.
(#) gergelyaki99 válasza niof hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
1540-ért tudok neked szerezni ilyet postával együtt. Ha ez lenne a baj akkor megbeszéljük.
(#) niof válasza gergelyaki99 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Darabját? Mert 4 kellene? De várok még kicsit, hátha valaki tud olyan tippet mondani, hogy mitől forrhattak fel a kondik. Egyébként az erősítő belsejében még, a javítást leszámítva, az eredeti táp dolgozik. Ahogy végigméregettem, más nem szállt el, és ahogy írtam, jav. után 2-3 hétig, igaz magasabb üzemi hőn, de működött. Ha nem lesz más megoldás, néhány héten belül, akkor PÜ-ben megkereslek a FET-ekért. Hátha az original alkatrész bejön.
(#) gergelyaki99 hozzászólása Feb 1, 2012 /
 
4660 a 4 darab szállítással együtt. Lehet kicsi volt a kondik feszültségtűrése?
(#) sprofan válasza niof hozzászólására (») Feb 1, 2012 / 1
 
STP36NE06 60V-os 36A-es N csatornás mosfet, tökéletes, sőtt jobb is helyette az IRF3710 Ennek csak 266Ft darabja, egy próbát megér... Az hogy teljesen kiváltsd a beépített invertert jó ötlet, hiszen felesleges veszteség is ebben az esetben, viszont nem olyan egyszerű hogy kikötöm és kész. Jobb megoldás lehet ha helyreállítod az eredeti tápot.
(#) niof válasza gergelyaki99 hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
A kondikat másodjára (eredetileg 16V-osak voltak benne) 35V-osra cseréltem. És azok is elsültek.
(#) niof válasza sprofan hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Köszi a tippet. Azt viszont akkor nem értem, hogy az üzletben miért nem említették ezt a lehetőséget. Pedig tényleg rutinos "rókák" az eladók. Régi rádióamatőrök.
Mindegy, kipróbálom ezt a FET-et is, hátha.
Egyébként van tudomásod róla, hogy valaki csinált már ilyet? Mármint az inverter helyettesítését analóg táppal?
(#) niof válasza sprofan hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Az IRF3710Z-nél a VDSS érték jóval magasabb (40V-al), mint az STP36NE06-nál. Ez nem gond? 60V vs. 100V
Mert hogy impulzusban és tartósan is magasabb áramot visel el, meg hogy kisebb a belső ellenállása, azt értem, de a VDSS-nek nem tudom mekkora a jelentősége. Max fesz szint?

Mint említettem az invertertechnológiát szinte semennyire nem ismerem, ezért e ostoba kérdés...
(#) sprofan válasza niof hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Milyen típust kaptál a boltban? Mintha régen láttam volna valahol hogy mások is csináltak már ilyesmit. Egyébként sem egy lehetetlen dolog, viszont mivel nem tudom a saját szememmel megnézni, megmérni így egy kapcsolás jó lenne hozzá. Jelenleg ezen vagyok hogy találjak, de egyenlőre nem sok sikerrel...

Közben találtam róla egy videót amin legalább láthattam az erősítő felépítését, végtelenül egyszerű szerkezet TL494-es táppal, 4 fet a tápban és 2 schottky dióda. Amit meg kellene nézned, hogy a 2 dióda és a trafó között lévő 2db pufferkondik mekkora feszültségűek? Én 50V-osakra tippelnék, de sajnos azt a részt pont nem láttam tisztán. Ha így van akkor +-35V-os tápról mehet az erősítő.
(#) sprofan válasza niof hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Na már nem tudtam módosítani...
Jó lenne két jobb minőségű kép a panel aljáról és tetejéről is így kapcsolás hiányában.
A VDSS-t pedig eltaláltad.
(#) niof válasza sprofan hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
OK! Köszi!

Este, ha hazaérek, csinálok több fényképet is a panelról, alulról felülről. Ha jól emlékszem, 35V/1000µF pufferek voltak a trafó után, azokat is cseréltem a biztonság kedvéért, de igazából semmi bajuk nem volt. Az eredeti pufferkondik még meg is vannak, azért majd megnézem őket, de 99,5%-ra azt mondom, hogy az volt benne, amit írtam.

Amúgy, tippem szerint az egész galibát egy, a melegedés miatt kilazuló ellenállás okozta, mivel az első szétszedéskor kis híján kipottyant a panelből. Azt látni fogod a panelen, hogy szinte az összes forrasztás újra lett melegítve, és kis óntöbblet lett rájuk pakolva. (azért nem vittem túlzásba )

Remélem tudok majd megfelelő minőségű képeket gyártani, mert csak egy belépőszintű kis Pentax-om van, nem túl jó makróval. Azért megteszem amit tudok. Esetleg kicserélem újra azt a 2 470µF-os kondit is, és addig beüzemelem, amíg mérek egy feszt a kondikon.
(#) niof válasza sprofan hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Esetleg a videó linkjét is bedobhatnád, mert én nem találtam még azt sem...

Köszi
(#) sprofan válasza niof hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Bővebben: Link
Elméletileg ennyi az egész, Schottky-kat ki a panelből és a 2 kondi lábaira rá a tápot. Megnéztem az adatlapját az erősítődnek 4ohm-on 50W-ot tud csatornánként, ehhez +-25V kell ezt mutatják a 35V-os pufferkondik is. Ettől függetlenül még meg lehet mérni a tápot hogy biztosra menjünk.
(#) niof válasza sprofan hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Heló!

Köszi a videót, ez valóban olyan, mint az én erősítőm. Megpróbálom még ma elkészíteni a képeket is, de nem ígérem meg, mert sajna közbejött más is, de igyekszem.
(#) niof válasza sprofan hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Itt vannak a képek! Ami a táp részen készült, jól látszik, hogy melyik 3 kondi púposodott fel. Amúgy, ha csinálok hozzá külső tápot, akkor búcsút mondhatok pl a védelemnek???

Bővebben: Link1
Bővebben: Link2
Bővebben: Link3
Bővebben: Link4
Bővebben: Link5
Bővebben: Link6
(#) niof válasza niof hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Az utolsó valamiért lemaradt...
(#) sprofan válasza niof hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Szóval tényleg úgy van ahogy gondoltam, egész egyszerű szerkezet könnyen szakaszolható részekkel. A kép amit csatoltam azon beírtam hova milyen feszültséget kell majd kötni. A fekete vonal az előlapi zöld ledre csatlakozik, ez nem fog világítani, viszont a piros (ami ha jól láttam az erősítő bekapcsolt állapotát jelzi) igen. A kékkel jelölt rész bizonytalan egyenlőre. Jobban mondva nem kérdéses az egyfajta bekapcsolási késleltetés (talán némítással) a két végfok számára. De hogy ezzel a résszel mit kellene kezdeni ahhoz jobban át kellene néznem amire már csak holnap lesz időm. Ezzel az egésszel az egyetlen veszteségünk a hővédelem lesz ami az invertert kapcsolja le ha gubanc van.
(#) niof válasza sprofan hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
A piros led elvileg csak a bekapcsolás után világít 2-3 mp-ig, majd utána a zöld. Illetve még akkor világít, ha valami baj van (protection).

A csatlakoztatási pontokat én is kb oda gondoltam, ahová berajzoltad, csak a tápkábelek rögzítését kell megoldani majd.

Akkor a többire térjünk vissza holnap, úgy gondolom, így is sokáig eljutottál/eljutottunk a probléma megoldásában.
(#) niof válasza sprofan hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Ahogy számoltam, egy 2*18V-os trafóra lesz szükségem. Szerinted mekkora teljesítményű kellene, ha hídban, egy 300W-os szubot hajtanék róla. Én olyan 150-250VA-ra tippelek. Vagy elég kisebb is?
(#) sprofan válasza niof hozzászólására (») Feb 3, 2012 / 1
 
Egyébként a kondikat LOW ESR (alacsony impedanciás) típusra cserélted ki? Mert ha nem, akkor meg is van miért főttek szét, szeretnek ám melegedni a normál elkók az ilyen helyeken. Bejelöltem a rajzon hogy mit kell csinálod ahhoz hogy bekapcsoljon. Így megmarad a hővédelem is, a két pontra kell 5V-ot kötnöd. Ha működik a dolog és szükséged van rá, akkor még a remote funkció is megoldható. Igen, 200-250VA elég lesz, de tisztességesen pakolnod kell rá pufferkondikat, legalább 2x10.000uF.

01.jpg
    
(#) niof válasza sprofan hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
A remote sem lenne rossz ha működne. Eddig egy sima kapcsolóval oldottam meg úgy, hogy először felkapcsoltam a tápot, aztán pár másodperc után bekapcsoltam a remote-nak szánt kapcsolót.

A kondik szerintem sima, mezei ELKO-k voltak. A puffereléssel eddig sem volt gond, a ~14V-ra 40000µF szűrés volt téve, abból tudott muzsikálni.

Tudsz egy olyan online boltot, ahol lehet trafókat venni, vagy esetleg használtan? Mert az a helyzet, hogy az összes dupla szekunderes trafóm nagyobb mint 2*18V, tehát vennem kell sajnos.
(#) sprofan válasza niof hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Innentől neked kell eldönteni hogy megcsinálod és használod úgy mint eddig, vagy akkor iktassuk ki az invertert. Ha megcsinálod akkor ilyen kondi kell bele, illetve a már korábban említett fet. Ha kikötjük az invertert akkor pedig már tudod mi a dolgod. Ha folytatjuk az utóbbit, akkor megnézem a remote részt is. Trafót használtan érné meg a legjobban, néztem vaterán ott nem találtam, esetleg adj fel egy hirdetést hátha van valakinek eladó.
(#) niof válasza sprofan hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Szerintem, mivel a trafó egyelőre problémát jelent, megpróbálom beszerezni a FET-eket, és a kondikat is, arról az oldalról, amit linkeltél. Ha megjönnek az alkatrészek, berakom őket. Ha mégsem lesz jó, indul az átalakítás, amit trafóbeszerzéssel fogok kezdeni. Szerintem addig hagyjuk nyitva a kérdést.

Ha kiderül, hogy mi lesz, értesítelek mindenképpen! Addig is, nagyon köszönöm a segítségedet!

Üdv

Norbi
(#) niof válasza sprofan hozzászólására (») Feb 6, 2012 /
 
Helló!

Megjöttek ma az alkatrészek, be is építettem őket. Mivel most végeztem, annyira nem akartam járatni, (érthető okokból ), de egyelőre annyit le merek szögezni, hogy valószínűleg annyira nem melegszik. Kb. ment 10-12 percet, plusz a beállítás, már amennyire annak lehet ezt este nevezni.

Az előző FET-ekkel (FQPF50N06), meg a nem LOW ESR kondikkal ennyi idő alatt kézmeleg lett. Most még simán hideg volt. Meglátjuk. Hétvégén megjáratom jobban, zenével és filmekkel is, aztán meglátjuk, hogy mi lesz. De eddig úgy tűnik, működik.

Köszi a segítséget!
(#) sprofan válasza niof hozzászólására (») Feb 6, 2012 /
 
Szia!
Ennek örülök, remélem a keményebb teszteken is jól fog teljesíteni.
(#) niof válasza sprofan hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Hi!

Úgy néz ki, működik, és minden rendben. Most pár hétig itthon leszek, egy törött boka miatt, és van alkalmam tesztelni. Nem melegszik, bírja a nagyobb hangerőt is, huzamosabb ideig is.

Még egyszer köszi a segítséget!

bye-bye
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem