Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szervó vezérlés
 
Témaindító: drbubo, idő: Nov 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 12
(#) Lucifer válasza Thowra hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
A második. Az egész periódus hossza kell hogy egységnyi legyen (18-20 ms). A hossza gyk. irreleváns, viszont az fontos, hogy fix legyen.
(#) googa válasza Lucifer hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Ja, irreleváns...
(#) H.Viktor hozzászólása Ápr 2, 2009 /
 
Üdv!
Egy ideje PC vezérelt RC-s dolgokkal foglalkozok.
Most arra lenne szükségem, hogy egy szervót normalis modellező távirányítóval tudjak mozgatni de mind 2 irányba teljesfordulatokkal(pl.:Mintha sima DC motor lenne)
Már régen olvastam , hogyan kell ezt csinálni..de
nem sok maradt meg bennem. Most cirka 2 óra keresgetés után inkább megkérdezem.

A szervóból kimartam azt a kis pöcköt amibe megakadt forgáskor. A potival mit kell csinálnom, hogy körbe körbe tudjam forgatni?
Nem vagyok benne bitzos, de mintha arra emlékeznék, hogy egy fix ellenállást kellene betenni.
Csak ennek a nagyságát nem tudom .
(#) Medve válasza H.Viktor hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /
 
Mérd le a potit, vagy nézd meg hány Ohm van ráirva és annyival helyettesítsd. De lehet, egyszerűbb, ha a meghajtást veszed le a tengelyéről.
(#) H.Viktor válasza Medve hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
Üdv!
Leszedtem a tengelyről a potit.
Csak most... körbe körbe forog (gondolom pozicionálni akarja magát).
Nem tudnád megmondani, hogyan oldjam ezt meg?
(#) H.Viktor válasza H.Viktor hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
Kipróbáltam azt, hogy oszeraktem a szervót bekapcsoltam távot és vártam még beéll közép helyzetbe. Utána szétszetem és úgy szedtem le a potit hogy vigyáztam ne forduljon el. De ezután is pörög körbe

A másik valaki szedett már szét Futuba s3003-mas szervót? Nem tudok eljutni a potig ki kell vorasztani a motort a nyákból ésúgy lehet csak szétsedni?
(#) djusee hozzászólása Ápr 17, 2009 /
 
Hello Mindenkinek. CNC gépemet egyik haverommal közösen csináljuk,step motrokkal gondoltam,de ráakadtam servo mocikra és szeretnék egy kicsit megismerkedni velük.Ti irjátok hogy van benne valamilyen poti, az enyemben ugy nezem hogy encoder lehet.Na már most ami érdekelne hogy ezeket is step dir jel el lehet vezérelni, pl. Mach3 tudja e. Megy vissza az encodertöl valami jelzés a számitogéphez?Hogyan tudnám leg egyszerubben vezérelni öket? Esetleg létezik ezekhez is valamilyen cél IC mint a stepperekhez az L297? Kicsit sok a kérdés de érdekel a téma. Köszönöm
(#) Medve válasza djusee hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Hello, sovány az az elektronika, szerintem csak a motor meghajtását végzi...
(#) djusee válasza Medve hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Értem.Tehát ha meg szeretném hajtani akkor nem uszom meg az AVR t.Miért nem értem a programozást? . Köszi
(#) perimeno hozzászólása Jún 26, 2009 /
 
Sziasztok!

Lenne egy tower pro SG5010, és egy MG995, valamit egy SG91R típusú szervóm. megpróbáltam egy 20ms-es, 0,5-2,5ms szabályozható kitöltésű négyszöggel vezérelni, azonban nem igen ment. A gyári vezérlője elvileg 6kHz-es pwm-el megy, azzal is próbálkoztam, megmozdult (), azonban nem az igazi. Ha meg tudná valaki mondani, hogy mi a specifikációja a motoroknak nagyon megköszönném!
(#) perimeno hozzászólása Jún 26, 2009 /
 
Idő közben megoldódott. Önhibámon kívül a jel fázisfodítva ment ki, megfordítottam, és minden ok.
(#) menyus hozzászólása Júl 14, 2009 /
 
Sziasztok!

Az érdekelne hogy a szervóban miért van potméter aminek az elfordulása a tengely fordulásával arányos? Azt írtátok régebben, a szervó kifelé nem ad semmiféle jelzést, így nem igazán értem miért van rá szükség?

Köszönöm
(#) pako válasza menyus hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
Üdv!
Azért van benne potméter, hogy a belső vezérlője tudja, hogy éppen hol áll a tengely, és ebből tudja, hogy melyik irányba kell elforgatnia (vagy épp tartania).
(#) Medve válasza menyus hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
Mert a potméter jele a vezérlés "belügye". A felhasználó csak az alapjelet adja neki, hogy milyen szögben KELL állnia a tengelynek, a vezérlés pedig a potméterrel méri, hogy hol áll a tengely és az eltérés szerint szabályozza a motor feszültségét.
(#) menyus válasza Medve hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
Köszönöm, én is valami efféle dologra gondoltam. Ha a mechanikai határólót kiszedem belőle akár 360 fokot is tud fordulni egy ilyen ketyere? Csak az impulzus szélességén múlik?
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
És még az nem tiszta hogy ha elér végállásra akkor van benne valami nyomaték határoló amire megáll, vagy ez a poti állásától függ?
(#) Medve válasza menyus hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
Szervója válogatja a végállás megoldását...A forgatás szögét a potméter korlátozza, ha azt áttételen keresztül mozgatod, akkor lehet növelni a tengely elfordulási szögét
(#) menyus válasza Medve hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
ok, köszönöm. Majd eljátszom vele a hétvégén. Még amúgy is össze kell raknom hozzá valami kis tesztáramkört. Szerintem az a kapcsolás 555 el kapcsolás amit beszúrtál kicsit lejjebb, bőven megteszi...Azzal elvileg a teljes (mechanikailag határolt) tartományban el tudom forgatni és pozicionálni.
(#) tomi936 hozzászólása Júl 20, 2009 /
 
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy egy szervo hány fokban tud elfordulni, mindenféle áttétel nélkül?? És mi a különbség a digitális és a sima szervók között?
(#) Novak válasza tomi936 hozzászólására (») Júl 20, 2009 /
 
Szia!
A legtöbb szervó általában 60°-ot tud fordulni. A digitális szervók annyiból jobbak, hogy sokkal gyorsabbak, mint a simák. Tehát ha kiadsz nekik egy adott pozíciót, akkor sokkal gyorsabban beállnak rá, mint a hagyományos változatok. Ezenkívül sok digitális szervó programozható is. Azaz be tudod állítani rajta a sebességet, elfordulást, középhelyzetet, stb... (például USB-n keresztül).
(#) tomi936 válasza Novak hozzászólására (») Júl 20, 2009 /
 
Köszi!
(#) tomi936 hozzászólása Júl 20, 2009 /
 
Sziasztok

Bocsi a kérdésért, de meg kell kérdeznem: hogy oldjam meg pl.: azt h a szervo elforduljon teljesen mondjuk balra, maradjon ott kb. 2-3 másodpercig, majd áljon vissza a közép helyzetbe és forgás közbe lassan forduljon(mert egy pohárszerűséget akarok vele elforgatni). Ja és nem vagyok otthon az ilyenekbe szóval a működését értem (mert elolvastam az előző oldalakat) de például már egy ilyen kapcsolást már nem tok megépíteni.

Előre is köszi!
Üdv.:tomi936
(#) BlueFox válasza tomi936 hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Szia!

AVR-rel meg tudod oldani. Erre van is egy kapcsolás csak a szoftvert kell módosítanod. A kapcsolást megtalálod az ATiny-s kapcsolásoknál
(#) tomi936 válasza BlueFox hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Kössz Majd rákeresek!
(#) labu01wx hozzászólása Ápr 22, 2010 /
 
Sziasztok!
Valaki legyen szíves megmondani, hogy egy Tower Pro sg91rMG szervó mennyire tud elfordulni és ezekhez mekkore impulzus tartozik + milyn hosszú jelre van szüksége.
Kerestem róla adatokat, de mindent írnak csak ezt nem.
(#) kadarist válasza labu01wx hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /
 
Szia!
0,1 másodperc alatt fordul el 60°-ot, 4,8V-os tápfeszültség mellett.
(#) labu01wx válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /
 
Szia!
Ezt én is megtaláltam csomószor, de engem a vezérlő jel időtartalma érdekel.
(#) kadarist válasza labu01wx hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /
 
A léptetőmotoroknál van impulzusidő. Ez léptetőmotor?
(#) szkrep válasza labu01wx hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /
 
A szervo vezérlőjele egy négyszögjel, aminek a magas szint időtartamát figyeli a szervo. Kb 1ms az egyik végállás, 2ms a másik végállás. Amíg kiadsz neki egy ilyen jelet, addig igyekszik magát az ahhoz tartozó szögállásban tartani.
Kb 50Hz-el kell kiadni neki, de hatalmas a tűrése.
Ha úgy érted a kérdést, hogy ez a vezérlőjel meddig kell neki -addig amíg oda nem ér a kívánt pozícióba; ha nem hat rá semmilyen erő ami elmozdítaná.
Ha ez mond valamit (t=kb 600->2350 az én sg-90-esemnél):
  1. for(a=0; a<=50; a++)
  2. {
  3. output_high (PIN_D6);
  4. delay_us (t);
  5. output_low (PIN_D6);
  6. delay_us (20000-t);
  7. }

-így 1mp-ig adja a jelet, de a=10 is (kb 0,2s) is bőven elég neki.
(#) lorant hozzászólása Szept 29, 2010 /
 
Helo!
Tudna nekem linkelni valaki egy szervo tesztert nagyon jólenne 556 os ic vel. Valami olyasmi kellene aminn van 2 gomb egyiket ha megnyomom akkor egyik irányba mozdul el a szervo majd ha elengedem visszaáll a középpontba a másik ugyan igy csak a másik irányba.Próbálkoztam már csinálni párat azt is ami itt volt az első oldalon 555 el megoldva de nem úgy ment ahogy szerttem volna.esetleg valakinek valami bekötési rajza ? előre is köszönöm

p.s. : meg épitettem ezt:
Bővebben: Link
kifogástalanul működik csak nem áll vissza a középpontba esetleg erre is lehetne egy módositást ha tud valaki hogy visszaáljon a középpontba előre is köszönöm
Következő: »»   3 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem