Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szivattyú (vízszint) vezérlés javítás
Lapozás: OK   11 / 25
(#) csiszta hozzászólása Júl 2, 2012 /
 
Üdv mindenkinek !!!!Érdeklödni szeretnék egy olyan személyt keresek aki ismeri a hidrofor rendszert és ráadásul a GANZ által gyártotakat. Ugyan is már jó ideje bajlódom az egész rendszerel. Mert már szinte mindent el követtem és 1 Atf -nál jobban nem megy feljebb. Uj tömitések,forgó lapát,A kut mélysége 6-8 m.Max ugy 3 m A hidrofor a mühelyben helyeztem el.A kutól kb 6 m-re van Szerintem a tartályal lesz a baj.Mert levegövel is fel nyomtam már és be állitottam a kapcsolot 2 Bára amint kifolyt a viz ujra be kapcsol a szivatyu.Nem szivja fel a vizet.Vagy is nem tölti ujra a tartályt. Nos.... Ha van valaki aki tudna akár egy saját kezüleg rajzot küldeni a tartály belsejéröl.. Nagyon meg köszöném... A hidrofor tipusa :GANZ HV-80/c Elöre is köszi aki tud segiteni !!!! Sziasztok !!!!
(#) elektroton válasza csiszta hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Nem ismerem milyen építésű az a Ganz hidrofor, gondolom gumimembrános puffer tartálya van. Milyen elvű a szivattyú lapát, nyitott lapátos vagy zárt lapátos? Mindenesetre szerintem a szivattyú lapát illesztésénél, légrésénél keresendő a hiba oka és nem a tartálynál. A tartályban lévő levegő nyomása csupán az újrakapcsolási "diferenciát" befolásolja. Ha újra kapcsoláskor nem szállítja a vizet, valószínüen a szívó oldalon (szivattyú elött) levegössé válik a vízoszlop, esetleg rossz a cső toldása, cső rossz lejtése miatt a légtelenítés nem is valósúl meg teljesen. Lényeg, hogy a szívóhatás gyenge légrés vagy levegő buborék miatt.
(#) proli007 válasza F.Pisti hozzászólására (») Júl 3, 2012 / 1
 
Hello!
Én megrajzoltam amit kértél, de hogy ez számodra megfelelő-e és működik-e, azt döntsd el Te légy oly kedves..
ödv! proli007
(#) csiszta válasza proli007 hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Szia és köszi a jo indulatot és a segitséget. De sajna nem elektromos a problémám...Kizárolag a Tartálynak a belsö rajza kéne. !Ismét köszi és további kellemes szép napot. Szia !!!
(#) Ddavid válasza csiszta hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Az előző hozzászólás F.pisti problémájának megoldására volt javaslat!
(#) csiszta válasza elektroton hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Szia és neked is köszönöm a segitséget... Irtam A szivó szerkezet Vagy is a forgó lapát uj .! A vezetékek tökéletessen zárnak. Igen !!! Gumi menbrános. A levegöt nem engedi el.
Lassan mindent ki probáltam és már ott tartok,hogy a láb szelepet nézem még meg .Lehet anak az átméröje kicsi. Tudod korábban ez rendessen müködött. De egyszerüen a tartányba a levegö amikor fel nyomatom levegövel.Egészen a be jövö ivig a forgó lapátig lesz levegö. Azt is gyanitom ,hogy a keverö lapát utáni vezeték ,mely a tartájban nyomná a vizet El lehet rohadva ,Mert a gumi membránnál is viz van Ezért kéne nekem egy tartály belsö rajza. Végül is mint emlitettem a szivatyu rendessen müködik. Szerintem a be jövö csönek ami a forgó kerék után van Annak majd csak le kéne érnie a tartály aljára. De ez nálam csak elélet. Ezért kén e a rajz.
Nos ismételten köszönöm a segitségedet .További kellemes szép napot .. Szia !!!
(#) F.Pisti hozzászólása Júl 3, 2012 /
 
Köszönöm a gyors segítséget! Első ránézésre megfelel. De a szinterzekelok nem fognak errodalodni? Mármint az egyen aram végett?
(#) Ddavid válasza F.Pisti hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Váltóáram megy az áramkörben! Hasonlóan akarom én is megoldani.
(#) fecoman hozzászólása Júl 6, 2012 /
 
Sziasztok.
néhány hónapja raktam fel egy hordófeltöltő kapcsolást. Ezt közben megépítettem, és lenne vele egy problémám.
Bővebben: Link

Alapjában véve jól működik, jelzi a vízszint változást, kapcsolja a mágneskapcsolót, időzítő is rendben van stb...

Az áramkör bekapcsolásakor (amikor rákerül tápfesz), egy pillanatra felvillanak a D2,D4,D6,D7,D8 ledek (kb 0,1 sec), és aktív lesz a D3-is azaz bekapcsol a mágnesszelep.
Egyrészt nem jöttem rá, miért csinálja, talán valamelyik (vagy mindegyik) kondin keresztül földre kerülnek a bemenetek.
Ez bizonyos szempontból jó, de mivel nem erre számítottam így ezt szeretném kiiktatni.
Kivettem az összes kondit (C5,C8,C10,C11,C12,C13), és ezek után is, ugyan nem rendszeresen de még előfordul hogy kapcsolja a mágnesszelepet.

Aki találkozott már hasonlóval légyszi segítsen kiiktatni ezt a "jelenséget".

Köszönöm.
Üdv.
Fecoman.
(#) _vl_ válasza fecoman hozzászólására (») Júl 6, 2012 /
 
Én megpróbálnám a stabilizátor előtti elkót sokkal nagyobbra cserélni (az eredeti kapcsolásban 10 mikró van, mondjuk 1000-rel kezdenék, de lehet, hogy 2200 vagy 3300 lesz a nyerő). Vagy meg lehet nézni szkóppal a tápot, hogy néz ki a bekapcsolási tranziens.
(#) meslac válasza csiszta hozzászólására (») Júl 6, 2012 /
 
Szia nem tudom mikori az a hidrofor, de nekem is van egy Ganz hidroforom, nagyon régi darab de kifogástalanul működik. Nincs bent semmilyen gumimembrán, csak a nyomáskapcsolóban. A hidroforod hibája, hogy valahol levegőt kap. A szivattyú nyomócsövének lekel érni majdnem a tartály aljáig, ha lukas akkor lelevegősülhet a szivattyú. Próbáld ki, mikor felöltötted, hogy kinyitod a feltöltőcsapot, ott olyankor csak víz jöhet, ha levegő is jön akkor valószínű a cső lukas, elég egy kis luk és annyi levegő kerül a lapáthoz, ami már gátolja a tökéletes működését.
(#) jucsaba válasza proba hozzászólására (») Júl 6, 2012 /
 
"Esetleg egy automata mosógép vízszint kapcsolója egy hosszú cső végén nem tudom mit csinálna.A beállítása lehet elég bonyolult ,de ha a cső belseje nem koszolódik el szerintem elég tartós."

A javaslatom az lenne , hogy csinálj egy torlónyomásos szint érzékelő és szabályzót,
ami úgy néz ki , hogy a levegő cső lemegy a kútba , le a vízszintje alá, és ott mivel folyamatosan bugyborékol , a levegő nyomása azonos a vízszint hidrosztatikai (magassággal) nyomásával.
előnye : öntisztuló, ha mégis elkoszolódik megnő a nyomás - hibajel-
hátránya : kell egy akvárium levegőztető szivattyú(vagy minek nevezik)
ezt ugyanúgy lehet mosógép szintkapcsolóval érzékelni , de nem érzékeny az elkoszolódásra - mint a harangos szint érzékelő-
és gyakorlatilag a kúttól messzebb is azt a nyomást adja mint a kútban lent.
ha akarod a nyomáskapcsolót helyettesítheted egy u alakú csővel , aminél a szintkülönbséget nézheted
optikai , mágneses úszó vagy kapacitív érzékelővel is .
(#) proli007 válasza fecoman hozzászólására (») Júl 6, 2012 /
 
Hello!
Általánosságban nem lehet tanácsot adni, mert az áramkör időzítéseit kell átnyálazni.
Hogy kivetted az összes kondit, azzal még bizonytalanabb helyzetet állítottál elő. Mert az idősorendi havária így is fennáll, ráadásul egyéb kapacitásoktól fog függni, nem az általad szándékolt beállítástól.
Figyelembe kell venni, hogy Maximum szint "L" szinttel, míg a Minimum "H" szinttel aktív. A kondik értéke ezt az időt hosszabbítja meg, feltéve, hogy a vízszint ezt nem írja felül. Vagy is csak akkor értelmezhető, ha a vízszint a határértékeken belül van.
Kijelölt alapállapotot úgy lehet elérni, ha az időzítése annak hosszabb, ami ezt kiváltja. Figyelembe kell venni, hogy a zavarszűrő kondit, ami az időzítést adja, nem csak GND-re, hanem a Vdd-re is lehet kapcsolni. Ekkor H szintet ad bekapcsoláskor.
Korrekt digitális rendszerben Reset áramkör van, ami a tárolók alapállapotát állítja be. Ez itt csak spekulációval érhető el.
üdv! proli007
(#) csiszta válasza meslac hozzászólására (») Júl 7, 2012 /
 
Szia és köszi a válaszod. Valoban .. A csö ami a tartályba nyomja a vizet az elyáig ér. Csak azt nem tudom ,hogy nem-e lyukas. Ugyan is én az iv tetejét ki lyukasztotam és rá geggesztettem egy 1/2" csönet melyre egy szalapet is raktam Na inen egy müanyag Szálat dugtam bele aminek a végét egy kicsit el görbitettem ,hogy bele akadjon ahol a vége van .Na igy tudtam meg milyen mélyen van a csö. Csak mint emlitettem.Azt nem tudom ,hogy a csö egészséges-e. A másik... Ezen keresztül is töltöttem már fel a tartályt és ami a gynus volt majd csak végig hallotam ahogyan a tartályba csurog. Vagyis ugy érzem ,hogy a csö el van korodálva. A gumi membránál meg nem a levegö möködtet ,mert ha telyesen fel töltöm akkor ott is a viz jelenik meg. Nagy is szerintem ez is azt bizonyitja ,hogy a bemenö csö ugyan csak el lehet kopva , vagy is több helyen lyukas lehet. Ugyan itt aziv tetején az én álltalam készitett szelepen ,amikor levegövel fel nyomatom. Nem a vizet engedi hanem a levegöt. Vagy is ugyszint arra következtetek ,hogy a csö lyukas . Mert ha az alyáig ér ée egészséges a csö akkor a vizet kéne fel nyomnia . Vélem én !!! Igy sajna itt nem mükösik az az elv ,hogy a levegöt össze tudjam nyomni. Ha neked is egy régi hidraforod van ami Ganz készitett.Az enyimé 80l és c tipusu. Gondolom ami késöbb készült az ugyan csak hasonló lehetett ,és nem igaz ,hogy nincs olyan ember aki esetleg már vágot szét ilyet. Vagy ne tán látot volna ilyet szét szedve. Én egy pesti srác vagyok de van egy kis birtokom itt Dunántulon és kizárolag saját ellátásokból gazdálkodom .Igy a saját kutat használom. Szándékosan nem köttetem be a vezetékes vizet. Ez egy kisebb falu és én meg szinte egyedül vagyok. Ezek után azt is el árulom ,hogy 62.éves vagyok. Nosztalgiás és szeretem a kertet a saját terméseket. Hát a nyugdijam nem nagy és ezért is igyekszem minnél olcsoban megoldani néhány dolgot. A hidroforhoz komplet három motor és aminek rajta kell lennie mind megvan . Ugy ,hogy van tartalék . Csak eza fránya tartály.. Ezzel nem boldogulok.. Arra gondoltam majd szét vágom és uj csövet rakok bele. De adig nem szeretnék neki látni mig esetleg valaki meg nem lep egy rajzal vagy el mondja ,hogy valoban jól gondolom ,hogy a csövet cseréljem ki ,mert biztos az a lyukas. A heggesztés nem akadály megcsinálom magam . Csak mint régi vágásu egyén aki elöte gondolkodik és csk az után vágja szét . Nos ismételten köszönöm a segitségedet. További kellemes szép napot üdv S.István
(#) csiszta válasza elektroton hozzászólására (») Júl 7, 2012 /
 
Szia !! Neked is nagyon megköszönöm a válasz az ötletet. De mint emlitettem.. A feltöltönél otta viz !!!!! Nincs levegö....! De a tartályban ugyan ugy nincs levegö. Vagy is ha feltöltöm levegövel és be állitom modjuk 2At-ra megnyitoma csapot a viz ki folyik mad amikor a levegö ami ki nyomta a vizet a motor be kapcsol és már vissza nem nyomja ugyan arra az értékre. Vagy is ... Ilyenkor ujra fel töltöm telysen vizzel és vissza állitom a majd egy atmoszig Levegö nélkül! Na akkor müködik minden . Ugy hogy erös a gyanum ,hogy a feltöltö csö ami a tartályba nyomná a vizet. Lyukas az az el van rohadva. Mert a jó ég tudja hány éves a hidrofor... Nem tudom ! De ,hogy nagyon régi..Az biztos ! Már szét is vágtam volna .Mert a heggesztés nem gond. Csak ha lenne valaki aki esetleg tudja a belsejét és esetleg nem az a hiba. Nem szeretném ugy szét szedni ,hogy hiába. Nos igy ismételten köszönöm a válaszod . További kellemes szép napot és egészséget. Üdv !!! S.István
(#) elektroton válasza csiszta hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Jut eszembe egy nemrégi esetem alapján, szedd szét a nyomáskapcsolót, pontosabban a gumi membránt, azaz a vízterét. Egy olyan esettel találkoztam, hogy a kút nagyon homokolt és ezmiatt betömödött a membrán tér homokkal és nem bírt helyesen müködni a kapcsoló.
(#) csiszta válasza elektroton hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
üdvözölek !! Nagyon köszönöm a tanácsot de azt a gumi membránt már szét szedtem .Vagy is szinte mindent el követtem át néztem . Sajna ugy sem tudom jobban fel nyomatni. pedig most a sok esözés következtében már jó két métert emelkedet a viz szint. A tartály belésejéröl kéne gy rajz a csövekröl,hogy hogyan helyezkednek el . S ha kell akkor ki cserélném öket . De mig valaki nem segit ,nem küld egy rajzot.Nem szedem szét. Nem szeretnék felesleges munkát végezni. Na nem maga a munka , ha nem az esetleges felesleged dolog .! Ha hiába szedem szét és cserélném ki a csöveket .Akkor sem tudnék jobb eredményt el érni. Nos mégegyszer köszönöm a jó tanácsot . Üdvözlettel S. István (csiszta )
(#) deak francis hozzászólása Nov 26, 2012 /
 
Helo.Kútat fúrok most a napokban,amibe 110mm cső lesz.Ebbe a csőbe lesz téve egy orosz búvárszivattyu.Ezt a pumpát szeretném egy egyszerű kapcsolással kikapcsolni amikor a vizszint leesik a pumpáig.Amennyiben tudom nem jó hogy kiérjen a vizből ez a csoda mű.Köszönöm.
Üdv.Ferencz.
(#) Bakman válasza deak francis hozzászólására (») Nov 26, 2012 /
 
Az utolsó mondat kicsit zavaros. Az is, hogy 110-es kútból elfogyjon a víz. Ha nem lesz elég mély, kidobott pénz (nem is kevés).

Ha mindenképpen szintjelző kell, inkább a nyomó oldalra tegyél egy egyszerű, állítható nyomáskapcsolót. Szerintem.
(#) deak francis válasza Bakman hozzászólására (») Nov 26, 2012 /
 
Igen.Mivel kézzel ásom jómagam ,nagyon nehéz már az fúrás és nem biztos hogy elérem a vizadó réteget.Az utolsó mondatban azt irtam ,hogy nem szabad kiérjen a vizből a szivattyu.Kb. 3M vizem lesz a csőben és ugy gondolom hogy hamar ki fogja szivni a pumpa.Kösz
(#) Bakman válasza deak francis hozzászólására (») Nov 26, 2012 /
 
Én láttam már hogyan fúrják a 110 -es kutat (itthon 40-es van), de eszembe nem jutott volna, hogy én magam csináljam. Ha nem éred el a vízszintet, feleslegesen dolgoztál, a szivattyú sosem lesz vízben. Tehát, ha csak két-három méter hiányzik, nincs mit tenni, folytatni kell. Ettől függetlenűl sok sikert és kitartást kívánok hozzá.

Mennyire értesz az elektronikához? Aszerint lehet tanácsot adni, milyet építs.
(#) deak francis válasza Bakman hozzászólására (») Nov 26, 2012 /
 
Már 3M magasságban van vizem.
(#) Bakman válasza deak francis hozzászólására (») Nov 26, 2012 /
 
Ez renben is van, de ha kb. 10 mp alatt kiszívja a vizet, nem sokra lehet használni. Milyen vízszintjelzőre gondoltál? Mennyire értesz az elektronikához?
(#) deak francis válasza Bakman hozzászólására (») Nov 26, 2012 /
 
Hobby szinten művészkedem.Bármilyen vizszint kapcsolora gondoltam.Tehát csökken a viz a pumpáig oszt kikapcsol.Erre gondoltam.
(#) Bakman válasza deak francis hozzászólására (») Nov 26, 2012 /
 
Pl. egy TDA2030-as műveleti erősítővel is meg lehet oldani a dolgot (annak a kimenetére közvetlenül is rá lehet kötni egy 12V-os relét).

Shot_110.jpg
    
(#) deak francis válasza Bakman hozzászólására (») Nov 26, 2012 /
 
Köszi szépen.Az elektrodákat miből csi és hova csavarozzam szerinted?
(#) deak francis válasza deak francis hozzászólására (») Nov 26, 2012 /
 
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2012
(#) Bakman válasza deak francis hozzászólására (») Nov 26, 2012 /
 
Az áramkörhöz éppen azt kell megcsinálnod első lépésként. Én két saválló csavart használnék, réz saru segítségével rögzíteném a vezetékeket és ragasztós zsugorcsővel védeném a sarukat és a nyitott vezetékvégeket a víztől. Rögzíteném egy kis bakelit lemezre az érzékelőket egymással párhuzamosan, a bakelitlemezt pedig a szivattyú tetjére olyan magasan, hogy ha az elektródák nincsenek a vízben, a szivattyú még biztosan abban legyen.

Ezután a vízbe az egészet és megmérni a víz ellenállását. A potinak nem írtam értéket, mert ez attól függ, mennyit mérsz. Ha pl. 100 kohm-ot, akkor a potit érdemes 220 kohm-ra választani és úgy beállítani, hogy a poti ellenállása kb. 20-25 %-kal legyen nagyobb, mint a vízé.

Összességében az a lényege, hogy a műveleti erősítő kimenetén akkor lesz kb. 11 V, ha a + bemenetén nagyobb a feszültség, mint a - bemenetén. Ellenkező esetben a kimeneten kb. 0 V lesz (tehát a relé nem húz be).

Ha az elektródák nem érnek a vízbe, akkor a - bemenet 0 V-ot, a + bemenet kb. 6 V-ot fog kapni. A + győz, a relé behúz, a motort lekapcsolja akkor, ha a relé nyitóérintkezőit használod (a rajz ott hibás egy kicsit, záróérintkezőt mutat).
(#) Bakman válasza deak francis hozzászólására (») Nov 26, 2012 /
 
Nem semmi a kitartásod...
(#) deak francis válasza Bakman hozzászólására (») Nov 26, 2012 /
 
Kösz ,kösz ,kösz.
Következő: »»   11 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem